Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 11:19 - БАЛАДА ЗА КУКЛАТА
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 18835 Коментари: 41 Гласове:
25

Последна промяна: 29.09.2014 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БАЛАДА ЗА КУКЛАТА     В памет на майка ми Надежда, която отгледа трима сина, а много искаше да има и дъщеря.
"Носи ме, влак, на свойте рамене железни,
като откъсната ръка над пропасти и бездни."

                               Борис Христов
        
       Идват и такива часове.Неканени.Часове на светла радост и  на светла тъга.   Тъга по безгрижното детство, потънало и загубило се някъде из високите треви, ухаещи на пелин, на мента,на маточина, на бял равнец. Тъга по отшумялата младост, скитаща някъде там из университетските коридори и аудитории, из шумните софийски улици, из препълнените влакове към родната Тракия.
     За първи път това чувство я споходи във влака София – Пловдив през  1968 година. Мария зае мястото си в купето на един от вагоните, постави чантата си с багаж на рафта над себе си, а обемистия пакет с куклата остави  в ръцете си.”Куклата не е багаж, мястото е в ръцете ми, до гърдите ми.” – така реши за себе си младото момиче.    Красивата кукла събра погледите на спътниците й. image   

 

- За кого е този хубав подарък?  - запита я, колкото от чисто женско любопитство, толкова и от желание да установи контакт, седящата до нея млада жена.

 

       - За дъщеричката на  брат  ми е – отговори, след кратко колебание и със  смутена усмивка,  Мария.

         - Много е красива. Хубав подърк сте купила – похвали я жената.

 

              Тук Мария излъга.

  Тя скри, че куклата е нейна. Подарък от приятелките  и  за нея. Получи я като  подарък за рождения се ден от съквартирантките си в  Студентския град. Беше им разказала една история за  първата си кукла  като петгодишно момиче. Беше ги трогнала с това,че сподели как тази първа кукла, направена от дърво от баща й и облечена с ушита рокличка от майка и –  се е оказала  и първа, и единствена в живота й.
          Затворили ли очи, Мария вижда едно малко дете, петгодишно, слабичко, с избеляла басмяна рокличка, с обикновени сандалки,  ситни до майка си – жена със среден ръст, стегната, изправена, с къса накъдрена коса.Облечена в синя рокля, на жълти и черни фигурки. Веднага се набиват очите й - големи, черни, завладяват те от пръв поглед.Такива са очите и на малката Мария.Погледнеш ли я, виждаш на малкото личице едни големи очи- черни, светят като две въгленчета в огнище. И широко отворени, любопитни, удивляващи се на всичко около нея.    

    Отиват на събор на храмовия празник на селото,  в манастира “Света Неделя”. Заедно с тях, около тях се движат и други  нагиздени хора от селото, гости от близо и далеч. Жътвата е приключила, прибрано е скъпоценното зърно и затова хората са  по-оживени, възбудени, радостни, смъкнали са един товар от плещите си.  Такава е традицията в селата: празниците следват винаги края на  селскостопнските  кампании. Тогава сърцето се отпуска, в гърдите запява звънчето на радостта, а и кесиите се отварят по-щедро.       На голямата поляна под манастира в две редици са се протегнали шарените сергии на търговците. Какво ли не мами очите тук: бонбони, марципан,вафли, сладък памук, боза, лимонада, кавали, двоянки, свирчици  от дърво и калени, домашни потреби, дрехи и обувки, инструменти и сечива за селскостопанска работа ... А за децата – различни видове и големини топки за игра, кукли за момичетата. Малката Мария носи в ръцете си любимата се кукла Ани. Тя е издялкна от дърво от сръчните ръце на татко й Борис,лицето й е нарисувано с химически молив, а майка й Eлена е  скроила и ушила роклята й. Тук, обаче, малката Мария  вижда истинска кукла, вярно цялата от плат, но красива, нежна: с красиви сини очи, с извити вежди над тях,  с чипо носле, досущ като като нейното, със гарваново-черни коси, събрани на две  плитки ...

 

           

 

                      image   Мария е запленена от красивата кукла, не откъсва очи от нея. Тегли майка си, моли я да  я купи:         - Купи ми я, мамо, много ми харесва, искам я, искам я.         Елена се осведомява за цената и  отговаря сдържано:         - Имаш си, твоята е даже по-хубава.         Продавачът, виждайки сияещите очи на малкото момиче, се намесва:

 

 

 

 

 

                - Защо не и купите куклата, я вижте как я гледа?... Зарадвайте детето.

 

 

 

 

 

           Елена дръпва момичето, без да поглежда нито продавача, нито куклата.

 

 

 

 

 

           - Имаме си ние кукла, даже по-хубава – казва кротко жената.

 

 

 

 

 

              И се отдалечават. Купува на Мария ментови бонбонки, а на себе си – права лопата от сергията за земеделски сечива.

 

 

 

 

 

          - Така де, с правата лопата ще прекопаваме градината, а с парцалената кукла какво да правиме ... имаме си ние кукла. – казва като на себе си жената.
           Двете – майката Елена и дъщеричката Мария  продължават разходката  си из събора.Отиват по-надолу към реката, където са люлките, въртележките, виенското колело... Майката я качва на люлката да се полюлее и отново тръгват.  На връщане минават покрай аязмото, после до чешмата с трите чучура студена вода. Стигат и до най-горния край под белите тополи, където  са палатките със  сцената. И масите за  трапеза.

 

               Там, на трапезата, седи вече с приятелите си таткото Борис. Очаква ги, но не тръгва с тях към дома. Остава за малко на раздумка с акраните.

 

 Празникът продължава.

 ***
     А влакът лети из равното тракийско поле, бягат дървета, бягат селца, бягат хълмове, бягат белите облачета, разхвърляни като детски балончета по  синьото небе. Бягат и мислите на Мария, изпълнени със светла печал по детските години в родния край,  изпълнени с надеждите и неясните възторзи на младостта.

 ***       

 

   Тези дни за Коледните празници Мария гостува на дъщеря си Диана в София. Семейството й живее в собствена къща в престижен столичен квартал.Чакаха я всички на гарата  – дъщерята, мъжа й Иван и внучките – Мари, Рени и Биляна. Скочиха да я прегръщат. Скоро бяха в новия дом на младото семейство, където  Мария идваше за първи път.Хареса и всичко: и широкия двор с хубава ограда, и просторната триетажна къща, и широкия хол, плувнал в светлина и коледната елха. И най-много светналите от радост лица на Диана и  Иван и веселата  глъчка на трите внучки.

 

        Мария се доближи до коледната  елха, отвори чантата и рече:

  - А сега да видим какво дядо Коледа е донесъл на послушните  дечица..

  И извади три еднакви красиви кукли – принцеси, каквито тези дни се продават в голямите молове.

 

  - Реших да са еднакви, защото  това са три сестри- принцеси, като вас. Красиви.


                        image

        

                     

             

 

 

  Децата  ги притиснаха до гърдите си:

 

 

 

 

 

 

                  - Благодарим ти,бабо Мария.

 

 

 

     - Майко, защо си се охарчила толкова?  - възнегодува Диана. Ако знаеш само колко
кукли имат. Вече няма къде да ги слагаме.

         

 

   Отидоха на втория етаж да покажат на майка Мария детската стая. Мария ахна! Пълни  кашони с детски играчки. И кукли, кукли, много и най-различни.

 

 

 

           - Това не е е всичко!- рече Диана и заведе майка си в съседната стая, която е стая само за игри. На килима се търкалахя десетки играчки, по стените – десетки и  в три голями пластмасови кашони – още десетки и десетки играчки: кукли – най-различни и екзотични, принцеси – безброй,  кончета, маймунки, кучета, мечки и мечета, вълци, лисици,щрауси, лъвове, тигри,пантери, слонове и слончета, котки,  дракони,риби,жаби,алигатори,щъркели,патици,петли, врабчета, славеи, гарвани, кокошки,кози, герои от датските анимационни и други  филми ...

         - Че това е истински детски магазин! – въкликва с невярващи очи Мария.

 

                 - Колкото пъти ходим в моловете, толкова пъти се връщаме с играчки, а Иван мъкне  и от чужбина, връщайки се от командировки на международната компания за която работи,  непрекъснато нови и нови играчки.

 

                  В този момент влезе Иван.

 

         - Показа ли на майка  куклата? .. И за нея има кукла... Изненада.

 

 

 

     И като отвори един шкаф, извади нещо завито, в луксозна опаковка.
                  Подаде й пакета.

 

 

          - Това, майко е твоята  първа и единствена кукла. Диана я пазеше като реликва. Като скъпоценност. Като артефакт. Спомен и за баба и дядо.

 

 

 

    Мария взе  куклата си, притисна я до гърдите, очите и се напълниха със сълзи.

 

 

 

     - Благодаря ви, милички. Наистина ме изненадахте...трогнахте, подаръкът ви е безценен за мен. ... Повярвайте ми, няма за мен по-скъп подарък от този.

 

 

           - А ние, майко, се безпокоехме да не се засегнеш, да не се обидиш от този подарък.Иван се безпокоеше – рече Диана - Всъщност това  не е подаръка,това е изненадата ... ние сме ти подготвили друг, специално за теб подарък.

          ***



 

   Това е, драги ми читателю, тази Балада за куклата. Тя е истинска. Тя е приказка и за днес, и за едно отминало време.

             Та помислете си: ако теглим една черта от онова малко момиченце, крачещо  до майка си през далечната 1956 год., в тракийското поле, до днешния ден,до нейната дъщеря и до трите внучки,  какво ще видим?

          Та не е ли това пътят на България, изминат  през всичките тези години? Не е ли това пътят, който ние всички сме извървели през те

 

зи петдесет и повече години?

          И какво ние можем да кажем днес? Нищо. Нищо не можем да кажем.Ние можем само да замълчим. Ние можем само да прегърнем нашата кукла и  спомените по едно отминало време и милите хора, за които трудът и човещината са стояли над всичко.

              И децата.

           ***

 



Macedonian VOJO STOJANOVSKI Ti Donesov Mlada Nevesta
http://www.youtube.com/watch?v=sULE8M6BO0w









Гласувай:
25



1. sande - Поздравявам с разказа всички приятели от Блога, всички, които прочетат разказа и всички, които не го прочетат...
31.12.2011 11:23
Щастлива Нова година, Весели празници, здраве и късмет!

Специален поздрав за всички, които ще минат от тук, неслучайни и случайни, с песента на Войо Стояновски "Доведох ти, майко, млада невеста".

Клипът е изключителен! В 5 минути и 56 секунди ще видите македонската сватба в нейната безсмъртна красота и великолепие. Ще видиите сияйната традиция на празника, кристалната, строга и развихрена народна душа, където се пази всичко, което има стойност и което ни е съхранило. За да ни има.

Сватбата е заснета в живописното и красиво село в Р Македония Галичник, в планинта Бистра, т.н. Миячия, където живеят коравите македонски българи, гранитната крепост на традицията.
цитирай
2. ivankalilova - Благодаря, за чудесния разказ, ...
31.12.2011 12:25
Благодаря, за чудесния разказ, приятелю!
,,И какво можем да кажем днес? Нищо. Ние не можем да кажем нищо.Можем само да замълчим. Можем само да прегърнем нашата кукла и спомените по едно отминало време и милите хора, за които трудът и човещината са стояли над всичко.
И децата.''
Какво ли бих могла да кажа.......освен да помълча....прегърнала спомените и нищо, че в очите глождят прашинки .......стана ми едно....мило, хубаво на душата!
БЛАГОДАРЯ, САШЕ!:)
Пожелавам ти нещо традиционно, но важно – много здраве, истинско щастие, топлина обич, повечко късмет и радости.Щастлива Нова година, приятелю!:)))
цитирай
3. tota - Поздрави, Санде!
31.12.2011 12:26
В една истинска случка и едно неудовлетворено навреме желание, в която могат да се припознаят много от нас, се оглежда нашата действителност преди време. Годините след войната, почти непосредствено след мирния договор, когато нашите родители строиха България и чиито доходи не стигаха за подаръци от рода на кукли.
Какво можем да кажем - питаш? Да, можем да прегърнем спомените. Да преглътнем и напиращите сълзи. И мислено да се поклоним пред паметта на родителите ни, за които трудът и възпитанието на децата в труд беше над всичко.
Но има и какво да кажем още. Това разточителство, този магазин от кукли и други играчки,които си описал, какво отражение дава върху децата, дали възпитава? Ще остави ли толкова силен спомен за детството?
И още дали и в днешната действителност няма деца, като Мария, които дори няма да имат и направената от дърво кукла?
"Балада за куклата" разказ, който навява повече тъга и болка по онова, което няма да се повтори.

В навечерието на Новата 2012 ти
пожелавам да я посрещнеш весело и да я изживееш щастливо!
Да е здрава, благодатна и пълна с обич в твоя дом!!
цитирай
4. sande - И какво можем да кажем ние "с гайдите", както питаше Йордан Радичков? ...
31.12.2011 13:02
ivankalilova написа:
Благодаря, за чудесния разказ, приятелю!
,,И какво можем да кажем днес? Нищо. Ние не можем да кажем нищо.Можем само да замълчим. Можем само да прегърнем нашата кукла и спомените по едно отминало време и милите хора, за които трудът и човещината са стояли над всичко.
И децата.''
Какво ли бих могла да кажа.......освен да помълча....прегърнала спомените и нищо, че в очите глождят прашинки .......стана ми едно....мило, хубаво на душата!
БЛАГОДАРЯ, САШЕ!:)
Пожелавам ти нещо традиционно, но важно – много здраве, истинско щастие, топлина обич, повечко късмет и радости.Щастлива Нова година, приятелю!:)))


***

Ами животът си върви. Сега е друго. Обществото е доста консумативно. Но какво да бъде друго? По-добро ли е сега? По-добре е. Независимо от милата носталгия по онези сурови времена.
цитирай
5. sande - "Балада за куклата" разказ, който навява повече тъга и болка по онова, което няма да се повтори.
31.12.2011 13:12
Балада за куклата. Има тъга, но радостта е повече. Според мене, както аз се чета.

Колкото и мило да е онова време, на нашите бащи и майки, или дедовци и баби, то е вече история.

Ако трябва да избираме, всеки ще предпочете сегашното време пред онова.
Добре е все пак да не го забравяме и да се съпоставяме с онова време. А и младите да знаят какво е било. Защото днес, при това изобилие, една кукла се забравя още в първите 30 минути, ако не и за по-малко.Имането девалвира стойностите. И нас ще ни забрявят за 30 минути. Камо ли куклите.

Благодаря за коментара ти.
цитирай
6. stela50 - Благодаря за хубавия разказ , Санде ...
31.12.2011 14:03
Върна ме назад в годините , когато една спяща кукла беше
вълшебен и незабравим подарък . Мисля си - всяко поколение носи спомен
за една кукла - специална и неповторима .
Щастливо посрещане на Нова година !
Много светлина , топлина и любов ... и красиви преживявания .
цитирай
7. tota - Балада за куклата. Има тъга, но р...
31.12.2011 14:08
sande написа:
Балада за куклата. Има тъга, но радостта е повече. Според мене, както аз се чета.

Колкото и мило да е онова време, на нашите бащи и майки, или дядовци и баби, то е вече история.

Ако трябва да избираме, всеки ще предпочете сегашното време пред онова.
Добре е все пак да не го забравяме и да се съпоставяме с онова време. А и младите да знаят какво е било. Защото днес, при това изобилие, една кукла се забравя още в първите 30 минути, ако не и за по-малко.Имането девалвира стойностите. И нас ще ни забравят за 30 минути. Камо ли куклите.

Благодаря за коментара ти.


Санде, не става въпрос за избор на времето като система.
"Балада за куклата" е разказ, който навява повече тъга и болка по онова, което няма да се повтори. За нас! В нашия живот- детството, младостта. Няма ги и милите ни хора - семействата в които сме пораснали.
Един спомен за неудовлетворено желание носи болката от съпричастността към грижите на семейството, които за нас децата не бяха чужди. За това и мълчаливо посрещахме отказът на желанията ни!
Колкото и трудни да бяха онези години те бяха години на хармония и уважение в семейството и между поколенията. Имаше друга ценностна система.
Възниква и друг въпрос, кое е повече или по - малко въздействащо върху детската психика и възпитание, разбира се!
Неудовлетвореното желание белязано с болезнен спомен и съпричастност към приоритетите на родителите или задоволеността и пресищането, които водят до безразличие и пренебрежение?
цитирай
8. sande - Здравей, Таня!
31.12.2011 15:18
stela50 написа:
Върна ме назад в годините , когато една спяща кукла беше
вълшебен и незабравим подарък . Мисля си - всяко поколение носи спомен
за една кукла - специална и неповторима .
Щастливо посрещане на Нова година !
Много светлина , топлина и любов ... и красиви преживявания .


***
Времената се менят. Коледите, и те не с вече същите, както и не сме същите и ние. За съжаление. Но настъпват новите поколения.

Те ще имат своите радости и своите кукли. И своите пробрлеми, предизвикателства и нови ценности, възможности... Добре е да не се губи приемствеността.

Щастлива Нов година! Весели празници!
цитирай
9. sande - 7. tota - Балада за куклата. Има тъга, но р... 14:08
31.12.2011 15:28
"... Колкото и трудни да бяха онези години те бяха години на хармония и уважение в семейството и между поколенията. Имаше друга ценностна система."

***
Права си, но ходът на времето е неумолим. Трудните години каляваха друг тип българи, други семейни взаимоотношения. Един поет казваше /забравил съм името/ за детето си: "Сега ти можеш да имаш всичко, но да си най-бедното на света"

Материалните придобивки дават, но могат и да ограбят душата на човека.
Душата е важна.

За Мария дървената кукла от детството е несравнимо по-скъпа от стотиците сегашни кукли, които може да купи.
цитирай
10. tota - ". . . Колкото и трудни да бяха ...
31.12.2011 15:43
sande написа:
"... Колкото и трудни да бяха онези години те бяха години на хармония и уважение в семейството и между поколенията. Имаше друга ценностна система."

***
Права си, но ходът на времето е неумолим. Трудните години каляваха друг тип българи, други семейни взаимоотношения. Един поет казваше /забравил съм името/ за детето си: "Сега ти можеш да имаш всичко, но да си най-бедното на света"

Материалните придобивки дават, но могат и да ограбят душата на човека.
Душата е важна.

За Мария дървената кукла от детството е несравнимо по-скъпа от стотиците сегашни кукли, които може да купи.


Опитвам се да намеря отговора. Децата са раними, чувствителни. Трябва ли да "остаряват" преждевременно? И въобще необходимо ли е? Както е в случая на Мария. Убедена съм, че тя , въпреки любимата кукла, е посягала с ръчички към куклите на другите деца, които са и изглеждали хубави и различни от нейната.

Сега обстоятелствата диктуват, но родителите са тези, които трябва да държат нещата в свои ръце. И да на се прекалява с подаръците, когато има възможности.

Но се питам: Къде е мярата? За да е здрава психиката на децата от една страна и да имат поведение в нормите, присъщо за възрастта им, от друга.
цитирай
11. sande - Сега обикновено се прекалява, това се наблюдава повсеместно, прекалява се с угаждане ...
31.12.2011 16:04
Децата стават презадоволени, капризни, неустойчиви, незакалени, претенциозни, мекушави, или прекалено амбициозни, но без покритие.

Материалното благополучие крие свойте опасности. Прди дничетох разказ тук, в Блога. Майката отива в Америка при дъщерята, сина и внучето. Но не може да говори с внучето. Не знае български. А и двата родители са убедени, че бългрски език не му трябва. България трябва да бъде забравена.

Написах в коментара си, че не виждам позицията на автора. Като че ли е съгласен с това. Частни случаи може да има всякакви, но авторът трябва да защити истината, Родината. Иначе няма нужда от никой. Всички са излишни

Той като автор е излишен. А и ние каточитатели сме ненужни. Излишни. Да дойде метача с метлата да ни измете.
цитирай
12. tota - Не я виждам Родината!
31.12.2011 16:17
"Написах в коментара си, че не виждам позицията на автора. Като че ли е съгласен с това. Частни случаи може да има всякакви, но авторът трябва да защити истината, Родината. Иначе няма нужда от никой. Всички са излишни."

Тази за която пишеш в послеслова я няма. Ето : " И какво можем да кажем днес? Нищо. Ние не можем да кажем нищо.Можем само да замълчим. Можем само да прегърнем нашата кукла и спомените по едно отминало време и милите хора, за които трудът и човещината са стояли над всичко.
И децата."

Тогава "трудът и човещината са стояли над всичко. И децата." В сегашната кои са приоритетите? Оцеляването за едни и преяждането за други. Къде са децата? Едните почти безпризорни или без родителски контрол, а другите?
Голяма е браздата, Санде в днешната България!! И в това е проблемът във възпитането им.
цитирай
13. yuliya2006 - ТОПЛИНА, УЮТ И ЛЮБОВ ЛЪХА ОТ ВСЕКИ ...
31.12.2011 16:19
ТОПЛИНА, УЮТ И ЛЮБОВ ЛЪХА ОТ ВСЕКИ РЕД...С МИРИС НА ПЕЛИН, ЗДРАВЕЦ И МАЩЕРКА ОТ ЛЮБИМАТА ТРАКИЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
14. sande - 12. tota - Не я виждам Родината!
31.12.2011 16:38
Не може да я няма - Родината.

Родината, според мен, това са хората. Това са бащата и майката, полето на Тракия, събора, църквата и пр. Въздуха, цветята, билките, селска река.

Родината това е дома на младото семейство. То е успешно. Има и такива. Дъщерята, която пази като реликва куклата на майка си. Само това е достатъчни за да видим Родината. Децата - трите дъщерички са Родината. Бащата, който им носи кукли и играчки разни. И прекалява даже. Това да им е проблема. Да не притовопоставяме двете Българии. Те са една - Родина.
Разбира се - проблеми има. И видими, и невидими. Опасности също.

цитирай
15. minavamottuk - Благодаря...
31.12.2011 16:40
Разплака ме...
цитирай
16. sande - Поздрави, с любов! Радвам се на посещението ви.
31.12.2011 16:41
yuliya2006 написа:
ТОПЛИНА, УЮТ И ЛЮБОВ ЛЪХА ОТ ВСЕКИ РЕД...С МИРИС НА ПЕЛИН, ЗДРАВЕЦ И МАЩЕРКА ОТ ЛЮБИМАТА ТРАКИЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


***

Честита Нова година. Да бъде здрава, весела, плодородна, щедра, мирна!
цитирай
17. sande - Поздрви, Гинке! Радвам се, че мина от тук!
31.12.2011 16:58
minavamottuk написа:
Разплака ме...


***
Винаги си добре дошла.Не зная дали трябва да се извинявам за сълзите.Македонците казват на тези сълзи - сълзи-радостници.

Честита Нова година! Да бъде здрава, весела и щедра!
цитирай
18. razkazvachka - еййй, доигра ми се на кукли... ама нямам нито една - раздала съм ги...
31.12.2011 19:09
имах цяла щайга и не играех с тях - гледах как братовчедките ми играят, а аз ходех на риба с момчетата...
цитирай
19. razkazvachka - Здрава и весела нова година!
31.12.2011 19:10
Каквото поискаш - да ти се даде, каквото не искаш - да те отмине!

НАздраве!
цитирай
20. sande - Поздрави, Гери! През Новата година печатница да се намери!
31.12.2011 19:17
razkazvachka написа:
имах цяла щайга и не играех с тях - гледах как братовчедките ми играят, а аз ходех на риба с момчетата...


***

Да излезе на бял свят новата ти книга, мало и голяма да чете, да се звери!
цитирай
21. sande - Честита Нова година, Разказвачке! Да бъде здрава, весела, мирна и берекетна!
31.12.2011 19:21
razkazvachka написа:
Каквото поискаш - да ти се даде, каквото не искаш - да те отмине!

НАздраве!


***
Харесва ми това пожелание. Дай, боже! Защото така повече не може.
цитирай
22. daan - СРЕЌНА НОВА 2012
31.12.2011 19:22
ТИ ПОСАКУВАМ ВО ГОДИНАТА 2012 ДА ТИ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ СОНИШТА И ЖЕЛБИТЕ ДА СЕ ПРЕТВОТАТ ВО РЕЛНОСТ.
СРЦЕТО И ДУШАТА ДА ТИ СЕ НАПОЛНАТ СО ЉУБОВ И РАДОСТ.
цитирай
23. sande - Честита Новата година, Поете Македонски,
31.12.2011 19:28
И та тебе мечтите да станат реалност. Каквото ти е на сръцето, да ти бъде у ръцето!

Да напишеш нови стихове... любовни,

Да бъдат на равнище ... световни.
цитирай
24. syrmaepon - Честита Нова година!
01.01.2012 11:38
Здраве и късмет ти пожелавам,Санде!Разказът ти е чудесен,за времето когато нещата се оценяваха и чрез сърцето.
цитирай
25. sande - Честита да е, Сирме и на теб! Честита и берекетна, здрава и мирна!
01.01.2012 12:23
Здраве, радости и късмет, благополучие на семейството.

Радвам се, че си харесала разказа.

Поздрави!
цитирай
26. martiniki - За много години, Санде!
02.01.2012 17:10
Трогателен разказ. И на мен извика спомени.
цитирай
27. sande - Поздрави, Мартиники!
02.01.2012 17:23
Всеки има своите спомени за детските години, за първите кукли, за първите играчки, за първите вълнения. Добре е да си ги спомняме около празниците. И не само.

Честита Нова година и най-добри пожелания за здраве, радостни мигове, вдъхновение!
цитирай
28. magicktarot - Много силен, истински, докосващ и разтърсващ разказ, Санде!
02.01.2012 19:02
Усетих как една Кукла се трансформира в цял един Живот, обогатява го и оцветява в най-прекрасни и, често неочаквани, краски...Щастлива да е Новата година за теб и любимите хора! :)
цитирай
29. sande - Поздрави, Соня, радвам се, че си харесала разказа!
02.01.2012 19:07
Честита да бъде Новата година, на теб, семейството и близките ти хора!
цитирай
30. makont - Здравей, Санде!
03.01.2012 16:53
Вчера се зачетох в твоя разказ и ми спря интернета. Сигурно, защото много се разчувствах и коментарът щеше да е твърде емоционален. Взрив от емоции и спомени, за първата кукла, за нямането на кукли, за това, че сега децата ни са заринати от играчки, с които се опитваме да компенсираме нашето нямане.... А накрая ме обхвана и скритата болка, че и аз имам двама сина и си нямам момиченце. Страшно е да се коментира това пред децата. Те се чувстват виновни, че е момченце, а мама толкова е искала момиченце. И аз го усетих веднъж, когато без да искам съм прокоментирала. Оттогава не го споменавам. Винаги казвам, че точно това дете съм искала. Да са ни живи и здрави. Ще чакам снахи и внучки, ако е речено. А сега искам да ти пожелая една спокойна и спорна 2012г. Много здраве, за да можеш да понесеш щастието, което ти пожелавам. Усмивки и слънчево настроение от мен!
цитирай
31. sande - Много си точна, Мая, много деликатна е тази тема за поколенията в различните времена ...
03.01.2012 17:47
Важното е все пак да има приемственост на поколенията, разбиране за различните условия и почит към тези преди нас.
Майката Елена не купува кукличката на Мария, не защото не я обича или не я разбира или не и се свидят парите. Тя е чувствителна. Но за това време и според състоянието на семейството, материалните обстоятелства, затруднения и, които при това са нещо масово, куклата все пак, не е най-важното. Не може да я обвиняваме, както не можем да обвиняваме в разточителствои излишна глезотия и дъщеря й, която е напълнила къщата с кукли и играчки. Сега това е нещо нормално.

Но не е излишно да не забравяма тези неща. Нали?
цитирай
32. katan - " ... приказка и за днес, и за едно отминало време."
03.01.2012 22:07
За много години, Санде!

Тази твоя балада да знаеш само колко много спомени ми върна - все хубави, все щастливи, но ми заседна и буца в гърлото, заради времето, което никога няма да се върне ...
На места откривах себе си - имах една кукла, когато бях студентка и я разнасях по влаковете с мен ...
Имала съм всичко, което дори не съм искала, а само съм споменавала.
Имах прекрасни, невероятни родители. Имах щастливо детство. Бях много обичано дете, а и аз обичах много ...
Много ме развълнува, Санде! Просълзи ме, както правиш често с твоите разкази.
Не искам да видя клипа с Македонската сватба, скъпи Санде.
Имам причини за това - майка и татко са се запознали в самодейния театрален колектив, когато са репетирали "Кървава македонска сватба".
Не си спомням сюжета на пиесата, но често я споменаваха с усмивка и си докосваха ръцете ...
На ръба съм, Санде. На ръба да пусна сълзите си.
Припомни ми толкова неща, които не съм забравила, но ти го направи по твоя си начин - Сандевския.
Поздрави, приятелю! И нека замълчим за малко ...

цитирай
33. sande - Казала си всичко, Катя, с малко думи, но с голямо чувство...
04.01.2012 09:15
Не очаквах наистина, че куклите могат да ни кажат толкова скъпи неща за нас самите, за нашите родители, за нашите деца.

А за клипа "Доведох ти, майко невеста" си права.
Той е опасен... Инфарктен... За този който има сетива за това чудо. Добре, че братята - македонци са успяли да направят този шедьовър.

Поздрави!
цитирай
34. takaini - Дали не трябва да изпитваме чувство на удовлетворение от това,
04.01.2012 18:53
че сме имали всеки от нас по една скъпа "кукла",скътала в себе си мечтания,надежди,вяра,пресътворености...любови?!
Но ние-човеците сме най парадоксалните същества-защото можем ведно да любим и мразим...
И ако се запитаме-кои други същества го могат това?!
Прекрасно е ,Санде!Остава там в сърцето за размисъл...
цитирай
35. sande - Поздрави, takaini, радваме се на гостуването ти !
04.01.2012 21:47
Куклата - символ на приемствеността на нежноста на различните поколения българки.

На родители и на женски чеда.
цитирай
36. 4aiotgluhar4e - Прекрасно е, Санде!
05.01.2012 17:09
Куклата - символ на важните неща в живота. Не случайно казват "празна като кукла". Наистина купешките кукли нямат душа, пък и да имаха, щяхме ли да я видим в многотията!
Ти ме размисли, Санде, и приемам това в началото на годината за неслучайно. И като мислех, ми изплуваха спомени за моите кукли. Аз намах много, защото предпочитах да ми купуват камиони и самолети, но имах една кукла, за която всички ми завиждаха. Беше мъжка и се казваше Пепо, т.е. моите спомени са свързани с куклек :))). Не помня от къде се беше взел, но фактът, че го имах, ме научи да давам, защото всички искаха да играят с него. Никоя женска кукла не съм обичала толкова и май това е обяснението, че най-добрите ми приятели винаги са били мъже. Учудващо е какви неща оставят отпечатък върху нас.

Как все успяваш да бръкнеш в най-дълбокото на душата, а Санде?

За много години - здрави и мирни - и много да те обича музата, че и аз много обичам да те чета :)))
цитирай
37. sande - Поздрави, Чайче!
05.01.2012 17:40
Благодаря ти за хубавите думи. Дай, Боже да ги заслужавам.

Интресно е това, което разказваш за куклите си. По нашите села куклите бяха рядкост. Стана дума за купешките. Момичетата си ги шиеха сами или майките им.

Вие сте по близо до града и сте по "градско" село. Пък и зависи какво е семейството.
Куклите, детските играчки, оказва се, са също един безпогрешен белег на прогреса. Те, както всичко друго, ни свидетелствата за изминатия път. За промените, за стандартите на живот. Както и за промените в хората.

Нека празничното настроение те съпътства и по-нататък.
цитирай
38. vladun - За много години, Санде!
05.01.2012 19:14
Хареса ми разказът ти, върна в паметта ми много спомени!
Благодаря ти, жив и здрав бъди!
цитирай
39. sande - Жив и здрав да си, Поете Пернишки! За много години! Крепки, корави и непоправими!
05.01.2012 20:22
Като пернишка стомана.
Радвам се, че като творчески човек си одобрил написаното.

"Но стига ми тая награда ..."
цитирай
40. yotovava - Има знакови събития в детството, които остават в паметта и дълго моделират и характера, и съзнанието, без да горазбираме.
07.01.2012 11:39
Мислим си, че децата нямат фаворити, нямат модели за подражание, но понякога сме твърде далече от техните светове.

Хубав разказ, Санде.
Валя
цитирай
41. sande - Здравей, Валя!
07.01.2012 12:11
Много често като че ли хората подценяват децата, гледат "от високо" на тях, не нмират реалния контакт с тях, не ги разбират.

Все пак мисля, че родителите - майката и бащата - са модела на подражание. Или поне би трябвало да бъдат. Тук е и най-често мястото на провала родители - деца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2686448
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930