Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2018 11:53 - Тиквата, полезна и много вкусна
Автор: thestone Категория: Рецепти   
Прочетен: 5157 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тиквата е позната от дълбока древност, освен като вкусно ястие, тя се е ползвала и като талисман ( в Китай са я издълбавали, пълнели с монети и поставяли в предната част на жилището), издълбана и изчистена се е ползвала като съд, била е символ на плодовитостта, един от основните атрибути на Хелоуин.
Сега е сезона, в който по пазарите се предлага изобилие от тикви и бих искал да ви запозная с ползите от нея, както и с рецепта за приготвянето й.
1. Помага при заболявания на стомаха - препоръчва се да се консумира не варена, а печена, семките й са изпитано слабително средство. Съдържа редкия витамин Т, който помага на преработката на тежки храни и възпрепятства затлъстяването. Тя е задължителна част от менюто на болни от хепатит.
2. Полезна е за болни бъбреци - тя изважда от организма солта и водата, без да пречи на бъбреците. При проблем с бъбреците е хубаво вечер преди лягане да се пие по чаша сок от прясна тиква.
3. Тя е отлично средство при диабет - снабдява организма с ценни фибри, минерали, витамини и въглехидрати. Поддържа стабилни нивата на кръвна захар. съдържа микроелементи, които подпомагат произвеждането на бета клетките в кръвта отговорни за производството на инсулин.
4. При сърдечно съдови заболявания и висок холестерол - има високо съдържание на калий и предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Семките й подпомагат свалянето на холестерола. Витамин К, който липсва при другите зеленчуци пък отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо помага при анемия, а витамин С помага за сваляне на кръвното.
5. Подходяща за диети - тя е ниско калорична. Подтиска чувството на глад и в същото време засилва метаболизма и изхвърля шлаките от организма.
6. Бори се с чревните паразити - семките й са прочути от столетия с това си качество.
7. За зрението - препоръчва се за профилактика на очни заболявания и предпазва от кокоша слепота. Съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите.
8. Подобрява работата на нервната система - благодарение на високото съдържание на витамини от група В, тя действа успокояващо на нервната система. Помага за спокоен сън.
9. При проблем с простата - една чашка сок от тиква на ден в продължение на 3 седмици.
10. Стимулира либидото и подмладява - високото съдържание на витамин Е стимулира функциите на половите жлези и предпазва организма от стареене. Известно е, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв.

И за да е и много вкусна, освен полезна, ето и една рецепта:
Печена тиква с мед и орехи

Нужни са ни около 600 грама тиква, 8 супени лъжици мед, 150 грама орехови ядки, две лъжици чисто масло и лъжица и половина канела.
Тиквата се нарязва на парчета, изчиства се от семките. Някои предпочитат да се обели, но аз обичам да се сервира с кората и да се изгребва вкусното съдържание. Парчетата се нареждат в тава, където сме сложили около един пръст вода и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, печенето е около 35-40 минути. Вади се и се залива с разбърканата до хомогенност смес от меда, орехите, маслото и канелата, връща се да се запече още около 5 минути и готова за консумиране. 



Гласувай:
3



1. twinmama - Ще си сготвим! Полезна информация, ...
26.10.2018 12:54
Ще си сготвим! Полезна информация, благодаря!
цитирай
2. thestone - Аз ви благодаря! Дано да ви хареса:)
26.10.2018 13:08
Аз ви благодаря! Дано да ви хареса:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 237378
Постинги: 133
Коментари: 75
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031