Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 14:39 - Санирането-2
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 10998 Коментари: 24 Гласове:
16

Последна промяна: 05.04.2015 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Санирането, което ни предстои

 Александър Кондоферски, строителен инженер

 

 Casa pfefabrikata се нарича на италиански панелната сграда. На немски език – Plattenbau, на руски – панельный дом, на чешки – panelovy dum, на румънски – bloc и т. н.

Панелните сгради дължим на Големия брат зад океана и на маймунското качество да подражаваме. Още през 1910 г. в квартал на Ню Йорк започва усилено индустриално строителство на първите сгради с панели. Десет години по-късно с подобно строителство се започва в Англия и във Франция, в края на 20-те години – в Германия. След Втората световна война такова строителство започва и в Съветския съюз. Първите панелки биват наричани „Хрушчовки” и идват на мода в страната благодарение на съветските разузнавачи. Съветските инженери и архитекти измислят всякакви варианти и модификации. Накрая идва повелята на Никита Сергеевич: „Копирай, без да подобряваш!”

Панелките тръгват навсякъде по света – има ги в Бейрут, германските градове, Финландия, Испания, Исландия, Румъния... Половината от полското население живее в подобни сгради, както и две трети от жителите на Естония.

В Лайпциг е изграден жилищен блок с името „Дългата Лена”. Десететажен с дължина 333 метра и 800 отделни жилища. Сградата е предназначена за 1500 човека, с централно отопление е и е строена от 1966 до 1968 г. В Гданск /Данциг/ е построен гигант, трети по-големина в света, в който живеят 6000 души. 11-етажна сграда с дължина 1 км и 16 входа.

Жилищата са средно по 40 кв. м. На обитател се падат по 12 кв. м. Това е типичен случай как се отглеждат „хора – бройлери”. Друга сграда от Гданск, наречена „биг-бой”, държи рекорд по височина – цели 202 м над нивото на терена.

По амбициозните социални програми на Ерих Хонекер и неговото обкръжение в бившата ГДР целта на партията и правителството била да снабди всеки жител с панелен дом. Срок – краят на 1990 г. През 1988 г. в Берлин връчват ключовете на 3-милионното жилище в ръцете на младо семейство. „Стената” успя да падне преди изпълнението на жилищната програма на ГДР, слава на Бога!

***

„Хрушчовките” били построени с цел да издържат 30-40-годишна експлоатация, а след това? След това благата трябвало да потекат като буен планински поток и постепенно съветските граждани да заживеят в палати с всички удобства... Това не можа да се случи по понятни причини и през последните 25 години остро стои въпрос пред всяка отделна държава в света: какво да се предприеме, какво да се прави с тези морално и материално остарели постройки?

Не казвам жилища, а постройки. Понятието жилище има съвсем друг смисъл в енергиен, хуманитарен и естетичен аспект.

Особено остро стои този въпрос в Югоизточна Европа и за нашата родина България. Има доста големи разлики при изпълнението на панелните сгради и при режима на експлоатация между блоковете от ГДР, СССР, НРБ и т. н. Проблемите следва да се решават индивидуално за всяка държава.

При наследството от СССР всички панелни сгради са с централно парно. Поради наличието на евтини енергийни източници сградите се отопляват и изразходват 3-4 пъти повече топлинна енергия. Това за Русия не представлява проблем. За България представлява основен проблем. Суровинните източници са внос.

Качеството на материалите и топлинната изолация от времената на ГДР са несравнимо по-добри от ситуацията в България. В Полша и Естония пък съществува отлично законодателство по въпроса и прогресивна методика за техническо ръководство при този процес.

***

След падането на Берлинската стена първо младите хора, а след тях и хора на средна възраст масово мигрираха в собствената си държава от север на юг и от изток на запад. Обезлюдиха се цели райони, от 30 до 50 % всички панелни блокове. Бившата собственост на ГДР – цялото панелно строителство, бе приватизирано и стана собственост на общините, отделни големи фирми и частни лица. Започна саниране, преустройство, модернизиране. Започна и бутане на панелни сгради! Радикално и много добро решение.

Градчето Вайсвассер в края на 1989 г. наброява 32 000 души. Две години по-късно жителите са 20 000. Макар че последните панелни сгради са построени през 1990 г., след 12 години плащане на режийни разноски и натрупване на всякакви загуби, общината взема решение да събори блоковете. На тяхно място сега расте млада гора, има поляни с цветя и текат рекички. Продължава изграждане на местенца за отдих и за почивка.

***

Средновековен персийски поет е оставил мъдри слова след себе си:

„Както и да кърпиш стара дреха,

намираш само временна утеха”.

С това четиво се опитвам да предизвикам размисъл у всеки читател, на който нервите издържат да го прочете до край.

Според мен едно от престъпленията срещу човечеството, за което не трябва да има давност, е панелното строителство. Негово Величество Човекът /както го нарича Пеньо Пенев/ не заслужава тази панелна съдба! Тя е в конфликт с всички човешки норми за съществуване и внася в живота на хората дискомфорт.

Панелните сгради в България обаче са даденост, на която трябва да носим последствията. Трябва да ремонтираме, модернизираме. На война – като на война, без паника и без да се губи време.

В България са построени 18 900 жилищни сгради с около 707 500 бр. жилища, което прави средно към 40 апартамента на сграда. Такава е горе-долу статистиката. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се знае съвсем точно цялата истина. 

От бюджета ни отпускат 1 милиард лева за саниране на панелните сгради. Средствата са недостатъчни, но трябва да се започне. Отговорно, с акъл и без да се губи време. Санирането, което ни предстои, започва от саниране на главите ни.

Това, че някой си прави пиар с тези пари, не го коментирам. Основното е да се помогне на обитателите в панелни постройки.

Най-главното, с което следва да се започне, е оценка на сградата. Какво ще струва този ремонт и по каква технология да се извърши. Ако цената е баснословна, дали следва да се извърши? Или блокът да се остави на изживяване, като някой ден бъде съборен, за да отвори терен за ново монолитно строителство? Не е тайна, че всеобщото обедняване през последните 25 години доведе до още по-голямо овехтяване и срутване на физико-химическата субстанция на конструкциите.

По моето скромно мнение, да се направи качествена оценка на ситуацията, ще струва за вещи лица от 1000 до 2000 лв. на сграда. Нека бъдат направени и проекти за липсващите отопление и вентилация, усилване на конструкцията. До тук отпуснатите пари вече се свършиха...

Поради липса на средства за изплащане на всички режийни разноски за жилищата си много хора бяха принудени да изключват зимно време парното отопление. Цяла зима се скупчват да преживеят само в една стаичка и това води до ненормален режим за експлоатация на цялата сграда. Минусови температури в съседната стая, конденз на води по стени и тавани, поява на мухъл, плесени и болестотворни бактерии, всичко това се дължи на неподходящото отопление. Всеобщата бедност е най-главният ни противник. Бедността води до мудност, нерешителност и стъписване.

Отварям една скоба за няколко допълнителни пояснения.

От времето на развития социализъм ни останаха за саниране много проблеми. Беше създадено не безкласово, а безгласово общество, което по стар навик не смее „да шукне” и в днешното време. Практиката на привилегии за определена част от обществото я има и днес, дори се засилва. Прост пример от минало – „бешело” време, което ни чака и в бъдещето:

...Банка фалира пред очите на цял народ поради източване на милиарди от нея. Пасивите се покриват с държавни средства. Като добър самарянин държавата помага на няколко хиляди души да си получат парите обратно, а накрая новите дългове ще се изплащат от цял народ солидарно...

...Правителството решава да ремонтира жилищен фонд в окаяно състояние. Отлично, „даже много добре”, както казваше старшината в казармата! Сапунен мехур, защото парите няма да стигнат за нищо. А следва законен въпрос:

Защо Данчо, който живее в монолитна постройка, ще трябва по-късно да връща новите дългове, заедно с Ванчо, който живее в панелна постройка? С какво е длъжен Данчо на Ванчо?

Не стига ли на всички работещи солидарно да плащат за инвалиди, за болни, за безработни, за пенсионери, за социално слаби? Защо политикът си прави евтин пиар върху гърба на всички? И раздава, като че ли му е бащиния?

И най-малко му пука за най-закъсалите от обществото – пенсионерите, с незначителни изключения.

Въртим и сучем по тези въпроси, защото в България всичко е комплицирано. В бившата ГДР панелните блокове бяха собственост на държавата, по-късно станаха собственост по наследство на общините или бяха изкупени от отделни фирми. Те да си бият главите, това не е работа на държавата. Тя може да контролира, да направлява, да поощрява инициативните, но е до там.

х х х

Проблемите с панелните строежи са създадени от проектанти, домостроителни комбинати, строители /изпълнители на строителството/ и обитателите на сградите най-подир. Всичко по български.

Грешка на проектантите компрометира всичко още преди да бъде отлята панелата сандвич. По цялата дължина на фасадите, там, където има тераси, поради липса на изолация съществува топлинен мост – топло през лятото и студено през зимата. Това води до конденз на вода и поява на мухъл и плесени.

Проектанти „се съгласиха” при повелята на времето със смешната „изолация” вътре в панелите. Икономията е сестра на мизерията. За нашите климатични условия е поставена три пъти по-тънка изолация от необходимата.

Изпълнителите допуснаха следващата поредица грешки. Ако топлоизолационните плоскости не биват наредени плътно една до друга, между тях нахлува бетон при изливането на горния бетонов слой на панелата. Това означава топлинен мост. Най-тежък проблем се получи от неспазване на температурен режим на пропарване на панелите при процеса на производство.

Вместо 60 градуса по Целзий и спазване на технологията на производство, чисто по български при някои панели се е достигало до 90 градуса по Целзий. Това води до микропукнатини във външната стена на сандвича с дебелина 5-6 см. Вътрешната – с дебелина 12 см, е пощадена. Дъждовна и снежна вода нахлува после през тези микропукнатини и панелата се превръща в резервоар за вода.

Мой близък приятел от Ямбол, дългогодишен директор на Домостроителен комбинат, ми е разказвал за направените изследвания при експлоатацията на стенни панели. Имало случаи за източване на 250 литра вода само от една стенна панела. Истината за панелите, българско производство, е ужасна.

Ръководството и работниците на почти всички домостроителни комбинати бяха притискани от партийните ръководства на областите да се произвежда колкото се може повече и колкото се може по-бързо. Много панели вместо да бъдат бракувани, отпътуваха за строежите.

Своя скромен принос за повелята „Българско значи висококачествено” дадоха и изпълнителите. Вместо стандартните фуги от 1-2 см при сглобяване и монтаж бяха допускани фуги от 7-8 см и повече. А накрая и обитателите на сградите наложиха нашенския режим на експлоатация на жилищата...

И така, с какво следва да се започне по предвижданото саниране?

Вещи лица следва да направят щателен преглед на съществуващите конструкции, като ползват за целта съвременни уреди и технически средства. Да се прецени индивидуално за всяка сграда дали си заслужава да бъде извършено предлаганото саниране. Трябва да бъдат прецизно разгледани всички свързващи връзки между панелите, състоянието на заварките, фугите и т. н. При допускани по стандарт фуги от 1-2 см, не рядко при сглобяване и монтаж са направени фуги по 7-8 см /и повече/. На отделни места е задължително да бъдат усилени както връзките, така и отделни носещи елементи.

Отделните връзки /”фиби”/ между панелите са подложени на агресия от „случайно” попадналите води.

За нашите географски ширини, ако слагаме външна топлоизолация, тя следва да бъде 12-15, най-добре 20 см, за да има ефект и същата да отговаря на всички съвременни норми. Това е особено важно за сгради в планински райони. И ако за Пловдив и Харманли са достатъчни 12 см външна топлоизолация, за Самоков са необходими 20 см. Това означава повече разходи при санирането на сграда в планински район. Имаме ли законодателство за това?

Особено отговорно следва да се подходи към преглед за състояние на заварките в сградите от земетръсни райони, с които изобилства България. При земетръс над пета и шеста степен сериозно е застрашена сигурността на сградата при компрометирани връзки и елементи.

Има и куриози при някогашното изпълнение на панелни сгради. Слушал съм разкази от социалистическите строители как за по-лесно вместо с бетон тук-там запълвали фугите с гипс... При липсата на надзор и контрол мога да си представя, че тук или там се е случило.

Следва да бъдат проверени, а ако трябва, и обновени топло- и хидроизолациите по покривите. Да „прередим керемидите” върху главите.

На много места липсва каквато и да е топлоизолация при покривите. В по-голямата част от сградите няма парно отопление, всякаква вентилация, а там, където ги има, отоплението и вентилацията са отдавна компрометирани. Радиатори, щрангове и фасонни части се намират в трагично състояние след десетилетия експлоатация. Най-доброто решение за всяка панелна сграда е както в Русия – централно парно. И още по-важно е цялостно отопление, не само на всички стаи, но и на стълбищата, и на подземните гаражи. Дребна подробност е, че ще трябват пари за това... Много пари.

Липсата на вентилационна система в жилищата спомага за задържане на въздушната и битова влага.

Следва да бъдат санирани всички ВиК инсталации, всички ел. инсталации, асансьорни уредби и абонатни станции в сградите. Това обновяване задължително води след себе си смяна на дограма, замазки, настилки, облицовки всякакъв вид, обшивки, ламперии, паркет и т. н.

Външното боядисване на вече санираната панелна сграда следва да се извърши с палитра от цветове, одобрени от архитектурните власти. Качествени силикатни бои могат да гарантират освежаване и естетичен вид на сградата с трайност от 2-3 десетилетия. Естетиката е много важна, тя подобрява решително микроклимата за живеене.

А къде ще живеят хората по време на тези ремонти? Необходими за това са оборотни жилища, където да се преместят заедно с мебели и покъщнина за период от няколко месеца до година. Кой ще ги осигури? Общините, фирмите, които санират, кой? Важни въпроси, без отговор досега.

Необходимо е и съответното законодателство за задължения и права, за техническо ръководство, надзор и контрол. Юридическите препятствия са често много по-трудно решими от техническите. Да санираме също така начина си на мислене.

Изключително важен и първостепенен става въпросът за собствеността при санираното жилище, включително съответната идеална част от парцела, върху който е изграден панелният блок! Ако парцелите са общински и ако  общините изпаднат в затруднено положение, ще започнат да дерат по три кожи годишно от собствениците за местни данъци, такси, лихви и недобори. Юридическата защита на собственика става по-важна дори и от гаранцията за сигурност на конструкцията на сградите. Въпроси, въпроси... Истинска джунгла! За всички въпроси трябва убедителен отговор.

Оздравяването на конструкциите е по-важно от предлаганото опаковане със стиропор и боя. А какъв ще бъде гаранционният срок при това саниране? В Германия е 30 години.

А как е по нашенски?

България разполага с научен потенциал и технически средства, с технически кадри и трудолюбиви работници, за да реши санирането на панелните жилища. Следва да бъде предложена и утвърдена стройна методика по решението на този проблем. Може би трябва да ползваме полски или естонски опит, адаптиран на наша почва.

При хармонията в природата не съществуват подобни проблеми.

 

П. П. Изказвам приятелска благодарност на инж. Манол Маринов от Ямбол за консултацията и оказаното съдействие при изготвяне на публикацията, както и на редакцията на в. „Приятел” за предоставената възможност тук.




Гласувай:
17



1. sande - Коментарите от първия вариант:
19.02.2015 15:17
1. apostapostoloff - Качеството на панелките в ГДР
18.02 05:53
беше плачевно. Затова те ударно санираха ВСИЧКИ панелки. Не остана и една, която да не е санирана!

Стара дреха, нова дреха... Всяка една сграда- била тя панелна или тухлена, има живот от около 100 години. И толкоз. Стига с това пустословие, с това преливане от пусто в празно!

2. tryn - Здравей, Санде!
18.02 06:08
Много хубав материал си ни предоставил - навременен, написан от компетентно лице. Макар че нямам познания в тази област, разбрах важността на разглеждания проблем.
Дано отговорните лица се вслушат в такива мъдри гласове и разумно да се използват отпуснатите средства.

С интерес прочетох. Благодаря!


3. katan - Много актуален материал, Санде!
18.02 11:47
Проблемът е много важен и сериозен. Не знам дали тези, които сега говорят за санирането и тези пари от ЕС са наясно колко десетки хиляди панелки трябва да се проучат ЩАТЕЛНО, за да изберат най-нетърпящите отлагане?
Не са само панелките. Така е и с ЕПК строителството.
След Пернишкото земетресение виждам едни доста големи "фуги" по балконите ми.
Блокът ни е един от най-високите в София. Само 3 са такива.
Колко хора живеят тук не мога да кажа със сигурност, но са поне 1000.
Почти едно голямо българско село.
Много от собствениците направиха "саниране", което се състои единствено в топлоизолация и в никакъв случай не е истинско саниране, което означава "ОЗДРАВЯВАНЕ".
Блокът ни е на повече от 30 години и наистина има нужда от ОЗДРАВЯВАНЕ, както повечето панелки и ЕПК блокове в България.
Ако се направи "ревизия" на всичкото това строителство от соца няма да стигнат парите от ЕС за заплати на специалистите-"ревизори". Иначе нищо съществено,обективно и положително няма да се получи.

4. sande - Не може да мине без познатото българско "Дайте да дадем!"
18.02 14:04
apostapostoloff написа:
беше плачевно. Затова те ударно санираха ВСИЧКИ панелки. Не остана и една, която да не е санирана!

Стара дреха, нова дреха... Всяка една сграда- била тя панелна или тухлена, има живот от около 100 години. И толкоз. Стига с това пустословие, с това преливане от пусто в празно!


***
Поздрави, Апостоле!
цитирай

5. sande - Авторът на статията Александър Каондоферски е архитект и строителен инженер ...
18.02 14:07
[quote=tryn] Много хубав материал си ни предоставил - навременен, написан от компетентно лице. Макар че нямам познания в тази област, разбрах важността на разглеждания проблем.
Дано отговорните лица се вслушат в такива мъдри гласове и разумно да се използват отпуснатите средства.

С интерес прочетох. Благодаря!


***
От дълги години живее и работи в Германия.
От известна Самоковска фамилия.

Поздрави!

6. sande - Без саниране не може, няма как!
18.02 14:16
katan написа:
Проблемът е много важен и сериозен. Не знам дали тези, които сега говорят за санирането и тези пари от ЕС са наясно колко десетки хиляди панелки трябва да се проучат ЩАТЕЛНО, за да изберат най-нетърпящите отлагане?
Не са само панелките. Така е и с ЕПК строителството.
След Пернишкото земетресение виждам едни доста големи "фуги" по балконите ми.
Блокът ни е един от най-високите в София. Само 3 са такива.
Колко хора живеят тук не мога да кажа със сигурност, но са поне 1000.
Почти едно голямо българско село.
Много от собствениците направиха "саниране", което се състои единствено в топлоизолация и в никакъв случай не е истинско саниране, което означава "ОЗДРАВЯВАНЕ".
Блокът ни е на повече от 30 години и наистина има нужда от ОЗДРАВЯВАНЕ, както повечето панелки и ЕПК блокове в България.
Ако се направи "ревизия" на всичкото това строителство от соца няма да стигнат парите от ЕС за заплати на специалистите-"ревизори". Иначе нищо съществено,обективно и положително няма да се получи.


***
Панелките и ЕПК строителството решиха навремето жилищният въпрос в България.
Затова не бива да ги отричаме или да се присмиваме непочтително.

Въпросът е сега санирането да се извърши по най-добрия възможен начин и те да ни помогнат в прехода към новите времена и възможности.

Поздрави, Кате!

7. martiniki - Много полезен материал, Санде, личи си знаещият, разбиращ специалист
09:29
този човек - такива хора! -трябва да поканят за консултанти при предприетото саниране и да се допитват до него...ако наистина искат да помогнат, а не просто да усвоят едни пари...снощи и в нашия блок имаше събрание с цел оформяне и подготвяне на документи с цел кандидатстване


цитирай
2. sande - Поздрави, Мартиники!
19.02.2015 15:25
7. martiniki - Много полезен материал, Санде, личи си знаещият, разбиращ специалист
09:29
този човек - такива хора! -трябва да поканят за консултанти при предприетото саниране и да се допитват до него...ако наистина искат да помогнат, а не просто да усвоят едни пари...снощи и в нашия блок имаше събрание с цел оформяне и подготвяне на документи с цел кандидатстване
цитирай

***
Да, Мартиники, нужни са ни обективни и компетентни експерти защото темата още в самото начало се политизира и даже скандализира. Ненужно.
цитирай
3. yotovava - Дали някой от крещящите против с...
19.02.2015 15:56
Дали някой от крещящите против санирането може да ни отговори на въпроса - а без саниране - какво?
цитирай
4. sande - Без саниране - умиране ...
19.02.2015 16:26
yotovava написа:
Дали някой от крещящите против санирането може да ни отговори на въпроса - а без саниране - какво?


***
Българите са комунисти и безбожници. Валя.

Още един блок не е саниран и ревнаха в един глас: Кражба! Крадци! Измамници! Санирането е блъф! Санирането е грабежа на века! Оставка! Всички на мегданя!

Цветанов в затвора! Бойко Борисов - оставка!
цитирай
5. tota - yotovava написа: Дали някой от ...
19.02.2015 18:55
yotovava написа:
Дали някой от крещящите против санирането може да ни отговори на въпроса - а без саниране - какво?

И без саниране - грозна гледка.

цитирай
6. getmans1 - Две години работих за панелката ...
19.02.2015 19:51
... в цех за фасадни панели, в цех за вътрешни и в бетонов възел.
Това което ви е разказал онзи директор, е даже меко казано технологичните нарушения се дължат на „нормата“ и слабия контрол на процеса. В Русе от края на 81-ва година във фасадните п-ли на две места се потавят пакети от по 4 метални пръта с фи-30 мм. които пакети в две панели се препокриват 40 см. Във вътрешните панели пакетите са с по два пръта.
Е, в основното ни жилище нямахме късмета на това допълнително антиземетръсно укрепване но в другото тази технология е спазена. Колкото до влагания стиропор, там работата е направо „ташак-работа“ /извинявам се за израза/, същото важи и за тези т.н. копчета които държат арматурата да лежи в бетона а не на повърхността.

Аз си мисля че техническото обследване здравината на бетона и заварките направо е задължително. А от личен опит знам че външната топлоизолация която се прави в момента 7 или 10 см стиропор са достатъчни, при добро изпълнение дори 5см. върши работа. Каквато и да е изолацията трябва да е е от-до.

Аз си мисля че „санирането“ е наложително дори и някои дейности да са платени и дори при повишаването на данъка средствата могат да поддържат програмата.

За тези които казват че с общите пари не бива да се правят подаръци, нека си припомнят „Общинска топлофикация - София“ и др. дейности които също не са толкова масови. Не всички се возят в обществен транспорт но го подържаме, други пък не ходят по тротоари но плащат данъци примери бол.
цитирай
7. slavimirgenchev1953 - Панелките трябваше ударно да разрешат жилищните нужди
19.02.2015 21:46
на обезземленото след колективизацията българско селячество, което бягаше от текезесетата и пънеше заводите - другата комунистическа простотия, която съсипа страната. Ясно е, че имат слаби показатели. Сега обаче въпросът е какво да се правят, след като имат ниска степен на топлоизолация и загубите на енергия са огромни, а тя е скъпа и ще става по-скъпа. Санирането е неизбежно. А начинът на осъществяването е друга тема. Във всички случаи може да стане нещо полезно.
цитирай
8. syrmaepon - И аз съм фен на идеята чисто панел...
20.02.2015 10:41
И аз съм фен на идеята чисто панелните сгради в България да бъдат оставени на доизживяване, още повече, че те също имат срок на годност. Въпросът е дали изобщо този срок на годност може да се удължи и точно в този смисъл имаше коментар в един репортаж. Въпросът е, че арматурата вече е прогнила и няма спасение. Другият въпрос е че ние не сме немци и ако те правят нещо както трябва да се направи, гаранция за нас няма. Единствения плюс който остава е че фирми /техни или други няма значение/ ще имат работа така че ефектът вероятно ще е краткотраен. В някои градове съм виждала толкова грозни блокове, че единствената ми мисъл винаги е била че трябва да се съборят.
Определено по-ефективни би било да се използват европейски пари за канализация на селата, но тя трябва да бъде съпроводена и с развитие на някакъв поминък за да седят там хората.
цитирай
9. sande - Без саниране няма да мине. Да не откриваме топлата вода. Да ползваме чуждия опит.
20.02.2015 11:52
tota написа:
yotovava написа:
Дали някой от крещящите против санирането може да ни отговори на въпроса - а без саниране - какво?

И без саниране - грозна гледка.


цитирай
10. sande - Да вярваме на специалистите, на компетентните,а не на политиканстващите фразьори!
20.02.2015 11:58
getmans1 написа:
... в цех за фасадни панели, в цех за вътрешни и в бетонов възел.
Това което ви е разказал онзи директор, е даже меко казано технологичните нарушения се дължат на „нормата“ и слабия контрол на процеса. В Русе от края на 81-ва година във фасадните п-ли на две места се потавят пакети от по 4 метални пръта с фи-30 мм. които пакети в две панели се препокриват 40 см. Във вътрешните панели пакетите са с по два пръта.
Е, в основното ни жилище нямахме късмета на това допълнително антиземетръсно укрепване но в другото тази технология е спазена. Колкото до влагания стиропор, там работата е направо „ташак-работа“ /извинявам се за израза/, същото важи и за тези т.н. копчета които държат арматурата да лежи в бетона а не на повърхността.

Аз си мисля че техническото обследване здравината на бетона и заварките направо е задължително. А от личен опит знам че външната топлоизолация която се прави в момента 7 или 10 см стиропор са достатъчни, при добро изпълнение дори 5см. върши работа. Каквато и да е изолацията трябва да е е от-до.

Аз си мисля че „санирането“ е наложително дори и някои дейности да са платени и дори при повишаването на данъка средствата могат да поддържат програмата.

За тези които казват че с общите пари не бива да се правят подаръци, нека си припомнят „Общинска топлофикация - София“ и др. дейности които също не са толкова масови. Не всички се возят в обществен транспорт но го подържаме, други пък не ходят по тротоари но плащат данъци примери бол.


***
Спокойно, с разум и компетентност трябва да се реши съдбата на всяка панелка. Има спасение за панелките, както и за българите! Да не се бърза. Това не е кампания!
цитирай
11. sande - Има полезен ход, Славимире, радвам се ,че не си сред радикалните "терористи"!
20.02.2015 12:01
slavimirgenchev1953 написа:
на обезземленото след колективизацията българско селячество, което бягаше от текезесетата и пънеше заводите - другата комунистическа простотия, която съсипа страната. Ясно е, че имат слаби показатели. Сега обаче въпросът е какво да се правят, след като имат ниска степен на топлоизолация и загубите на енергия са огромни, а тя е скъпа и ще става по-скъпа. Санирането е неизбежно. А начинът на осъществяването е друга тема. Във всички случаи може да стане нещо полезно.


***
Това не е кампания, още повече пропагндна. Това са нашите домове.

Поздрави, Поете!
цитирай
12. sande - Да се подходи както към възрастен човек или болен!
20.02.2015 12:04
syrmaepon написа:
И аз съм фен на идеята чисто панелните сгради в България да бъдат оставени на доизживяване, още повече, че те също имат срок на годност. Въпросът е дали изобщо този срок на годност може да се удължи и точно в този смисъл имаше коментар в един репортаж. Въпросът е, че арматурата вече е прогнила и няма спасение. Другият въпрос е че ние не сме немци и ако те правят нещо както трябва да се направи, гаранция за нас няма. Единствения плюс който остава е че фирми /техни или други няма значение/ ще имат работа така че ефектът вероятно ще е краткотраен. В някои градове съм виждала толкова грозни блокове, че единствената ми мисъл винаги е била че трябва да се съборят.
Определено по-ефективни би било да се използват европейски пари за канализация на селата, но тя трябва да бъде съпроводена и с развитие на някакъв поминък за да седят там хората.


***
Да не ги отписваме с лека ръка. Внимателно!
цитирай
13. planinitenabulgaria - Саниране трябва да има, вече го виждах в Гедермания.
20.02.2015 14:39
Сградите са неузнаваеми. Хората получиха заповед от Общината да се преместят на друг адрес, който се упоменава за няколко месеца през летния сезон. След това се нанесоха в чисто нови жилища. Прозорците, вратите, тръбите, всичко бе сменено. Сменени бяха и радиаторите, като новите бяха една малка тръба с десет пъти по-малка площ, ако не и повече.
Има страхове за тази операция у нас, защото в нея има много пари. Първо ме е страх от Общината, макар да чух, че някъде в България имало един общинар, който не крадял. Търсят го. Банките ще играят в тази игра, чух и за честни служители с бели якички, и такъв един се е намерил. А строителните бизнесмени? При тях и един от честните в Общината и банките няма да се намери.
Проблемът обаче виси пред много хора. Кумовете ни бяха във Франнция дълги години, първото нещо, което направиха при връщането си бе да продадат панелката си и да си купят апартамент в нормална сграда. Те твърдят, че в покрайнините на големите градове във Франция са били построени малко такива сгради за общежития и се считало за голяма грешка. Били са изоставении и после съборени.
Аз имам исторически снимки от една панелка, блок №20 в Ямбол.
Мисля, че панелките трябва да бъдат санирани, но си мисля, че излъганите и ограбени от този процес ще са мнозина.
цитирай
14. sande - "Саниране трябва да има, вече го виждах в Гедермания."
20.02.2015 16:15
planinitenabulgaria написа:
Сградите са неузнаваеми. Хората получиха заповед от Общината да се преместят на друг адрес, който се упоменава за няколко месеца през летния сезон. След това се нанесоха в чисто нови жилища. Прозорците, вратите, тръбите, всичко бе сменено. Сменени бяха и радиаторите, като новите бяха една малка тръба с десет пъти по-малка площ, ако не и повече.
Има страхове за тази операция у нас, защото в нея има много пари. Първо ме е страх от Общината, макар да чух, че някъде в България имало един общинар, който не крадял. Търсят го. Банките ще играят в тази игра, чух и за честни служители с бели якички, и такъв един се е намерил. А строителните бизнесмени? При тях и един от честните в Общината и банките няма да се намери.
Проблемът обаче виси пред много хора. Кумовете ни бяха във Франнция дълги години, първото нещо, което направиха при връщането си бе да продадат панелката си и да си купят апартамент в нормална сграда. Те твърдят, че в покрайнините на големите градове във Франция са били построени малко такива сгради за общежития и се считало за голяма грешка. Били са изоставении и после съборени.
Аз имам исторически снимки от една панелка, блок №20 в Ямбол.
Мисля, че панелките трябва да бъдат санирани, но си мисля, че излъганите и ограбени от този процес ще са мнозина.


***
Благодаря ти, Коста, за подкрепата на горките панелки.

Точно в тези времена имаме нужда от трезви гласове, от здрав разум, от професионална експертиза. От опиране на опита на страните, минали по този път.
Да не забравяме думите на Апостола Васил Левски пред турския съд в София: "Давах надежда на българите!"

Безпокои ме опасението, че безотговорни политикани и мерзавци ще изкарат гражданите по улиците с лозунги и плакати /и камъни, недай Боже!/ срещу санирането.
цитирай
15. makont - Здравей! Дано повече хора прочетат.
21.02.2015 20:17
Аман от демагогия. И какъв театър ни играят. Никой не може да ме убеди, че красивото не е красиво, че старото трябва да се ремонтира, че можем да спестим средства, от топлоизолацията, че.... Но, удрят на ранимо място. Убеждавайки, че някой ще им вземе собствеността и ще ги зароби, доста хора няма да се съгласят. Имам опит от нашия блок. Не могат да се съберат нужните гласове. Изглежда силиците им стигат да плюят в асансьора, да си хвърлят боклука от терасата и да ритнат уличното куче... Труден народ сме ние, Санде! Поздрави!
цитирай
16. sande - . Труден народ сме ние, Санде!
22.02.2015 11:37
makont написа:
Аман от демагогия. И какъв театър ни играят. Никой не може да ме убеди, че красивото не е красиво, че старото трябва да се ремонтира, че можем да спестим средства, от топлоизолацията, че.... Но, удрят на ранимо място. Убеждавайки, че някой ще им вземе собствеността и ще ги зароби, доста хора няма да се съгласят. Имам опит от нашия блок. Не могат да се съберат нужните гласове. Изглежда силиците им стигат да плюят в асансьора, да си хвърлят боклука от терасата и да ритнат уличното куче... Труден народ сме ние, Санде! Поздрави!


***
Труден, Мая, не, ами доста труден. Чворове. Хората не се радват, че държавата иска да помогне, ами веднага започват да се зъбят и да обвиняват, че някой ще отмъкне парите за санирането.
Да се смееш ли, да плачеш ли?
цитирай
17. nalia - Здравей, Санде!
25.02.2015 18:17
Харесва ми образния ти език особено в коментарите.
Да си жив и здрав!
nalia
цитирай
18. sande - Поздрави, Наталия!
26.02.2015 11:41
nalia написа:
Харесва ми образния ти език особено в коментарите.
Да си жив и здрав!
nalia


***
Благодаря ти за вниманието.

Да благодарим преди всичко на автора на предложения материал, строителния инженер Александър Кондоферски. Този материал е поместен на страниците на вестник "Приятел". Темата е актуална и разкрива опита на други държави, предприели саниране на панелните жилища.
цитирай
19. sande - А ето какво мисли проф. Никола Калоянов от Техническия университет:
28.02.2015 13:38

2
Програмата за саниране е обърната с главата надолу. Трябваше първо да се направят обследвания на съответните блокове, да се ви
преди 1 часа
6
13
Програмата за саниране е обърната с главата надолу. Трябваше първо да се направят обследвания на съответните блокове, да се види какво е фактическото състояние в момента, колко са изключени, колко работят, какво е потреблението. Тогава щеше да говорим за кампания, сега става дума за някаква кампанийност. Това коментира политикът от БСП Таско Ерменков пред Нова телевизия, по повод програмата за саниране, подета от правителството. Идеята за в бъдеще е парите за санирането да се увеличат и да стигнат до всяка една сграда, която има желание да бъде енергийно ефективна, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ. Към момента възможностите са да бъде отделен 1 млрд. лв., което е и дълг на държавата. Тези пари ще влязат реално в икономиката. Отделно домакинствата ще намалят потреблението си с повече от 40%. Следователно спестените пари ще бъдат вложени в потребление. Сигурен съм, че в средносрочен план тези пари ще се върнат отново в икономиката, заяви Ненков. Не съм съгласен с това, че ще се намали потреблението на всякакъв вид енергия, отвърна Ерменков. Макар и да сме сред страните с най-ниска енергийна ефективност по отношение на бита, българското семейство е на последно място по брой електроуреди на глава от населението в Европа. Тоест, ако говорим, че ще постигнем нещо с тези мерки, то това ще се нарича увеличаване на енергийния комфорт, коментира социалистът. „Грубо казано, вместо да стоим с палто в хола, защото сме си спрели парното поради липса на пари в други две стаи, ще имаме възможност със същите средства, може би леко увеличени, да си пуснем парното и в другите две стаи". Друг проблем според депутата е т. нар. децентрализация. Той подчерта, че става въпрос за многофамилни сгради с повече от 36 апартамента. По негови думи общо многофамилните панелни блокове в България са 18 900, като около 50% от тях са концентрирани в четирите големи града - София, Пловдив, Бургас и Варна. „Каква е тази децентрализация, когато 800 млв. лв. ще отидат в четири града, а 2 милиона - в останалите 24? Четири града с кметове на ГЕРБ ще вземат 80% от парите. Моята идея е да защитим хората и да гарантираме равнопоставеност на всички", заяви Таско Ерменков. "Твърдо заставам зад числата, че 40% е минимумът, който трябва да се гони. Ако това не бъде постигнато, значи има някаква грешка в измерванията на проектите. Има дори реални случаи на 70% намаление на потреблението. Това е нормата, която е приета в световен мащаб”, обясни проф. Никола Калоянов от Технически университет.
3
цитирай
20. sande - И Главния архитект на София Петър Диков:
24.03.2015 15:39
Държавата поема изцяло разноските по саниранеето.Плювачите да си сглобят по една картонена барака,покрита с найлони и балатум.
Архитект Петър Диков: Хората трябва да бъдат спокойни, санирането наистина го поема държавата
Петър Диков – главен архитект на Столична...
focus-news.net
цитирай
21. sande - Поздрави, Коле!
04.04.2015 18:43
Добре е да се запознаеш с инж. Александър Кондоферски, строителен инженер, живее и работи в Мюнхен.
Добър специалист в своята област.
Истински българин. Издаде Дневник на Балканските войни през 1912 и 1913 година, написан преди 100 години от неговия дядо, свещеник Христо Зафиров Кондоферски, която беше представена в блога.
цитирай
22. sande - инж. ХаджиНичев, това е Дневника на свещеник Кондоферски.
04.04.2015 19:02
http://sande.blog.bg/izkustvo/2015/01/26/edna-velika-kniga.1333246
цитирай
23. sande - Санират блока безплатно при 95% съгласни собственици
16.04.2015 18:47
Санират блока безплатно при 95% съгласни собственици
цитирай
24. vandela007 - В нашия град санираха шест блока
13.01.2017 20:23
В нашия блок имаше предварително няколко санирани апартамента, но и техните собственици се подписаха, така че сега се радваме на топлината. Не подухва, не подвява, красиво е и дано е по-здраво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671656
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031