Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 07:04 - „Ку­­пил бе­­ше бай Гри­­го­­ри”, ски­­та­­щи кот­­­ки и не­­пов­­­то­­ри­­ма (не­­поп­­­ра­­ви­­ма) Ита­­лия
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 3106 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 05.05.2015 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ку­­пил бе­­ше бай Гри­­го­­ри”, ски­­та­­щи кот­­­ки и не­­пов­­­то­­ри­­ма (не­­поп­­­ра­­ви­­ма) Ита­­лия

 

Пос­­­ве­­ща­­ва се на съуче­­ни­­ци­­те от ви­­пуск 1969

от гим­­­на­­зия „Кон­­с­­­тан­­­тин Фо­­ти­­нов”

Пре­­ди по­­ло­­вин век в ям­­­бол­­с­­­ки­­те кръч­­­ми след по­­лу­­нощ, при най-ви­­сок гра­­дус и не­­под­­п­­­ра­­ве­­на еуфо­­рия, се за­­поч­­­ва­­ло пе­­е­­не на пе­­сен­­­та „Ку­­пил бе­­ше бай Гри­­го­­ри”. Започвало се, без да се знае кога точно песента ще завърши. За пръв път чух та­­зи пе­­сен пре­­ди 45 го­­ди­­ни от мой бли­­зък при­­я­­тел на име Ма­­нол Ил­­­чев Ма­­ри­­нов. С не­­го за­­вър­­­ших­­­ме за­­ед­­­но „Про­­миш­­­ле­­но и граж­­­дан­­с­­­ко стро­­и­­тел­­с­­т­­­во” в Со­­фия и си ос­­­та­­нах­­­ме близ­­­ки при­­я­­те­­ли цял жи­­вот.

„Ку­­пил бе­­ше бай Гри­­го­­ри

от па­­за­­ра жив ша­­ран,

граб­­­нал нож да го раз­­­по­­ри,

да го пър­­­жи във ти­­ган...”

Ви­­на­­ги си пред­­с­­­та­­вях бай Гри­­го­­ри ка­­то слу­­жи­­тел на ДС, а нас – хо­­ра­­та без при­­ви­­ле­­гии, ка­­то ша­­ра­­ни, под­­­ле­­жа­­щи на кор­­­ме­­не и на пър­­­же­­не след то­­ва.

„Но ша­­ра­­на бе­­ше умен,

но­­жа ос­­­тър щом ви­­дя,

од­­­ма пер­­­ки­­те раз­­­пе­­ри,

в ста­­ич­­­ка­­та по­­ле­­тя...”

Ге­­ни­­ал­­­ни­­ят съ­­чи­­ни­­тел спес­­­тя­­ва три­­ви­­ал­­­но мя­­та­­не на ша­­ра­­на на су­­хо. Пос­­­ред­­с­­т­­­вом опит за ле­­те­­не ша­­ра­­нът се на­­дя­­ва да спа­­си жи­­во­­та си.

„Умен бе и бай Гри­­го­­ри,

ста­­я­­та си на­­вод­­­ни

и със въ­­ди­­ца в ръ­­ка­­та

се на ма­­са­­та ка­­чи...”

Слу­­жи­­те­­лят на „ти­­хия фронт” из­­­пол­­з­­­ва в пра­­во­­то си на реп­­­ре­­си­­вен ор­­­ган най-съв­­­ре­­мен­­­ни тех­­­ни­­чес­­­ки сред­­с­­т­­­ва, за да „не­­ут­­­ра­­ли­­зи­­ра вра­­га на на­­ро­­да”, не­­съг­­­ла­­сен да бъ­­де из­­­пър­­­жен.

„Но ша­­ра­­на бе­­ше хи­­тър,

не на­­ла­­па пак стръв­­­та,

ами бут­­­на бай Гри­­го­­ри

във сту­­де­­на­­та во­­да...”

Ча­­ши­­те в то­­зи мо­­мент се на­­ли­­ват от­­­но­­во в по­­мощ на глас­­­ни­­те стру­­ни и нап­­­ре­­же­­ни­­е­­то рас­­­те.

„Хи­­тър бе и бай Гри­­го­­ри,

ця­­ла­­та во­­да из­­­пи

и ша­­ра­­на за­­гър­­­го­­ри

от ко­­ре­­ма на Гри­­го­­ри:

- Хей, Гри­­го­­ри, чуй, Гри­­го­­ри,

твой­­та ма­­ма, бай Гри­­го­­ри,

вмес­­­то зло – доб­­­ро ми сто­­ри

и те по­­бе­­дих, Гри­­го­­ри!”

Кла­­со­­ви­­ят враг на всич­­­ко от­­­го­­ре е и на­­ха­­лен. Са­­мо мал­­­ко да жив­­­не, плу­­вай­­ки без пространствено притеснение в ко­­ре­­ма на Гри­­го­­ри, е го­­тов да обиж­­­да и пре­­диз­­­вик­­­ва ор­­­га­­ни­­те на на­­род­­­на­­та власт.

Да ви­­дим оба­­че как­­­во ще нап­­­ра­­ви чо­­ве­­кът с хла­­ден ум, чис­­­ти ръ­­це и го­­ре­­що сър­­­це, бъл­­­гар­­с­­­ки­­ят Фе­­ликс Ед­­­мун­­­до­­вич.

„Раз­­г­­­не­­ви се бай Гри­­го­­ри,

с нож ко­­ре­­ма си раз­­­по­­ри,

той в бор­­­ба­­та по­­бе­­ди

и ша­­ра­­на уло­­ви...”

Чис­­­то „па­­то­­ва си­­ту­­а­­ция”, ма­­чът е не­­ре­­шен. Бай Гри­­го­­ри, с раз­­п­­­ран ко­­рем, стис­­­ка с две ръ­­це ша­­ра­­на и не му да­­ва въз­­­мож­­­ност да по­­ле­­ти от­­­но­­во към мечтаната свобода.

По­­у­­ка­­та е биб­­­лейс­­­ка: кой­­то ва­­ди нож да раз­­­па­­ря ко­­ре­­ми, нак­­­рая сам се оказ­­­ва с раз­­п­­­ран ко­­рем. И продължава да пречи на другите да летят!

* * *

С та­­зи пе­­сен и ли­­те­­ра­­ту­­рен раз­­­бор по нея за­­бав­­­ля­­вам На­­дя, до­­ка­­то шо­­фи­­ра от Мюн­­­хен до Ла­­го ди Гар­­­да. През Гар­­­миш Пар­­­тен­­­кир­­­хен и пок­­­рай Ин­­с­­б­­­рук, по Бре­­не­­ра­­у­­то­­бан и про­­вин­­­ци­­я­­та Трен­­­ти­­но, Южен Ти­­рол. Де­­нят е 25 ап­­­рил 2014 г. и нас­­т­­­ро­­е­­ни­­е­­то на два­­ма ни е без­­г­­­риж­­­но. Пред­­с­­­тои ни ед­­­на сед­­­ми­­ца ак­­­ти­­вен ту­­ри­­зъм из пла­­ни­­ни­­те, от­­с­­­то­­я­­щи на се­­ве­­ро­­за­­пад от най-го­­ля­­мо­­то ита­­ли­­ан­­с­­­ко езе­­ро с площ бли­­зо 370 кв. км и на 65 м ви­­со­­чи­­на над мор­­с­­­ко­­то ни­­во.

Про­­дъл­­­жа­­вам да й го­­во­­ря: „След за­­вър­­ш­­­ва­­не на гим­­­на­­зия „Кон­­с­­­тан­­­тин Фо­­ти­­нов”, най-се­­ри­­оз­­­но­­то учи­­ли­­ще в моя жи­­вот, пре­­жи­­вях си­­лен шок. Два­­ма мои лю­­би­­ми чи­­чов­­­ци – Пе­­тър и Го­­шо, бя­­ха осъ­­де­­ни за „шпи­­о­­наж” и „ан­­­ти­­съ­­вет­­с­­­ка про­­па­­ган­­­да” на дъл­­­ги го­­ди­­ни зат­­­вор без­­­ми­­лос­­т­­­но и бру­­тал­­­но. Пра­­во­­съ­­дие ня­­ма­­ше и то­­га­­ва, и днес, пра­­во­­съ­­ди­­е­­то об­­с­­­луж­­­ва­­ше ин­­­те­­ре­­си­­те на са­­мо­­заб­­­ра­­ви­­ли се пар­­­тий­­ци. До­­нос­­­ни­­ци яв­­­ни и тай­­ни, пла­­те­­ни или доб­­­ро­­вол­­­ни, прос­­­пе­­ри­­ра­­ха през го­­ди­­ни­­те на „на­­род­­­на­­та власт”. Чес­­т­­­ни­­те ко­­му­­нис­­­ти не бя­­ха до­­пус­­­ка­­ни до ръ­­ко­­вод­­­ни пос­­­то­­ве, а на­­ро­­дът бе­­ше до­­ка­­ран до по­­ло­­же­­ни­­е­­то на биома­­са. На мен ми от­­­ка­­за­­ха ви­­за за зад­­г­­­ра­­нич­­­на ра­­бо­­та, пър­­­во за Си­­рия, пос­­­ле за Ли­­бия, пъ­­ту­­ва­­не до Па­­риж... Ни­­ко­­га не съм  имал на­­ме­­ре­­ние да из­­­бя­­гам на За­­пад по при­­чи­­ни мо­­рал­­­ни или пък ма­­те­­ри­­ал­­­ни. И дя­­до ми, и ба­­ща ми бя­­ха пат­­­ри­­о­­ти и ро­­до­­люб­­­ци, да ги прос­­­ти Бог. С моя пат­­­ри­­о­­ти­­зъм и ро­­до­­лю­­бие се прик­­­лю­­чи са­­мо за шест ме­­се­­ца, ко­­га­­то дой­­де про­­мя­­на­­та на 10 но­­ем­­в­­­ри, пре­­ди 25 го­­ди­­ни.

„Неж­­­на­­та ре­­во­­лю­­ция” и ми­­тин­­­ги­­те, „кръг­­­ла­­та ма­­са” и спо­­ра­­зу­­ме­­ни­­я­­та в съ­­сед­­­на­­та стая, ча­­сът на „си­­ня­­та мъг­­­ла” и „ди­­си­­ден­­­ти­­те”. Ан­­­тих­­­рис­­­ти нах­­­лу­­ха в хра­­мо­­ве­­те на Бо­­га, за­­поч­­­на­­ха уси­­ле­­но да се кръс­­­тят и све­­щи да па­­лят... Яви­­ха се но­­ви ге­­рои и ге­­ро­­и­­ни на на­­ше­­то вре­­ме: „Фо­­ри Све­­тул­­­ка­­та”, „Ли­­це­­то на Де­­мок­­­ра­­ци­­я­­та” и т. н.

Труд­­­но се пра­­ви „нов бар­­­дак” с под­­­ръч­­­ния ма­­те­­ри­­ал. През про­­лет­­­та на 1990 го­­ди­­на про­­че­­тох един ге­­ни­­а­­лен ху­­мо­­рис­­­ти­­чен раз­­­каз. „Мал­­­ко пре­­ди плъ­­хо­­ве­­те” от Ру­­мен Бел­­­чев. И про­­у­­мях, че поч­­­ти че­­ти­­ри де­­се­­ти­­ле­­тия съм бил ох­­­ра­­ня­­ван ша­­ран за из­­­кор­­м­­­ва­­не и за пър­­­же­­не. Го­­лям ша­­ран, ме­­тър и де­­вет­­­де­­сет и два. И ако тръг­­­вам, тряб­­­ва да тръг­­­на пре­­ди плъ­­хо­­ве­­те, пос­­­ле ста­­ва та­­ра­­па­­на.

Кой­­то е бил емиг­­­рант в чуж­­­да дър­­­жа­­ва, нас­­т­­­ро­­е­­на сре­­щу емиг­­­ран­­­ти­­те, знае как­­­во оз­­­на­­ча­­ва да си проп­­­ра­­вяш пър­­­ти­­на. Осем го­­ди­­ни на­­ред ра­­бо­­тих неп­­­ре­­къс­­­на­­то без по­­чив­­­ка, в съ­­бо­­та и не­­де­­ля, на Ко­­ле­­да, на Но­­ва го­­ди­­на и на Ве­­лик­­­ден. Про­­тив всич­­­ки Бо­­жии и чо­­веш­­­ки нор­­­ми, про­­тив всич­­­ки офи­­ци­­ал­­­ни за­­ко­­ни. Та­­ка е, ко­­га­­то си хва­­нал пос­­­лед­­­ния влак и ва­­гон, и ку­­пе... в своя жи­­вот.

Нак­­­рая та­­зи чуж­­­да дър­­­жа­­ва взе, че ме приб­­­ра ми­­лос­­­ти­­во и не ме из­­­ри­­та об­­­рат­­­но. Прес­­­та­­нах да бъ­­да ша­­ран за пър­­­же­­не.

Та­­ки­­ва ги дрън­кам на На­­дя, до­­ка­­то тя шо­­фи­­ра, и не­­у­­сет­­­но прис­­­ти­­га­­ме.

* * *

През ран­­­на­­та про­­лет на вся­­ка го­­ди­­на все още има дъл­­­бок сняг във ви­­со­­ки­­те час­­­ти на Ал­­­пи­­те. За­­то­­ва ита­­ли­­ан­­с­­­ки­­те Ал­­­пи край Ла­­го ди Гар­­­да, Ла­­го ди Лед­­­ро, Ла­­го ди Ид­­­ро, Ла­­го ди Ко­­мо, Ла­­го ди Ме­­цо­­ло, Ла­­го Ма­д­­­жо­­ре са осо­­бе­­но ат­­­рак­­­тив­­­ни. Сне­­гът е на­­пъл­­­но из­­­чез­­­нал от юж­­­ни­­те скло­­но­­ве под по­­я­­са на 1200 м над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на. Сре­­щаш са­­мо от­­­дел­­­ни прес­­­пи. Цве­­тя­­та цъф­­­тят, про­­лет­­­та е в раз­­­га­­ра си. Птич­­­ки­­те чу­­ру­­ли­­кат още от пет сут­­­рин­­­та, а пък це­­ни­­те за ва­­кан­­­ци­­он­­­ни жи­­ли­­ща и хо­­те­­ли са по­­ве­­че от уме­­ре­­ни. Над 100 ча­­са ту­­ри­­зъм до то­­зи мо­­мент има­­ме с На­­дя край Ла­­го ди Гар­­­да. Ед­­­но фан­­­тас­­­тич­­­но езе­­ро с крис­­­тал­­­но чис­­­ти во­­ди, с фор­­­ма на из­­­тег­­­ле­­на кру­­ша или ги­­ган­­т­­с­­­ка дъж­­­дов­­­на кап­­­ка, ко­­е­­то ос­­­та­­на не­­о­­съ­­щес­­т­­­ве­­на меч­­­та за мо­­я­­та май­­ка Гре­­ти, да я прос­­­ти Бог.

То­­зи път сме из­­б­­­ра­­ли сел­­­це­­то Ли­­мо­­не, бли­­зо до град Ри­­ва, из­­г­­­ра­­ден вър­­­ху се­­вер­­­но­­то крайб­­­ре­­жие на Гар­­­да. За­­пад­­­но от Ли­­мо­­не за­­поч­­­ва хре­­бет с мно­­го стръ­­мен нак­­­лон и гъс­­­ти ши­­ро­­ко­­лис­­т­­­ни го­­ри. Има­­ме ре­­зер­­­ва­­ция за 5 но­­щув­­­ки в „Сан Джор­­д­­­жио” – хо­­тел със сто­­ти­­на лег­­­ла и ня­­кол­­­ко дву­­е­­таж­­­ни сгра­­ди. Пар­­­це­­лът е с 20-про­­цен­­­тов нак­­­лон и неп­­­ра­­вил­­­на фор­­­ма, с под­­­пор­­­ни сте­­ни, стъл­­­би, алеи и дос­­­та­­тъч­­­но зат­­­ре­­ве­­на площ. Мас­­­ли­­не­­ни­­те дър­­­ве­­та са много на брой, за­­бе­­ляз­­­вам дър­­­ве­­та с пор­­­то­­ка­­ли, ли­­мо­­ни и ман­­­да­­ри­­ни, две или три от тях са на­­ки­­че­­ни със смо­­ки­­ни. Ли­­мо­­не е стар ку­­рорт, та­­къв е от края на де­­вет­­­на­­де­­се­­ти век. Ин­­ф­­­рас­­т­­­рук­­­ту­­ра, час­­т­­­ни къ­­щи и ви­­ли, цър­­к­­­ви, па­­рак­­­ли­­си и под­­­пор­­­ни сте­­ни от ка­­мък, са из­­г­­­ра­­де­­ни още от ран­­­но­­то Сред­­­но­­ве­­ко­­вие. Прис­­­та­­ни­­ще­­то е в жи­­во­­пи­­сен за­­лив, а крайб­­­реж­­­ни­­ят бу­­ле­­вард гъм­­­жи от хо­­ра през все­­ки се­­зон на го­­ди­­на­­та. Един­­с­­т­­­вен хо­­тел с пет звез­­­ди е „Парк хо­­тел Им­­­пе­­ри­­ал”. Че­­ти­­ри звез­­­ди но­­сят 20 хо­­те­­ла, още 20 са с три звез­­­ди, 6 хо­­те­­ла са с две звез­­­ди, 3 хо­­те­­ла имат ед­­­на звез­­­да. Два към­­­пин­­­га, три ре­­зи­­ден­­­ции, от­­­дел­­­ни апар­­­та­­мен­­­ти вся­­как­­­ва ка­­те­­го­­рия, ба­­ро­­ве, рес­­­то­­ран­­­ти, слад­­­кар­­­ни­­ци, ма­­га­­зи­­ни, так­­­си­­мет­­­ро­­ви, здрав­­­ни и дру­­ги ус­­­лу­­ги, до­­пъл­­­ват гос­­­топ­­­ри­­ем­­с­­т­­­во­­то на то­­зи ку­­рорт.

На 26 ап­­­рил из­­­кач­­­ва­­ме над 950 м над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на за око­­ло три ча­­са и от пти­­чи пог­­­лед преб­­­ро­­я­­вам 36 плув­­­ни ба­­сей­­ни пред хо­­те­­ли или час­­т­­­ни име­­ния, на те­­ри­­то­­ри­­я­­та на сел­­­це­­то Ли­­мо­­не. Пре­­ми­­на­­ва­­ме през об­­­ши­­рен двор на хо­­тел ка­­те­­го­­рия лукс, кац­­­нал вър­­­ху ска­­ли­­те, на 850 м над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на. Край хо­­те­­ла са из­­г­­­ра­­де­­ни 40 те­­нис кор­­­та, две тре­­ти от всич­­­ки ле­­ки ко­­ли на пар­­­кин­­­га са с нем­­с­­­ка ре­­гис­­т­­­ра­­ция, пре­­дим­­­но от Ба­­ва­­рия. То­­зи цен­­­тър за те­­нис спорт под Monte Bestone е с по­­се­­ща­­е­­мост 100 про­­цен­­­та це­­ло­­го­­диш­­­но и въп­­­ре­­ки со­­ле­­ни­­те си це­­ни е меч­­­та­­но убе­­жи­­ще за лю­­би­­те­­ли­­те на те­­нис на корт.

За­­кус­­­ка­­та и ве­­че­­ри­­те в ре­­зер­­­ви­­ра­­ния от нас хо­­тел са по­­ве­­че от очак­­­ва­­но­­то. Как­­­то ка­­чес­­т­­­во­­то, та­­ка и ко­­ли­­чес­­т­­­во­­то на всич­­­ки пред­­­ла­­га­­ни спе­­ци­­а­­ли­­те­­ти е от­­­лич­­­но. Сер­­­ви­­тьо­­ри­­те са ру­­мън­­­ци, ко­­и­­то ра­­бо­­тят за жъл­­­ти сто­­тин­­­ки.

Вре­­ме­­то се раз­­­ва­­ля, но има­­ме еки­­пи­­ров­­­ка за вся­­как­­­во вре­­ме. По­­тег­­­ля­­ме в по­­со­­ка на Ри­­ва, но дъж­­­дът и вя­­тъ­­рът се усил­­­ват. По друг мар­­ш­­­рут тръг­­­ва­­ме в об­­­рат­­­на по­­со­­ка и пак ус­­­пя­­ва­­ме да по­­вър­­­вим око­­ло 4 ча­­са. Спи­­ра­­ме се пред ряд­­­ко кра­­си­­ва­­та ста­­туя на све­­тец. Тя е на Сан Джо­­ва­­ни-Не­­по­­мук и се на­­ми­­ра пред вхо­­да на „бо­­та­­ни­­чес­­­ка­­та гра­­ди­­на”. То­­ва наз­­­ва­­ние се оказ­­­ва дос­­­та пре­­си­­ле­­но...

Из­­­не­­на­­да за нас е ра­­бот­­­но­­то вре­­ме на пер­­­со­­на­­ла в хо­­те­­ла ни. Гра­­ди­­на­­ри­­те са два­­ма мла­­де­­жи от чер­­­на Аф­­­ри­­ка, три от ка­­ме­­ри­­ер­­­ки­­те ид­­­ват съ­­що от там, са­­мо чет­­­вър­­­та­­та е ита­­ли­­ан­­­ка и е тех­­­ни­­ят от­­­го­­вор­­­ник. От 6 сут­­­рин­­­та до 20 ча­­са ве­­чер­­­та през 6-те дни на прес­­­тоя ни там, ги за­­бе­­ля­­зах­­­ме да ра­­бо­­тят до­­ри ко­­га­­то ва­­ле­­ше про­­ли­­вен дъжд... Чи­­чо То­­мо­­ва­­та ко­­ли­­ба!

Из­­­кач­­­ва­­ме още две връх­­­че­­та – Кор­­­на Ве­­кия и Кор­­­но Не­­ро, пре­­ди да се при­­бе­­рем на 30 ап­­­рил в Мюн­­­хен.

След­­­ват 16 дни неп­­­ре­­къс­­­на­­та ра­­бо­­та от 8 ча­­са сут­­­рин­­­та до 1 през нощ­­­та за мен и 16 дни на сме­­ни в бол­­­ни­­ца­­та за На­­дя, пре­­ди да по­­тег­­­лим от­­­но­­во на път. То­­зи път на­­ша­­та цел е Ла­­го Ма­д­­­жо­­ре. С площ от 213 кв. км, на 193 м над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на.

* * *

Пъ­­те­­шес­­т­­­ви­­е­­то за­­поч­­­ва в 12 ча­­са по обяд на 17 май през Лин­­­дау, ту­­не­­ла край Бо­­ден­­­зее, пок­­­рай Бре­­генц. След два ча­­са и по­­ло­­ви­­на от­­­ми­­на­­ва­­ме Лих­­­тен­­­щайн, а след още един час сме на най-ви­­со­­ка­­та точ­­­ка при пъ­­ту­­ва­­не­­то ни през Швей­­ца­­рия – ту­­не­­ла Сан Бер­­­нан­­­ди­­но. Спус­­­ка­­ме по­­ве­­че от ки­­ло­­ме­­тър и по­­ло­­ви­­на над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на и 90 км до Ло­­кар­­­но през Бе­­лин­­­цо­­на и пок­­­рай Ас­­­ко­­на, Рон­­­ко и Бри­­за­­го. През гра­­нич­­­ния пункт Santa Maria del Ponte нав­­­ли­­за­­ме от­­­но­­во на те­­ри­­то­­ри­­я­­та на bella Italia (ху­­ба­­ва­­та Ита­­лия).

В 17 ча­­са тер­­­мо­­ме­­тъ­­рът на ко­­ла­­та по­­каз­­­ва 24 гра­­ду­­са по Цел­­­зий. Пре­­ми­­на­­ва­­ме през Canobio (Ка­­но­­био), къ­­де­­то пре­­ди точ­­­но се­­дем го­­ди­­ни жи­­вях­­­ме на към­­­пинг ед­­­на сед­­­ми­­ца и нап­­­ра­­вих­­­ме ня­­кол­­­ко дос­­­та се­­ри­­оз­­­ни ек­­с­­­кур­­­зии, пре­­ди всич­­­ко в швей­­цар­­с­­­ка­­та част над Ма­д­­­жо­­ре. В го­­ри­­те се срещ­­­нах­­­ме и спри­­я­­те­­лих­­­ме с мал­­­ка ли­­сич­­­ка, ко­­я­­то ид­­­ва­­ше да яде шо­­ко­­лад от ръ­­ка­­та на На­­дя. То­­га­­ва из­­­ка­­чих­­­ме Гри­­до­­не-Ли­­ми­­да­­рио, ка­­то про­­ли­­вен дъжд ни из­­­мок­­­ри до кос­­­ти. Поч­­­ти из­­­ка­­чих­­­ме и Мон­­­те Це­­да, от об­­­рат­­­на­­та стра­­на на на­­ци­­о­­нал­­­ния парк Вал Гран­­­де.

Бях наб­­­рал по­­ло­­вин тор­­­ба с „че­­ля­­дин­­­ки”, ко­­га­­то ни спря пла­­нин­­с­­­ки пат­­­рул да про­­ве­­ри да­­ли не сме бра­­ли гъ­­би, ко­­е­­то би­­ло заб­­­ра­­не­­но. Гло­­би­­те са ви­­со­­ки, над 300 ев­­­ро, и за­­то­­ва мно­­го уг­­­ри­­жен раз­­т­­­во­­рих тор­­­ба­­та, за да по­­ка­­жа гъ­­би­­те. Про­­ве­­ря­­ва­­щи­­те се нап­­­ра­­во из­­с­­­мя­­ха над тор­­­ба­­та и пляч­­­ка­­та. Под заб­­­ра­­на би­­ли ма­­на­­тар­­­ки­­те и пе­­чур­­­ки­­те, а на­­ши­­те „че­­ля­­дин­­­ки” ни­­кой не ги брои за гъ­­би.

След Cannero (Канье­­ро) сти­­га­­ме до про­­вин­­­ци­­я­­та Би­­е­­ли с гла­­вен град Verbania (Вер­­­ба­­ния). На още 20 ми­­ну­­ти път с мно­­го за­­вои пре­­ми­­на­­ва­­ме Miazzina, мал­­­ко сел­­­це със за­­тих­­­ва­­щи фун­­к­­­ции, къ­­де­­то все още жи­­ве­­ят сто­­ти­­на ду­­ши. През Alpe Pala на 1000 м над­­­мор­­с­­­ка ви­­со­­чи­­на прис­­­ти­­га­­ме в име­­ни­­е­­то на фа­­ми­­ли­­я­­та Бу­­е­­ми. Ане­­ро­­зе и Фи­­ли­­по след 30 го­­ди­­ни се­­бе­­от­­­ри­­ца­­те­­лен труд, вла­­гай­­ки ця­­ло­­то си сво­­бод­­­но вре­­ме, съз­­­да­­ват ис­­­тин­­с­­­ки гра­­ди­­нар­­с­­­ки ше­­дьо­­вър. Не­­ка да от­­­по­­чи­­нем след умо­­ри­­тел­­­но­­то пъ­­ту­­ва­­не и ще раз­­­ка­­жа за не­­го...

* * *

Вър­­­ху 4 до 5 дка те­­ри­­то­­рия пре­­ди 300 го­­ди­­ни и по­­ве­­че, ра­­бот­­­ли­­ва и мно­­го­­люд­­­на фа­­ми­­лия из­­г­­­раж­­­да 5-6 со­­лид­­­ни пос­­т­­­рой­­ки за се­­бе си и сво­­и­­те до­­маш­­­ни жи­­вот­­­ни. Сте­­ни­­те от ка­­мен­­­ни пло­­чи на су­­ха фу­­га и пок­­­ри­­ви­­те от ка­­мен­­­ни пло­­чи вър­­­ху дър­­­ве­­на­­та кон­­с­­т­­­рук­­­ция на мо­­гъ­­щи гре­­ди от дъб. Вся­­ка пло­­ча е из­­­ва­­де­­на от де­­ре­­та­­та, плод на по­­рой­­ни­­те дъж­­­до­­ве и еро­­зи­­я­­та на ка­­мен­­­ни­­те ма­­си­­ви – шис­­­ти, грай­­си, ва­­ро­­вик, мон­­т­­­мо­­ри­­ло­­нит.

Вър­­­ху тар­­­га от две гре­­дич­­­ки всич­­­ки ка­­мъ­­ни са пре­­на­­ся­­ни – ня­­кои от ня­­кол­­­ко мет­­­ра, дру­­ги – от ки­­ло­­ме­­тър. Сто­­ти­­ци ку­­би­­чес­­­ки мет­­­ра ка­­мен­­­ни пло­­чи с раз­­­лич­­­ни раз­­­ме­­ри. Ден след ден и ка­­мък по ка­­мък са из­­г­­­раж­­­да­­ни те­­зи къ­­щи. Ме­­се­­ци и го­­ди­­ни на­­ред. След епи­­де­­мии или вой­­ни фа­­ми­­ли­­и­­те из­­­ми­­рат и къ­­щи­­те пре­­ди по­­ве­­че от 150 го­­ди­­ни за­­пус­­­тя­­ват. Пок­­­ри­­ви­­те се срут­­­ват от сне­­го­­ве­­те и дъж­­­до­­ве­­те, вът­­­ре в къ­­щи­­те и око­­ло тях из­­­рас­­т­­­ват дър­­­ве­­та и храс­­­та­­ла­­ци, бу­­ре­­ни, гъс­­­та тре­­ва.

Се­­мейс­­т­­­во Бу­­е­­ми ку­­пу­­ва от Об­­­щи­­на­­та те­­зи сру­­те­­ни къ­­щи и ги рес­­­тав­­­ри­­ра на­­пъл­­­но, ед­­­на след дру­­га. Лук­­­соз­­­ни сгра­­ди с всич­­­ки ин­­с­­­та­­ла­­ции, об­­­за­­веж­­­да­­не, дог­­­ра­­ма и удоб­­с­­т­­­ва. Та­­ка въз­­к­­­ръс­­­ват за нов жи­­вот сasa Simona, сasa Camelia, сasa Azalia, сasa Magnolia и сasa Picolo. Пар­­­це­­лът око­­ло тях ме­­ко ог­­­ря­­ва ка­­то ис­­­тин­­с­­­ка райс­­­ка гра­­ди­­на с етаж­­­на рас­­­ти­­тел­­­ност от бла­­го­­род­­­ни дър­­­вес­­­ни ви­­до­­ве, храс­­­та­­ла­­ци, цве­­тя и ред­­­ки тре­­ви.

Не при­­те­­жа­­вам ен­­­цик­­­ло­­пе­­дич­­­ни поз­­­на­­ния в та­­зи об­­­ласт, как­­­то мо­­я­­та май­­ка, но с мно­­го про­­пус­­­ки ще се опи­­там да из­­б­­­роя част от рас­­­те­­ни­­я­­та. Дър­­­вес­­­ни­­те ви­­до­­ве са пред­­с­­­та­­ве­­ни от дуг­­­лас­­­ка (ка­­над­­с­­­ка ела), бял бор – кон­­­ко­­лор, ки­­па­­рис и ли­­ван­­с­­­ки ке­­дър, аме­­ри­­кан­­с­­­ки бряст, тре­­пет­­­ли­­ка, ясен, явор, ка­­ли­­на, бре­­за, ди­­ва че­­ре­­ша, бук, дъб, кес­­­тен – див и пи­­то­­мен, хвой­­на, ери­­ка, бор, смърч и му­­ра, ела, флам­­­бо­­янт, ня­­кол­­­ко ви­­да япон­­с­­­ки хиб­­­ри­­ди (как се каз­­­ват – бед­­­на ми е фан­­­та­­зи­­я­­та). Ви­­до­­ве­­те цве­­тя и храс­­­ти са ня­­кол­­­ко пъ­­ти по­­ве­­че. Camelia Sasangua, ко­­я­­то цъф­­­ти от есен­­­та чак до ле­­де­­ния яну­­а­­ри, Camelia Japonica цъф­­­ти от фев­­­ру­­а­­ри до май. От бя­­ло и ро­­зо­­во – до чер­­­ве­­но. Аза­­ли­­я­­та (при­­над­­­ле­­жа­­ща към се­­мейс­­т­­­во­­то на ро­­до­­ден­­д­­­ро­­ни­­те) при Ла­­го Ма­д­­­жо­­ре при­­те­­жа­­ва злат­­­ни ню­­ан­­­си, но­­си име­­то Azalea Mollis и поз­­­во­­ля­­ва да й бъ­­дат пре­­да­­де­­ни фор­­­ми на рас­­­теж ка­­то пи­­ра­­ми­­да, зат­­­во­­рен кръг или оп­­­ре­­де­­лен дър­­­ве­­сен вид. От 1000 из­­­вес­­т­­­ни на гра­­ди­­нар­­с­­т­­­во­­то ро­­до­­ден­­д­­­ро­­на в име­­ни­­е­­то Бу­­е­­ми рас­­­тя­­ха най-мал­­­ко два­­де­­сет ви­­да от тях и още де­­се­­ти­­на на брой хиб­­­ри­­ди. От 250 из­­­вес­­т­­­ни на поз­­­на­­ва­­чи­­те ви­­до­­ве ро­­зи 15 ви­­да рас­­­тя­­ха тук.

За 30 го­­ди­­ни ро­­до­­ден­­д­­­ро­­ни­­те бя­­ха ста­­на­­ли над 5 мет­­­ра ви­­со­­ки. Жи­­во­­тът на по­­ве­­че­­то от тях про­­дъл­­­жа­­ва по 100 го­­ди­­ни и по­­ве­­че. За­­бе­­ля­­зах­­­ме и ро­­до­­ден­­д­­­ро­­ни джу­д­­­же­­та. Фи­­ли­­по ни обяс­­­ни, че осо­­бе­­но це­­нен вид е де­­ко­­ра­­тив­­­ни­­ят ро­­до­­ден­­д­­­рон „Якус­­­хи­­ма­­нум” (Yakushimanum). Гри­­жов­­­ни­­те до­­ма­­ки­­ни от­­г­­­леж­­­да­­ха съ­­що та­­ка маг­­­но­­лии, ди­­ви нар­­­ци­­си, мо­­ми­­на съл­­­за, най-раз­­­лич­­­ни цве­­то­­ве мар­­­га­­рит­­­ки, „бод­­­ли­­ва пал­­­ма”, пе­­ту­­нии, хор­­­тен­­­зии, ор­­­хи­­деи, хри­­зан­­­те­­ми, ла­­ван­­­ду­­ла, роз­­­ма­­рин и, и, и... Аз от де­­те съм си влю­­бен в мар­­­га­­рит­­­ки­­те.

Се­­дем но­­щи прес­­­пах­­­ме в сasa Simona и се­­дем но­­щи чу­­вах­­­ме в про­­съ­­ни­­ца ожи­­ве­­ни­­те раз­­­го­­во­­ри на го­­ля­­мо се­­мейс­­т­­­во съ­­се­ли. Вся­­ка сут­­­рин от пет ча­­са из­­­ви­­ва­­ха тре­­ли пой­­ни­­те птич­­­ки. При­­ве­­чер ни по­­се­­ща­­ва­­ше кра­­си­­ва ли­­си­­ца с ръж­­­ди­­ва ко­­зи­­на. Два пъ­­ти мал­­­ка и го­­ля­­ма сър­­­на дой­­до­­ха на па­­ша зад ог­­­ра­­да­­та на пар­­­це­­ла. Във втор­­­ник, чет­­­вър­­­тък и съ­­бо­­та ни по­­се­­ти­­ха две ски­­та­­щи кот­­­ки (Wanderkatzen) да си по­­ис­­­кат не­­що от нас за яде­­не, сип­­­вах­­­ме им по па­­нич­­­ка млек­­­це. Мир и лю­­бов, и хар­­­мо­­ния.

Сут­­­рин ра­­дио „Це­­да” ни раз­­­сън­­­ва­­ше окон­­­ча­­тел­­­но с ве­­ли­­ко­­ле­­пен реф­­­рен на трио Лес­­­ка­­но (trio Lescano). Три­­те сес­­т­­­ри, де­­ца на ун­­­гар­­с­­­ки цир­­­ков ар­­­тист и хо­­лан­­д­­с­­­ка опе­­рет­­­на пе­­ви­­ца от ев­­­рейс­­­ки про­­из­­­ход, пос­­­ти­­гат ше­­мет­­­на ка­­ри­­е­­ра в Ита­­лия от 1936-а до 1946-а, а след то­­ва про­­дъл­­­жа­­ват още 10 го­­ди­­ни да пе­­ят и в Ар­­­жен­­­ти­­на. Ста­­нах­­­ме им фе­­но­­ве. Ита­­ли­­ан­­с­­­ка­­та му­­зи­­кал­­­на кул­­­ту­­ра и съз­­­да­­де­­ни­­те тра­­ди­­ции ня­­мат рав­­­ни на се­­бе си. Във вся­­ка ита­­ли­­ан­­с­­­ка къ­­ща жи­­вее по­­не един опе­­рен или ес­­т­­­ра­­ден пе­­вец или пе­­ви­­ца. И как­­­во съв­­­па­­де­­ние! Пре­­ди да по­­тег­­­лим на 18 май по пъ­­те­­ки­­те над Ма­д­­­жо­­ре, дъл­­­го­­то езе­­ро, чу­­ва­­ме пе­­сен­­­та на трио Лес­­­ка­­но „Раз­­­ход­­­ка из рая”. Ком­­п­­­ли­­мен­­­ти!

Bravissime!

Fantastiкo!

Grazie mille!

* * *

За­­поч­­­ва­­ме да из­­­кач­­­ва­­ме хъл­­­мо­­ве и ба­­и­­ри, пър­­­во през ши­­ро­­ко­­лис­­т­­­ни, а след то­­ва иг­­­ло­­лис­­т­­­ни го­­ри. Бе­­зи­­мо­­тен вет­­­рец га­­ли ли­­ца­­та. В пус­­­ти­­ня­­та на жи­­во­­та чо­­век е ски­­та­­ща кот­­­ка, от­­­шел­­­ник. Ако срещ­­­не слу­­чай­­но срод­­­на ду­ша, ста­­ват два­­ма от­­­шел­­­ни­­ка, ски­­та­­щи кот­­­ки. Wanderkatzen, ко­­и­­то тър­­­сят хра­­на, доб­­­ри хо­­ра, със­­т­­­ра­­да­­тел­­­ни хо­­ра, ми­­лув­­­ки­­те на жи­­во­­та.

Пе­­чал­­­би­­те не­­ка ос­­­та­­вим на без­­­душ­­­ни лих­­­ва­­ри и биз­­­нес­­­ме­­ни, по­­бър­­­ка­­ни на те­­ма ма­­те­­ри­­ал­­­но бо­­гат­­с­­т­­­во. “Жад­­­ни­­ят за па­­ри на па­­ри ня­­ма да се на­­си­­ти”, е за­­пи­­са­­но в Биб­­­ли­­я­­та. И с мно­­го па­­ри, и без тях – всич­­­ки оти­­ва­­ме на ед­­­но злач­­­но и упо­­кой­­но мяс­­­то нак­­­рая...

На­­ша­­та цел е да опоз­­­на­­ем най-го­­ле­­мия ре­­зер­­­ват на Ита­­лия, включ­­­ващ две до­­ли­­ни – Val Grande и Valle del Intrassa, хре­­бе­­ти­­те и вър­­­хо­­ве­­те, заг­­­раж­­­да­­щи ги от се­­вер. Един об­­­ши­­рен ра­­йон в ре­­ги­­он Пи­­е­­мон­­­те, къ­­де­­то при­­ро­­да­­та е ос­­­та­­ве­­на са­­ма на се­­бе си. Да бър­­­за или да се ба­­ви. Де­­вет об­­­щи­­ни с 20 сел­­­ца са раз­­­пи­­ле­­ни в ра­­йо­­на и в тях жи­­ве­­ят за пос­­­то­­ян­­­но най-мно­­го 500 чо­­ве­­ка. След нас­­­тъп­­­ва­­не­­то на ин­­­дус­­т­­­ри­­а­­ли­­за­­ци­­я­­та в два­­та ги­­ган­­­та – Ми­­ла­­но (на 100 км) и То­­ри­­но (на 150 км), об­­­шир­­­на­­та те­­ри­­то­­рия на про­­вин­­­ции Biella, Novara, Verbano и Cusio Ossola се обез­­­лю­­дя­­ва. Уд­­­ря от­­­но­­во ча­­сът на при­­ро­­да­­та и три­­ум­­­фал­­­но­­то й зав­­­ръ­­ща­­не.

На 18-и из­­­кач­­­ва­­ме Pizzo Pernice, след­­­ва­­щи­­те ни дни – M. Todum, I Balmit, Monte Zeda, Pizzo Marona. Вър­­­вим по древ­­­ни­­те рим­­с­­­ки пъ­­ти­­ща, край Capella Fina и Capella la Porta. Смайва ни достолепната красота и мир на тези средновековни параклиси. Из гъс­­­ти го­­ри ти­­ли­­лейс­­­ки сре­­ща­­ме къ­­щи-приз­­­ра­­ци. Ка­­мен­­­ни къ­­щи, обез­­­лю­­де­­ни пре­­ди 200, 300... 500 го­­ди­­ни. Мар­­­ки­­ров­­­ка­­та лип­­с­­­ва на­­пъл­­­но, всич­­­ко е изос­­­та­­ве­­но да се срут­­­ва и раз­­­ру­­ша­­ва докрай. Гу­­ще­­ри и пе­­пе­­лян­­­ки пъл­­­зят без страх по пъ­­те­­ки­­те, ста­­да от гли­­га­­ни раз­­­ра­­вят дъл­­­бо­­ко поч­­­ва­­та с по­­ло­­вин ме­­тър шу­­ма от­­­го­­ре, тър­­­сей­­ки ко­­ре­­ни, ли­­чин­­­ки, жъ­­лъ­­ди, вкус­­­ни тре­­ви.

След из­­­ну­­ри­­тел­­­но ски­­та­­не по цял ден и го­­рещ душ ве­­чер­­­та в сasa Simona ка­­ми­­на­­та е нап­­­ра­­во въл­­­шеб­­­на. Кот­­­ки­­те, ски­­та­­щи­­те кот­­­ки, прис­­­ти­­гат от­­­но­­во на гос­­­ти. Ли­­си­­ца­­та се явя­­ва и но­­си ед­­­но ли­­си­­че в му­­цу­­на­­та си. Бър­­­ло­­га­­та на де­­ца­­та й е ста­­на­­ла тяс­­­на, а мо­­же би ве­­че не е дос­­­та­­тъч­­­но бе­­зо­­пас­­­на. Съ­­се­­ли­­те поч­­­ват със сво­­и­­те пи­­съ­­ци и с нощ­­­ния бу­­рен жи­­вот. Ла­­го Ма­д­­­жо­­ре по­­тъ­­ва в прег­­­ръд­­­ка­­та на нощ­­­та и още един кра­­сив ден уми­­ра ка­­то ос­­­та­­вя кра­­сив спо­­мен след се­­бе си...

 Александър Кондоферски

 image

Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

Вестник "Приятел" - Самоков - 0722/66-730

www.vestnikpriatel.com

Надка Вардарова - 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов - 0896 400 164

Делян Василев - 0887 39 55 39
  


 

 

 

 

 

 

 













Гласувай:
8



1. yotovava - :))))))) Хубав ден, Сладкодумн...
05.05.2015 07:23
:))))))) Хубав ден, Сладкодумнико.
цитирай
2. syrmaepon - Приятен стил, отваря прозорец към ...
05.05.2015 10:27
Приятен стил, отваря прозорец към малки кътчета на света. Събужда желание за пътешествие...
цитирай
3. sande - Запознайте се: Апександър Кондоферски!
05.05.2015 20:37
Тези дни самоковското издателство "Приятел" пусна от печат книгата "Пътешествия без предизвестия". Автор Александър Кондоферски - име непознато за по - голяма част от читателите. Неговите блестящи репортажи, пътеписи, разкази, са познати засега на по-любознателните и любопитни читатели на вестник "Приятел" от Самоков. Името на този строителен инженер, който почти двадесет и пет години живее и работи в Мюнхен - Германия, стана известно покрай знаменитата мемоарна книга на дядо му - свещеник Христо Зафиров Кондоферски "Дневник по Балканските войни през 1912 и 1913 г." Съкровен летопис на кървавите войни за обединение на Отечеството, написан от христолюбивата ръка на отеца и престоял в старите сандъци на семейството му 103 години! Каква съдба! Знаменита личност от най - висок общо български ранг! А останал в паметта на самоковци с благия спомен за един добър човек, известен и досега като поп Ристо Туристо. Шумотевиците на времето са скрили високия му лъчезарен лик в паяжините на изминалото бурно столетие. До момента, когато достойният внук решава, със собствени средства, да извади пред сънародниците си тази семейна Библия. Книгата се превърна в събитие в националния живот, премина и границите на България.
Не се наемам да ви разкажа за неговите "Пътешествия без предизвестия". Тя е едновременно и мемоарна книга, и книга за пътешествията му по света, и галерия от колоритни, запомнящи се образи. Тя е апотеоз на неспокойния, неукротим, търсещ дух на българина, който навсякъде - по чужди земи и континенти се чувства уютно и уверено като на своята свещена българска земя и родния Самоков. Земя на непреклонните му деди.
Прочетете и се радвайте!
цитирай
4. donchevav - Прочетох вече няколко разказа при ...
05.05.2015 23:29
Прочетох вече няколко разказа при Ати - четат се леко, интригуващи са, докосват...различна е атмосферата, колорита, всичко е ново, неизживявано от читателя, любопитно и стойностно - и толкова българско!
Поздрави, Санде! Весел празник!
цитирай
5. kalin8 - Прочетох с интерес...
06.05.2015 18:05
Непознато име за мен е, но ще поправя това... Със сигурност!
Благодаря за този пост, Санде!
Хубав празник!
Б.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2684508
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930