Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2011 20:51 - МАКЕДОНСКИ РЕПОРТАЖИ: THE EXODUS Или:”Кой унищожи беломорските и македонските евреи?”
Автор: sande Категория: История   
Прочетен: 7396 Коментари: 24 Гласове:
16

Последна промяна: 22.11.2011 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МАКЕДОНСКИ РЕПОРТАЖИ: THE EXODUS

Или:”Кой унищожи беломорските и македонските евреи?”

 
Предлагам на вниманието ви статията на Спас Ташев „Кой унищожи беломорските и македонските евреи?”

По тази чувствителна за българите тема има противоречива информация.

Ето едно изследване, в което  този въпрос,според мен, е разгледан внимателно и обективно.

Авторът Спас Ташев е първият директор на Културно-информационен център  на България в Скопие, Република Македония / 2006 - 2009/.

КОЙ УНИЩОЖИ МАКЕДОНСКИТЕ И БЕЛОМОРСКИТЕ ЕВРЕИ?
За изработване и отстояване на обоснована българска позиция

Спас Ташев

"Официална България никога не произнесе думи, с които да поиска прошка от потомците на малцината оцелели евреи от Беломорието и Тракия заради това, че депортирането на 11 363-ма души, населяващи тези администрирани от българската управа територии, е организирано и извършено от българската армия. Заради това, че български офицери са ръководили трагедията с присъщата при такива "акции" доза жестокост; заради това, че български войници са мародерствали в домовете на евреите от Беломорието и Тракия и са участвали в разграбването на тяхното имущество".

Тези думи вероятно шокират обикновения българин, който знае, че трябва да се гордее с уникалното за Европа явление, наречено "спасяване на българските евреи". Стъписването идва от факта, че са написани от Еми Барух за една държавна медия на иначе приятелска страна. Става въпрос за германската Дойче Веле. За съжаление, подобна информация не е изолиран случай и това налага необходимостта да се поровим в детайлите на тези трагични събития в новата ни българска история.

Преломният момент, през призмата на който трябва да се разглеждат описаните събития, безспорно е включването на България в Тристранния пакт, което става на 1 март 1941 г. във Виена. Известно е обаче, че 2 часа преди подписването му немските войски вече навлизат в България. От гледна точка на международното право това означава само едно – незачитане на българския суверенитет от страна на Хитлер. Или някой смята, че ако България не се бе присъединила, германските войски кротко щяха да се изтеглят от българска територия? Всъщност не е случаен фактът, че през 1960 г. в Тел Авив бившият народен обвинител Ели Барух пише: "германските власти... окупираха България". Това е самата истина, България вече е окупирана, когато се присъединява към Тристранния пакт.

В началото на април 1941 г. германската армия атакува Югославия и Гърция, които за няколко дни капитулират. В тези сражения не участва нито един български войник и германската армия сама окупира Македония и Тракия. И тук от гледна точка на международното право от значение е принципът на първата окупация. Нуждата от освобождаването на немските войски с цел тяхното прехвърляне на изток става причина впоследствие там да бъдат изпратени български войски и администрация. Разбира се, България представя този акт като освобождение на Македония и Тракия. Но нито една държава по света, в това число и самата Германия, не признава тези териториални промени. Именно поради тази причина в германския вестник "Das Reich" (Berlin, 18.10.1942) тези земи не са посочени като част от България за разлика от Южна Добруджа, която е присъединена през 1940 г. по силата на международен договор.

Интересен е правният статут на македонските и беломорските евреи. Съгласно чл. 4 от "Наредба за поданството в освободените през 1941 година земи", "Всички югославски и гръцки поданици, от небългарски произход, които в деня на влизане тази наредба в сила, имат местожителство в освободените през 1941 година земи, стават български поданици... Тази разпоредба не се отнася до лицата от еврейски произход". Ето защо България не успява да спаси македонските и беломорските евреи - защото германците, които са окупирали Македония и Тракия, забраняват те да станат български граждани и следователно не се намират под българска закрила. Въпросът с поданството е ключов и не е случаен фактът, че някои чужди изследователи на проблема се опитват да го заобиколят и по този начин да хвърлят петно върху България. Какво показват обаче фактите? Описан е случаят на Марко Аарон Перец, евреин, български поданик, който по време на акцията за залавяне на македонските и тракийските евреи през 1943 е арестуван в Тракия, но впоследствие освободен, защото има българска лична карта. Аналогична е съдбата и на брата на Хари Нисимов от София, който е задържан заедно с местните евреи в Ксанти. Същият обаче е освободен поради качеството му на български поданик. Трябва да се спомене и Рафаел Моше Камхи от Битоля, изтъкнат войвода от ВМОРО, който след Първата световна война се премества в Солун. През 1943 година той е арестуван от германските окупационни части в Солун, като оттам е трябвало да бъде изпратен в концентрационен лагер в Централна Европа. Със съдействието на български организации като Македонския научен институт, Илинденската организация и лично на цар Борис III, по специален куриер му е изпратен български паспорт и той е освободен и спасен.

В Държавна агенция "Архиви" се пазят пълните списъци на изселилите се през периода 1948-49 г. от България евреи. Една голяма част от тях са родени в Македония и Тракия, но тъй като са били български граждани, нито един от тях не е депортиран.

Няма никакво съмнение, че българската общественост е длъжник на беломорските и македонските евреи. Така например през настоящата 2011 г. у нас бяха проведени няколко научни конференции, посветени на "обединението" на България през 1941 г., но в нито един доклад не бе засегната трагичната съдба на евреите в "новите земи". Нещо повече, липсва актуално научно изследване, което да хвърля светлина върху германското присъствие в Македония и Тракия през периода 1941–1944 г. Ние можем да критикуваме македонската историческа школа, но в това отношение тя има по-голям принос от нашата. Така например в "История на македонския народ" (Скопие, 1988) пише следното: "покрай българските въоръжени сили (в Македония, б.м.), съществуват и германски единици, команди и полиция... Целият германски военен и полицейски апарат в Македония се меси в работите на българските... власти". При това положение с основание възниква въпросът дали само българи арестуват македонските и тракийските евреи, както се представя от някои автори?

Известно е, че акцията от българска страна е координирана от Александър Белев - директора на Комисарството по еврейските въпроси. На 23 февруари 1943 г. той и негови служители посещават "новите земи" и нареждат на местните български власти да организират залавянето и депортирането. Дейността на Александър Белев обаче показва, че той е възторжен германски привърженик, а може би и агент. Той, заедно с Теодор Данекер, специален пратеник на Адолф Айхман в България, през предишния ден, 22 февруари 1943 г., подписват известното "Споразумение по изселването най-първо на 20 000 евреи". Този документ много пъти е пораждал дискусии, но за него могат да се посочат няколко неоспорими констатации. Първо, нивото в държавната йерархия и на двамата подписали е много ниско, за да могат да създават един валиден междудържавен документ. И второ, още през 1946 г. евреинът и народен обвинител Манчо Рахмимов доказа, че този документ е отчасти фалшифициран като думите "от новите български земи Тракия и Македония" са зачертани впоследствие, вероятно след 2 март 1943 г., когато МС приема решение за изселване "до 20 000 евреи" от "новоосвободените земи". По този начин е направен нескопосан опит от Александър Белев да се заобиколи решението на МС и документът да се отнася не само за македонските и беломорските евреи, но и за българските. Тази фалшификация е разкрита след 3 години и на нея е посветена специална статия във вестник "Еврейски вести", бр. 70 от 1946 г.

Изключително ценни са спомените на македонски и беломорски евреи, оцелели от Холокоста. Така например в излизащото в Тел Авив на ладино (юдео-шпаньолски, майчиният език на повечето балкански евреи) списание "Аки Йерушалайим" е публикувана статия на Моше Шаул за Мемориалния център на Холокоста в Македония: "Още по-малко известна е съдбата на еврейската общност в Македония..., където последиците от Холокоста (Шоа) били много по-трагични: от около 7 500 души, с които наброявала тази общност, в градовете Скопие, Манастир (Битоля), Щип, останали живи след Холокоста едва 200, в мнозинството младежи, които решили да избягат или се скрият от нацистите и се били присъединили към партизаните, с които се били героично против немските сили". Статията не посочва партизаните да са воювали срещу български сили, а единствено срещу немските (Aki Yerushalayim, № 86, oktubre 2009).

В същия брой Суси Грус публикува обширен материал за евреите в Ксанти, в който са цитирани част от спомените на Йехуда Хаим Перахиа: "с приближаването на войната и навлизането на немските и българските войски на гръцка територия на 6 април 1941 г., започна трагичната глава от унищожаването на евреите в Гърция... Аз бях в Кавала, гръцко пристанище на Егейско море, когато всички евреи от Кавала, Драма, Серес, Ксанти и Гюмурджина бяха взети през нощта на 3-ти срещу 4-ти март 1943 от германците и българите". Както се вижда, в спомените ясно е посочено участието на първо място на германските войски в залавянето на евреите. Не ми е ясно защо чуждите изследователи не отразяват този факт, а се опитват да прехвърлят вината единствено върху България?

А ето още нещо интересно от спомените на Йехуда Хаим Перахиа: "В моята къща в Кавала Комисията за събиране на евреите не дойде да ме вземе. Останах 15 дни в този град и според съвета на моя адвокат българин, който ме прехвърли тайно, заминах скрит в лодка за Халкидики". Ето един реален български принос за укриване и спасяване на тракийски евреи.

През 1945 г. Посланикът на Хитлер в България Адолф-Хайнц Бекерле е арестуван от Червената армия и изпратен в СССР, където е подложен на разпити в московския затвор Лубянка. Там той дава следните интересни показания за депортирането на македонските и беломорските евреи: "По нареждане на Химлер постигнах изселването на 14 000 до 15 000 евреи от Македония и Тракия. По мое искане те бяха транспортирани в Полша". Ясно е, че инициативата за депортирането на македонските и тракийските евреи е на Химлер, а е реализирана от Бекерле, при което за наш български срам участва и германският агент Александър Белев.

С оглед на изнесените факти е най-малкото нелогично със задна дата да се търсят нови обвинения срещу България за депортирането на македонските и тракийските евреи и вината да се приписва само на нея. Да, това е една черна страница и ние можем само да изразим съжаление, че не сме успели да спасим и тези евреи, както сме направили с българските поданици.

На 10 март 2011 г. в Скопие, в присъствието на много официални гости от Европа и света, бе открит мемориален комплекс за историята на македонската еврейска общност. От Дойче Веле бе отправена критика към България, че с изключение на еврейската организация "Шалом", официална България не изпратила свой представител на събитието. Това твърдение не отговаря на истината. На събитието на първия ред присъстваше високопоставен български дипломат, изпратен в Р Македония от правителството на Тройната коалиция. Друг е въпросът дали мястото му е било там, след като за пореден път са се сипели хули срещу "фашистичка Бугария".

В едно нещо обаче Дойче Веле има право. Вярна е констатацията, че "десетилетия наред официална България изчерпва темата, свързана със съдбата на евреите по време на Втората световна война, със забележителния факт за спасяването на 50-те хиляди български евреи, населяващи "старите предели" на страната. Историческото описание на събитията спира дотук. Що се отнася до онези 11 363-ма, от които се завръщат само 13 души, дълго време (все още, бих казала...) темата или се премълчава, или се заобикаля, или се споменава в контекста на "различието".

Крайно време е България да изработи обоснована позиция по този въпрос и активно да я отстоява по света. Само по този начин ще се избавим от бъдещи дипломатически гафове и ще успеем да защитим името на България от необосновани нападки.

Исихия - Господи Возвах / Isihia - Lord I Called Thee

http://www.youtube.com/watch?v=HDK0-hB8y64

Господи возвах Тебе * Lord I called upon Thee - Isihia

http://www.youtube.com/watch?v=C-QCWE7LXd0

 Бог с нами 

http://www.youtube.com/watch?v=gcNgfDsPrnw

 

 

 




 











Гласувай:
16



1. zelas - Знае ли се какжа е съдбата на тези, ...
19.11.2011 21:33
Знае ли се каква е съдбата на тези, които не са се върнали? Жертвите от лагерите са силно завишени. Много евреи отиват в Америка след ВСВ.
цитирай
2. sande - Възможно е всичко.
19.11.2011 21:43
Но в лагерите на смъртта няма завишаване. Може да има занижаване. После.

А и като познаваме акуратноста на германците, може да се доверим на статистиката. Според мен.
цитирай
3. 4aiotgluhar4e - Чета и си мисля, че по нашите ширини ...
19.11.2011 22:52
Чета и си мисля, че по нашите ширини фактите нямат особена стойност. По тази причина се използват като месали за завиване на недофтасала истина или за забърсване на съвести.

Факт е, че у нас се мълчи за съдбата на евреите в Македония и Тракия, както в Европа дълго се правеха на нечули, че българските евреи са спасени. Също така е факт, Че Еми Барух е умна жена, но не обича особено България и не пропуска шанс да я захапе, при това облечено в думи, които създават впечатление, че е много загрижена. Помня жестоките й пасквили в "1000 дни", сега и в Дойче веле често се изказва като последна инстанция без да живее тук и без да носи нашето тегло. Но... не нам судить.

Поздрави, Санде!
цитирай
4. sande - Здравей, Чайче!
20.11.2011 09:20
Един мой приятел обича да казва: "Пред фактите мълчат и боговете, а пред факторите - и фактите!"

Факт е, обаче, че по този въпрос се пише малко, бяга се от него, шикалкави се. Прав е Спас Ташев, че ни трябва ясна национална позиция, която да се отстоява от всички, по която да има единство и приемственост.

Да не забравяме, че този въпрос е едно от остриетата на антибългарската пропаганда в Р Македония, че там се откри доста внушителен Музей на холокоста, който е един вид "стена на позора" за България и нагледен пример за "българската фашистичка окупация на Македония".

Поздрави!
цитирай
5. sande - Мемориален център в Скопие в памет на жертвите на холокоста
20.11.2011 09:48
Откритият на 10 март 2011 година Мемориален център в памет на жертвите на холокоста в Скопие е внушителна постройка, разположена в някогашния еврейски квартал.Това е в центъра, мужду стария мост и мостът, по който върви автомобилния трафик, в непосрествена близост до Автогарата.
Той е четвъртият подобен мемориал в света, посветен на жертвите на холокоста, след мемориалите в Ерусалим, Берлин и Вашингтон.

цитирай
6. tota - Санде, поздравявам те, че даваш ...
20.11.2011 10:33
Санде, поздравявам те, че даваш гласност на позицията на Спас Ташев относно въпросите по депортирането на евреите от т.н. земи на Райха под временно българско управление - Беломорска Тракия и Вардарска, и Егейска Македония.
Не случайно авторът задава въпросът „Кой унищожи беломорските и македонските евреи?” Още самото заглавие подсказва, че историческата истина не е разкрита по този въпрос.Освен това авторът ни сочи и поводът да напише статията.Това са изречените думи от Еми Барух в германското Дойче веле, която хвърля цялата вина върху България, поради факта, че в онези, години тези земи са под временно административно управление от нея.
Написах коментара с притеснение, че преповтарям автора. После реших, че трябва да се изведат акцентите , защото те именно хвърлят светлина върху неизяснени в историческата литература факти за този период и за случилото се. Това дава възможност за яснота по събития, които са нелицеприятни за България и българите.

С голяма вещина, авторът проследява детайлите:

- посочва окупацията ни от немските войски на 1 март 1941 година и подписването след това на Пакта за присъединяването. Авторът пояснява: «От гледна точка на международното право това означава само едно – незачитане на българския суверенитет от страна на Хитлер»

- Окупирането на Македония и Тракия става само от германската армия без участието на нито един български войник.» И тук от гледна точка на международното право от значение е принципът на първата окупация.» По – надолу авторът пояснява различното тълкуване на този акт, защото във всички документи на Вермахта се посочва, че това са земи на Райха под временно българско управление. Въпросът е какво е целяло да постигне правителството тогава, па било то и под контрол на немската армия. Да постигне обединение на изконни български земи, откъснати от снагата на България именно в Берлин с подписания Берлински договор от 1878 тодина.

- С най – голяма тежест е „правният статут на македонските и беломорските евреи, съгласно чл. 4 от "Наредба за поданството в освободените през 1941 година земи" В деня на влизане тази наредба в сила – посочва авторът - стават български поданици всички югославски и гръцки поданици, от небългарски произход Тази разпоредба не се отнася до лицата от еврейски произход" «България не успява да спаси македонските и беломорските евреи - защото германците, които са окупирали Македония и Тракия, забраняват те да станат български граждани и следователно не се намират под българска закрила.»

- По – надолу привежда примери за спасени евреи от тези земи, които са имали статут на български граждани;
- Организацията по депортацията е под контрола на специален пратеник на Вермахта. Самият акт на депортирането е забулен в тайна и с преправени документи.

С тази своя статия авторът недвусмислено дава категоричен отговор с доводите си и доказва несъстоятелността на отправеното обвинение от Ема Барух. По скоро отговорност за случилото носи тогавашното управление на Германия.и водената от него политика. Още един път ще повторя, че тези земи не са били във владение от България и за това са обозначени като земи на Райха под временно българско управление под контрола на действащата немска машина.

Авторът извежда в края на статията най – същественото:" Необходимостта България да изработи обоснована позиция по този въпрос и активно да я отстоява по света." Това няма да позволи да се спекулира по този въпрос и да ни поставя в позиция на обвиняема.

Санде, продължавай да търсиш теми свързани с тези земи, по които няма ясна позиция. Това ще доведе до сближаването на двата братски народа. Друг път няма. Колкото по навреме се осъзнае от двете страни, толкова е по – добре за бъдещето ни.
цитирай
7. sande - Поздрави, Тота! Благодаря за акцентите в коментара на статията от Спас Ташев!
20.11.2011 12:13
Това са наистина съществените моменти от историята с депортирането на евреите от т.н. нови земи.

Без да се заобикалят или премълчават неудобни факти, се хвърля светлина по тази черна страници и по главните въпроси и фактическите обстоятелства, при които е решена съдбата на евреите в тези земи.
цитирай
8. letopisec - Браво, Санде...
22.11.2011 05:26
Истината трябва да се казва ясно и категорично, мисля, че Спас, когото имам удоволствието да познавам и лично, защото е представял моя книга в Скопие в центъра, е написал много важна статия...По тази тема не трябва да се мълчи, а да се изясняват фактите и да се опонира на македониското тотално очерняне на България...
цитирай
9. sande - Поздравления заслужава нашият общ приятел Спас Ташев за изследването, което е нправил ...
22.11.2011 09:21
... и за честната и недвусмислена позиция.

За спасяването на българските евреи са изписани томове, направени са филми, построени са паметници. Което е много добре.

Но за неспасяването на евреите от "новите земи" информацията е слаба, непълна, противоречива, предпазлива. Често затлачена от фактология, размита и непрецизирана. А в Р Македония тя е едностранчива, манипулирана и вкарана като част от пропагандното антибългарско клише за "бугарската фашистичка окупация на Македония".

А е добре не само учените, изследователите и специалистите, а всеки българин
да бъде в състояние да изрази национална позиция - кратка, ясна, отговорна, точна.

Сигурен съм, че даже голяма част от дипломатите ни, служителите ни в международните организации и мисии, не знаят истината за Истината. Особено в ЕС. А е важно.

Затова трябва да се пише. Истината, цялата истина - това е най-важното.

Благодаря ти за посещението.
цитирай
10. get - - Санде приятелю - защо великите се правят на "света вода ненапита" и продължават ...
22.11.2011 13:55
... като "трите азиатски маймуни".
- Отново ще цитирам Д. Крапчев какво им отговаря на западните демокрации, които една през друга се надпреварват да ни хулят за влизането в "Оста" и пропускането на войските на фон Лист за Гърция през България ?! - Отговорът му е - А ВИЕ ЗАЩО НЕ ГИ СПРЯХТЕ ??!
- Защо не спряха нацистите, когато писаха "Нюрнбергските расови закони" ... "Законът за защита на германската кръв и на германската чест" от 1935 г.

- А после "Мюнхенският сговор" от 1938 г. между Хитлер-Чембърлейн ?!

- Какво оставаше на тогавашна България с номинално, дадената й власт в "новите територии" ... Нищо ?

... има и още неща ... но засега ще ги пропусна, за да си спестя епитетите, които ще завалят по мой адрес от разни бългорогласни ... небългари !! :((

- С уважение !

цитирай
11. sande - Благодаря ти, Гет!
22.11.2011 15:07
Точен си и справедлив. Но това е, каоето имаме.

Великите сили - това е нашата съдба.
цитирай
12. tota - Точен си и справедлив. Но това е, ...
22.11.2011 15:30
sande написа:
Точен си и справедлив. Но това е, каоето имаме.
Великите сили - това е нашата съдба.


Санде," Великите сили - това е нашата съдба" По-точно е - се разпореждат с нашата съдба и не само нашата и на прекроените от тях малки държави И още тъжна е нашата съдба и заради тези, които безрезервно им служат.
цитирай
13. sande - Специално за Македония, все ми се струва: никой не е виновен! Освен ...
22.11.2011 16:47
Това е работа на Съдбата.

Нищо не зависи от Никой.

Съдба.

Това е. Съдба.

А какво е това съдба?

Не зная.
цитирай
14. antoan1antoan - Тук съм приятелю!
22.11.2011 20:04
И харесвам твоите постове!
Може да надникнеш и в страницата ми,/ където е последния ти коментар/ за да прочетеш, посланието ми.. :))
Готин си ти!
цитирай
15. анонимен - Радвам се,че се появи! Бях решил, че си предприел някакво около светско пътешествие...
23.11.2011 03:12
Като прочетох последните ти стихове си помислих, че това е наистина около светско пътешствие. В света на поезията. Тя е вселена.

Добре дошъл.
цитирай
16. marknatan - sande, По заглавието още познах. ...
23.11.2011 09:44
sande,
По заглавието още познах.Точно преди година ся встретихме с табой в същата тема раздувана в Македония
,на кръгла годишнина от нов автор,тогава беше по "Репортаж на Костадин Делимитов от македонската редакция на Дойче веле."

hikari 14.11.2010 09:21 -" Българите депортират македонски евреи"

А какво да кажеме за извлеченитe от ПАРИЖ ЕВРЕИ, за които българите не си мръднаха и малкия пръст,а можеха!

Или Македония и нейната прогресувна общественост рискуват да изглеждат "недемократични" и назадничава демокрация,защото ако искат да са защитници на правта кауза ,ТРЯБВА първо да започне да обвинява тези като ФРАНЦИЯ,които не си спасиха собствените граждани от еврейски произход ,да не говориме,че франсетата имат повече армия ,която се бие на страната на нацистите,в сев. африка ливан и т.н. отколкото ,като съюзник,пабедител,и докато трепеха британци будните им патриото натовариха много повече собстевни евреи за лагерите на смъртта !
Едва след това може да се търсят виновни у България,които не били СПАСЯВАЛИ ЕВРЕИТЕ ?


И защо ли Македония не е загрижена за съдбата на други хорта например циганите или хомосексуалистите изтребвани от нацистите?

Може би защото смятат евреите за по хора от циганите или проститутките,хомосексуалистите
И който не спасявал евреите е виновен, в какво ,че е спасявал "славяните",заяото тогава нямало закон,че ако спасяваш евреи си спасител а ако спасяваш 'славяни" си престъпник !?
.
Не може ли Македония да докажее как бългхарските войници не са спасили и други хора,а прави доказ с какво със свръхчовеци .

Така както САЩ днес защитават гражданите си навсякъде ,така и България е защититавала своите граждани тогава(за съжаление ,не и днес)
Български граждани от еврейски произход България не е депортирала.
Българските войници и Българското правителство изпълнява са изпълнявали военни заповеди ,чиито издатели понесоха отговорността си и бяха осъдени от Човечеството в Нюрнберг.
Преди няколко години в една африканаска държава мед,сестри бяха обвинени в "холокост" (геноцид б.а).(само да уточня: Аз признавам "Холокостта" извършен над евреи от нацисткка Германия през Втората Световна Война. Масовото изтребление в същата тази война да речем над лица от цигански или славянски произход не е холокост тъй ,като няма гласуван закон за него. )
Чехия и др. независими държави отидоха в тази държава,Либия,и освободиха своите съграждани. Но не освободиха българските граждани. Това престъпление ли е на Чехия.
Днес Български войници,и полски румънски и др. под върховно американско командване изпълняват своите заповеди и не само извеждат чужди граждани (иракски,кчрди,афганистанци) но и ги разстрелват,измъчват и т.н.
Те заповеди на командири от чуждо правителство ли изпълняват или Република България е виновна за тези престъпления Престъпления ли са това ?
Нека да различваме една действителност (и историческата действителност е действителност) от служебните понятия и названия и да не постъпваме ,като шизофреници и да обясняваме с частите на изречения или прави казуси и историята.
По веднаж на година ли ще дискутирате това или ще ги разредите доказите?
цитирай
17. sande - Напълно споделям изразеното от теб становище и позиция.
23.11.2011 10:59
Всичко това е в контекста на времето тогава. Пито - платено.

Какво да кажем за сегашните германци, отговарят ли за Хитлер и дедите им?

Превърнаха Европа в пепелище.


Но сега са първа сила и е гордост да си германец.

Виновните са в историята и бяха осъдени от Международния трибунал.

А между другото - Българското ОФ-правитилство и "вождът и учителят на българския народ" Г. Димитров предадоха на югославските власти всички ръководители /и други по-изявени/ на царската цивилна, военна и полицейска администрация в Македония 1941- 1944 година и титовите джелати се разправиха с тях както си знаят - с куршум и въже! За по-леките случаи - дълги години затвор, което може да е и по-тежката участ. Господи помилуй!

цитирай
18. vladun - Санде, от сърце ти пожелавам тези ...
23.11.2011 22:55
Санде, от сърце ти пожелавам тези текстове и в книга да ги издадеш!
Поздрави, приятелю!
цитирай
19. schumpov - Защо македонците не си спасиха е...
23.11.2011 23:20
Защо македонците не си спасиха евреите. Постоянно се убеждавам, че българите не е трябвало да спасяват всичките си евреи и в такъв случай другарката Барух може би нямаше да плюе срещу спасителите, Вагенщайн също. Нямаше да изхвърлят бюста на царя. А знаете ли случай, евреи да са спасили българин от комунистически разстрел.
цитирай
20. sande - Здравей, Владо!
24.11.2011 08:09
vladun написа:
Санде, от сърце ти пожелавам тези текстове и в книга да ги издадеш!
Поздрави, приятелю!


***

Благодаря за пожеланието. Трябва да се мисли и за това.
За мен книгата е , което остава. Другото е ежеднвие.

Поздрави!
цитирай
21. sande - Това,че България е единствената страна, която спаси евреите си, е добре известно и в Европа , и в Израел.
24.11.2011 08:37
schumpov написа:
Защо македонците не си спасиха евреите. Постоянно се убеждавам, че българите не е трябвало да спасяват всичките си евреи и в такъв случай другарката Барух може би нямаше да плюе срещу спасителите, Вагенщайн също. Нямаше да изхвърлят бюста на царя. А знаете ли случай, евреи да са спасили българин от комунистически разстрел.


***
Спекулациите са по повод депортирането на евреите от т.н. нови земи. В Р Македония този въпрос се използва повече от 60 години като едно от основните обвинения за "бугарската фашистичка окупация на Македония", което се използва като пропагандно клише и до ден днешен. Затова е важна истината.

цитирай
22. get - - Маркнатан, поведението ви започва да става провокативно и опасно !! ... В тази връзка ...
24.11.2011 12:32
... можете ли да посочите, каква бе формалната причина за т.нар. "Кристална нощ" ?!! ... от която пострадаха толкова, германски евреи !?!
В укипедията, ще прочетем само полуистината за настъпилото бедствие ?? - Защо ?
"Евреинът Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващо ужасното положение, в което се намират. В изблик на гняв и отчаяние той прострелва на 7 ноември 1938 Ернст фон Рат, трети секретар от германското посолство в Париж." ... в тази връзка защо не се обяснява, че между жертвата и покушителя е имало дълговременна хомосексуална връзка, която като че, насочвана от някаква "невидима ръка" ... довежда до фаталните изстрели ?!
- Защо още преди да се даде гласност за станалото в Париж, се предприемат масови и добре организирани действия, излели се във вакханалията известна ни като "Кристална нощ".
- От доказано какъв произход бе един организаторите, министъра на пропагандата д-р Гьобелс ? Защо по отношение и на другите две активни фигури в събитията, Хитлер и Химлер има подозрения, че са от същият такъв ?!

- Натаначик, защо се държиш, като един нов Фернанд Деклозиер ... твоята предразполагаща "откровеност" (!) - Какво цели ?? ... Натанилчо, знай Бог вижда и всекиму отсъжда според постъпките !!!
цитирай
23. bserafimova - Здравейте, случайно попадам в сайта ви и бих искала да дам своя принос с архивни
09.12.2011 23:14
документи и библиография:

Още факти и статии по темата, които са "забулени в тайна" по комунистически и съветски причини, както се досещаме, заради които комуно-нихилистичната и комуно-еврейската, както и сръбска, гръцка и рожбата им – македонистична пропаганда периодически тръбят:

Говорим за книгата A History of Israel: From the Rise of Zionism to Our Time by Howard M. Sachar, сега достъпна в Северна Америка в третото си издание. Така че става въпрос за един сериозен академичен труд по тези въпроси.

1. Има ли оцелели от депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония?

Авторът не е могъл да намери такива, които да са оставили писмени спомени. Обаче е намерил няколко свидетеля, които са избягали от самите влакови композиции преди да стигнат до Полша и, следователно, са оцелели. За нас, българите, тези свидетелства са достатъчни, понеже на всички е известно каква е съдбата на депортираните когато са пристигнали в Полша. Цитирано е писмено свидетелство, в което се описва бруталното отношение на българска полиция, побоища, кражби и изнасилвания по време на задържането и депортациите.
Срамни неща, свързани с бруталността, простотията и примитивността на отделния овластен нисш представител на репресивния апарат у нас, които продължават и до днес. Едва ли, обаче, тези криминални прояви, които, пак повтарям, продължават и до днес, имат за основа етническа омраза.

2. По въпроса за депортирането на евреите от Беломорска Тракия и Македония, който се поставя така настойчиво през последните години.

В цитираната книга, има и един параграф, който трябва нас, като българи, да ни заинтересува много сериозно.
Изнасят се данни за опит на българското правителство да предложи за тези евреи (от новопридобитите земи) вместо депортации в Полша, депортации в Палестина с кораби от Черно Море през проливите и Турция. По дипломатически път се сондира Великобритания за тази възможност, тъй като по това време Палестина се контролира от англичаните. Цитиран е отговорът на Антъни Ид
цитирай
24. bserafimova - Продължение на предишното ми съобщение:
09.12.2011 23:17
2. По въпроса за депортирането на евреите от Беломорска Тракия и Македония, който се поставя така настойчиво през последните години.

В цитираната книга, има и един параграф, който трябва нас, като българи, да ни заинтересува много сериозно.
Изнасят се данни за опит на българското правителство да предложи за тези евреи (от новопридобитите земи) вместо депортации в Полша, депортации в Палестина с кораби от Черно Море през проливите и Турция. По дипломатически път се сондира Великобритания за тази възможност, тъй като по това време Палестина се контролира от англичаните. Цитиран е отговорът на Антъни Идън (по това време министър на външните работи на Великобритания, по-късно министър-председател), който казва, че ако такъв прецедент стане с евреите от Тракия и Македония, евреи от цяла Европа ще поискат подобно разрешение.
Много вероятно било тогава Хитлер, според Идън, да приеме такова предложение и тогава щял да настъпи общоевропейски хаос, понеже нямало да се намерят толкова кораби че да се прехвърлят всички желаещи евреи по време на бушуващата в континентална Европа война. Така че, става ясно, че българското правителство е сондирало възможността за депортиране на тези евреи в обетованата земя, вместо в полските концлагери, само за да получи отказ именно от Великобритания. При това, този дипломатически демараж е направен в условията на война между Великобритания и България.
Не само това, известна е съдбата на няколко кораба натоварени с евреи и носещи звучните български имена "Струма" и "Пенчо", оставени да потънат след отказ на англичаните да им разрешат да акостират на бреговете на Палестина. Този факт също показва, че самият Идън не е знаел със сигурност за съществуването или поне за същността на "финалното разрешение" на еврейския въпрос в Европа формулирано неотдавна на конференцията във Ванзее. Да се иска от господата Вагенщайн, Коен, Барух да са знаели за това, но не и Антъни Идън е, меко казано, комично.
Факт е, че по признание на самите израелски историографи, българското правителство е направило опит за да отклони депортациите на тези евреи. Известно е, че този опит е бил, са съжаление, несполучлив. Обаче, човекът зад тази несполука се оказва,а именно Антъни Идън, а не Борис Трети.

За нас, българите, би било много интересно да научим подробности за този дипломатически опит на българското правителство да видоизмени депортациите, както и за отговора на Идън. Интересуват ни документи, номера на архивни единици и пр. Естествено, не очакваме комуно-нихилистичната историческа полунаука да ги издири, понеже тя е съсредоточена единствено върху страданията на евреите и на столичната партийна организация на БКП под ръководството на съответните техни комунистически другари, съдии и прочие персонажи от еврейски и всякакъв произход от ония времена.

Още по-малко известно е участието на българските моряци в рейсовете до Палестина от Констанца (Румъния). Както вече изясних българското правителство е търсило активно възможност за отклоняване на депортациите в Полша. Истината е че ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ Е ПРИЕМАЛА КОРАБИ С ЕВРЕИ и даже е оставила съвсем съзнателно няколко такива кораба да потънат, като огромна част от евреите на борда загиват. Само някои кораби случайно стигат до Палестина и то въпреки официалната позиция на Лондон по този въпрос. Така че, вместо да изискват от Борис ІІІ и българското правителство по това време върховна проницателност и борческа жервоготовност по този въпрос, няма да е лошо да покритикуват малко Сър Антъни Идън и политиката на Великобритания по това време. Ако им стиска, де. То да плюеш по собствената си страна е много по-лесно.

А ето и каква е била съдбата на корабите със звучните български названия «Струма», «Рудничар», «Пенчо», «Салвадор»...., превозвали до Палестина търсещи спасението евреи.

ГИБЕЛТА НА БЪЛГАРСКИЯ “ТИТАНИК” – през 1942 година съветска подводница потапя българския кораб “Струма” . Загиват 767 души българи и евреи
by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 10 March, 2010 • 26 comments
in България,История,Терор и Комунизъм
http://www.extremecentrepoint.com/?p=5812

Ето и още една една статия от в. „Черно море” също за съдбата на бежанците евреи и българските екипажи превозвали ги до Палестина:
Българският "Титаник"
Българската следа в еврейската емиграция по море (1934 - 1949 г.)
Част 2: След гибелта на "Салвадор" и "Струма" близо 1000 бежанци не достигат до Палестина
http://more.info.bg/addComment.asp?articleID=73929&issueID=397&topicID=261
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2689692
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930