Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2015 19:07 - ЦЕНЗУРА БЕЗ ГРАНИЦИ
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 11650 Коментари: 24 Гласове:
20

Последна промяна: 17.06.2015 06:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЦЕНЗУРА  БЕЗ ГРАНИЦИ

image

           Наскоро прочетох следните редове от писателя Деян Енев:

Та като казах Камен Калчев – ето какъв е случаят с уволнението му от поста главен редактор на списание „Септември”.

           «Георги Божинов дава за публикуване в редакцията на списанието 50-тина страници пътепис. Както си му е редът по онова време, ръкописът отлежава близо година, а може би и две. Най-сетне е разписан за печат. Дни преди списанието да тръгне за печатницата, Георги Божинов предава на редактора Николай Кирилов още няколко странички и Кирилов ги подпъхва в папчицата. Дали самият Кирилов ги е чел тези странички, или не ги е чел, това не знам. Пътеписът, озаглавен „Гора зелена, вода студена”, излиза в книжка 3 на списание „Септември” от 1975 г.

             И после избухва скандалът. Скандалът е огромен, нечуван за онова време. Има ефекта на ядрена бомба. Защото в допълнително добавените странички е описана орисията на петима българи, лежали в сталинските лагери в Сибир.

             Някой (Кой? Има свидетелства, че това бил самият Георги Караславов!), се обажда на съветския посланик и му обръща внимание върху публикацията.

            Съветският посланик звъни директно на Тодор Живков. Той нарежда не медлено да се уволни ръководството на списанието, во главе с партийната икона Камен Калчев, по това време и зам.-председател на СБП. Тиражът на списанието е иззет и претопен.

            Георги Божинов веднага също е уволнен като кореспондент на  „Труд” в Благоевград и 3-4 години остава без никакво препитание. Жена му Минка, която е учителка по това време – на свой ред   също е уволнена. През тези години семейството често нямало пари дори за сол. И ядяли рядката бобена чорба безсолна.

          Борис Делчев записва в дневника си в четвъртък, 27 март 1975 г.: „Сензацията на деня: последните три страници от очерка на Георги Божинов – „Гора зелена, вода студена” в списание „Септември” (кн. 3), останали досега незабелязани, които представляват кратко резюме на „Архипелага ГУЛАГ”.

         … И отведнъж гневен протест от съветското посолство – не знам по какъв път, но все едно. Настъпва паника, апаратът влиза в действие и от вчера съюзното ръководство пристъпва към наказания…”

            Веднага си спомням, че аз си купих бр. 3 на списание «Септември» и то заради «Гора зелена,  вода студена»»  на Георги Божинов, без да подозирам, че държа в ръката си уникалния брой, който е предизвикал истински земетръс в писателските среди. И не само. Коментирахме  събитието в Клуба на СБЖ с мойте приятели  поета Петър Андасаров и  белетриста Славчо Чамов.На масата транзитно преминаваха  и други техни колеги, които не отказваха да се възползват от любезната им покана.

             Накрая на този маратон Славчо повика  обслужващия ни келнер бай Драган да уреди сметката. Бай Драган се появи веднага до масата с изваден бележник и химикалка и запита: - Сега какво да пиша?

              Странен обичай на опитния сервитьор! Вместо да извади сметката, която неминуемо води, той изпитва клиентите си.

             Славчо, обаче, не се хвана на дребната му келнерска хитрост и рече, като замахна с ръката широко: - Пиши каквото искаш!

              На изненаданият му  поглед Славчо отговори с най-сериозен тон.

           - Пиши каквото ти текне! ... Ти грешка не можеш  да направиш!

            И уточни:

            - Идеологическа. ... Това е важно! Другото не е важно.

 

 image

ТРИ СТРАШНИ СТРАНИЧКИ ЗА ЛАГЕРИТЕ В СССР
(животът на 5-ма българи в лагерите на Сибир)

„Шаг влево, шаг вправо, считается побегом, приказано стрелять!... На влака, Симферопол, Харков, конски вагони столипински - вътре с решетки, като за зверове. После Котлас. Въшки черногъзи. Глад. Изядохме едно куче от охраната. После на ешелон – трийсет и шест дни на изток. Печки чугунки. 24 кила дърва за 24 часа. На Владивосток стигнахме рано сутрин. Пак – шаг влево, шаг вправо считается побегом - приказано стрелять... Пересылка. Забележителен етапен лагер.
Духа нордост, сипе ситен, траен дъжд. Садись – в калта. И сядаш, какво ще правиш. Три часа седене и чакане пред лагерните врати. Там ни разделиха, едни за Чукотка, други за Колима. Случихме се за Колима. Един беше умрял, два дни го крихме, за да му вземаме хляба. Параход "Джурма". Магадан. Оттам седем-осемстотин километра нагоре към Колима, река Индигирка, долината на Чай-Уря. Вечно замръзнала земя, под земята злато, ще копаем това злато. Ръчно. "Колыма, Колыма, чудная планета, двенадцать месяцев зима, остальное лето..."
Студ. При 60 градуса не се работи. До 59 и половина се работи. Десет часа на ден – злато. Два часа – помощни работи. Два часа за дърва в гората. Това е денят. Бригадир – един криминален. После го убихме. Човек за човека е лисица. Всеки гледа да спаси ляба и живота... Сечеха си пръстите някои. Имаше хора отчаяни... Един инженер си преряза главата на стоманеното въже, когато се навиваше на барабана. Оцелелите самоубийци ги съдеха за вредителство. Самоубиваха се, избиваха се едни други... Обиждаха се... Веднъж отрязахме въжето на бригадира, той падна в кладенеца, вика да го извадим, но не го извадихме...“

Г.Божинов-писател

image




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Нормално всяка власт, която раз...
17.06.2015 09:23
Нормално всяка власт, която разчита само на пропаганда, да си избелва продънените гащи ). Хитър номер скроил Божинов. Истината едни ги боде в сърцето, други - в очите.
цитирай
2. sande - Георги Божинов сгазил лука ...
17.06.2015 10:01
А покрай него и цялата редакция на "Септември", начело с корифея Камен Калчев.

А като се прочете текста за лагерите в Сибир се вижда, че това са си "нормални" соцлагери. Тези на Хитлер да не са били по-добри? А нашите лагери в Белене, Скравена, Бобов Дол и на други места? Има ли въобще добър лагер? Или нормален.
Пионерските лагери бяха добри, нали?

Поздрави от Пастух, Сирме!
цитирай
3. minavamottuk - Не е проблемът в лагерите, а в лъжата на системата,
17.06.2015 19:36
не може социализмът да прави така. Всичко е в името на човека ,за негово благо ,стига да не разсъждава и да е в крак с партийната насока.Да си кюта с каквото има. Сега си мисля, след годините демокрация и изцепките на малки и големи кукловоди и тези, дето ги следват,дали няма нещо позитивно и в това мачкане на човешкото.Е, чак крайностите на Съветите, подражаването в Белене и сие не искам да слагам ,прекалено са ми тежки, но навярно не повече от на въдворените там и техните семейства. Но малко ми е широка нашата демокрация.На Андрешко мога да простя, но на Дудука и подобни не мога.Отдавна не бях влизала тук ,ето ти повод,дето ме повика.Не вярвам в правотата на тълпата, винаги е в дрехата на Андрешко,не мисли глобално за държавата,а за джоба, тя избра и Дудуците, обогати ги и сега ще си пати от него и подобните му,нас бедните хорица с малко още разсъдък кой ли пита и от нас какво зависи,поне да си хортуваме тук.Че наред с добрините, демокрацията ни донесе мизерия ,разруша ,отчаяние и скоро няма да излезем от този Гулаг.Наистина не се изяждаме фактически, но успешно го правим по всички други начини...
Поздрав на Пастух, Санде!
цитирай
4. sande - Здравей, Гинке!
21.06.2015 09:57
Повод за тази бележка стана романа "Калуня-Каля" на Георги Божинов, който Деян Енев оцени като шедьовър. На въпрос на една амбициозна читателка "как така е оценил романа за шедьовър" Деян Енев отговори: Ами, това ми е работа. Аз съм специалист по шедьоври, за това съм се учил". Аз също го преоткрих сега, защото първият път /1984/ не съм бил готов да го прочета истински. А и тогава не се разшумя около романа, мина тихомълком, незабелязано. Нямаше и никакъв сигнал от бдителната критика и от корифейте.
А за сегашната ситуация в България - това е дълъг разговор. Преходът бе провален, настъпи хаос на всички нива, успех бе приемането ни в ЕС и НАТО, но това автоматически не променя нещата. Ако не се затрием въобще, може с течение на времето да се оправим. Поколения ще се сменят, а нас няма да ни има.
С най-добри пожелания за теб, щетоводителке!
цитирай
5. minavamottuk - Трябва да прочета тази книга
21.06.2015 21:50
изтеглих е електронна,че то от добър живот не можем да си позволим истинската книга.Само спомени как се редях на опашка за книги.Не се оплаквам ,добре живяхме,но нямаше най-важното.Пък стана нещо смесено ,нещо като нищо.Прав си,че няма скоро да станем доволни,яд ме е,че малко хора разбират причините за това дередже.Но да сме оптимисти, Санде ,да дадем на идващите дух и ценности.Колкото ги имаме.На който приема.И дано дойде ден,книгите да са на почит.Стойностното да е важно.
цитирай
6. panazea - И какво сега :
21.06.2015 22:48
Съдът в Стразбург върна цензурата .
Вече не може да се пише истината по форуми !
Тогава е била комунистическа цензура на руските братя. Сега каква е ?
Ех , Санде ! Облекъл се Илия , пак в тия !
След 40 години , пак ще има уволнения за нелицеприятни истини !
цитирай
7. sande - Заслужава си да се прочете, стилистично е едно предизвикателство, наистина.
22.06.2015 09:50
minavamottuk написа:
изтеглих е електронна,че то от добър живот не можем да си позволим истинската книга.Само спомени как се редях на опашка за книги.Не се оплаквам ,добре живяхме,но нямаше най-важното.Пък стана нещо смесено ,нещо като нищо.Прав си,че няма скоро да станем доволни,яд ме е,че малко хора разбират причините за това дередже.Но да сме оптимисти, Санде ,да дадем на идващите дух и ценности.Колкото ги имаме.На който приема.И дано дойде ден,книгите да са на почит.Стойностното да е важно.


***
Не се чете лесно, макар, че няма нищо сложно. Сложното идва от стереотипите ни. Напр.един от критиците й се възмущава, че Калуньо не бил никакъв герой, изневерил на свойте хора и отишъл да се тюхка за чуждите. Нищо не е разбрал този учен човек. Калуньо е морален човек, бунтува се срещу цялата си среда от съселяни - безпросветни, безскруполни, агресивни, зли, грабливи, безбожни; Той самия е представителя на тази среда, която може да роди и Човек.
цитирай
8. sande - Форумите са едно разочарование, една криво огледало,една жалостива история, една мъка безкрай ...
22.06.2015 09:55
panazea написа:
Съдът в Стразбург върна цензурата .
Вече не може да се пише истината по форуми !
Тогава е била комунистическа цензура на руските братя. Сега каква е ?
Ех , Санде ! Облекъл се Илия , пак в тия !
След 40 години , пак ще има уволнения за нелицеприятни истини !


***
Там бъка от амбициозна посредственост, от малокултурност, от наглеци и тролове. Жестока история, по-жестока от средновековната инквизиция1

Бъди здрава и по възможност - щастлива, Тони!
цитирай
9. makont - Такива бяха времената, ха си стъпил накриво, ха си сгазил лука.
22.06.2015 22:09
Лошото е, че покрай един горяха и другите, целият екип, целият колектив. Споделена отговорност всред морето от безотговорна идеология, безчовечна и дори груба. Това е тъжното на тези времена Санде, въпреки носталгията по миналото и хубавите неща, за които често копнеем носталгично. Всяко нещо има свое време и всяко време има своите герои и страдалци. Може би важното е да не изневерим на себе си. Усмивки и спокойна вечер.
цитирай
10. sande - Към целта се стига не като се бърза, а като не се изостава, така казваше Йордан Радичков.
23.06.2015 16:35
Правилата тогава се знаеха, но се и нарушаваха, къде от недоглеждане, къде от инерцията на ежедневието, къде случайно или пък от "подценяване на революционната бдителност и идеологическата диверсия на империализма" и пр.

Сега хаосът е пълен, законите са "вратао у поле", суматохата е голяма, а се вижда, че и българинът поначало не обича реда, гледа да пререди, да изхитри, като при това непрекъснато мрънка и се оплаква.

Но ще се оправим все някога. Така мисля, Мая. Благодаря за вниманието.
цитирай
11. planinitenabulgaria - Помня ги тези години, те бяха наречени "Време на голямата лъжа".
02.07.2015 04:50
Г/н Иван Николов, главният редактор на сп. "Македония" обясни смисъла на това определение. Това стана след 1989 г. но поради това той никога не зае мястото, което му се полага - съветник на президента по македонските въпроси.
Аз се опитвам да хвърля светлина върху една друго тъмнина, подържана вече почти 100 години - Ньойския договор. Толкова жестоко пострадаха българите от този подъл акт на великите сили, мотивирал съм се защо, а днес българи тролят за Путин, който иска да докара подобно разделение в Украйна и нещастия за хората по подобие на нашите сънародниц. Вместо развитие на отношенията между хората, на съвременно мислене, идиоти / тролове, маркспутинци и кимченунове/ се опитват да върнат хората назад, ако може във времето на бозайниците, заплашвайки ги с "ядрена зима". Добре, че все пак демокрацията дава някакви възможности да се каже истината, макар и нищо да не може да се направи...
А на мен ми остава да напиша третата статия от поредицата ми, този път за Босилеград.
Поздравления за блога!
цитирай
12. demograph - Поздрав Санде
03.07.2015 13:52
Завеската се открехва. Да я дърпаме яко!
цитирай
13. sande - . planinitenabulgaria - Помня ги тези години, те бяха наречени "Време на голямата лъжа". 02.07 04:50
06.07.2015 06:50
Поздрави, Коста!

Български преход - от командно-административна система, от тоталитарна държава към демокрация.Едно упражнение което в български вариант не може да се изпълни. Неизплнимо.
За съжаление.
А нашият моел бе чисто съветски - "ленинско-сталински", който можеше още 100 години да издържи. Посредствен, но жив.
Като не вървиш по правилния път, стигаш до кривата круша.
цитирай
14. sande - Поздрави, Демографе!
06.07.2015 10:59
demograph написа:
Завеската се открехва. Да я дърпаме яко!


***
Каквото зависи от нас ще го правим: ще дърпаме яко завеската, ще пишем,, ще се борим за истината, пък кавото се получи. Да бъдем оптимисти!
цитирай
15. kvg55 - Научих нещо ново, което не е малко.
05.08.2015 02:53
Научих нещо ново, което не е малко.
цитирай
16. sande - Радвам се на посещението, Красимире .
05.08.2015 15:56
Поздрави!
цитирай
17. ikra - Поздрав за материала!
22.08.2015 11:59
Изключително тъжна история свързана с "онова време", което време е изпълнено с подобни истории, че и по-ужасяващи. Време, за което никой не носи отговорност - нито морална, а да не говорим за физическа. Време, което искат да бъде забравено - защо ли?...
Бъдете жив и здрав!
цитирай
18. tryn - Борбен и смел!
22.08.2015 23:56
Прочетох материала , коментарите и твоите отговори, Санде.
Потресаващи факти!

Ще препратя на приятели...
Поздрави!
цитирай
19. sande - Благодаря за добрите думи!
23.08.2015 13:13
ikra написа:
Изключително тъжна история свързана с "онова време", което време е изпълнено с подобни истории, че и по-ужасяващи. Време, за което никой не носи отговорност - нито морална, а да не говорим за физическа. Време, което искат да бъде забравено - защо ли?...
Бъдете жив и здрав!

***

Работата все пак я свърши отличната статия на писателя Деян Енев.
Добре е да не забравяме тези времена.

Поздрави!
цитирай
20. sande - Поздрави, Елице!
23.08.2015 13:14
tryn написа:
Прочетох материала , коментарите и твоите отговори, Санде.
Потресаващи факти!

Ще препратя на приятели...
Поздрави!


***

С най-добри пожелания за тебе!
цитирай
21. mariniki - и аз като makont===
06.09.2015 00:04
Такива бяха времената, ха си стъпил накриво, ха си сгазил лука.
и научих нещо ново... поздравления, Санде..
цитирай
22. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Санде!
01.11.2015 16:51
Истината прогаря всяко покривало рано или късно. Животът го доказва.
цитирай
23. sande - Здравей, Мариники!
28.04.2016 12:16
mariniki написа:
Такива бяха времената, ха си стъпил накриво, ха си сгазил лука.
и научих нещо ново... поздравления, Санде..


***
Командно-административната система си беше казармена, съветска. След беззаконията и насилията в начало,борбата с "класовия враг" и т.н. бе постинат относителен ред и някаква стабилност с н.н. Варшавски договор и СИВ. Затова се срещат в Бг сега и хора, които тъгуават за тези години. А и забравят,
че тогава са били млади. Ех!
цитирай
24. sande - Поздрави, приятелю!
28.04.2016 12:18
batogo написа:
Истината прогаря всяко покривало рано или късно. Животът го доказва.


***
Така е. С илюзии само не се живее.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671356
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031