Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 12:33 - Как Пред­­­се­­да­­те­­лят Мао се спра­­ви с ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 3152 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 31.05.2015 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как Пред­­­се­­да­­те­­лят Мао се спра­­ви

с ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та

(Или за Го­­ля­­ма­­та ек­­с­­­кур­­­зия на се­­ло)

Пред­­­се­­да­­те­­лят Мао бе мъ­­дър чо­­век. На мла­­ди го­­ди­­ни бе опоз­­­нал Кон­­­фу­­ций, не­­го­­во­­то уче­­ние. Бе из­­в­­­ля­­къл дъл­­­бо­­ка по­­у­­ка от древ­­­на­­та ки­­тайс­­­ка ис­­­то­­рия, от съд­­­ба­­та на всич­­­ки ди­­нас­­­тии. Бе­­ше се ро­­вил дни и но­­щи в праш­­­ни­­те биб­­­ли­­о­­те­­ки, за да по­­пи­­ва с гла­­ва­­та си мъд­­­рос­­­ти и по­­у­­ки.

Ко­­га­­то зас­­­та­­на на­­че­­ло на бли­­зо по­­ло­­вин ми­­ли­­ард китайци, пър­­­ва­­та му за­­да­­ча бе да от­­с­­т­­­ра­­ни всич­­­ки про­­тив­­­ни­­ци, ко­­и­­то мис­­­лят раз­­­лич­­­но от не­­го.

Ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та му бе­­ше трън в очи­­те. Бе­­ше му не­­сим­­­па­­тич­­­на, как­­­то са не­­сим­­­па­­тич­­­ни ве­­щи­­ци­­те и вър­­­ко­­ла­­ци­­те.

Ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та на ед­­­на дър­­­жа­­ва се със­­­тои от хи­­ля­­ди ум­­­ни гла­­ви, ко­­и­­то мис­­­лят по хи­­ля­­ди най-раз­­­лич­­­ни на­­чи­­ни. За да има вът­­­ре­­шен ред и по­­ря­­дък в ед­­­на дър­­­жа­­ва, всич­­­ки хо­­ра би тряб­­­ва­­ло да пов­­­та­­рят мис­­­ли­­те на един чо­­век, Пред­­­се­­да­­те­­ля. Не­­го­­ва­­та гла­­ва ще­­ше да се пог­­­ри­­жи и да по­­мис­­­ли за съд­­­би­­те на 500 милиона други глави. В нея има­­ше ум, кой­­то да сти­­га за всич­­­ки. И да ос­­­та­­ва. Но как да из­­­ло­­ви ина­­ко­­мис­­­ле­­щи­­те и да по­­со­­чи съ­­що та­­ка и на тях вер­­­ния път в жи­­во­­та?

След­­­во­­ен­­­ни го­­ди­­ни, бед­­­ност и страх ца­­ре­­ше в ду­­ши­­те на хо­­ра­­та. За да бъ­­де раз­­б­­­ран пра­­вил­­­но кой как­­­во мис­­­ли, тряб­­­ва­­ше да раз­­­вър­­­же ези­­ци­­те, от­­к­­­ри в ед­­­на нощ на раз­­­ми­­съл Мао Дзедун. Да из­­­ка­­ра хо­­ра­­та от че­­руп­­­ки­­те им, да си из­­п­­­ла­­чат ду­­ши­­те...

Тай­­ни­­те служ­­­би бя­­ха до­­нес­­­ли, че 3 % от ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та го кри­­ти­­ку­­ва. 3 % е ни­­що, но за ог­­­ром­­­на стра­­на ка­­то Ки­­тай оз­­­на­­ча­­ва мно­­го ина­­ко­­мис­­­ле­­щи.

И за­­то­­ва Мао съз­­­да­­де “Дви­­же­­ние на цве­­тя­­та”, от 1956-1957 г. Да се от­­п­­­лес­­­нат хо­­ра­­та, да се дви­­жат на­­ня­­къ­­де, а той да скрие сво­­я­­та цел.

Мах­­­на вся­­как­­­ва цен­­­зу­­ра и про­­во­­ки­­ра тън­­­ко всич­­­ки гла­­ви, ко­­и­­то мо­­гат да мис­­­лят по соб­­с­­т­­­вен път. Сам пус­­­на кри­­ти­­ки и ко­­мен­­­та­­ри за се­­бе си по офи­­ци­­ал­­­ни­­те вес­­т­­­ни­­ци. Не са­­мо 3 % от ин­­­те­­ли­­ген­­­ци­­я­­та, да­­же се­­ля­­ни за­­поч­­­на­­ха да го кри­­ти­­ку­­ват.

Пред­­­се­­да­­те­­лят тър­­­пя ця­­ла го­­ди­­на то­­ва по­­ло­­же­­ние (да би­­ват об­­­съж­­­да­­ни ка­­чес­­т­­­ва­­та му). Тряб­­­ва­­ше дос­­­та вре­­ме, за да бъ­­дат из­­­гот­­­ве­­ни всич­­­ки спи­­съ­­ци. То­­га­­ва по­­ка­­за на де­­ло дъл­­­бо­­чи­­на­­та на сво­­я­­та ми­­съл: “Не е важ­­­но кот­­­ка­­та да­­ли е чер­­­на или пък бя­­ла, важ­­­но е да из­­­ло­­ви всич­­­ки­­те миш­­­ки.” Пус­­­на нап­­­ред Дън Сяо Пин да свър­­­ши ця­­ла­­та чер­­­на ра­­бо­­та, а той са­­ми­­ят наб­­­лю­­да­­ва­­ше от­­с­­т­­­ра­­ни и от ви­­со­­та­­та на сво­­е­­то по­­ло­­же­­ние как та­­зи ра­­бо­­та ще се свър­­­ши. На пър­­­во вре­­ме Дън Сяо Пин арес­­­ту­­ва 300 хил. ду­­ши, а след то­­ва още 700 хи­ля­ди “вра­­го­­ве на на­­ро­­да” от дър­­­жав­­­ния апа­­рат – дреб­­­ни чи­­нов­­­ни­­ци.

* * *

Пред­­­се­­да­­те­­лят пре­­по­­ръ­­ча но­­ви кад­­­ри да бъ­­дат взе­­ти от ре­­до­­ве­­те на сла­­бо гра­­мот­­­ни се­­ля­­ни и ра­­бот­­­ни­­ци. Елит­­­ни уче­­ни бя­­ха из­­п­­­ра­­те­­ни на ек­­с­­­кур­­­зия с ед­­­но­­по­­со­­чен би­­лет, за да по­­ма­­гат на се­­ло и та­­ка бя­­ха пог­­­ре­­ба­­ни за на­­у­­ка­­та. А 500 млн. ду­­ши взе­­ха в ръ­­ка книж­­­ка с мъд­­­ри­­те мис­­­ли на Пред­­­се­­да­­те­­ля и за­­поч­­­на­­ха не­­у­­мор­­­но да ги че­­тат и де­­но­­нощ­­­но да ги пов­­­та­­рят. До­­ка­­то в гла­­ви­­те им ос­­­та­­нат един­­с­­т­­­ве­­но не­­го­­ви­­те ци­­та­­ти. При ед­­­на своя реч пред ки­­тайс­­­ки пар­­­тий­­ни ръ­­ко­­во­­ди­­те­­ли Мао Дзедун из­­­ду­­ма за­­бе­­ле­­жи­­тел­­­ни ду­­ми: “Как­­­во тол­­­ко­­ва ин­­­те­­рес­­­но на­­ми­­рат ис­­­то­­ри­­ци­­те в им­­­пе­­ра­­тор Ши Ху­­ан­­г­­д­­­жи от ди­­нас­­­ти­­я­­та Ку­­ин? Че пог­­­ре­­бал жи­­ви 460 уче­­ни за на­­зи­­да­­ние на ос­­­та­­на­­ли­­те? Ние пог­­­ре­­бах­­­ме 46 хил. уче­­ни да се блъс­­­кат с пол­­с­­­ка ра­­бо­­та до смърт­­­та си. Ние сме Им­­­пе­­ра­­то­­ра! Свър­­­ших­­­ме 100 пъ­­ти по-доб­­­ра ра­­бо­­та от им­­­пе­­ра­­тор Ши Ху­­ан­­г­­д­­­жи...”

* * *

...Та­­ка Пред­­­се­­да­­те­­лят Мао под­­­гот­­­вя­­ше своя на­­род за го­­ди­­ни­­те на “Го­­ле­­мия скок нап­­­ред”, в кой­­то ум­­­ря­­ха от глад 40 млн. ки­­тай­­ци. Но за то­­ва – ня­­кой друг път...

Александър Кондоферски


image

Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

 

Вестник "Приятел" - Самоков - 0722/66-730

www.vestnikpriatel.com

 

Надка Вардарова - 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов - 0896 400 164

Делян Василев - 0887 39 55 39 













Гласувай:
9



1. tota - Санде,
31.05.2015 22:05
Поздрави за представянето на разказа на Ал. Кондоферски. Чета и болка ме пронизва от контрастите - съдбата на интелигенцията, която има собствено мислене и нежната музика, звучаща от клиповете... създадена от творци, които ако не мислят правилно също могат да бъдат "погребани от ние сме Императора." Защо ли така жестоко все още е устроен светът? Човекът да властва над човека!!
цитирай
2. sande - Поздравленията са за Александър Кондоферски!
01.06.2015 16:35
Извънредно приятна среща с този самоковски автор, от 25 години на работа в Германия като инженер. Имам чувствата, че авторът е прегърнал целия свят. Любопитството и откривателството му са безгранични: от Венецуела до Германия, от Германия до Италия, от Египет до Китай! И в този шеметен калейдоскоп от теми е вплетена органично и сага за самоковския род Кондоферски. Забележителни хора, които биха били чест за всеки български град, за всяко селище.Но останали скромни, почтени и доблестни в сянка, в сянката на хора с друг профил, които ни водеха към "новото комунистическо бъдеще" половин век, но така и не го построихме. Далечни реминисценции навява и китайския "огромен скок", културната революция, т.н. китайски модел на развитие. Тоталитаризмът, диктатурата, казармената система, култът към личноста , навсякъде, в една или друга степен, показаха един и същи печален ефект. Както казва литературният критик Тончо Жечев: "всичко, постигнато от развитите нации като прогрес и просперитет е плод на мирния, градивен и последователен труд, на приемственост, а революциите винаги идват с насилие, кръв, пропаганда и лъжа".
Поздравления и за Издателство "Приятел"!
цитирай
3. donchevav - Подкрепям мнението ти, скъпи Са...
06.06.2015 15:42
Подкрепям мнението ти, скъпи Санде! Удивителни са разказите на Ал. Кондоферски! Чета книгата бавно, с наслаждение. Всеки разказ е различен - и географски, и тематично, и като философия за живота. Но над всичко стои личността на автора - влюбен в България, тревожен за настоящето на нейните хора, с вяра в демократичните и хуманистични принципи на обществено строителство. Болката по интелигенцията в творбата, която си предложил, покорява...но тя ражда и желание за отпор: никога повече!
А в лицето на Издателство "Приятел" наистина намерих приятели - използвам възможността – нали не ми се сърдиш:) - и тук да им благодаря за благородната им дейност, която далеч не се изчерпва само с "издаване" на тази прекрасна творба на Ал. Кондоферски!
Благодаря и на тебе, Санде, и на Тота - вие правите много за популяризиране на книгата "Пътешествия без предизвестия". Чета всеки разказ тук, в публикациите, отново – и с друго, по-различно удоволствие - и по броя посещения разбирам, че сме много.
Поздрави, скъпи Санде! Хубави юнски дни – с много слънце и срещи с добри хора!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2681374
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930