Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 11:41 - ВСИЧКО ЛИ Е ДЕВАЛВИРАНО
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 7649 Коментари: 25 Гласове:
20

Последна промяна: 06.01.2013 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВСИЧКО ЛИ Е ДЕВАЛВИРАНО

Малки провинцилани истории

            На всички Йордановци и Йорданки



    Моят приятел Сотир Съботинов е шеф на Градския съд в Дупница, тогава, в 80-те години, Станке Димитров. Млад 40-годишен мъж, с черна, права,  гарванова коса, с топли кафяви очи и ведра усмивка, която стопява за секунди ореола му на важна и недостъпна личност. Увлекателен събеседник, с жива и  извънредна подвижна мисъл, той ви слуша внимателно, но изведнъж ви прекъсва и  ви контрира с различното си мнение, понякога и напълно противоположно. Подхвърля всичко на съмнение, не приема категорични мнения, не признава капацитети и корифеи. Държи ви нащрек през цялото време и не приема нищо на доверие, той е  постоянно в настъпление, а на вас ви се налага да  се отбранявате или да отстъпите пред неговите аргументи.

Иначе е витален човек, позитивен, чужд на мрачни настроения, на  фатализъм, на неверие, на мрачни прогнози и отчаяние.

По едно време, обаче, изведнъж  настъпиха катаклизми в наглед солидната му и предначертана служебна кариера. А от там и в личния му живот.

Работата е там, че Сотир Съботинов се оказа опасно  влюбен. Влюбен в красивата си секретарка. В красивата си секс-бомба секретарка.

Не закъсняха и доносите по негов адрес. В един провинциален град такива “забежки” не остават незабелязани, или както се пее в една известна песен става ясно, че си влюбен даже “преди самия ти да си разбрал”.  А вече знаеха и в надлежните инстанции като ОК на БКП  в Кюстендил и  Съдийската колегия в София. Крайно компроментиращата новина стигна почти успоредно и при съпругата му – авторитетна прокурорка в Прокуратурата в града.

И сега какво? Около бедната глава на моя приятел пламна всичко. Както можете да си представите- толкова хора бяха получили осъдителни присъди около неговото съдийстване, че сега получиха  златен  шанс за слухове, осмиване, подигравки. И както можете да си представте – набързо бе свален от високия пост и започна битието му на “прост” адвокат.

Тогава се появи крилата му фраза, с която изразяваше разочароването си от системата и стоварилите му се на главата бедствия: “Всичко в Българи е девалвирано. Остават само курвите, мешаната скара и алиготето” /известен сорт вино по това враме/.

По същото време срещнах нашия общ приятел, придобил доста скандална слава поет Йордан Крайнидолски. Пита ме:

- Как е нашият приятел Сотир?

Обяснявам му какво се е случило междувременно и добавям с усмивка:

- Преживява тежко промяната. Даже  е измислил за собствено успокоение една  формула: “Всичко е девалвирано. Остават само курвите, мешаната скара и алиготето!”

Йордан Крайнидолски не се изненада. Беше разбрал отдавна, че  Сотир носи тежките доспехи на главен съдия с досада, а в същност е като него - волна птичка.

Наскоро след това се срещнали със Сотир и Йордан Крайнидолски, известен с провокативния си характер и хаплив език,  го иронизирал дружелюбно и с разбираема доза  солидарност / Йордан Крайнидолски току-що бе преживял подобна история в окръжния, на ОК на БКП и ОНС, вестник “Звезда”:

- И каква стана тя сега?  “Всичко е девалвирано, освен курвите, мешаната скара и алиготето”. Така ли е, а?

При първата ни среща в близките дни, Сотир ми разказа с неприкрито разочарование за разговора си с Йордан Крайнидолски Почувствал се предаден от нас, най-близките му приятели, заболяло го, че приказваме по този начин зад гърба му, едва ли не сплетничиме, подиграваме  го, надсмиваме  му се.Едва ли не интригантстваме.

Йордан Крайнидолски ме погледна изненадано и рече почти с детска откровеност:

- Как така ще се обиди? Как така те  е разбрал? Нали се познаваме! Той знае какво мислиме за него...

И след кратка пауза добави, по-скоро за мен, отколкото за Сотир:

- Ако някой ти каже нещо, че чул някой от нас да каже нещо подобно за тебе, ти му отговори: “Вярвам,че си бил там и си чул какво е казал, но не си разбрал. Аз не съм бил там, но зная по-добре от теб какво е казал Йордан Крайнидолски за мене. Ти само си чул /може би/ но не си разбрал. Аз зная най-добре какво мислят моите приятели за мен”.

image


image








Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - “Всичко е девалвирано. Остават ...
06.01.2013 12:15
“Всичко е девалвирано. Остават само курвите, мешаната скара и алиготето!”


САНДЕ , Е КАК ДА НЕ ПРАВ ПРИЯТЕЛЯ ТИ...ТАКА СИ Е И ДО ДНЕС

ЧЕСТИТА НОВА 2013 ГОДИНА! МНОГО РАДОСТ И ЗДРАВЕ И ВСЕ ТУК ДА ПИШЕШ..ПИШЕШ..КНИЖКА ДА ИЗДАДЕШ..ЗА ДА СА НА ЕДНО МЯСТО ТЕЗИ МЪДРИ ИСТОРИЙКИ

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. sande - С приложените песни, поздравявам всички, прочели разказа за приятелството в днешния хубав ден - Йордановден!
06.01.2013 12:29
Поздравявам на първо место Йордановците и Йорданките с пожелание за истинско приятелство и непоколебимо доверие!
цитирай
3. mariniki - всичко е девалвирано...
06.01.2013 13:23
има истина в тези думи...
но пък има и една красива неоспорима истина... че приятелството
е магия... поздравявам те, Санде... от сърце и душа..
цитирай
4. etyna - Не всичко, Санде.
06.01.2013 14:29
Оставили сме мъничко човещинка встрани и я пазим, за да не се затрие маята на живота сигурно...
Бъди здрав!
цитирай
5. sande - Поздрави, Мариники!
06.01.2013 15:03
mariniki написа:
има истина в тези думи...
но пък има и една красива неоспорима истина... че приятелството
е магия... поздравявам те, Санде... от сърце и душа..


***
Радвам се,че намина. Лично аз в тази фраза "Всичко ли е девалвирано" съм имал в предвид закачка. Не случайно е въпрос. Нищо никога не може да се девалвира окончателно. Винаги има какво да се девалвира още ....

А пък за приятелството си права. Това е смисъла на написаното - доверието между приятелите. Няма друго.
цитирай
6. sande - Да, драга ми Етина, права си, човещинката не умира никога, тя е като надеждата ...
06.01.2013 15:12
etyna написа:
Оставили сме мъничко човещинка встрани и я пазим, за да не се затрие маята на живота сигурно...
Бъди здрав!


***
Моят герой казва : "всичко е девалвирано", но това и малко поза, и малко за успокоение, след загубеното равновесие, личната служба, обществено положение и т.н. Човек има право и на отчаяние, и на крайни мисли, и на бунтуване, и на оправдание и т.н.

А поетът е прав за приятелството . Това е поантата, поне това съм искал да кажа. Това е казал преди всичко той - щом сме приятели - ние се познаваме. Не може друг да ни каже какви сме и какво някой бил евентуално казал. Най-често в живота това са интригантите, тази проклета пасмина няма лесно да изчезне или да се свърши някога.

Поздрави и най-добри пожелания!
цитирай
7. yotovava - Яка девалвация е, да знаеш,
06.01.2013 15:24
щом още държи.
цитирай
8. sande - За Йордановден:
06.01.2013 15:24
Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.
цитирай
9. sande - За Йордановден:
06.01.2013 15:27
Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица
цитирай
10. sande - За Йордановден:
06.01.2013 15:30
Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”. Името на празника - Мъжки Водици - идва от обичая да се къпят само младоженците и момченцата до едногодишна възраст. На места извършват и т.нар. хаскане, при който 5- 6 мъже обикалят къщите и къпят пеленачетата, млаоженците и годениците . Ако този, който ще къпят е мъж, подхвърлят го три пъти и викат: "Х-а-а-а-са!" - от тук и името на обичая. Подобно къпане се извършва и на Ивановден.
цитирай
11. sande - Колко ли още "девалвации" има да видиме?
06.01.2013 17:44
yotovava написа:
щом още държи.


***
Важното е да не девалвира думата Българин, защото циганизирането на България продължава с лудо темпо.

Да не девалвира и българския лев, а по-скоро да го смени еврото.

А най-важното е да сме живи и здрави, прави и корави. С висок дух и да вярваме в някои опори, като приятелството например.
цитирай
12. saportok - Вярвам, че не всичко е девалвирало. ...
06.01.2013 19:15
Вярвам,че не всичко е девалвирало...
цитирай
13. zelas - Така сме хората - когато ни върви, ...
06.01.2013 20:01
Така сме хората - когато ни върви, животът е песен, когато нещата се закучат и всичко наоколо ни се струва сиво и девалвирало.
цитирай
14. sande - И аз се надявам всичко да не е девалвирало. И тогава, и сега...
06.01.2013 20:26
saportok написа:
Вярвам,че не всичко е девалвирало...


***

Иначе какво ни остава?
цитирай
15. sande - Когато ни върви, когато сме успешни, когато сме млади, всичко е песен ...
06.01.2013 20:32
zelas написа:
Така сме хората - когато ни върви, животът е песен, когато нещата се закучат и всичко наоколо ни се струва сиво и девалвирало.


***

Прав си , Пламене. Но понякога работата взема та се закучи или изненадващо те сполетят удари е провали, тогава какво правиме?
цитирай
16. tota - В живота нещата се редуват, а понякога сриват.
06.01.2013 21:09
За това са и приятелите - да те подкрепят, да ти подадат ръка.
Интересна случка си ни разказал, Санде. Не се забравят такива мигове. Но да живеем с надеждата, че има и друго , по - добро. Да са живи и здрави приятелите и всички празнуващи днес - Йордановден.
цитирай
17. get - - Що правим, ли Санде ... ми поспираме, се от забързаният ритъм на "вървежният" ни "живот" ... А и ... ?!
06.01.2013 21:21
sande написа:
zelas написа:
Така сме хората - когато ни върви, животът е песен, когато нещата се закучат и всичко наоколо ни се струва сиво и девалвирало.


***

Прав си , Пламене. Но понякога работата взема та се закучи или изненадващо те сполетят удари е провали, тогава какво правиме?


... а и се самооценяме, за да падне лустрото от ласкателствата на клакьорите ... тъй като сме били "силните на деня" :)) - Па после, след трезвата си самопреценка - вземаме се у ръце ... и-и-и току виж, По-рАстеме ?!!
- Ако ? - отново се подлъжеме ! - отново иде и падението ... за да ни покаже, в какви кумири ил"приятели" сме се предоверявали ... Паа-отпосле, отново горчивината от истината при личната самооценка, па после катарзиса-пречистване ... и-и-и отново ИзрАСтеме ... може да е й, на чуперек(палче) ... може педя да е ... но такъв е той, Пътя на Човека ... към Отеца му !

- Е те тогава, откриваме и истинските приятели ... които кога сме били "силни" и триумфирали във/с властта си(силен на деня) ... ако и да са виждали главозаймаването ни, ... деликатно са ни предпазвали от грешките, а кога не сме искали да ги чуем, скромно са стояли приемайки ни и с кусурите ни ! - а кога паднем надолу по "Стълбата"(спомни си Смирненски ?) - тогава ще дойдат да ни дадат ръка и с дума да ни утешат !
"А он, не вернулся от боя !"

Всичко някак е друго… А както преди
пак просторът е тих и спокоен,
и гората е същата с тези води…
- Само той не се върна от боя…


Аз не знам кой беше прав — често спореше с мен
и държеше на правдата своя.
Аз разбрах, че ми липсва от онзи момент,
в който той не се върна от боя.
....
И в землянката имаше място за нас,
беше общо и времето в строя.
Всичко вече е мое, но мисля, че аз,
сякаш аз не се върнах от боя."

- И-и-и ни се иска(!) да кажем: „Ще запалим ли, брат!“ — но е тихо край мен. Вчера той не се върна от ... !!!

- това е прятеле Санде ... някой път ти е достатъчно дори само ... да помълчиш с приятел !
цитирай
18. sande - Хората казват: след хубавото идва лошото, но след лошото идва хубавото ....
06.01.2013 21:35
tota написа:
За това са и приятелите - да те подкрепят, да ти подадат ръка.
Интересна случка си ни разказал, Санде. Не се забравят такива мигове. Но да живеем с надеждата, че има и друго , по - добро. Да са живи и здрави приятелите и всички празнуващи днес - Йордановден.


***
Чудя се на хора в Блога, които казват: Здравейте приятели!

Какви приятели? Какво е това?
Няма такова нещо. Приятелите са малко и те не са в Блога. Тук са съблогери, с които имаме допирни точки или нямаме. Както в панелката в "Люлин".
цитирай
19. sande - Прав си приятелю Гет, приятелството е в нчалото, преди словото ...
06.01.2013 21:44
Аз имах другар,
добър другар.
Но кашляше лошо.

Вапцаров.

Благодаря ти скъпи приятелю Гет за мъдрте думи. За чинодействието.

цитирай
20. syrmaepon - ЧНГ,Санде! Здраве и многобройните читатели да се утроят!
07.01.2013 10:38
Ами времената понякога са тежки,трудно е даже със собствените си мисли да се разбереш, отвреме на време човек има нужда да остане със себе си.Трудно се търсят и намират приятели - то е като любовта - или се получава или не.
цитирай
21. sande - Честита Нова година, Сирме!
07.01.2013 12:01
Благодаря за пожеланията.

И аз ти желая здрави, много празници извън календара и добри приятели!
цитирай
22. makont - А днес е Иванов ден, Санде,
07.01.2013 15:12
живи и здрави всички именници. Усмихнах се на твоята история и мисълта за девалвацията. Всичко обаче е от мъжката гледна точка нали? Бях съвсем млада, когато и аз ги хванах тези времена дето те викаха в партийното бюро на предприятието, защото някой колега просто всяка вечер пътува в твоята посока до в къщи и ще не ще те изпраща всъщност, или цялата компания младоци си пиехме кафето заедно и ето, излязло ти име. Мале мила, един партиен секретар с муцуна на булдог и се обясняваш пред него и се опитваш да докажеш, че няма нищо, и че от хахо-хихи не се забременява. Сега ми е смешно, но тогава доста ме бяха уплашили. Усмивки и спорна седмица!
цитирай
23. sande - Като заваля, та цяла неделя... Като започнаха празници, та втора неделя ...
07.01.2013 15:58
Няма лошо. Напоителни празници. А пък навън - снежна виелица.

Весели празници, Мая!
цитирай
24. vilish - Навън е бяла приказка :) Честит празник на именниците!
07.01.2013 18:10
А за приятелството : http://www.youtube.com/watch?v=at1H36mWgsc
цитирай
25. sande - Не са необходими непременно много приятели... Може и малко, но истински ...
07.01.2013 20:53
Благодаря за линка.

Поздрави и най-добри пожелания!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2672466
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031