Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 09:08 - Ца­­ри­­ца­­та на мо­­ше­­ни­­ци­­те
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 4664 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 18.05.2015 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ца­­ри­­ца­­та на мо­­ше­­ни­­ци­­те

Мно­­го хо­­ра на то­­зи свят жи­­ве­­ят бла­­го­­да­­ре­­ние на глу­­пост­­­та и ле­­ко­­ве­­ри­­е­­то на дру­­ги­­те. Има без­­б­­­рой на­­чи­­ни за из­­­мък­­­ва­­не на па­­ри, ко­­га­­то се ек­­с­­п­­­ло­­а­­ти­­рат чо­­веш­­­ка­­та ал­­ч­­­ност, глу­­пост и су­­е­­ве­­рие. Га­­да­­те­­ли, врач­­­ки, майс­­­то­­ри на хо­­рос­­­ко­­пи, ма­­гии и зо­­ди­­ак, съз­­­да­­те­­ли на фи­­нан­­­со­­ви пи­­ра­­ми­­ди и про­­чие, не би­­ха про­­съ­­щес­­т­­­ву­­ва­­ли и един ден, ако не раз­­­чи­­та­­ха на чо­­веш­­­ка­­та глу­­пост. Ко­­га­­то чо­­век е глу­­пав, то­­ва трае дъл­­­го и е дос­­­та­­тъч­­­но, за да го “из­­­ра­­бо­­тят” и “от­­­сер­­­ви­­рат”. „Eс­­­ли че­­ло­­век глуп, то это надолго. Eс­­­ли че­­ло­­век дурак - то это на всю жизнь”. А железният канцлер Отто фон Бисмарк споделя това с човечеството: “Глупостта е дар от Бога, с който не бива да прекаляваме”.

* * *

В сре­­да­­та на де­вет­на­де­се­ти век ед­­­на мюн­­­хен­­­чан­­­ка съз­­­да­­ва майс­­­тор­­с­­­ки фи­­нан­­­со­­ва пи­­ра­­ми­­да. Във вре­­мена, през ко­­ито же­­ни­­те ня­­мат рав­­­ни пра­­ва с мъ­­же­­те – ни­­то из­­­бор­­­ни, ни­­то граж­­­дан­­с­­­ки. Вре­­ме­­на, през ко­­и­­то жен­­с­­­ка­­та част от чо­­ве­­чес­­т­­­во­­то е на­­пъл­­­но без­­п­­­рав­­­на.

През 1832 г. се раж­­­да Аде­­ле Шпит­­­це­­дер. Из­­­рас­­т­­­ва и за­­поч­­­ва ше­­мет­­­на ка­­ри­­е­­ра. Тя е еле­­ган­­т­­­но об­­­ле­­че­­на, с го­­лям сре­­бъ­­рен кръст и ве­­риж­­­ка на ши­­я­­та. Опит­­­ва пър­­­во ка­­то ар­­­тис­­т­­­ка по те­­ат­­­рал­­­ни­­те сце­­ни на Гор­­­на Ба­­ва­­рия, но без ус­­­пех. “От май­­ка ми не бях на­­у­­че­­на на спес­­­тов­­­ност и за крат­­­ко вре­­ме нат­­­ру­­пах го­­ле­­ми дъл­­­го­­ве”, ще на­­пи­­ше го­­ди­­ни по-къс­­­но в сво­­и­­те ме­­мо­­а­­ри Аде­­ле.

През май 1866 г., на 34-го­­диш­­­на въз­­­раст, с мно­­го мал­­­ко ба­­гаж, 6 ку­­че­­та и ни­­как­­­ви сред­­с­­т­­­ва тя се озо­­ва­­ва от­­­но­­во в Мюн­­­хен. Ус­­­пя­­ва да взе­­ме нов за­­ем от по­­чи­­та­­тел на те­­ат­­­рал­­­ни­­те й за­­лож­­­би и ос­­­но­­ва­­ва бан­­­ка. „Да­­ха­­ус­­­ка бан­­­ка” ще об­­с­­­луж­­­ва за­­на­­ят­­­чии, се­­ля­­ни, об­­­щи­­ни от се­­вер­­­ни­­те ра­­йо­­ни на Мюн­­­хен и окол­­­ния ре­­ги­­он. Шпит­­­це­­дер обе­­ща­­ва 10 % лих­­­ви на ме­­сец на всич­­­ки свои кли­­ен­­­ти.

Три­де­сет хи­ля­ди ду­­ши се втур­­­ват да вло­­жат па­­ри­­те си в “Да­­ха­­ус­­­ка бан­­­ка”. Ка­­пи­­та­­лът на­­рас­­т­­­ва за съв­­­сем крат­­­ко вре­­ме до 8 млн. гул­­­де­­на. Ог­­­ром­­­на су­­ма за вре­­ме­­то си, от­­­го­­ва­­ря­­ща днес на поч­­­ти 260 млн. ев­­­ро.

Вър­­­те­­леж­­­ка­­та се за­­вър­­­та. Аде­­ле Шпит­­­це­­дер на­­би­­ра сме­­лост и на­­ма­­ля­­ва зна­­чи­­тел­­­но лих­­­ви­­те в слу­­чай, че ня­­кои вло­­жи­­тел по­­ис­­­ка па­­ри­­те об­­­рат­­­но. Нак­­­рая при взе­­ма­­не на па­­ри до­­ри не да­­ва га­­ран­­­ция, че ще ги вър­­­не. Хо­­ра­­та оба­­че про­­дъл­­­жа­­ват да вна­­сят ка­­то обе­­зу­­ме­­ли. И да меч­­­та­­ят за го­­ле­­ми пе­­чал­­­би.

“Те­­леш­­­ки гла­­ви, все­­ки ден ви пов­­­та­­рям, че не да­­вам га­­ран­­­ция за па­­ри­­те ви”, мно­­гок­­­рат­­­но за­­я­­вя­­ва Аде­­ле. Ар­­­тис­­­тич­­­ни­­ят й та­­лант иг­­­рае го­­ля­­ма ро­­ля през след­­­ва­­щи­­те 6-7 го­­ди­­ни на за­­ше­­ме­­тя­­ващ фи­­нан­­­сов ус­­­пех.

Тя да­­ва го­­ле­­ми сред­­с­­т­­­ва за бла­­гот­­­во­­ри­­тел­­­ни це­­ли, ор­­­га­­ни­­зи­­ра “Мюн­­­хен­­с­­­ка на­­род­­­на кух­­­ня”, ко­­я­­то из­­х­­­ран­­­ва днев­­­но 4 хил. ду­­ши при сим­­­во­­лич­­­ни це­­ни. Без да раз­­­по­­ла­­га с по­­мощ­­­ни­­ци, ком­­­пют­­­ри, сме­­тач­­­ни ма­­ши­­ни и съв­­­ре­­мен­­­на тех­­­ни­­ка, не­­об­­­хо­­ди­­ми при об­­с­­­луж­­­ва­­не на гра­­ма­­ден брой кли­­ен­­­ти, Аде­­ле се спра­­вя блес­­­тя­­що. Вни­­ма­­ва са­­мо все­­ки ден бан­­­ка­­та да по­­лу­­ча­­ва по­­ве­­че сред­­с­­т­­­ва от вло­­жи­­те­­ли­­те, от­­­кол­­­ко­­то да въз­­в­­­ръ­­ща. До­­ве­­ри­­е­­то към ней­­на­­та бан­­­ка рас­­­те, през ня­­кои дни при­­хо­­ди­­те със 100 хил. гул­­­де­­на над­­х­­­вър­­­лят раз­­­хо­­ди­­те (из­­п­­­ла­­ща­­ни­­я­­та). А фе­­но­­ме­­нал­­­ни ма­­те­­ма­­ти­­чес­­­ки спо­­соб­­­нос­­­ти и про­­зор­­­ли­­вост Аде­­ле в ни­­ка­­къв слу­­чай не е при­­те­­жа­­ва­­ла...

Оба­­я­­ние и ар­­­тис­­­тич­­­ност – то­ва е тай­­на­­та за ус­­­пе­­ха й. И усет – как да из­­­мък­­­ва па­­ри от те­­зи, ко­­и­­то оби­­чат па­­ри­­те.

Кон­­­ку­­рен­­­ци­­я­­та е жъл­­­то-зе­­ле­­на от за­­вист при те­­зи ус­­­пе­­хи на Шпит­­­це­­дер. Зап­­­ла­­ща мно­­го па­­ри на пре­­са­­та да раз­­т­­­ръ­­би, че “Да­­ха­­ус­­­ка бан­­­ка” е неп­­­ла­­те­­жос­­­по­­соб­­­на. Ми­­нис­­­тер­­с­­т­­­во­­то на вът­­­реш­­­ни­­те ра­­бо­­ти, про­­ку­­ра­­ту­­ра­­та и съ­­дът обе­­ди­­ня­­ват уси­­ли­­я­­та си да съ­­си­­пят Аде­­ле. Поч­­­ти две го­­ди­­ни тя ус­­­пя­­ва да раз­­­сей­­ва слу­­хо­­ве­­те за неп­­­ла­­те­­жос­­­по­­соб­­­ност на бан­­­ка­­та и да уве­­ли­­ча­­ва брой­­ка­­та от на­­ив­­­ни и ал­­ч­­­ни вло­­жи­­те­­ли. Ла­­ви­­но­­об­­­раз­­­но...

Вра­­го­­ве­­те все пак ус­­­пя­­ват да ор­­­га­­ни­­зи­­рат 40 вло­­жи­­те­­ли, ко­­и­­то си ис­­­кат ог­­­ром­­­ни су­­ми в рам­­­ки­­те на ня­­кол­­­ко ча­­са. Шпит­­­це­­дер пре­­тър­­­пя­­ва бан­­к­­­рут и по­­ли­­ци­­я­­та я вкар­­­ва в учас­­­тъ­­ка за раз­­с­­­лед­­­ва­­не. Об­­­ви­­не­­ни­­е­­то е: бан­­­ко­­ва из­­­ма­­ма в осо­­бе­­но го­­ле­­ми раз­­­ме­­ри. При­­съ­­да­­та: три го­­ди­­ни зат­­­вор.

Аде­­ле Шпит­­­це­­дер ще за­­я­­ви пред съ­­да: “За мен ал­­ч­­­ност, лич­­­но обо­­га­­тя­­ва­­не, за­­вист и ненаситно тр­­­упане на об­­­ла­­ги са чо­­веш­­­ки ка­­чес­­т­­­ва, от ко­­и­­то се от­­в­­­ра­­ща­­вам. За хи­­ля­­ди бед­­­ни хо­­ра бях Ан­­­гел Спа­­си­­тел и за­­то­­ва гор­­­до при­­е­­мам при­­съ­­да­­та си, без уг­­­ри­­зе­­ния на съ­­вест­­­та! Ни­­ко­­га ня­­ма­­ше да фа­­ли­­рам, ако не се бе­­ше опъл­­­чи­­ла сре­­щу мен ця­­ла­­та бан­­­ко­­ва и прав­­­на сис­­­те­­ма.”

* * *

Мно­­го от хи­­ля­­ди­­те кли­­ен­­­ти на Шпит­­­це­­дер уми­­рат от мо­­зъ­­чен удар, раз­­­рив на сър­­­це­­то или се са­­мо­­у­­би­­ват, ка­­то раз­­­би­­рат, че са за­­гу­­би­­ли бо­­гат­­с­­т­­­во­­то си и са бед­­­ни ка­­то цър­­­ков­­­ни миш­­­ки.

Тя из­­­ле­­жа­­ва при­­съ­­да­­та си и се връ­­ща от­­­но­­во с ус­­­пех към ар­­­тис­­­тич­­­на­­та си про­­фе­­сия, за ко­­я­­то при­­те­­жа­­ва­­ла без­­с­­­по­­рен та­­лант. До­­ри на­­пис­­­ва сво­­и­­те ме­­мо­­а­­ри – “Ис­­­то­­ри­­я­­та на моя жи­­вот”. Жи­­вее още 19 го­­ди­­ни щас­­т­­­ли­­во и пра­­вед­­­но, до 1895 г.

То­­ва е ис­­­то­­ри­­я­­та на ца­­ри­­ца­­та на мо­­ше­­ни­­ци­­те. И ис­­­то­­ри­­я­­та на ед­­­на от фи­­нан­­­со­­ви­те пи­­ра­­ми­­ди в Ев­­­ро­­па.

Александър Кондоферски

 image

Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

Вестник "Приятел" - Самоков - 0722/66-730

www.vestnikpriatel.com

Надка Вардарова - 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов - 0896 400 164

Делян Василев - 0887 39 55 39 











Гласувай:
15



1. sande - "Пътешествия без предизвестия" от Александър Кондоферски
18.05.2015 09:53
Тази чудна книга на самоковския автор Александър Кондоферски, издадена от Издателство "Приятел", съдържа бисерни зърна от какви ли не истории: семейни саги, авантюристични драми , на които режисьор е времето и съдбата, житейски победи, неизтощима страст към живота и откривателството, предприемчивост без граници, невероятна любознателност, пътешествия по целия свят.
Мошеник - това е древна професия, която съществува откакто свят светува и ще съществува докато свят светува.
Такъв е и разказа "Царицата на мошениците".
Колко актуален се оказва той за днешна България! Невероятно. Българинът, който е по начало уседнал човек, консервативен, привърженик на максимата "Три пъти мери, един път режи", разумен и почтен, се оказа, че има огромен, невероятен потециал за превъплъщения и в областта на това прастаро изкуство - мошеничеството.
Прочее, прочетете разказчето с разбираща усмивка.
цитирай
2. syrmaepon - "Живот човешки, живот глупешки"
18.05.2015 10:47
Абсолютно вярно е, че у човека е заложена някаква страст към събиране на купчинки лъскава хартия/ това ми напомня май за някаква птица, в смисъл, че в природата го има това/. Други пък обратно пилеят безразборно чужди пари, при това цели държави. За смях и забава на Господ, който тъй ни е сътворил.
Е поне тази Аделе е раздала малко и на гладните и обикновени люде, а не е тръгнала си купува политическо величие и власт. Актьорството е по безопасно, най-много да те задуши някой фен в прегръдките си. )
цитирай
3. stela50 - Разказите в тази книга, основани на истински преживявания
19.05.2015 00:35
и вълнуващи истории наистина впечатляват и придават на книгата
"Пътешествия без предизвестия" от Александър Кондоферски
особен чар и достойнства.
Благодаря за поредния такъв разказ, който освен интересен
и забавен, е и много актуален. Хареса ми.
Поздрави !

цитирай
4. makont - Здравей Санде,
19.05.2015 11:09
вече и аз съм зарибена от разказите на Александър, нямам много време, но два от тях прочетох и чувството е "чашата е пълна". Усмивки и слънчево настроение. Специални поздрави за Томето и Пако.
цитирай
5. sande - Поздрави, Сирме!
18.05.2017 15:31
syrmaepon написа:
"Абсолютно вярно е, че у човека е заложена някаква страст към събиране на купчинки лъскава хартия/ това ми напомня май за някаква птица, в смисъл, че в природата го има това/. Други пък обратно пилеят безразборно чужди пари, при това цели държави. За смях и забава на Господ, който тъй ни е сътворил."

***

Тази Адела май е почтена мошеничка.
Е поне тази Аделе е раздала малко и на гладните и обикновени люде, а не е тръгнала си купува политическо величие и власт. Актьорството е по безопасно, най-много да те задуши някой фен в прегръдките си. )

цитирай
6. sande - Здравей, Стела!
18.05.2017 15:35
stela50 написа:
и вълнуващи истории наистина впечатляват и придават на книгата
"Пътешествия без предизвестия" от Александър Кондоферски
особен чар и достойнства.
Благодаря за поредния такъв разказ, който освен интересен
и забавен, е и много актуален. Хареса ми."
Поздрави !


Александър Кондоферски е от Самоков, но от 20 и повече години работи и живее в Германия. Инженер по професия. Пътешественик в свободното си време.
Поздрави!
цитирай
7. sande - "вече и аз съм зарибена от р...
18.05.2017 15:38
"
makont написа:
вече и аз съм зарибена от разказите на Александър, нямам много време, но два от тях прочетох и чувството е "чашата е пълна". Усмивки и слънчево настроение. Специални поздрави за Томето и Пако.
"

***

Томето и Пако също те приветстват от Пастух.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671947
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031