Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 17:08 - Днес прочетох: Ще изчезне ли България?
Автор: sande Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16251 Коментари: 52 Гласове:
33

Последна промяна: 04.08.2011 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДНЕС ПРОЧЕТОХ: ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ?

image

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9828§ionid=5&id=0000901

  Ясно е, че изчезваме, но няма страшно
Причината не е в международен заговор или природен катаклизъм. Просто не е модерно да си българин.
Ясен Бориславов

Възможно ли е България да изчезне? При това не в някакво необозримо бъдеще, относимо към абстракцията на Големия взрив или Апокалипсиса, а в границите на едно обозримо предстояще, примерно от 30 или 50 години? Размишленията на тази тема в медиите се колебаят между драматични въздишки, безадресно вайкане и бодряшки възгласи, че страховете са по-скоро израз на популизъм. "Българският ген е здрав и няма да изчезне", казват академични авторитети, заобикаляйки обстоятелството, че "изчезването" може и да не е чисто демографски и биологичен, а по-скоро културен процес. Странно е, че точно генетичният код се смята за най-важното градиво на националната общност. В модерния свят културният код (навици, нагласи, ценности и стратегии за оцеляване) изглежда по-важен от хромозомите, макар че сериозни учени продължават да спорят
дали и доколко социалните фактори могат да надмогнат биологията
Данните от националното преброяване, проведено през февруари т. г., официално обявени наскоро по-скоро подхранват скептицизма за бъдещето на българското общество, въпреки че пред медиите бяха поднесени с уговорката, че нищо драматично не ни очаква.
Населението на страната в момента е 7 364 000, от които за българи се самоопределят 5 664 000. За десет години сме намалели с 560 000 души, от които 30% са емигрирали, а останалите са се стопили поради отрицателен индекс на раждаемост. Това означава, че всяка година по един град с размерите на Търговище, Горна Оряховица или Смолян изчезва. За същия период само в Чикаго са се заселили около 150 000 българи, почти колкото са жителите на трите споменати града. Дали второто и още повече третото поколение български емигранти там, а и в други страни, ще се чувстват българи, е силно дискусионен въпрос. Впрочем нежеланието на 9% от хората у нас да се самоопределят етнически звучи като глас от бъдещето. Ако сегашната тенденция на отрицателен прираст и емиграция се запази (а тя може и да се засили), превръщането на българите в екзотична етническа група през близките десетилетия не изглежда невероятно. Към средата на века населението ще е под 5 млн. и с демографска структура, която още по-ясно ще очертае хоризонта на българското изчезване.
За 48% от първокласниците майчиният език вече не е български, обяви преди няколко месеца министърът на образованието на форум в БАН. Данните показват също, че нацията интензивно застарява и делът на навлизащите в трудоспособна възраст намалява за сметка на излизащите. Растящият брой на индобългарите (според политически коректния неологизъм на д-р Тони Филипов) предвещава след десетина или петнадесет години вълна от неграмотни и ниско квалифицирани, но жизнелюбиви и гладни граждани, които някой ще трябва да храни. Очертава се перспективата един работещ да издържа 3-4 безработни. Иначе казано, ще става все по-нерентабилно икономически да си българин в България и вероятно не всеки ще може да си го позволи. Поради което българската етническа принадлежност може да се превърне в опасна и романтична съдба, а туристическата индустрия може да привлича туристи под слогана "Само за професионалисти" и снимки на Индиана Джоунс. Впрочем това лято индустрията показа, че може да предлага неподозирани вълнения за своите гости - може да ги отрови, да ги прегази с моторна лодка или да ги удави в хотелски басейн.
Опитът да се надникне в бъдещето
очертава няколко възможни варианта за развитие
1. При пет милиона жители (половината индобългари) държавата представлява пет-шест по-големи града с периферия от гета и пустеещи села. (В момента 34% от населението живее в седем града, а 21% от селищата са с население под 50 души.) Почти няма да има инфраструктура, тъй като индобългарите традиционно я третират като източник на полезни изкопаеми.
2. Под мъдро насърчителните и строги грижи на държавата индобългарите внезапно започват да се интегрират и трайно се приобщават към обичайните за страната образователни, етични, трудово-правни и хигиенно-битови стандарти. Преминават от присвояващо към произвеждащо стопанство, а оркестър "Карандила" предлага нов, леко суингиран аранжимент на националния химн, който става световен хит.
3. Поради обезлюдяване на отделни райони в страната се заселват нови етноси, прогонени от глобалното затопляне или по други причини от своите страни. Идват като работна ръка и усядат трайно.
4. Поради невъзможност да реши социалните си проблеми държавата загубва остатъците от национален суверенитет и управлението преминава под международен патронаж.
Вероятно нито един от тези сценарии няма да се случи в чист вид, а бъдещето ще поднесе нещо средно плюс нещо непредвидено. Но в общи линии изглежда ясно какво можем да очакваме.
България няма да е първата изчезнала цивилизация или държава
В различни времена това се е случило с ацтеки, маи и инки, с древните култури на Шумер и Акад, с обитателите на Великденските острови и десетки други. Най-често държавите изчезват поради външни сили (климатични промени, природни бедствия, сблъсък с други народи) или защото не разбират какво им се случва и не виждат причини да съществуват. Изглежда и цивилизациите имат срок на годност, след който поради умора и неспособност да се модернизират изпадат в състояние на сенилност и деменция, постепенно умират и после предизвикват предимно археологически или етнографски интерес. Едва ли причините за изчезването на България ще бъдат по-различни.
Признаците на българското изчезване се простират отвъд данните от статистиката.
Всяко общество живее и се развива чрез постоянно самоописване и саморазбиране. Българското общество не желае или не умее да го прави, загубило е интерес към себе си и предпочита да се самоизмисля в мрачни или розови краски, но не и трезвата самооценка. Сигурна индикация за това е изчезването на критиката - художествена, литературна, театрална, музикална, научна и най-важното, авторитетна. Липсва периодика, която да я предлага. Идеята, че интернет може да запълни тази празнота, е измамлива, тъй като многогласието в мрежата е доминирано от дилетантщина.
Ако човек се опита да разчете актуалните образи на българското, както е представено в медиите,
ще открие едно твърде недружелюбно към себе си общество
Хора, които в собствената си страна създават среда на взаимна нетърпимост, загубили онзи усет за правомерно и истинно, който споява обществото, усета за правилно и благопристойно нравствено поведение и умението да се различава допустимо и недопустимо. Липсата на критерии за всичко това води до фаворизиране на пошлото, просташкото или в по-добрия случай (но той всъщност е още по-лош) - на посредственото. Спиралата на посредствеността завършва в нищото, вещае изчезване. В същото време малокултурието и простотията се превръщат в политически ресурс, от който никоя партия не е склонна да се откаже. Колкото повече се опростачва населението, толкова по-лесно и предвидимо гласува на избори - независимо със или без заплащане.
Въпреки демократичната фасада на управлението
България е по-скоро феодално и кастово общество,
което се владее и управлява от стотина (цифрата е условна) семейства. Няма реално разделение на властите.
Според статистиката днес 73% от населението живее в градове. До средата на миналия век точно толкова са обитавали селата. Внезапно погражданеният селянин е нещастно същество. Загубил благонравието на патриархалността и връзката със земята, но без да е станал и гражданин и да е припознал добродетелите на гражданското общество, той живее в духовен вакуум. Не знае на какво да се радва и от какво да страда. Радва се на промоциите в хипермаркетите и страда по турските сериали. Едно предимно селско по манталитет общество, което е загубило своите села, е самоосъдено на изчезване.
В годините на т. нар. преход (който не е никакъв преход, а по-скоро мутация, защото модерната история не познава двадесетгодишни преходи) българското общество се опитваше да забогатее чрез самоограбване. Естествен финал на всяко продължително и системно самоограбване е изчезването. На практика повечето големи богатства у нас са натрупани чрез (законно или недотам) усвояване на държавен и обществен ресурс. В България няма и никога не имало истински капитализъм.
Основен източник на богатства е била и си остава държавата
Властта създава богатство, а не богатството - власт. Но натрупаното чрез власт може да бъде загубено чрез власт. Което обяснява и иначе трудно обяснимия обичай бизнесът да спонсорира МВР или опитите правителството да определя цените на бензина. Впрочем отношението на българската мутромилиционерска олигархия към българската природа е същото като отношението на българския циганин към инфраструктурата.
Нека вметнем, че всеки исторически преход произвежда някаква своя романтика - било хайдути и хъшове, било партизани или бригадирско движение. Т. нар. демократичен преход не предложи никаква романтика, освен ако някой не се опитва да я търси около мутрите и чалгата. Завихрен в спиралата на посредствеността т. нар. управленски елит не успя да предложи нещо много по-важно от романтиката - модерен и общоприемлив български проект. ЕС и НАТО не са български проекти. Днес може и да няма български проект, но
има българска мечта - да напуснеш България и да продължиш да я обичаш във фейсбук
От години политическият дневен ред на страната е обвързан с някакви съдбовни международни доклади, които съобщават видими с просто око неща. Сякаш не градим сами своята идентичност, а очакваме някой да ни я каже. Например съдебната система. Ако човек разгледа автопарка около Съдебната палата, би помислил, че там се провежда международна сбирка на наркотрафиканти.
Кои са актуалните културни знаци на българското? Какво правим заедно? Какво ни събира? Кирилицата, шопската салата, Мадарският конник, усещането за невинност при всякакви обстоятелства (винаги някой друг е виновен), омразата между народ и елит и изобщо омразата като национален спорт, изкуството на рекета и рушвета, киселото мляко, смядовската луканка, мрънкането, купуването на избори, нехайството и добродушната наивност, тарикатлъкът и шмекерлъците на дребно, чалгата, политическата сервилност, законодателната и административна сенилност, независимата до невменяемост съдебна система, която произвежда комедийни сюжети, взаимното недоверие и вярата в чудеса (през юни в някакъв вестник се писа, че Бойко Борисов черпел енергия от извънземна цивилизация), вкусът към домашното и недоверието към купешкото. Домашно вино, домашна ракия, домашно правосъдие, домашно законодателство, домашна държавност. Всичко това носи привкус на миловидна и обречена провинциалност.
Провинциалността е липса на усет за собствена стойност,
нуждата постоянно да се съизмерваш с някаква въобразена далечна метрополия, да й подражаваш и да страдаш, че обектът на подражанието си остава недостижим. Това е постоянно раздвоение между чувството за малоценност и мнимото превъзходство. Българското става източник на национална гордост, когато опакова Райхстага, ако стане президент на Бразилия, ако напише умна книга, но на чужд език или ако изобрети нещо, което не би могло да се изобрети в България. Като компютъра например. Истински ценно и оценено е само когато е напуснало България и вече не е чисто българско. Гласът на Валя Балканска, който лети в Космоса заедно с разни други земни звуци и знаци, у нас се тълкува като космическо признание за българския гений. Това дори не е смешно.
Културните знаци на българското днес едно очертават общество, което живее в самопричинено непълнолетие. Но този начин на живот отдавна не е на мода. Още от края на XVIII век, когато Кант е обяснил какво е Просвещение - бягство от самопричиненото непълнолетие.
Няколко авторитетни международни изследвания от последните години сочат българите като най-нещастната нация в Европа. Да си нещастен също не е модерно. Било е модерно за кратко през XIX век по времето на декаданса, но отдавна не е. Да си българин изглежда също не е модерно. А щом нещо не е модерно, значи може и без него.
Според някои прогнози след 15 години слоновете ще изчезнат. В момента са около 600 000 и намаляват с около 38 000 на година. Същото се очаква да стане с тигрите, както и с горилите в Централна Африка. Очаква се да изчезнат медоносните пчели в САЩ, кораловите рифове, коалите, пингвините и белите мечки. Освен това ще изчезнат мъжките вратовръзки, печатните книги и вестниците. Осъдени на изчезване са 383 езика. Ще изчезне и Мъртво море. Било е мъртво, но няма да е и море. Тъй че, ако и ние изчезнем, поне няма да сме самотни в отсъствието си. След като изчезнем, може някой ден да излезем на мода. Като динозаврите, индианците и незнайните обитатели на Великденските острови. Може да ни дават и по Discovery.






Гласувай:
33



1. sande - Аз роденият оптимист, заклетият оптимист, намирам статията на Ясен Бориславов за трезва, шокираща , стресираща, алармираща и съвсем не черногледа ...
02.08.2011 17:20
Камбаната бие за всички!

Какво става с България?

Или продължаваме с мрачни тържества - като на парахода Титаник?!

И все пак: има ли основания журналистът?

Аз, Санде, от Каменното гнездо и едно загиващо кюстендилско село, претърпяло всички превратности на съдбата и историята, нашествия, разрушения, наводнения, земетресения, чуми и идеологии, казвам.

S.O.S.

На снимката: Моето малко отечество - село Пастух
цитирай
2. raders - вярно
02.08.2011 17:38
Отдавна не бях попадал на толкова смислен и интелигентно направен анализ. За съжаление си прав; всичко това е вярно и процесът на изчезване е май необратим. Ами можем да запалим още от сега по една свещица за Бог да прости...
цитирай
3. yotovava - Споко, Санде
02.08.2011 19:37
в момента го раздавам "на село" - просто избягах от града. В градината ми в момента пращят домати, пукат чушки, тиквички, праз и краставички. И ми е гот, ама много.
Имам и някакво пъпешче цъфнало.
Хората ще започна да се връщат по селата, ще видиш.
Валя

И България няма да изчезне. В никакъв случай.
цитирай
4. zelas - Статията не става, Санде
02.08.2011 20:42
Санде изненадам съм, че си се подвел по този псевдо-интелектален напън. Не виждам смисъл в такива статии, защото най-напред ако се говори за изчезване на нещо, то трябва първо да се определи.

Какво е България? Територията в момента, населението, държавата, село Пастух или нещо друго? Има ли такова нещо като българска раса? Няма. В България живеят хора разни, някои руси други мургави като араби. Те всички се наричат българи, защото са граждани на държава наречена България. Въпреки това имаме отделни групи - добруджанци, родопчани, шопи и т.н. В продължение на хилядолетия хората обитаващи тази територия са били най-различни и движението е било във всички посоки. Тоест хората няма да изчезнат, просто ще бъдат сменени с други.

Държавната територията, която сега се обозначава като България е била по-голяма, но нека да не забравяме, че е била и по-малка. Дори и държавата да изчезне, нищо не пречи на определен район да се нарече Нова България и да започне разрастването си отново.

Сантиментализма изразен в статията е определено свързан с името България, защото е най-старото запазено име на страна в Европа, но както казах, хората живеещи в България са се менили многократно. Така, че не може да изчезне нещо, което е динамично и променливо. То просто се променя.

Климатически тази територия предполага сравнително добри условия за живот, така че дори и сега да има спад в населението, то процесът няма да се развие до спепен на пълно обезлюдаване. Други хора ще се възползвуват, ако сегашните обитаващи нямат воля за живот и развитие.

Дали тези нови хора ще се наричат Българи, не може да се гарантира, но е много вероятно да е така.

Който има малко акъл в главата ще последва примера на yotovava и ще се насочи към селото, където може да се произвежда добра храна.

Защото нека да ви кажа - не се тревожете дали България ще изчезне, а за това каква храна ще сложите на трапезата си, защото чистата натурална храна ще бъде най-големия лукс в идните години и не само в България.
цитирай
5. kalin8 - Като гледам...
02.08.2011 21:46
Мнооого такива пророци е имало, а сигурно ще ги има още...Но, като се обърне човек към Историята и види какво е минало- преминало през векове...
Та...Думата ми е, че ония дето тогава са вещаели гибелта българска ги няма, а ние, слава Богу сме тук! Е! Имаме си нови умници- недостатък си ни е, но какво да се прави, ще го израстем накак си...
Поздрави!
Б.
цитирай
6. sande - Рано, е приятелю, да палиме свещица за Бог да прости, но опасност има.
03.08.2011 10:09
raders написа:
Отдавна не бях попадал на толкова смислен и интелигентно направен анализ. За съжаление си прав; всичко това е вярно и процесът на изчезване е май необратим. Ами можем да запалим още от сега по една свещица за Бог да прости...


Според видни астролози, гадатели и пророчици от Пастух опасност има.

Даже за могъщите САЩ.

Светът няма да остане същия.

Ако не нас, поколенията след нас ги очакват голями промени.

Който не е жизнен и адаптивен - отива си.


Със свещица или без свещица.
цитирай
7. sande - Аз за тебе, Валя, а и за мен, съм спокоен, ама едно кокиче пролет не прави. Даже и две.
03.08.2011 10:20
yotovava написа:
в момента го раздавам "на село" - просто избягах от града. В градината ми в момента пращят домати, пукат чушки, тиквички, праз и краставички. И ми е гот, ама много.
Имам и някакво пъпешче цъфнало.
Хората ще започна да се връщат по селата, ще видиш.
Валя

И България няма да изчезне. В никакъв случай.


И аз като теб си отглеждам зеленчуци и плодове, стягам си зимнина. Така че от глад няма да умрем.

Отглеждам и цветя. Има едно цвете, не му зная името, виолетово, право като тополка,/ще ти изпратя снимка/ където го боднеш расте и не признава нищо, с вода, без вода... И се размножава в стотици малки. Които скоро стават яки и мощни. А е и красиво.

А и малка опасност да има, трябва да се мисли навреме. Според мен, хубаво го е написал Ясен Бориславов. Да си имаме едно наум.

Поздрави от Пастух!
цитирай
8. sande - Пу! Пу! Дано не се сбъднат, приятелю Пламене, опасните ти пророчества ...
03.08.2011 10:34
Зелас: "
Санде изненадам съм, че си се подвел по този псевдо-интелектален напън. Не виждам смисъл в такива статии, защото най-напред ако се говори за изчезване на нещо, то трябва първо да се определи.

Какво е България? Територията в момента, населението, държавата, село Пастух или нещо друго? Има ли такова нещо като българска раса? Няма. В България живеят хора разни, някои руси други мургави като араби. Те всички се наричат българи, защото са граждани на държава наречена България. Въпреки това имаме отделни групи - добруджанци, родопчани, шопи и т.н. В продължение на хилядолетия хората обитаващи тази територия са били най-различни и движението е било във всички посоки. Тоест хората няма да изчезнат, просто ще бъдат сменени с други.

Държавната територията, която сега се обозначава като България е била по-голяма, но нека да не забравяме, че е била и по-малка. Дори и държавата да изчезне, нищо не пречи на определен район да се нарече Нова България и да започне разрастването си отново..."

***

Картината, която ти рисуваш е по-апокалиптична, отчайваща и безнадеждна от тази на Ясен Бориславов.

За теб лично съм спокоен. Островът на който се намираш няма никога да потъне. Освен ако настъпи свършека на света. Но няма да е скоро. Тук имам приятел - Стефан, който е запознат изтънко с тези въпроси още от индийския епос - Махбахарата и Рамаяма - и знае какво следва, поне 50 години напред.
Обаче какво казват тук: "Трябва да се бие по самара - да се сеща магарето!"

Поздрави!
цитирай
9. sande - Борисе, не бъди толкова спокоен и сигурен, историята си е история, но ...
03.08.2011 10:48
kalin8 написа:
Мнооого такива пророци е имало, а сигурно ще ги има още...Но, като се обърне човек към Историята и види какво е минало- преминало през векове...
Та...Думата ми е, че ония дето тогава са вещаели гибелта българска ги няма, а ние, слава Богу сме тук! Е! Имаме си нови умници- недостатък си ни е, но какво да се прави, ще го израстем накак си...
Поздрави!
Б.


Журналистът не пише за лошо.

Нали знаеш приказката: То като се обърне колата, пътища много.

Аз лично тук съм си основал една мини държавица - Каменното гнездо, малкото отечество, както казваше Радичков.
Сам съм си цар, сам съм си слуга. Сам издавам закони, декрети и наредби. И сам си ги изпълнявам. Сам се осъждам и сам се помилвам /последното много ми харесва/.
Ако стане нещо с България - тук мога да приема по някой и друг. Теб те приемам. Само читави българи. Може и некой македонец - но след строг изпит и проверка.

Поздрави на Пловдив - една от цитаделите на българщината!
цитирай
10. syrmaepon - Здравей пак )))
03.08.2011 15:08
За българите тук не съм чак толкова песимистично настроена.Вярно намаляваме,а пък и с индобългарите все още не знаем как да подходим,но чак изчезване - не ми се вярва.Поне в посочения срок.Вероятно,ще кажеш,че съм оптимист )))
Виж,за едни други етноси ;) дето наброяват днес има- няма 100 хил. души смятам изчезването си е переспектива,за голямо съжаление,ако и да им е положителен приръста.Като ти отнемат земята,при все че си стъпил на нея,ако безработицата е 70%,колкото и да се раждат,младите хора ще бягат от Родината и ще се разпилеят по света,а от там до изчезването има една крачка...Макар,че винаги има един ,който ще помни...)))
цитирай
11. sande - Здравей, Сирма,
03.08.2011 15:32
Нали знаеш за разговора между песимиста и оптимиста.

Песимистът казва: Толкова е лошо, че не може да бъде по-лошо.

А оптимистът му отговаря: Може, може ...

Спомняш ли си една песен:

Ти не знаеш.

Аз също не знам.

Но води ме, води ме натам.

цитирай
12. boristodorov56 - Zelas го е казал най-точно.
03.08.2011 17:13
Zelas го е казал най-точно в # 4.
цитирай
13. sande - Майка ми обичаше при такива случаи да казва:
03.08.2011 22:57
boristodorov56 написа:
Zelas го е казал най-точно в # 4.



Свето е голем, сине! Ора секакви.
цитирай
14. get - - Знам ! - ще прозвуча най-малко смайващо ... но вярвам в това !!
04.08.2011 04:00
“…А в четвъртия ден Господ създаде звездите да красят твърдта небесна и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният и седем области от небето им повери.”
“И вложи Творецът седем духа в седемте светила, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел да води по един от седемте народа.”
“И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела: eдин - да го води, а друг - да го пази.”
“Слънцето разпери криле над Египет, Месечината над Междуречието, Вечерницата спря над Гърция, Звездата на пратеника покори с лъжи Юдея, Звездата на бранника - Рим, а Звездата на отшелника - Византия.”
“А народите не се бяха родили още на земята, но те живееха в чертозите на Господнята Всемъдрост.”
“И всички народи получиха от Вечния по един звезден дух - само над България тъмнееше мрачина и звезден ангел не развя криле над нея.”
“И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога Твореца, ала нямаше вече звезда и звезден дух.”
“Духна тогава Бог в простора и осени с божествено мановение Млечния път, та рой светли ангели се родиха там и повели Бог Млечния път да властва над България.”
“И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа близнаци в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха.”
“…Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Византия навсякъде, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде. Защото гаснат звездите една по една. Ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечния път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена”
написа през 956 г., Петър Осоговец-богомил
boristodorov56 написа:
Zelas го е казал най-точно в # 4.

Ще допълня:

- Този, който от ден в ден, в по-голямо охолство тъне - по-беден става !
- Този, който се къпе в славословията на другите - мъка го е споходила !
- Този, който страда - щастлив е !
- Българин не е произход - качество е !!

Будителя възрожденец Иван Богоров поради това често поставя питането "Ти, българин ли си ?!!"

- Ще завърша ... не пет милиона, пет хиляди да останат българите - България ще живее !!

от Гет "ктист"
цитирай
15. sande - Натам върви работата, драги ми приятелю - към пет хиляди!
04.08.2011 09:48
ПРЕСЕЛЕНИЕ



Мъртвите не чуват камбаната.


Бие на умряло.


Селото цяло
се пресели на хълма.


Дааан ...


Дааан ...


Дааан...


Последни копия
на далечни мълнии.


Камбаната е ритната от попа.

Дааан.


Велин Георгиев
цитирай
16. tota - Много мислих дали да изразя своето ...
04.08.2011 09:52
Много мислих дали да изразя своето виждане по споделеното прочетено

Първо, благодаря на Санде, че го сподели с нас. Това е проблем върху, който трябва да дискутираме тук и по който трябва да се работи от всички нас.

Второ, споделям написаното от автора и го приветствам за изразената позиция.
Той ясно откроява състоянието и развитието на процесите, които подкопават държавността. Извежда на преден план културния процес, като фактор и по надолу в статията детайлно се спира на него. До какво ще доведе сред българите емигранти, доколко те ще се самоопределят като българи? Спира се и на демографския срив, на раждаемостта сред малцинствата, образованието, обезлюдяването на цели райони и заселването там на имигранти, които в последствие ще у седнат.
Поставя ударение на състоянието на обществота ни и посочва, че то „не желае или не умее да се „самоописва, саморазбира, загубило е интерес към себе си и предпочита да се самоизмисля в мрачни или розови краски, но не и трезвата самооценка.”
За какво говори последното, че и самите институции в държавата отговорни за тези процеси стоят сякаш в страни от зреещите тревожни проблеми.

Трето, колкото и песимистично да звучи това, което ще напиша по-долу, то е мое лично усещане за процесите, които протичат в държавата ни. Те са процеси в следствие на протичащи световни тенденции, които не са хаотични, а направлявани;
И още - не само вследствие на външните условия, но и в голяма степен са резултат от провежданата в прехода държавна политика.

Възниква въпросът защо се допуска, бавно постепенно да изчезне България?
Колкото и силно да прозвуча ще кажа, че провежданата от държавата ни политика е подчинена на външно въздействие и е целенасочена , и не дава отпор и не се работи за засилване на българското. Защото ние сме от значение за външните сили като територия, не като народност с традиции и култура.
Ако изходим от елементите на народността ще установим следното:

- Населението ни – то се топи, застарява, имигрира и постепенно подменя – това и авторът е разгледал подробно и е очертал тенденцията.

- Територията – или земята българска – от нея се интересуват външните сили , чрез подставени лица се изкупува земеделска земя от турски фирми и други , предоставя се официално от държавния поземлен фонд земя, която да се закупи от Израел. Що за държавна политика е това да отвориш пазар за земята ни?? Земята, която е безценна и която решава основния проблем на един народ – изхранването му. Ще се потърси ли отговорност от някого за това престъпление?

- Езика – бавно постепенно говоримия български език може да бъде подменен с подмяната на населението, масова се пише в интернет на латиница, намалени са часовете му за изучаване в училище, засилва се тенденцията за недоброто владеене;

- Културата ни - чалгаджийска …някой да работи в тази област, да чувате сутрин като станете българска музика, дали се изучава официално фолклора, традициите ни, обичаите ни; да знаете как функционират културните институции – опери, театри, читалища, библиотеки, киното, телевизията? В каква посока върви провежданата от тях дейност???

- Религията – тя ще бъде такава, каквото ще бъде доминиращото население. Влияние на много чужди религии, секти, строителство на веществени паметници, които са знаци, които ще се отъждествяват с друга народност; В какво се изразява работата на нашата църква – колко неделни училища е открила и още предстои да приюти старите и болните хора, скитниците и просяците.

Историческата памет – ще продължи ли семейството да я предава от поколение на поколение, училището – то е втората по сила институция на която се отрежда тази роля освен да образова да формира и у младите хора чувство за принадлежност към България.

Опитах се съвсем бегло да очертая това, което съм доловила и то е тревожно, много тревожно. Вярно е това, което авторът е казал, че бавно постепенно България върви към своето затриване.

Иска ми се да бъда оптимист като Гет и аз да се опра на легендата на богомила Петър Осоговец, поместена в книга за царете на Николай Райнов и също като него продължавам да живея с мисълта, че ще се появи онази сила, която властва в душата и сърцето на истинските българи, които милеят за род и Родина и ще спрат ерозиращите процеси на народността ни и ще направят чудо държавата България да я има на картата во веки веков!!! Иска ми се. Именно заради това камбаната трябва да бие силно и тревожно!!!
Събудете се българи!!!
Нов Паисий ли трябва да дойде да пише отново историята ни, нови възрожденци ли да работят за пробудата ни, просветата и култура ни?
Отговорни за това сме ние всички днес, тук и сега!!
Камбаната бие тревожно за всички ни!!!
Събудете се братя и сестри!! Да си отворим очите!!!


цитирай
17. sande - Поздравлявам всички, които взеха до този момент отношение към темата, независимо от конкретната им позиция.
04.08.2011 09:56
СЪЛЗА ЗА ПЕТРЕВЕНЕ



Едва ли ще се върна, Петревене,
при милите ти хора откровени.
А знам:
ще си припомнят те за мене,
тъй както аз за тебе, Петревене.

Кръвта изстива в старческите вени
на жителите твои, Петревене.
В дворовете – оазиси зелени –
деца си нямаш само, Петревене.

Децата твои – другаде родени –
за тебе се не сещат, Петревене.
Боли ме, че са вече затревени
пътеките към тебе, Петревене.


Единствено щурците вдъхновени
останаха ти верни, Петревене.
А моя стих за теб сега рефрен е
за българското село, Петревене.


Велин Георгиев
цитирай
18. syrmaepon - zelas:Дали тези нови хора ще се наричат Българи, не може да се гарантира, но е много вероятно да е така.
04.08.2011 10:02


Тъкмо чета тук една статия в която се казва - езикът е душата на народа,няма език - няма народ...На нас май само едно име ни е останало и него браним - както е казал Далхат Коркмазов - за да не изчезнем и ние като шумерите....))))
цитирай
19. tota - СЪЛЗА ЗА ПЕТРЕВЕНЕ Едва ли ...
04.08.2011 10:04
sande написа:
СЪЛЗА ЗА ПЕТРЕВЕНЕ



Едва ли ще се върна, Петревене,
при милите ти хора откровени.
А знам:
ще си припомнят те за мене,
тъй както аз за тебе, Петревене.

Кръвта изстива в старческите вени
на жителите твои, Петревене.
В дворовете – оазиси зелени –
деца си нямаш само, Петревене.

Децата твои – другаде родени –
за тебе се не сещат, Петревене.
Боли ме, че са вече затревени
пътеките към тебе, Петревене.


Единствено щурците вдъхновени
останаха ти верни, Петревене.
А моя стих за теб сега рефрен е
за българското село, Петревене.


Велин Георгиев


Ще допълня с изразената позиция на поета Велин Георгиев:
"Аз се намирам в пепелището, в руините на това време. Седя върху строшено крило на машината и разсъждавам за ПОСЛЕ , взел със себе си своята ЧЕРНА КУТИЯ.»

«Моя, майко Българийо, плачеща
за изтеклото кръвно имане
към Америки и към Германии,
днес си цялата свлачище."
Всеки е в своето време.»

"Любовта му към България не е просто фраза. Това е новата драма, когато ние изчезваме като народ , когато нашите деца все по-малко милеят за България. И си отиват, отиват, отиват от нея. "
цитирай
20. sande - За кого бие камбаната?
04.08.2011 10:38
Камбаната бие за всички.

Умират родните села. Умират родните гнезда, отгледали поколения жилави и корави българи. С висок и непреклонен дух. Орачите и сеячите на земята българска.

Отиват си един по един хората. Остаряват и си отиват.

Селото запустява. Потъва в треви и бурени, високи по два метра.

Повита обгръща къщите и ги гълта както гладната боа жертвата.

Пропадат покривите.

Скоро и камбана няма да бие.

Ще умре и гробището.

Преди това - и попа.

Д а а а а а н ....

Последно.

Това е звукът на камбаната, която трябва да чуем с душите си.
цитирай
21. sande - Съгласен съм с теб, Сирма: българите - това е българският език, българският език - това са българите...
04.08.2011 13:18
syrmaepon написа:


Тъкмо чета тук една статия в която се казва - езикът е душата на народа,няма език - няма народ...На нас май само едно име ни е останало и него браним - както е казал Далхат Коркмазов - за да не изчезнем и ние като шумерите....))))



Територията. Историята. Традициите. Колективният дух на един народ /Държавата не е територия, а колективния дух на един народ! - Матия Бечкович" .

Всичко, изградено от камък е разрушавано, изчезвало е.

А думите са оцелявали. С тях народът ни е издигал високи крепостни стени, зад които е устоявал и оцелял от вякакви нашествия. Думите са оцеляли. Езикът. И с него - и народът.

Поздрави!
цитирай
22. zelas - природен резерват
04.08.2011 13:26
България като природен резерват, без хора само животни или поне хора, които са близки да животните, саможивци като моя милост. :)) Би било идеално!

Ама, за жалост населението на земята расте и няма да я оставят тази хубава зема да е само за нас животните.

Преди бях писал две теми за идеалната българка или българин. Прочетете ги пак.

ТЕСТ ЗА БъЛГАРИН
http://zelas.blog.bg/tq-i-toi/2011/02/13/test-za-bylgarin.685210

ТЕСТ ЗА БъЛГАРКА
http://zelas.blog.bg/tq-i-toi/2011/02/15/test-za-bylgarka.686441
цитирай
23. sande - Заслужава си да се прочете Теста на Зелас за българина и българката...
04.08.2011 15:47
Особено интересните коментари. Ето един относно добродетелите /по теста/ на бълагрския мъж:

....Елица
13.02 08:32
Тц,тц-аз не познавам такъв бълтгарин-може би нашите
деди са били такива,но съвременните мъже-не-
няма да има издържали този тест,ако има такъв-
да ми се обади-ще ми бъде интересно да видя
такова уникално творение в наши дни.
Сега може пак да бъда обвинена,че ме тресе
нихализъм,но това са фактите-а когато те говорят-
и боговете мълчат
цитирай
цитирай
24. sande - И един коментар от Теста за жените /препоръчвам да се види дискусията за тези, които са я пропуснали/:
04.08.2011 16:01
4. newlogic - Светът се променя, и няма да има в...
18.02 23:28
Светът се променя, и няма да има връщане назад. Незнам дали ще е за добро или лошо.
Но пред всеки човек има избор. Все още могат да се намерят спокойни местенца, на които човек може да живее нормално и далеч от случващото се в забързания глобален свят. Интересното е обаче, че когато сме намерили спокойствието, копнеем за забързания и натоварен живот. Когато сме натоварени, копнеем за спокойния и еднообразен живот. Няма угодия.
Така и с модела за жена. Когато имаме красива и модерна жена, мечтаем за скромна и добра домакиня и майка. Когато имаме втората, мечтаем за първата.
Ако искаме да сме част от заобикалящия ни свят, трябва да се научим да се адаптираме бързо към промените. А тези промени ще се случват все по-бързо и по-бързо, затова трябва и ние да се научиме да се променяме бързо.
Жената, като майка и съпруга, трябва също да е в крак с времето, за да може да възпита децата си подобаващо, за да могат да се справят с живота на вън, защото няма как да ги изолира от случващото се около тях. Това е борбата за оцеляване. Както е казъл Дарвин " Не оцеляват най-силните видове, нито най-интелигентните, а тези, който най-бързо се адаптират към промяната"
цитирай
цитирай
25. 4aiotgluhar4e - Няма да изчезне България, Санде! Не си го и помисляй!
04.08.2011 23:57
Ти си човек на думите и трябва да знаеш, че всяка идея, антиидея, теза, антитеза може да бъде облечена в думи и да звучи правдоподобно, а ако човекът има дар-слово, даже умно. Но това не означава, че всичко, което звучи добре, е истина. Тази статия звучи добре. Факт. Но е оборима абзац по абзац. И аз мога да го направя, но ме мързи, защото съм го ударила на живот и отпускарска свободия. Обаче ще ти кажа едно, а ти помисли. Знаеш ли период в последните 5-6 века, в който българите да са живели по-добре от сега? Аз твърдя, че няма такъв, а и ти знаеш, че стандартът на живот е лесно доказуем с факти. А помниш ли колко по-лошо е било, дори в близкото минало? Не може да не помниш. А сега направи сравнение между степента и скоростта на мрънкане и оплакване сега и преди 20 години. Вероятно разбираш какво искам да кажа. Ние сме нация, която не реве пропорционално на теглото, а пропорционално на свободата, която усеща. Хленченето се превърна в национален спорт, но сега, защото е ненаказуемо и безплатно. А някои с дар-слово с това си вадят и хляба.

Не че няма основание написаното в статията. Повод за тревога има, най-вече заради демографската криза. И не толкова заради ниската раждаемост, която е повсеместен феномен, а заради интензивната емиграция. Но и тук не сме открили топлата вода. Не знам да са изчезнали Италия, Сърбия, Русия, Китай - нации, които са световни шампиони по разселване по икономически причини.

Така че, спокойно, пирето го копош от единио край, оно от другио никне :)))
цитирай
26. sande - Ние сме като пирея,като тревата - неуништожими! Ще ни има и след края на света!
05.08.2011 07:33
Приветствам този светъл, топъл, лъчезарен и мил глас на Чайчето.

И тя като мен е от Долината на приказната река Струма.

Струма знае и помни всичко.

Дай боже да е така както казва скъпата ми приятелка. И аз това искам. И вярвам, че няма да изчезне България.

Вярвам, че дълбоко в себе си така мисли и авторът на статията Ясен Бориславов.

Но основания за тревога има.

Няма го високият български дух. Има развихряне на еснафските мераци за лек и лъскав живот.

Първата грижа на всеки българин е да се качи в лъскава кола и да демонстрира
самочувствие. До площада на селото да отиде на 500 метра - с колата ще отиде, да го видят.

Не са оборими толкова лесно аргументите на Бориславов /когото лично не познавам/.

Не са измислени, не са изсмукани от пръстите. Те са видими с просто око.

Разбирам неговото вълнение - не приспивна песен на нас е нужна, не дитирамби,не фоерверки - а да каже с болка за болката си. За тревогата си. Като българин. Като баща,като син.

Който гали децата си и постоянно ги хвали, прави им лоша услуга.

Строгият баща е истинският баща.

Иначе може по-късно и да плаче. Всички може да плачат.
Всички може да плачем.

Поздравлявам Чайчето - българското чедо,българската майка, която ни дава кураж на нас, мрънкачите.
цитирай
27. syrmaepon - sande: "Ние сме като пирея,като тревата - неуништожими!"
05.08.2011 11:34
Тая мисъл и на мен често ми минава през ума - като троскота сме - от едно място ни отскубнат - на друго се появяваме )))))
цитирай
28. zelas - Ти си човек на думите и трябва да з...
05.08.2011 13:17
4aiotgluhar4e написа:
Ти си човек на думите и трябва да знаеш, че всяка идея, антиидея, теза, антитеза може да бъде облечена в думи и да звучи правдоподобно, а ако човекът има дар-слово, даже умно. Но това не означава, че всичко, което звучи добре, е истина.


Ето това мнение е много ценно! Думите са опасни. Тази статия на Ясен Бориславов е като лафа - те като кажат че сестра ти е курва, ти после доказвай, че нямаш сестра.

Та Санде, моята препоръка е друг път да внимаваш когато решиш да повториш такива псевдо-интелектуални напъни, щото макар и невинно с повтарянето на тази статия ти налагаш чувството на безизходица да се затвърди.

Думите имат своиството да създават реалността около нас, ако всички единидушно се съгласим и започнем да повтаряме, че българите ще изчезнат, то ще се случи, дори и да няма необходимите предпоставки за това. Мълчанието е злато.

А ако този Ясен Бориславов е съшият написал тази статия за виното - http://novinar.bg/news/iasen-borislavov-u-nas-robuvat-na-mitove-za-vinoto_MTUwMjszMA==.html
То казвам ти направо си в грешка спрямо този всезнайко. Я само чуй какви глупости пише:

За древните гърци виното е било сакрална напитка, свързана с богослужебните практики. Техните мистерии в чест на Дионис са били изцяло осветени от виното, а предизвикваното от него състояние на опиянение и екстаз, изглежда, се е изживявало като връзка с божеството.


Какви гърци бе дяйнкоглу? Това са го правили траките нашите прадеди!

Санде този Ясен знаеш ли от кои е? Този е от разсипниците на България, от хората на Сорос, "интелектуалци" чиято цел е да накарат българите да се чувствуват нищожни.

Продажник и глупак! Това е този хаймана!
цитирай
29. sande - Поздравявам те, Сирма, още веднъж и още много пъти те поздравявам, защото твоето име е символ на горда и храбра българка, останала в легендите ...
05.08.2011 17:18
syrmaepon написа:
Тая мисъл и на мен често ми минава през ума - като троскота сме - от едно място ни отскубнат - на друго се появяваме )))))


Тук жените взехте мъжки позиции и това ме не само радва, а и трогва.

Ако България оцелее, в което ми се иска искрено да вярвам, това ще е не благодарение на мъжете, а на жените.

На българската жена!

Тя е, която ще роди тези, които трябват на България.
цитирай
30. sande - Пламене, приятелю, не мой да нападаш човеко, нищо лошо не е казал, нито направил. ..
05.08.2011 17:21
zelas написа:
4aiotgluhar4e написа:
Ти си човек на думите и трябва да знаеш, че всяка идея, антиидея, теза, антитеза може да бъде облечена в думи и да звучи правдоподобно, а ако човекът има дар-слово, даже умно. Но това не означава, че всичко, което звучи добре, е истина.


Ето това мнение е много ценно! Думите са опасни. Тази статия на Ясен Бориславов е като лафа - те като кажат че сестра ти е курва, ти после доказвай, че нямаш сестра.

Та Санде, моята препоръка е друг път да внимаваш когато решиш да повториш такива псевдо-интелектуални напъни, щото макар и невинно с повтарянето на тази статия ти налагаш чувството на безизходица да се затвърди.

Думите имат своиството да създават реалността около нас, ако всички единидушно се съгласим и започнем да повтаряме, че българите ще изчезнат, то ще се случи, дори и да няма необходимите предпоставки за това. Мълчанието е злато.

А ако този Ясен Бориславов е съшият написал тази статия за виното - http://novinar.bg/news/iasen-borislavov-u-nas-robuvat-na-mitove-za-vinoto_MTUwMjszMA==.html
То казвам ти направо си в грешка спрямо този всезнайко. Я само чуй какви глупости пише:

За древните гърци виното е било сакрална напитка, свързана с богослужебните практики. Техните мистерии в чест на Дионис са били изцяло осветени от виното, а предизвикваното от него състояние на опиянение и екстаз, изглежда, се е изживявало като връзка с божеството.


Какви гърци бе дяйнкоглу? Това са го правили траките нашите прадеди!

Санде този Ясен знаеш ли от кои е? Този е от разсипниците на България, от хората на Сорос, "интелектуалци" чиято цел е да накарат българите да се чувствуват нищожни.

Продажник и глупак! Това е този хаймана!


... За разлика от други, които за 20 години съсипаха България и продължават да я съсипват.

Такива статии са полезни.

Отрезвяващи.

Каращи ни да се погледнем в огледалото. Да се замислим.

Тук няма мажоретки и фукане, нито самоизтъкване. "Вижте ме колко съм умен!"

Тук има самобичуване. Жестоки истини.

Да не търсим "врага с партиен билет".

Да не търсим заговор там, където го няма.

Да не оборваме човека, а изказаното мнение.

Да не слагаме етикети.

Това го иска елементарната етикеция.

На Санде от Пастух.

Приеми приятелските ми поздрави!


цитирай
31. syrmaepon - Тук жените взехте мъжки поз...
06.08.2011 09:08
sande написа:


Тук жените взехте мъжки позиции и това ме не само радва, а и трогва.

Ако България оцелее, в което ми се иска искрено да вярвам, това ще е не благодарение на мъжете, а на жените.




А защо ? и мъже има,сал едно им пречи - честолюбието дето вечно си го мерят )))))

sande написа:


Тя е, която ще роди тези, които трябват на България.


Дано България осъзнае,че ще и трябват ...)))

Поздравявам те с този пост )))

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/08/06/.797192
цитирай
32. sande - В настояще време няма мъже в България, достойни за пиедесталите ...
06.08.2011 09:21
Къде са хората на Васил Левски?

Отидоха в САЩ, Испания и Италия на гурбет.

Останалите в Бг са ангажирани с препитанието.

Тарикатите са в политиката и бизнеса. Алъш- вериш.

Та затова ще почакаме българката да роди новите хора, които са потребни на Родината.

Ще дойдат те.

Но дотогава нема лошо да си говорим. Това, онова.

Поздрави, Сирма!
цитирай
33. pisatelkata - КАК ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЕДНА ТОЛКОВА КРАСИВА ...
06.08.2011 11:45
КАК ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЕДНА ТОЛКОВА КРАСИВА СТРАНА!?
БЪЛГАРИЯ Е СТРАШНО КРАСИВА! ОПОЗНАЙ РОДИНАТА СИ...
Просто хората се промениха, не са задружни...
Да бъдем по-добри!
цитирай
34. sande - Мила ми писателке, не може да изчезне току-така една толкова красива страна, както казваш ...
06.08.2011 13:33
Тревогата е, че хората ичезват.

Земята остава сама.

Подивява.

Изчезват родните села.

Може това да е закономерност от развитието на света и цивилизацията.

И е възможно да сме прекалено сантниментални.

Но не е възможно да сме безразлични към това, което става сега. В наше време.

България се топи като снежна преспа. Статистиката го сочи.

Това тревожи основателно много хора.

Поздрави и най-добри пожелания!
цитирай
35. zelas - Санде само погледни статистика за ...
06.08.2011 15:08
Санде само погледни статистика за населението на България от 1887 (3 милиона) на насам.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/timeline/04a5a2b625e13e0ab6b9cf49da9f3e90.png
цитирай
36. sande - Пламене, знам я статистиката. Статистиката показва,че сме тръгнали бързо назад ...
06.08.2011 16:48
zelas написа:
Санде само погледни статистика за населението на България от 1887 (3 милиона) на насам.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/timeline/04a5a2b625e13e0ab6b9cf49da9f3e90.png


Ако не се спре тази тенденция, лошо ни се пише на българите.
Който не иска да храни своя войска - ще храни чужда.
цитирай
37. zelas - Ти хубаво я знаеш, ама четеш ли я. ...
06.08.2011 21:43
Ти хубаво я знаеш, ама четеш ли я.

Първо защо няма спад до 1985? Защото селото беше живо, а комунистите през 1985 вече окончателно го убиха и се наложи модела на едно-две деца максимум на семейство, а освен това хората нямаха право да пътуват и не можеха да имигрират. След 1989 това се променя и отвързаното куче скъсва синджира. Имиграцията не е основният проблем другият е, че повечето хората вече живеят в панелки и модела на 1-2 деца продължава по инерция и поради недълновидна политика на държавата.

Моята прогноза е, че спадът ще продължи до към 5 милиона, когато ще започне процеса на масово връщане на село и имиграция на небългари отвън. Няма как да не се развият така нещата, защото светът в момента се промяна изцяло. Старото време на лесни пари отминава, технологическия процес ще се забави, защото няма как да се финансира вече и цената на храната ще се покачва поради две причини: 1. Нарастващото население в световен мащаб и навлизането на генно модифицирани храни, които ще нанесат много щети на хората и ще бъдат евентуално забранени, но ще минат години преди да се възстановят щетите.

Та прогнозата ми е, че около 2020 населението на България ще достигне дъното (5 милиона) и от там ще започне пак да расте.
цитирай
38. danitoo - Жалка гледка
07.08.2011 02:03
Само това мога да кажа, но всеки народ заслужава съдбата си. Гледам как тук, където се намирам в момента, се раждат деца от смесени бракове и родителят от българска страна говори на детето си на развален чужд език, вместо на български. Гледам също и как едно чисто българче (и дамата родители са българи, родени и отраснали в Бългрия) на над десет годишна възраст е абсолютно неграмотно по български език. И тук не става въпрос за единичен случай, направо си е тенденция.
Друго нещо - във фейсбук модата е да се пише на английски между българи, та да се изтъкне Бай Ганьо пред всички с това, колко много знае.
И последно - идват тук туристи българи и всеки път ме гледат с едно отвратително притворство и благоговение, опитвайки се да скалъпват фрази на тукашния език (нямат идея разбира се, че и аз съм българка), липсва самочувствие и малко национална гордост, все се "свиват".
Българинът е с робско самосъзнание, не сме солидарни, не сме единни, не ни пука за нацията и девизът, който ни води е „спасявай се по единично". Няма да ме учуди ако България изчезне, но вината ще си бъде наша. И аз в момента говоря за нация, гордост и т.н., но истината е, че също, като много други българи, не съм си вкъщи, избягах...
цитирай
39. sande - Какво каза моят приятел от Пастух Стефан, скромен хотелиер, иначе виден астролог и гадател?
07.08.2011 08:57
zelas написа:
Ти хубаво я знаеш, ама четеш ли я.

Първо защо няма спад до 1985? Защото селото беше живо, а комунистите през 1985 вече окончателно го убиха и се наложи модела на едно-две деца максимум на семейство, а освен това хората нямаха право да пътуват и не можеха да имигрират. След 1989 това се променя и отвързаното куче скъсва синджира. Имиграцията не е основният проблем другият е, че повечето хората вече живеят в панелки и модела на 1-2 деца продължава по инерция и поради недълновидна политика на държавата.

Моята прогноза е, че спадът ще продължи до към 5 милиона, когато ще започне процеса на масово връщане на село и имиграция на небългари отвън. Няма как да не се развият така нещата, защото светът в момента се промяна изцяло. Старото време на лесни пари отминава, технологическия процес ще се забави, защото няма как да се финансира вече и цената на храната ще се покачва поради две причини: 1. Нарастващото население в световен мащаб и навлизането на генно модифицирани храни, които ще нанесат много щети на хората и ще бъдат евентуално забранени, но ще минат години преди да се възстановят щетите.

Та прогнозата ми е, че около 2020 населението на България ще достигне дъното (5 милиона) и от там ще започне пак да расте.

***

Като му казах за статията, той се изсмя.
"Нема как да изчезне България, тъй като в България се перат парите на световната мафия. България - вика- е тъпкана с пари, направо е задръстена от мангизи. А мафията, както знаеш е безсмъртна."

На тази наука - статистиката - требе, Пламене, да се верва. Тя показва,че никой, който е умрел, не се е върнал от оняв свят да ни каже какво става там. И също така статистиката показва, че никой, който е избегал от село, нема да се върне обратно на село.
Но кой знай ... Не се знае знае ли се. Ние да сме живи и здрави.
цитирай
40. sande - Да, приятелко непозната, картинката си е направо жалостива ...
07.08.2011 09:01
danitoo написа:
Само това мога да кажа, но всеки народ заслужава съдбата си. Гледам как тук, където се намирам в момента, се раждат деца от смесени бракове и родителят от българска страна говори на детето си на развален чужд език, вместо на български. Гледам също и как едно чисто българче (и дамата родители са българи, родени и отраснали в Бългрия) на над десет годишна възраст е абсолютно неграмотно по български език. И тук не става въпрос за единичен случай, направо си е тенденция.
Друго нещо - във фейсбук модата е да се пише на английски между българи, та да се изтъкне Бай Ганьо пред всички с това, колко много знае.
И последно - идват тук туристи българи и всеки път ме гледат с едно отвратително притворство и благоговение, опитвайки се да скалъпват фрази на тукашния език (нямат идея разбира се, че и аз съм българка), липсва самочувствие и малко национална гордост, все се "свиват".
Българинът е с робско самосъзнание, не сме солидарни, не сме единни, не ни пука за нацията и девизът, който ни води е „спасявай се по единично". Няма да ме учуди ако България изчезне, но вината ще си бъде наша. И аз в момента говоря за нация, гордост и т.н., но истината е, че също, като много други българи, не съм си вкъщи, избягах...

***

Дълбоко е заспал българския лъв.Кога ли ще чуем зверският му рев ... И всичко ще затрепери.
цитирай
41. samorasla - ОТКРАДНАХА ЕЗИКА НА КАМБАНАТА
07.08.2011 16:25
И камбаната ще отнесат
И черквата ще бастисат
И попа ще убият
И попадията ще насилят
И селото ще затрият

По дяволите

Едно село

Една
България

цитирай
42. sande - Страшно е когато камбаната замълчи, страшна е нямата камбана ...
07.08.2011 16:46
Ле-ле,ле-ле, samorasla, недей с тази прокоба.

Нямата камбана е като човек без език.

Страшно е.
цитирай
43. zelas - И също така статистиката показва, ...
07.08.2011 18:16
sande написа:
И също така статистиката показва, че никой, който е избегал от село, нема да се върне обратно на село.


Санде, приятелю, говориш малко като на маса, а никакво мезе не си сложил та този моабет не ми върви, затова дай да караме делово. Казваш няма град-село миграция, аз пък казвам има и ето някои изследвания вече го показват.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/074301679090005S

Град-село посоката ще стане доминираща, ще видиш, защото просто процесите са такива в световен мащаб. Ама явно е рано още да го осъзнаете.

А тази danitoo, моля да не ми папагалства с заучени лафофе за българите в чужбина и аз имам деца раждани в чужбина, които са двуезични и говорят български перфектно. Има много имигранти, които забравят оригиналния си език, не са само българи. Това зависи от хората. Много хора така си мислят, че се интегрират по-добре, тяхна си работа.

И въобще дискусията губи смисъл щото ми се струва, че повечето хора са си навили на пръстта, че нещата са много зле и с това се захранват. Този синдром на зависимост от лошата новина ми е до болка познат и е в резултат от действието на медиите. Затова само лоши новини предават и хората евентуално започват да изпитват нужда от все по-лоши и лоши новини.
цитирай
44. lisa19 - @
07.08.2011 19:06
В живота няма неща, от които трябва да се страхуваме. Има само неща, които трябва да разберем.
цитирай
45. sande - Медиите, произвеждат лоши новини, защото вярват, че лошата новина е новина, добрата не е...
07.08.2011 19:17
Преди време едн философстващ на тази тема каза буквално:

Не е новина, че министърът е заминал в чужбина, новина е ако не се върне.

Аз съм по природа оптимист, но като човек на "терена" виждам, че работата не е добра. Гробището гълта последните мохикани на село, а тревата гълта къщите. Нивите стават отново гора. Гората си взема обратно взетото й.

За мезето си прав. Въобще в Бг се пие и яде като за последно.Голям купон е.И всички си карат колите. Криза нема.
цитирай
46. sande - Поздрави, Елена! Харесва ми изразената от теб крилата мисъл.
07.08.2011 19:45
lisa19 написа:
В живота няма неща, от които трябва да се страхуваме. Има само неща, които трябва да разберем.



Само бих си позволил да допълня: да разберем нещата, но навреме.
цитирай
47. virtu - За съжаление си много прав !
08.08.2011 17:58
А второто поколение българи в чужбина не знаят български , а третото поколение не знаят , че са българи. И се претопяват. И се срамуват , че са българи. Не говорят български , защото този език не им трябва .
Замисли се . За какво ни е български език?
Навсякъде търсят хора с чужди езици . Ами това си е политика на отродяване .
цитирай
48. mirachopi - Като гледам колко народ се е изказал тука..само аз липсвам
08.08.2011 23:28
Обикновенно като видя толкова коментари не се намесвам защото в един момент избухват и някакви блогърски войни,които нещо не са ми ясни.Обаче реших да се "изтепкам" и аз по темата,защото пиша предимно на тема емиграция.И много ми се иска да вметна ,че тия % дето всички ги цитираме нещо не ми се вързват.Били напуснали към 500 000.добре де но самия ти цитираш колко са само в Чикаго,и като знам че тук в Испания всеки 10и е българин...и като гледам колко е празна България...не София.Идете в един обикновен град и погледнете крайния квартал,вижте колко прозорци не светят..и пак кажете дали изчезваме.
цитирай
49. sande - Да, така е. Ние не можем още да осъзнаем мащабите на катастрофалните последствия от криминалният и мафиотски преход в България ...
11.08.2011 16:06
virtu написа:
А второто поколение българи в чужбина не знаят български , а третото поколение не знаят , че са българи. И се претопяват. И се срамуват , че са българи. Не говорят български , защото този език не им трябва .
Замисли се . За какво ни е български език?
Навсякъде търсят хора с чужди езици . Ами това си е политика на отродяване .


Преходът бе компроментиран и провален в Бг.
Деградиращите морални последствия са посочени отлично от автора на статията.

Поздрави!
цитирай
50. sande - Дупница се пресели в Италия, казват ,че имат емигрантски квартал в Милано, жеседмична автобусна линия Дупница - Милано...
11.08.2011 16:12
mirachopi написа:
Обикновенно като видя толкова коментари не се намесвам защото в един момент избухват и някакви блогърски войни,които нещо не са ми ясни.Обаче реших да се "изтепкам" и аз по темата,защото пиша предимно на тема емиграция.И много ми се иска да вметна ,че тия % дето всички ги цитираме нещо не ми се вързват.Били напуснали към 500 000.добре де но самия ти цитираш колко са само в Чикаго,и като знам че тук в Испания всеки 10и е българин...и като гледам колко е празна България...не София.Идете в един обикновен град и погледнете крайния квартал,вижте колко прозорци не светят..и пак кажете дали изчезваме.



Говорих с приятел, който има син и дъщеря в Италия. Дъжеря му е женена за българин, имат дете.Не се виждат да се завърнат в България. Купили си къща там. Синът му също не се вижда като възможност за евентуално завръщане.
цитирай
51. makont - Няма да изчезне, Санде, няма!
12.08.2011 19:00
Не могат да ни затрият, колкото и да им се иска на някои. Издръжлив народ сме ние. А тези с черните прогнози нека си анализират, за това им плащат. Хубав уикенд и никакво униние, ще ни бъде!
цитирай
52. sande - Вярвам ти, мила ми Мая!
13.08.2011 08:29
makont написа:
Не могат да ни затрият, колкото и да им се иска на някои. Издръжлив народ сме ние. А тези с черните прогнози нека си анализират, за това им плащат. Хубав уикенд и никакво униние, ще ни бъде!


***

От златната ти уста - в Божиите уши!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671337
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031