Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 17:20 - ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ: ЛЕЛЯ ПЕТРА!
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 10565 Коментари: 31 Гласове:
28

Последна промяна: 12.01.2012 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ: ЛЕЛЯ ПЕТРА!


На моите земляци и приятели от Долината на Струма /Пастух, Сопово, Бобошево, Доброво, Скрино, Вуково, Четирци, Невестино/. Поздрав!



    
Леля Петра е селянка от Дупнишкото село  Сопово. Около 60-годишна, но изглежда по-млада. Средна на ръст, стегната, енергична, с изправена стойка, с черна , леко посребряваща  коса, с черни, подвижни очи,  които ви гледат с любопитство, с блага усмивка, която като че ли не слиза никога от лицето  й. Най-интересното при нея е, че е постоянно във някакъв подем, в някаква еуфория, в някакъв възторг и удивление. Тя е от редката порода хора, които не губят при каквито и да е обстоятелства  веселия си нрав, положителната си ен
eргия и виталното си излъчване.

    Нейната най-голяма слабост са новите думи. Чуе ли нова дума от радиото или от телевизията, веднага я взема “на въоръжение”. Започва да я използва при всеки благоприятен повод, понякога бъркайки  истинското и значение. Така нейният говор често изглежда наивно-претенциозен и естравагантен,пъстър,добродушно-приповдигнат, разкрасен като разперен паун.  От което, разбира се,  се случва да произтичат забавни ситуации, каламбури, някои от които стават крилата фрази, влизат във веселите, шегаджийски и незлобиви селски разговорки.

    С мъжа й Миял и други селяни и селянки чакат на  ж.п. спирката - Бобошево влака за Дупница. По едно време леля Петра се обръща към Миял, който се е улисал в сладки приказки със съселяните си:

    - Мияле, айде да комбинираме багажо, оти влако функционира откъде  Мурсалево.

    Така е. Багажът трябва да се „комбинира” навреме  по обем, по тежест, да се види какво тя ще вземе, какво Миял. Защото вече се чува от далечината как  пътническият влак си  “функционира” и всеки момент ще пристигне.

    Разказва леля Петра  за посещението им с Миял в Кочериново на  гости на сестра и, която е омъжена  там.

    - Вчера – разказва леля Петра на приятелките си от махалата – бяхме с Миял на  госке на сестра ми у Кочериново. Хората дадоха ядене, пиене, ама  яс немах никаков авторитет да ям.

    Някои от присъстващите се подсмихват на  неподходящо и не на место използваната дума “авторитет”. Даже някой я подкача:

    - Ама, лельо Петро, наистина ли така беше? ... Па не ти  ли дойде по некое време ... апетито?

    Леля Петра разбира светкавично закачката около думата. Затова отговаря  невъзмутимо:

    - Е па, он може да е дохождал, ама  еле яс не си бех дома ...

    И поглежда с хитровата усмивка, правейки се на разсеяна, но се вижда, че е разбрала забележката.

    Питат я дали ще си  дойдат децата им за Нова година – дъщерята е  на гурбет в Италия, а синът в Испания. Леля Петра отговаря умислено /което с нея се случва рядко/:

    - Ей,  така сме се заглобили с тая глобализация! ...  Не знам какво,че правиме... Интеграция, интеграция ... Те ти сега интеграция! ... Останахме тука като некакви заложници, като некакви заточеници, като арестанти...Не може да се  рестартираме по никой начин... Абе, направо си останахме без деца ... Внучетата, че ни заборават, а и да не ни заборават, нема да знаят български език. .. А ние за кога да учиме чужди езици!...Как да се активираме ...Деградация... Нема друга опция..  С Миял не можеме да стигнеме до консесус,  яс му викам да си ги викнеме да си дойдат  тука, а Миял  вика “тука е криза, нема работа, как, че  живеят тука?” А ние вече остарехме, как да се рестартираме? Не сме вече мобилни като едно време.

    Леля Петра заминава за минералните бани в Кюстендил. Дали и направление докторите от Дупница за лечение на ревматизма, който я мъчи от години. На тръгване  тя дава наставления кой какво да върши в нейно отсъствие. Тук освен Миял, остават  сестра и Фидана, недъгава с левия крак и свекървата Кръстана, вече прехвърляща 80-те, доста болнава. Тя е най-големия кахър на леля Петра.    Затова поръчва на сбогуване:

    - Гледайте се тука в разбирателство и в конструктивен дух и сите да сте адекватни. ...И да не ми спретнете некоя промоция! ...И да не  земете да ми изпратите некоя тържествена вест за мама! ...Яз отивам на почивка и не требе да ме стресирате и комплексирате по никой начин!

заглобили /диал./ - затънали

 ***

 







Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Ще чета за леля Петра по-късно, Санде.
10.01.2012 17:24
Първите думи ми харесаха. Ще те посетя отново, приятелю:)).
Хубава вечер!
цитирай
2. yuliya2006 - Гледайте се тука в разбирателство и ...
10.01.2012 17:29
Гледайте се тука в разбирателство и в конструктивен дух и сите да сте адекватни. ...И да не ми спретнете некоя промоция! ...И да не земете да ми изпратите некоя тържествена вест за мама! ...Яз отивам на почивка и не требе да ме стресирате и комплесирате по никой начин!


КАК ДА НЕ СЕ ЗАСМЕЕ ЧОВЕК..КАЖИ КАК?

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. sande - С хубавата народна песен "Море, Петрано хубава" поздравявам всички, които ще прочетат разказчето, както и онези, които няма да го прочетат ...
10.01.2012 17:47
Трябва да бъдем в конструктивен дух и да сме адекватни!
цитирай
4. sande - Поздрави, Катя!
10.01.2012 17:49
katan написа:
Първите думи ми харесаха. Ще те посетя отново, приятелю:)).
Хубава вечер!


***

Леля Петра ще те изчака, тя не бърза за никъде в тази глобализация. За къде да бърза?
цитирай
5. sande - Здравей, ДЖУЛИЯ БЕЛ! Радвам се,че се запозна с леля Петра от Сопово!
10.01.2012 17:54
yuliya2006 написа:
Гледайте се тука в разбирателство и в конструктивен дух и сите да сте адекватни. ...И да не ми спретнете некоя промоция! ...И да не земете да ми изпратите некоя тържествена вест за мама! ...Яз отивам на почивка и не требе да ме стресирате и комплесирате по никой начин!

КАК ДА НЕ СЕ ЗАСМЕЕ ЧОВЕК..КАЖИ КАК?

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


***
Леля Петра наистина е "образ невъзможен", винаги може да ни насмее, разведри и никога не ще ни "стресира и изкомплексира".

цитирай
6. minavamottuk - Деградация е...
10.01.2012 19:08
И промоциите са редки...на хубави случки и усмивки...Има ги тук ,там като леля Петра да сгряват и да имаме апетит за живота...
цитирай
7. sande - Поздрави minavamottuk !
10.01.2012 20:03
Колко доБре си го хванала - промоция на леля Петра от дупнишкото селце Сопово!

Благодаря ти, мила!
цитирай
8. tota - ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ: ЛЕЛЯ ПЕТРА!
11.01.2012 07:03
Разказ почти по Чудомировски. Образи от нашата действителност. Добре, че ги има. Така животът изглежда по различен, не толкова сериозен и сякаш дните минават по леко. Във всяко село има по една леля Петра. Тъжното е, че хората там остават все по - малко и малко. А колкото до употребата на чуждиците - пуста мода щом и селата не е отминала какво ли ще стане с езика ни?
"Ей, така сме се заглобили с тая глобализация! ... Не знам какво,че правиме... Интеграция, интеграция ... Те ти сега интеграция!"
Какво ли? Ще си переме пешкиро, та белким я очистиме!!

Поздрави!
цитирай
9. sande - И когато се запознаете с леля Петра, разбирате колко слънчев, колко ведър, колко жизнен и лъчезарен човек е тя ...
11.01.2012 10:13
Права си, Тота, че във всяко село ще се намери по една леля Петра, която е "народния артист". Тя добре разбира, че "играе". Даже по някакъв свой начин и интуиция използва чуждиците, като да им се надсмива добродушно, на тях и на свързаните с тях промени в живота. Както се вижда,тя не е във възторг от промените, но ги приема като нещо, което не зависи от самата нея. Така ми се струва на мен.

Поздрави!
цитирай
10. syrmaepon - Супер леля!
11.01.2012 10:42
Не разбирам какъв косур и намирате ))) виж как на място си ги реди словата...
Вчера случайно се загледах в телевизора и в едно предаване една досущ такава леля,малко балканджийка,разправяше за неволите си в големия сняг по пътя от Враца до София.Напълни ми душата - ето така си ги представям истинските българи - окумуш,разтропана,само дето не ги е строила всички по пътя.Ама жалко,че рядко ги показват истинските хора.Показват сал едни скучни,смешни ,псевдоизучени мишоци...
цитирай
11. sande - Поздрави, Сирме, радвам се, че прочете за леля Петра и я намираш за жена на място.
11.01.2012 11:42
Което си е така.Тя е истинска, жизнена и много симпатична. Тя няма кусури, а особености, колоритности, които я правят интересен и привлекателен човек от днешния ден.

Наистина, тя е супер леля.
цитирай
12. martiniki - като паун значи...такъв говор - хубаво, хубаво:)
11.01.2012 15:29
голям образ тази леля
цитирай
13. sande - Мартиники, ами донякъде красноречието е паунска работа ...
11.01.2012 16:04
Важното е, според мен, какво стои зад това. А както се убеждаваме зад ефектните пози стои една много земна и симпатична жена, народен бисер.
цитирай
14. анонимен - поздрави,сладкодумни ми разказвачо-
11.01.2012 16:28
който си го може-може-когато те чета тотално изключвам и
се пренасям там-в света на твоите живи,реални и хубави като
характери герои-обичам да те чета,Sande!!
цитирай
15. sande - Елице, и това сигурно е некаква паунска работа... като красноречието на леля Петра.
11.01.2012 16:53
Радвам се, че не забравяш приятелите си.
цитирай
16. katan - Прочетох разказа, Санде.
11.01.2012 18:49
Е, тук ми заприлича на Чудомир!
Ама за каква "ЛЕЛЯ" Петра пишеш:)))?
Ами тя почти наборка:))), а ти я лельосваш:))), добре, че не си писал за БАБА Петра:))).
Колоритен образ е леля Петра. Изпълнил си я с живот и си я представих визуално.
Честно да ти кажа, наред с усмивката, която предизвика у мен ми беше повечето време тъжничко. Там дето пишеш за "глабализация, интеграция, криза...", направо ми се доплака, защото тук думите са използвани точно и много на място.
Сетих се, че сегашните не ЛЕЛИПЕТРИ използват думи, къде, къде по-неточно от натутаралната леля Петра.
Пък у съвременните ЛЕЛИПЕТРИ да си видял такава загриженост за близките, още повече за свекървите:)))?
Поздравявам те за този разказ, Санде!
Хубава вечер и приятелска прегръдка.
цитирай
17. sande - Катенце, леля Петра е името не само на жената, така са свикнали хората и така я обичат ...
11.01.2012 20:22
... че тя си е леля Петра. Завинаги

Поздрави!.
цитирай
18. 4aiotgluhar4e - Леле как ме разсмя, Санде! Обаждах ...
12.01.2012 00:06
Леле как ме разсмя, Санде! Обаждах се на мама да и чета разказа ти, че и тя има една братовчедка, дето ги сглобява такива купешки. Проведохме си литературно четене чрез мобилни комуникации и се смяхме със сълзи.

А па какО сме се заглобИли с таА глобализация :)))) Това е гениално, Санде! Само дай превод, че народът сто на сто не знае какво е да се заглобиш :)

Айдеее, и сестра ми звъни по късна доба :)
цитирай
19. sande - Поздрави, Чайче!
12.01.2012 08:29
4aiotgluhar4e написа:
Леле как ме разсмя, Санде! Обаждах се на мама да и чета разказа ти, че и тя има една братовчедка, дето ги сглобява такива купешки. Проведохме си литературно четене чрез мобилни комуникации и се смяхме със сълзи.

А па какО сме се заглобИли с таА глобализация :)))) Това е гениално, Санде! Само дай превод, че народът сто на сто не знае какво е да се заглобиш :)

Айдеее, и сестра ми звъни по късна доба :)


***

Радвам се, че съм те насмял с този чисто нашенски образ - от Долината на великата река Струма.
Хубав ден!
цитирай
20. makont - И аз се посмях, Санде!
12.01.2012 22:57
Често се случват такива неща, аман от тези чуждици. Същото е и с непознати думи. Синът ми като беще малък бе чул думата "аплодисменти% и някак си бе разбрал за какво служи, та веднъж казвайки едно стихотворение, тържествено се обърна към нас и заяви: "А сега аКлодисменти, моля". И те така. Те поне не знаят, и малкия и леля Петра, но разни префърцунени думи, чуждици, дето навлизат в речта ни напоследък и съвсем съзнателно се използват, честно много ме дразнят. От типа на "Порт фолио", "лайф стайл" и т.н., представяш ли си, ако ги чуе леля Петра, каква интерпретация ке им даде. Лека нощ от мен и сънувай на чист български хубави и цветни сънища.
цитирай
21. sande - Здравей, Мая!
13.01.2012 09:41
И аз като теб това мисля за чуждиците, които навлязоха в българския език като досаден троскот. Което е интересното - най-малко на село и повече по градовете, главните улици, имената на фирмите, рекламите, а се разхождат спокойно из телевизиите, трибуната на Парламента даже и пр.

А от устата на една селска жена като леля Петра чуждиците изглеждат доста смешни и подигравателни.

Поздрави!
цитирай
22. razkazvachka - Хахаха - велико е!
13.01.2012 21:35
Глобална и авторитетна комбинация насред деградацията. Не й трябва на нея рестартиране - тя си е адекватна:)))
цитирай
23. sande - Интеграция, глобализация, европеизация, американизация ...
14.01.2012 09:01
Деградация - дебългаризация, циганизация - финализация.
http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/12/eko

Глобализация - дебългаризция - земляни

Не вярвах, че обикновената селска жена леля Петра е стигнала сама до тази печална диагноза.
цитирай
24. audan - Де да знай човек
16.01.2012 00:29
заглобили /диал./ - затънали


То майтап, майтап, ама по смисъл "заглобили" и "гпобализация" могат да си излязат синоними. :)
цитирай
25. sande - Според леля Петра това си е баш така ... щом не може да си види децата, внучетата ...
16.01.2012 17:22
За тези, които не знаят тази диалектна дума:
Да се заглобиш означава да затънеш с двата крака в кал дълбоко, да затънеш в тресавище, от което с труд може да се измъкнеш.
цитирай
26. pazzza - :)))))))))))))))
18.01.2012 09:13
с глас се разсмях рано заранта:)))) Благодаря.
цитирай
27. sande - Здравей, Петя!
18.01.2012 16:20
Радвам се на смеха ти. Какво по-хубаво от това!

Поздрави!
цитирай
28. vostroto - Санде:)))
06.02.2012 18:32
Разсмя ме с този майсторски разказ!:))) Щастлив си ти, че познаваш такава жена като леля Петра - такива хора освежават сивотата на ежедневието:)))
Иначе е права за всичко:)
Поздрави!
цитирай
29. sande - Поздрави, приятелю!
07.02.2012 10:33
Радвам се, че си намерил време да наминеш насам и да се запознаеш с леля Петра, малкия човек, който поддържа народния дух.
цитирай
30. whitepigeon - Уникален си :-):-) Поздрави!
14.02.2012 12:08
Уникален си :-):-)
Поздрави!
цитирай
31. sande - Поздрави, пътешественико!
20.02.2012 10:50
Радвам се, че намина през кюстендилското селце Сопово и се запозна с "народната" артистка леля Петра.

През лятото, здраве и живот, може със Звездичката да посетите този интересен и забележителен чисто български край - долината на река Струма, село Скрино със манастира на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски. И разбира се - Пастух.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671141
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031