Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 08:30 - Духът на един народ е всичко!
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 37527 Коментари: 124 Гласове:
40

Последна промяна: 15.05.2011 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДУХЪТ НА ЕДИН НАРОД Е ВСИЧКО!  
На  tota image
  Пре есента на 1893 година младият и амбициозен учител Йован Дучич се запознава на бал в новопостроения хотел “Дрина” в град Бйелина, Херцеговина с  абсолвентката от Търговската гимназия в града Магдалена Николич. Осемнадесет годишна, стройна, красива, с грива от черни коси и очи като жарава. И тя го забелязва – висок, строен, с горда походка, с бляскави очи и пронизваща усмивка зад тънките, извити мустаци. Запознават се.           Наскоро след това, на 5 ноември същата година, двамата се сгодяват тайно. Малко след това Дучич е принуден от австро-унгарските власти да напусне града и да се премести в град Мостар, където учителства от 1895 до 1899 година. С любимата Мага си пишат.   *** От 1900 до 1903 година Петър Нейков, по-късно известен български дипломат, учи право в Женева. Там се сприятелява с Йован Дучич, изгряващата звезда на сръбската поезия. Ето какво казва Петър Нейков за дружбата им: “ Друг студент-юрист, с когото се сближих, беше сърбинът Йован Дучич, който беше известен поет в своята страна. Малко по-възрастен от мен, Дучич беше висок и плещест мъж, бледолик, сивоок и чернокос, с тънки мустаци. По темперамент той беше нервен, често възбуден и настъпателен, но, общо взето, добър другар, приветлив, шеговит, духовит и винаги готов да услужва. Голям любител на нежния пол, той беше се влюбил по едно време в една красива грузинка, която никога не оставаше насаме с него в дома си или на улицата.Той свиреше добре на виолончело, а тя го съпровождаше на пиано. Той й пишеше жадни стихове и мъката, голямата му мъка беше, че музикалните и поетическите му дарби се изразходваха напусто: че не успяваше да я прелъсти. Но мъката доби съвършено друг характер, когато забеляза, че красивата грузинка прояви предпочитание към един българин, нито поет, нито музикант, който умееше да танцува по-добре от него.” Дучич представя приятеля си Нейков на живеещия от дълги години в изгнание в Женева княз Петър Карагеоргевич. Тогава никой не предполага, че твърде близки събития ще върнат Петър Карагеоргевич на престола на неговите деди в Сърбия. Самият княз не подозира, че само няколко месеца го делят от върховната цел на живота му. Случва се невероятното. Не минават няколко месеца и остарелият в изгнание Карагеоргевич напуска града на своето отшелничество на път към своята дунавска столица, изпратен с владетелски почести от швейцарските власти и със съчувствия на цялото женевско гражданство. Това е и звездния миг на Йован Дучич: наскоро той е повикан от краля, който му открива блестяща дипломатическа кариера. От 1907 г. дълги години е сръбски, а по-късно и югославски дипломат в редица страни - Италия, Унгария, България, Гърция, Турция, Испания и Египет.

image  ***  През 1911-1912 година Йован Дучич е аташе по културните въпроси при посолството на Сърбия в София.           Симеон Радев разказва за една от срещите му със сръбския поет, с когото се познават още от Женева, «патриот с всичката страст на душата си":
          ”Възторжеността му стигаше до най-високите върхове, когато заговореше за сръбската реч. Еднъж той се провикна: „Даем ти Македонию! Даем ти стару Сърбию! - и с един широк замах - Даем ти све! Само признай да е диван српски език!”
 По време на пребиваването си в София Дучич се запознава и има дружески отношения с ред от големите тогавашни български писатели и интелектуалци - Иван Вазов и Пенчо Славейков, П. К. Яворов, Кирил Христов и ред други, с някои от тях дори проектира общи издания и взаимни преводи. Освен в артистичния свят, пребиваването на Дучич оставя дълбоки следи и в софийския светско-салонен хайлайфен живот - със симпатия пишат за него в спомените си Султана Рачо Петрова и Мара Белчева. Дучич дори има любовен роман с българка, с която заедно пътуват из Адриатика и на която посвещава стихотворение.   ***   Йован Дучич умира в гр. Гери, щата Индиана, САЩ през 1943 г., по-късно е препогребан в гр. Либертвил, САЩ в манастира Свети Сава.Оставил е завет костите му да бъдат пренесени в Родината, тогава, когато тя е свободна. Пожелал е да бъде изградена църква подобна на тази в Косовска Грачаница на хълма над Требинье, наричащ се Църквина. След 57 години това завещание е изпълнено. Костите на Йован Дучич бяха пренесени от Либертвил, САЩ, в Требинье, където го погребаха в новопостроена величествена църква, точно копие на църквата в Грачаница, Косово.

image
На един хълм над града с панорама към целото требинско поле, реката Требешница и към хълмовете на юг, зад които, на 10 километра, е синята Адриатика. Целият строеж
e финасиран от завещаните от Дучич парични средства за целта и от ктитора Бранко Тупаняц, който дава над 1 000 000 евро. Изграден е под ръководството на протомайстор Печа Ристич. За Дучич сръбския интелектуалац Матия Бечкович каза на тържеството в Требинье: “Когато отворили гроба му в Либервил намерили го запазен, готов за далечен път, с книга на гърдите.”
Ковчегът с костите на Йован Дучич премина преди това през всички по-голями манастири и църкви в Сърбия, където бяха отслужени литургии.
»Йован Дучич се погребва за трети път и за втори път се ражда.» /Бечкович/
          Потвърдили са се още веднъж думите на Дучич: «Отечеството не е територия, а колективния дух на един народ!»
«Кой може да разбере народ, който през девет морета и континенти пренася мощите на своя одавна починал поет, като да си няма други грижи, а и след преживяни толкова мъки и поражения. Никой не може да разбере това, ако не знае, че става дума за религията на един народ, за неговата най-дълбока вяра, за неговите най-големи светини. А това означава,че костта не е кост, покойника не е покойник, гробът не е гроб.» - каза Матия Бечкович. Дучич, наричан Дука, а дука е войвода, а войвода е херцег, а херцеговина е войводина на Свети Сава. Йован Дучич е най-високото и най-шумно лирическо знаме на кулата на сръбската поезия. Хълмът с църквата е престола на Дучич. А требинското поле е неговото предстолие и негова порта.
          Как ви се струват сърбите, и то след разрушителна война? Духът на един народ е всичко!
image
***
През цялото време на учителстването му в Мостар Йован Дучич и Маргарита Николич поддържат кореспонденция. След преустановяването на връзката им, когато Дучич се подвизава в Женева и Париж, романтичната Магдалена дала обет никога повече да не излиза от къщата им в Бйелина, където живее до края на дните си в четене на писмата им и поезията на Дучич, човека който е обичала. Тайната годеница на Дучич е оставила завет: след смъртта й на паметника й да бъдат издълбани следните думи: Мага Николич- Живанович 1874 – 1957 г. Поетеса и    първа муза на поета Йован Дучич.

И днес този надпис може да се види на гроба на поетесата в гробището на град Бйелина, Босна и Херцеговина. В ясни дни, когато небето е синьо и във въздуха се носи тръпчивия дъх на морския бриз от Адриатика, от хълма “Цръквина” може да се съзре като някакво призрачно видение град Бйелина, градът на Мага. От хълма Йован Дучич, гледа към своята обичана Сърбия. От гробището в Бйелина Мага Николич гледа единствено към своя първи и единствен любим. Боже! Най-после душите им се намериха – горе на небето! Завинаги!   ***
image
   image

Гласувай:
40
0
Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Красива история
27.04.2011 08:37
въобще хората от това време са съвсем други,Духът все още е силен,а сега само Материя и нищо друго...
цитирай
2. petgen - Поздрави, Санде! Емоционален в...
27.04.2011 08:42
Поздрави, Санде! Емоционален взрив у тебе:) Най-доброто! Да служим на спомени, да градим история!
цитирай
3. tota - Благодаря, Санде !
27.04.2011 09:03
Докоснах се до един политик, дипломат, поет и писател, посветил живота си на неговата любима Сърбия. Това, което ме впечатли е завещанието му да бъде погребан в родната земя. И още примерът, който ни дават сърбите днес. Минаха през куп изпитания и отново намериха знаме с което да събудят духа на народа. Защото "духът на един народ е всичко!" Най- страшното оръжие е духът - казва и Яна Язова. Да събудим и българския дух!! Днес повече от всякога имаме нужда от това!
Ето едно негово стихотворение, което беше публикувано преди време в блога. То отразява най-вярно неговата поетична душа.

СРЕЩА

Жадуваният миг на срещата дойде,

ти даде ми ръка и с мен пое

по пътища сумрачни и неясни

със блянове за слънце и мечти за щастие.

И двамата надявахме се страстно

да се намерим, без да ни е ясно,

че сме съсипани и покосени

от мъките отдавна преживени.

Така завинаги се разделихме,

остана само болка стягаща в гърдите.

А ти – безмълвна, просълзена, зъзнеща,

си тръгна, както бе дошла – за никъде не

бързаща.

Йован Дучич

(превод Катерина Илиева)

Благодаря ти, че публикуваш материали за нашите съседи. Бъдещето ни е тук заедно на Балканите. А, колко малко знаем един за друг? Може някой да възрази, защото Сърбия има много грехове към нас - българите. По важното е в променящия се свят да засилим културния обмен помежду ни. Да съхраним традициите си. За да оцелеем заедно тук на Балканите!
Поздрави за постинга!
цитирай
4. sande - Благодаря ти, Сирма, че прочете този поучителен за всички нас разказ...
27.04.2011 09:12
syrmaepon написа:
въобще хората от това време са съвсем други,Духът все още е силен,а сега само Материя и нищо друго...


Права си, духът ни като че ли е в криза. Няма го пламъка, няма ги примерите, няма ги идеалите. Но да не бъдем песимисти. Миналото трябва да ни служи за вдъхновение!
цитирай
5. sande - Поздрави Генке, поздрави, Поетесо, Учителке!
27.04.2011 09:17
petgen написа:
Поздрави, Санде! Емоционален взрив у тебе:) Най-доброто! Да служим на спомени, да градим история!


Радвам се,че си прочела, а още повече, че си харесала написаното за сръбската национална гордост - Йован Дучич. Да почерпим кураж и сила от миналото, а защо не и от нашите съседи, с които сме враждували в определени периоди, но имаме общо бъдеще.
цитирай
6. sande - Колко актуално и днес е казаното от Йован Дучич: "Отечеството не е територия, а колективнвия дух на един народ!"
27.04.2011 09:31
Докоснах се до един политик, дипломат, поет и писател, посветил живота си на неговата любима Сърбия. Това, което ме впечатли е завещанието му да бъде погребан в родната земя. И още примерът, който ни дават сърбите днес. Минаха през куп изпитания и отново намериха знаме с което да събудят духа на народа.
3. tota - Благодаря, Санде !
09:03
Защото "духът на един народ е всичко!" Най- страшното оръжие е духът - казва и Яна Язова. Да събудим и българския дух!! Днес повече от всякога имаме нужда от това!
Ето едно негово стихотворение, което беше публикувано преди време в блога. То отразява най-вярно неговата поетична душа.

... Радвам се, че си харесала разказа за "един от големите Йовани на Сръбия" /Бечкович/.Споделям напълно изразените от теб мисли.
Високо ценя твоето присъствие и участие в Блога, което дава толерантност, добронамереност, позитивност, задълбоченост, разностранност, култура и висок дух при интерпретациятана различни, важни теми.
Ценя приятелството ти. Виртуалните приятелства са истински! Понякога и по-истински от реалните.


цитирай
7. smile999 - Интересни неща чета и научавам. ...
27.04.2011 10:14
Интересни неща чета и научавам.
Светъл ден, за теб!:-)
цитирай
8. sande - Поздрави
27.04.2011 10:41
smile999 написа:
Интересни неща чета и научавам.
Светъл ден, за теб!:-)


Не е лошо да ги познаваме повече нашите братя - сърбите, не само от войните.
цитирай
9. stela50 - Поздрави ,Санде ...Вълнуващ разказ за невероятни личности
27.04.2011 11:46
и една красива любов .Да ,духът на един народ е всичко ...
Отечеството не е територия, а колективния дух на един народ .
Имаме нужда може би от такива примери ,за да градим бъдещето си .
цитирай
10. zelas - Как ви се струват сърбите, и то след ...
27.04.2011 11:57
sande написа:
Как ви се струват сърбите, и то след разрушителна война?


Струват ми се като крайни шовинисти и готови да издигнат всяка личност в култ, стига тя да подклажда шовинизма им. Има ли нещо, което може да научим от тях? - Не!

Но историята е разказана много добре, за което Санде бива поздравен.
цитирай
11. pioneer - Преамбюл предложение за всеки пост ...
27.04.2011 13:39
Преамбюл предложение за всеки пост на тема сърби и Сърбия.
„Всеки добре възпитан сърбин (от фамилия дете с други думи казано) смята българите за цигани.„
Било така, още е така, а до кога така, не знам.
цитирай
12. razkazvachka - Чета го за втори път и ми минават едни такива еретични мисли през главата:
27.04.2011 13:45
за поетите - които трябва задължително да са емоционално нестабилни, а това се дължи на вътрешна непълнота - породена от болест или липса;
за верността, която сърбите и някои други приписват само на любимите...
за нещастието, което е достатъчно интелигентно да се стреми към щастие...

Хубав разказ!
цитирай
13. zelas - Преамбюл предложение за всеки пост ...
27.04.2011 14:38
pioneer написа:
Преамбюл предложение за всеки пост на тема сърби и Сърбия.
„Всеки добре възпитан сърбин (от фамилия дете с други думи казано) смята българите за цигани.„ Било така, още е така, а до кога така, не знам.


Прав си Никола, покажете ме един сърбин написал нещо подобно за българите, а?

Йебем ти духа сръбски, йебем ти балкани, йебем ти ЕС - всички сме ЕДНО ама сме разделени от едни други душмани! Ама щом позволяваме това да се случи значи, сме си го заслужили!

Нема Добро, още по-малко пък Зло!
цитирай
14. sande - Поздрави, stela50! Интересно, ние нямахме такива изпитания като сърбите, минахме
27.04.2011 15:35
stela50 написа:
и една красива любов .Да ,духът на един народ е всичко ...
Отечеството не е територия, а колективния дух на един народ .
Имаме нужда може би от такива примери ,за да градим бъдещето си .


... без сътресения в 21 век и към промените, но духът на българите като че ли падна. Защо? Само войните ли повдигат духа?
цитирай
15. sande - Никола, мислиш ли, че не знаем кусурите на сърбите, а и сръбското високомерие и големство ...
27.04.2011 15:44
pioneer написа:
Преамбюл предложение за всеки пост на тема сърби и Сърбия.
„Всеки добре възпитан сърбин (от фамилия дете с други думи казано) смята българите за цигани.„
Било така, още е така, а до кога така, не знам.


... Но в случая може да се каже похвална дума за сърбите, за Йован Дучич, Мага Николич, за Бранко Тупаняц... Гарез не трябва да гониме за миналите истории, идеологиите, които ни настройваха едни срещу други.
Докога с това? Докога с омрази, митове и вампири от минатото?

Българите не мразят никого, нито го наричат циганин, татарин и прочие....
Кой е културен и кой не е, се вижда. Или ке се види.

Поздрав! И благодаря за помоща!
цитирай
16. sande - Интересни мисли, Разказвачке, но трябва да организираме цял симпозиум по темата...
27.04.2011 15:47
razkazvachka написа:
за поетите - които трябва задължително да са емоционално нестабилни, а това се дължи на вътрешна непълнота - породена от болест или липса;
за верността, която сърбите и някои други приписват само на любимите...
за нещастието, което е достатъчно интелигентно да се стреми към щастие...

Хубав разказ!


А за поетите. Ще ти кажа нещо много лично и не ангажирам никой с мнението си, нито искам да влизам в спор.
Поетите са неверни любовници. Да не си жена на поет. Капризите са им безкрайни.
цитирай
17. sande - Българите са толерантен народ, добър, почтен съсед. Защо?
27.04.2011 16:01
zelas написа:
pioneer написа:
Преамбюл предложение за всеки пост на тема сърби и Сърбия.
„Всеки добре възпитан сърбин (от фамилия дете с други думи казано) смята българите за цигани.„ Било така, още е така, а до кога така, не знам.


Прав си Никола, покажете ме един сърбин написал нещо подобно за българите, а?

Йебем ти духа сръбски, йебем ти балкани, йебем ти ЕС - всички сме ЕДНО ама сме разделени от едни други душмани! Ама щом позволяваме това да се случи значи, сме си го заслужили!

Нема Добро, още по-малко пък Зло!


Защото граничат само със себе си, със свои територии, със свой народ.
Всеки, който откраде чуждо се обрича на омраза! На страх! На непочтеност.

Нали откраднатото трябва да се пази. Гузният никога не може да бъде спокоен.

Българите са свикнали на нещастия, на лоша съдба. Нас са ни били, не на бойното поле, но по други начини. Сърбите са били винаги на страната на успешните. Е сега палачинката се обърна. Тях ги биха, унизиха, в центъра на Блеград падаха ракети въздух-земя на НАТО, президента им бе арестуван и закаран с белезници в Хага като престъпник. Малко ли е това!

За високия дух и за добрата дума казах вече скромното си мнение.

Време е за друго поведение! Камбаната бие за сите!
цитирай
18. razkazvachka - ... а мъж на поетеса:)))))?
27.04.2011 17:03
sande написа:
razkazvachka написа:
за поетите - които трябва задължително да са емоционално нестабилни, а това се дължи на вътрешна непълнота - породена от болест или липса;
за верността, която сърбите и някои други приписват само на любимите...
за нещастието, което е достатъчно интелигентно да се стреми към щастие...

Хубав разказ!


А за поетите. Ще ти кажа нещо много лично и не ангажирам никой с мнението си, нито искам да влизам в спор.
Поетите са неверни любовници. Да не си жена на поет. Капризите са им безкрайни.

цитирай
19. zelas - Време е за друго поведение! Камб...
27.04.2011 17:20
sande написа:
Време е за друго поведение! Камбаната бие за сите!


Тъй, тъй, ама аз викам е време камбаната да бие за обикновения чоляк, а не за некакъв пропагандист на сръбския шовинизъм. Ти имаш вече разказ за обикновените сърби, помниш ли, за онези дето много раздували да става моабет. На това му викам "ново поведение".

За туй и на историците им пилих главаса да обърнат внимание на Иван и Марийка и да спрат с тези царе, царици и религиозни "водачи". Обикновения чоляк ме интересува, щото той носи живота на плещите си и не се заблуждава в стихоплетство ами действува и оцелява, не паразитиризира.

sande написа:
Поетите са неверни любовници. Да не си жена на поет. Капризите са им безкрайни.


Демек паразити! :))
цитирай
20. sande - Мъж на поетеса? Сигурно не им е лесно и на тях ...
27.04.2011 17:34
razkazvachka написа:
sande написа:
razkazvachka написа:
за поетите - които трябва задължително да са емоционално нестабилни, а това се дължи на вътрешна непълнота - породена от болест или липса;
за верността, която сърбите и някои други приписват само на любимите...
за нещастието, което е достатъчно интелигентно да се стреми към щастие...

Хубав разказ!


А за поетите. Ще ти кажа нещо много лично и не ангажирам никой с мнението си, нито искам да влизам в спор.
Поетите са неверни любовници. Да не си жена на поет. Капризите са им безкрайни.... Тънка работа е това. Не се наемам да гадая.Жената на Людмил Стоянов, поетесата Мария Грубешлиева, го карала, когато е болна и той да легне до нея, и той да боледува. Сигурно и лекарства да пие, заедно с нея.Ха-ха.
цитирай
21. sande - Време е за друго поведение, време е за приятелство и сътрудничество!
27.04.2011 17:51
9. zelas - Време е за друго поведение! Камб...
17:20

Тъй, тъй, ама аз викам е време камбаната да бие за обикновения чоляк, а не за некакъв пропагандист на сръбския шовинизъм. Ти имаш вече разказ за обикновените сърби, помниш ли, за онези дето много раздували да става моабет. На това му викам "ново поведение".

За туй и на историците им пилих главаса да обърнат внимание на Иван и Марийка и да спрат с тези царе, царици и религиозни "водачи". Обикновения чоляк ме интересува, щото той носи живота на плещите си и не се заблуждава в стихоплетство ами действува и оцелява, не паразитиризира.


Пламене, обикновеният човек оцелява с упорит труд, но той също има потребност от пример, от водачи, от дипломати, от поети, защото е човек, а не скот. Има основание да се пише и за обикновените хора, това липсва в публичното пространство, в периодичния печат, медиите, но с този постинг ти изразяваш възхитата си от силата на един унизен народ да се изправи и да покаже отново знаме след което да вървят и обикновените. Това знаме е утвърдена личност, това знаме е духът, който той възпламенява за да се знаят като народ. От такова знаме имаме и ние потребност днес.
цитирай
22. panazea - Дай Боже всеки народ да има своя Дучич !
27.04.2011 17:55
И да му отдадат съответна почит !
Можем само да се поучим .
Дучич , дука , дуче . Думата преминава от език в език . И винаги значи воевода.
Такова поклонение са правили българите при пренасянето на мощите на св . Иван Рилски и св. Петка Търновска .
цитирай
23. panazea - Сърбите са ни братя ,
27.04.2011 17:56
чужди ни хвърлиха в братоубийствени войни .
цитирай
24. sande - Българите си имат патриарха на поезията, Народния поет Иван Вазов,не е по-малък от Дучич ..
27.04.2011 18:09
panazea написа:
И да му отдадат съответна почит !
Можем само да се поучим .
Дучич , дука , дуче . Думата преминава от език в език . И винаги значи воевода.
Такова поклонение са правили българите при пренасянето на мощите на св . Иван Рилски и св. Петка Търновска .


Българите каквото знаят за историята си, от Иван Вазов го знаят. Не толкова от историците. Извинявам се. Вазов е знаме за българите!

А имаше опасност да бъде не просто забравен, а забранен. Като националист. Ах, тази политика, тези идеологии, тез бекапета по цялата планета!
Знае се мнението на академик Державин, който го спасява от комисарската петолъчка.
цитирай
25. sande - Благодаря ти, panazea, за подкрепата. Хич не ми се иска да отваряме дебати в други посоки...
27.04.2011 18:15
panazea написа:
чужди ни хвърлиха в братоубийствени войни .


Време е за приятелство, за добросъседство, за широко отваряне във всички сфери, за културен обмен , за сътрудничество.

Каквото е имало да се дели е разделено отдавна.Справедливо, несправедливо - това е. Иначе - Босна! Тончо Жечев го каза.
цитирай
26. zelas - Пламене, обикновеният човек оц...
27.04.2011 18:36
sande написа:
Пламене, обикновеният човек оцелява с упорит труд, но той също има потребност от пример, от водачи, от дипломати, от поети, защото е човек, а не скот.


Това са заблуди, Санде, и ти повтаряш заблудите на някой друг. Човек има нужда от три неща - храна/вода, подслон и дрехи. Имам ли нужда от водач за тези неща, не - имам нужда от помощта на други обикновени хора като мен и те от мен. Точка. Това скотски живот ли е, кажи ми?

Тъй като хората все гледат назад към историята и забравят, че животът е сега е добре поне да разберат, че всеки водач е водил хората към заколение, без изключение, обикновения човек никога не печели когато е воден.
цитирай
27. vladun - Много добре разказано, Санде - и ...
27.04.2011 21:40
Много добре разказано, Санде - и най-важното - оставяш читателя сам да си прави изводи, за което ти благодаря. Не съм забравил близката история, но смятам, че със сръбския народ повече ни свързва, отколкото ни разделя! В тоя смисъл подкрепям тезата ти!
Поздрави!
цитирай
28. 4aiotgluhar4e - Прочетох, Санде, и нещо ми е много трудно да коментирам...
28.04.2011 00:01
Става дума за национална светиня и каквото и да напиша, ще е по-слабо от казаното от Матия Бечкович. Това, което мога да добавя към темата е нещо, което съм запомнила от един странен разговор с един американски професор. По неговите думи само ние, народите на Балканите, можем да превръщаме в знамена, след които да вървим, не генерали, а поети и писатели. Аз не се бях замисляла, но той ги подреди в редичка: Ботев, Яворов, Вапцаров, Йован Змай, Йован Дучич, Алекса Шантич. Това е! Оценката е външна, от човек, който добре ни познава и който твърди, че сме духовни народи със склонност към самоподценяване.
Иначе напълно споделям написаното от Влади. Имаш таланта да не натрапваш изводи, за разлика от някои коментиращи.
цитирай
29. sande - Благодаря за коментара, Владо! И за подкепата, която е подкрепа за реалния път, който имаме .
28.04.2011 06:55
vladun написа:
Много добре разказано, Санде - и най-важното - оставяш читателя сам да си прави изводи, за което ти благодаря. Не съм забравил близката история, но смятам, че със сръбския народ повече ни свързва, отколкото ни разделя! В тоя смисъл подкрепям тезата ти!
Поздрави!


... тук на Балканите. За мен, както точно симе разбрал, просто няма друг път, друг избор. Ние сме съседни страни и народи. Пътят ни към останалите европейски държави минава през Сърбия, през сръбските земи /където за жалост има и българска земя/, но - това е. Сближаване и приятелство, взаимно уважение и взаимодействие. Да се погледнем в огледалото и да се видим какви сме, що сме.
цитирай
30. sande - Благодаря ти, Чайче, много ми хареса коментарът ти, много е по темата ...
28.04.2011 07:02
4aiotgluhar4e написа:
Става дума за национална светиня и каквото и да напиша, ще е по-слабо от казаното от Матия Бечкович. Това, което мога да добавя към темата е нещо, което съм запомнила от един странен разговор с един американски професор. По неговите думи само ние, народите на Балканите, можем да превръщаме в знамена, след които да вървим, не генерали, а поети и писатели. Аз не се бях замисляла, но той ги подреди в редичка: Ботев, Яворов, Вапцаров, Йован Змай, Йован Дучич, Алекса Шантич. Това е! Оценката е външна, от човек, който добре ни познава и който твърди, че сме духовни народи със склонност към самоподценяване.
Иначе напълно споделям написаното от Влади. Имаш таланта да не натрапваш изводи, за разлика от някои коментиращи.


...А американския професор е схванал нещо, което е много характерно за балканските народи и за балканския характер. На това място - това расте!
Трябва да сме наясно със себе си и със съседите си. Трябва да се напише обща история, да се излезе от тесните национални квартири. Където всеки е велик, а всъщност прикрива комплекса си за малоценност! Не е ли така?
цитирай
31. tit - «Отечеството не е територия, а колективния дух на един народ!»
28.04.2011 11:39
Частта с колектива у нас е повредена, компрометирана някак!
Злоупотребата с това понятие е навредила повече от всички войни и кризи през последния век. Защо и как е дълга тема, но духовете ги има...остава да се изпотрошат бутилките!:)
Харесват ми такива истирии - звучат като класика вече!:)
цитирай
32. get - - За материала - Хвала ... както казват "брачата" ! :))
28.04.2011 13:06

За духът да прав сте - но той не следва да е разбунен от примитивен национализъм или заплашващ съседите му шовинизъм - а да излъчва високи и общочовешки ценности !

- А за историята си, трябва първо да я познаваме !
Например да погледнем, какво пише Хр. Ботев в статията си "СЪРБИЯ И НАШЕТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ", в-к Знаме бр.13/75 г.

- С уважение към Вас и желание за искренно разбирателство, между нашият, и сръбски народи !
цитирай
33. sande - Права си, ние сме компроментирали много думи, които вече носят "печата на позора" ...
28.04.2011 13:10
tit написа:
Частта с колектива у нас е повредена, компрометирана някак!
Злоупотребата с това понятие е навредила повече от всички войни и кризи през последния век. Защо и как е дълга тема, но духовете ги има...остава да се изпотрошат бутилките!:)
Харесват ми такива истирии - звучат като класика вече!:)


... Повредили сме ги тези думи, натоварени са като "бивщи", соц понятия. Колектив. Трудов колектив. Колективен труд.
Ами думата "народен". Кое не беше народно?
Народна власт, Народно събрание, Народен съд, народна младеж, народна милиция, народна армия, народна банка, народен салам, абе, всичко е народно! Даже и врага е народен. Враг! Ама народен! Друго си е.
И много, много други клети думички...
цитирай
34. sande - Благодаря, Григоре, драго ми е,че си прочел това писание ...
28.04.2011 13:18
get написа:

За духът да прав сте - но той не следва да е разбунен от примитивен национализъм или заплашващ съседите му шовинизъм - а да излъчва високи и общочовешки ценности !

- А за историята си, трябва първо да я познаваме !
Например да погледнем, какво пише Хр. Ботев в статията си "СЪРБИЯ И НАШЕТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ", в-к Знаме бр.13/75 г.

- С уважение към Вас и желание за искренно разбирателство, между нашият, и сръбски народи !Ако сърбите не знаят за Иван Вазов, добре е българите да знаят за Йован Дучич.
Ние сме толерантен и любопитен народ. Не обичаме омразата.
А бъдещето е на "културното съревнование"/Гоце Делчев/.

Ще прочета тази статия на Христо Ботев.

Поздрави!
цитирай
35. hristo27 - Чудесен постинг!
28.04.2011 14:02
Чудесен постинг!
цитирай
36. sande - Здравей, Христо!
28.04.2011 14:24
hristo27 написа:
Чудесен постинг!


Радвам се, че си прочел и одобряваш съчинението за един от "големите Йовани" на Сърбия.
цитирай
37. pevetsa - . . . че става дума за религията на ...
28.04.2011 18:14
...че става дума за религията на един народ, за неговата най-дълбока вяра, за неговите най-големи светини.

Уважавам Големите имена на съседите, и тача паметта им, нека бъдат Благословени!
цитирай
38. kalin8 - Поздравления и от мен !
28.04.2011 18:59
С удоволствие прочетох!
Стара слабост ми е историческата тема, особено нашата - балканската...
http://www.proza.ru/2009/10/31/708
Б.
цитирай
39. sande - Съседи сме, а не се познаваме достатъчно! Защо?
28.04.2011 19:20
pevetsa написа:
...че става дума за религията на един народ, за неговата най-дълбока вяра, за неговите най-големи светини.

Уважавам Големите имена на съседите, и тача паметта им, нека бъдат Благословени!


... Вече споделих по разни поводи, както и в други разкази, за впечатленията си от някои страни в региона, където поради естеството на работата си, съм имал възможност за по-непосредствени наблюдения.
Причините се знаят от всички и затова няма да ги споменавам.
Но в новите времена имаме възможност, но и необходимост, да се опознаем по-добре и истински. Без опознаване на достиженията в културата това е невъзможно..
Иначе оставаме при чалгата.
цитирай
40. sande - Радвам се, приятелю, че си прочел разказа - опит за портрет на Йован Дучич ...
28.04.2011 19:24
kalin8 написа:
С удоволствие прочетох!
Стара слабост ми е историческата тема, особено нашата - балканската...
http://www.proza.ru/2009/10/31/708
Б.


Поздрави!
цитирай
41. tryn - Великолепен постинг, Санде!
28.04.2011 20:12
За втори път прочетох твоя вдъхновен разказ за големия сръбски поет Йован Дучич.
Прилича ми на Яворов...

Ярка и привлекателна личност! Това докосване до него - чрез твоите думи, ми връща вярата в доброто и творчеко начало, заложено в човека.
Мисълта му, че Родината не е територия, а Духът на един народ, е забележително откритие на светлия му ум. И е утеха за всеки емигрант.
Благодаря ти, Санде!
Колко труд и ентусиазъм си вложил, за да ни покажеш този образец за родолюбие и гражданска доблест
Пожелавам ти сили и бодрост – да продъвжаваш все така с вълнуващи и стойностни материали.

Спокойна и свежа пролетна вечер! :)

цитирай
42. sande - Очаквах твоя коментар, Елице, защото знам, че не си падаш по евтините комплименти, взискателна си и откровена ...
28.04.2011 21:25
tryn написа:
За втори път прочетох твоя вдъхновен разказ за големия сръбски поет Йован Дучич.
Прилича ми на Яворов...

Ярка и привлекателна личност! Това докосване до него - чрез твоите думи, ми връща вярата в доброто и творчеко начало, заложено в човека.
Мисълта му, че Родината не е територия, а Духът на един народ, е забележително откритие на светлия му ум. И е утеха за всеки емигрант.
Благодаря ти, Санде!
Колко труд и ентусиазъм си вложил, за да ни покажеш този образец за родолюбие и гражданска доблест
Пожелавам ти сили и бодрост – да продъвжаваш все така с вълнуващи и стойностни материали.

Спокойна и свежа пролетна вечер! :)Радвам се, че одобряваш написаното и че споделяш казаното за сърбина Йован Дучич. Тук нещата понякога ненужно се политизират. А темата е културна. Междусъседска. Политиката е виновна, а най-отвратителното е ако застане в ролята на съдник.

Поздрави на Америка!
цитирай
43. yotovava - Отечеството не е територия, а колективния дух на един народ!
29.04.2011 08:11
продължавай, Санде, да будиш духа на народа с прекрасните си материали!

Валя
цитирай
44. sande - Благодаря ти, Валя, че прочете разказа за знамето на нашите съседи - сърбите....
29.04.2011 08:34
yotovava написа:
продължавай, Санде, да будиш духа на народа с прекрасните си материали!

Валя


Преди време разказах как сърбите псуват / "Сърбите, нашите "душмани"/ и щяха да ме линчуват, сега пък някои се сърдят, че е казана добра дума за тези "душмани".
цитирай
45. ognena71 - Интересни неща прочетох! Хубав ...
29.04.2011 14:22
Интересни неща прочетох!
Хубав постинг! Поздрави!
цитирай
46. sande - Поздрави, Огнена, радва ме, се че прочете приказката за Йован и Мага ...
29.04.2011 14:52
ognena71 написа:
Интересни неща прочетох!
Хубав постинг! Поздрави!


Тя ще го спаси, Мага! Великата жена!
Има ли такива жени сега?
цитирай
47. kuracpalac - Благодаря драги Приятелю!
01.05.2011 12:02
Христос Воскресе!
цитирай
48. sande - Во истина Воскресе!
01.05.2011 14:23
kuracpalac написа:
Христос Воскресе!Благорадя ти, Чика,ти ме подсети да се върна към спомена си от Требинье, както и да погледна по нов начин на балканското явление Йован Дучич. Особено в контекста на новите тенденции и възможности на българо-сърските отношения.
цитирай
49. sande - Къде е моят скъп приятел поручик Галицин?
01.05.2011 14:32
Какво ще каже за любовта в началота на 20-ти век?
цитирай
50. zvezdichka - Потресаваща история Сашо!
01.05.2011 19:40
Ти си добър разказвач и ми е драго да се докосвам до твоите произведения, защото са смислени и в тях има дух, каквото е и посланието на разказа, който ни разказваш!

Поздрави!
цитирай
51. sande - Благодаря ти, zvezdichka , че прочете този разказ за великия сръбски поет Йован Дучич` който...
01.05.2011 19:55
zvezdichka написа:
Ти си добър разказвач и ми е драго да се докосвам до твоите произведения, защото са смислени и в тях има дух, каквото е и посланието на разказа, който ни разказваш!

Поздрави!


...ни връща към началото на 20-ти век, който бе един неспокоен и бурен век. Добре е ако успеем да го осмислим от висотата на 21-ви век.

Поздрави, пътешственици!
цитирай
52. ok3223 - Мамка му...
09.05.2011 13:53
За пръв път попадам на чист, натурален сърбоман в ИНТ.
Каак ги каканижеш само, агале, агале.
Какво да мисли и каже за сърбоманите и натуралните сърби човек като мен, на който:
при окупацията на западните покрайнини от сърбите,
единият от дядовците(много будно момче) 17год. е бил пребит и убит от бой от сърби.
Другият успял да избяга и се промъкне през границата В Бг, постъпил в полицията и бил убит като полицай от ОБ на 9.09.1944 год. А собственият му дядо, мобилизиран като новобранец и изпратен заедно с много българчета дълбоко в сръбска територия; за да се отърве от терора, който сръбските командири налагали над българчетата. Заедно с още три бълг.новобранци братя по съдба, близо месец са се промъквали през планини и гори, заедно с зачисленото им оръжие, гладни и жадни, докато стигнат до бълг.сръбската граница. При минването и става престрелка, като сърбите убиват 2-ма, и само двама, единият ранен успяват да преминат на бълг. територия. Раненият, не много тежко, е бил моят дядо, който оцелява и се заселва в София. И днес сърбите не спират терора над бълг. население в Царибродско и Босилеградско, само е станал по-рафиниран, но не по-малко брутален, не над сърбоманите разбира се, а над българите с българско самосъзнание.
Как ти звучи това на фона на твоята възторжена песничка за сръбският дух и пр. и прочие.
Не те знам какъв дипломат си бил, а и не ме интересува.
НО НЕЩО В ТВОЙТА ПОХВАЛНА ПЕСЕН ЗА СРЪБСКИЯ ДУХ НЕ МИ ХАРЕСВА.
АМА НИКАК НЕ МИ ХАРЕСВА...Ок.
цитирай
53. sande - Е, това и аз не знаех: "За пръв път попадам на чист, натурален сърбоман в ИНТ".
09.05.2011 15:53
ok3223 -

"НО НЕЩО В ТВОЙТА ПОХВАЛНА ПЕСЕН ЗА СРЪБСКИЯ ДУХ НЕ МИ ХАРЕСВА.
АМА НИКАК НЕ МИ ХАРЕСВА..."Ок.

Който реши да пише за сърбите и Сърбия положително е обречен да получи епитета "сърбоман", а има и по-лоши квалификации.
Вече отговорих на моя приятел Пионер защо може да се каже и добра дума за сърбите и сръбския дух.
Но ще добавя нещо от уважение към мнението на ok3223 , който, сигурен съм, има своите основания, не само тези, които е посочил. Има ли
лош народ и кой е той? Има ли недостоен народ и кой е той? Има ли долен народ и кой е той?
Общоизвестно е, че народите се въвличат във войни, често несправедливи, от своите управници.
Войните са най-често израз на международни политики и тези, които стоят за тях - няколко ешалона. Но тесен връх. Народите е безсмислено да броим тук. Те стават жертва на тези конфликти и войни, водените политики и неприятелски пропаганди.

В конкретния случай имаме културен феномен - сръбски и общобалкански. Йован Дучич е национална ценност за сърбите, какно Иван Вазов за българите.

Забранено ли е да се каже добра дума за "един от големите Йовани" на Сърбия и сърбите? Има акцент за дружбата му с българските интелектуалци от това време, първенците на българската култура. А и чисто човешката им дружба - Петър Нейков - Йован Дучич.
Трябва ли да разкажа за църквата - мавзолей в Тебинье и за тържеството там?
Или да се въздържа, за да не ме обвинят за сърбоман? Честно ли е да се каже истината?
Да, разбирам неудобството си да кажа добра дума за сръбския дух, когато духът на българите, без да са преживяли война, в тези последни години е паднал отчайващо ниско.
Не трябва ли да се погледнем в огледалото?

Докога с омразите и неприятелските пропаганди? Не е ли време за ново отношение, трябва ли да тровиме новите поколения със старите омрази?

Историческата ни съдба ни е оставила много лошо наследство, лоши примери, лоша атмосфера.
Вечна ли трябва да бъде?

Германия срина до основи Европа, опустоши славянските земи в бившия СССР.

А Германия и днес си е Германия и всички я уважават.
Не я мразят, не я наричат хитлеристка, не наричат германците убийци, хитлеристи и варвари.

Всичко отиде, там където му е мястото - в историята. Остана в музеите.

А ние?
цитирай
54. sande - На ok3223 - още веднъж: Ако съм наранил вашите чувства, семейната и фамилна памет,
09.05.2011 16:00
със Западните Покрайнини - поднасям своите извинения!

Нищо общо нямам със сърбоманите, а мисля,че в България няма сърбомани.
Има ги за жалост в Р Македония, но това е друга приказка.

Приемете мойто уважение към Вас и Вашите близки и поздравленията ми, че сте прочели тази история, която донякъде е и сага за една любов.

Любов от края на 19-ти и началото на 20-ти век.
цитирай
55. tota - Бих искала да допълня нещо:
09.05.2011 20:57
Мисля, че в основата на посветения постинг на Йован Дучичи, авторът по - скоро се е стремял чрез скритата художествена цел - да провокира нас българите, да потърсим поводи да повдигнем духа си ...И още нещо, когато прочетох написаното и започнах да търся повече информация, установих, че ние двата съседни народа много малко сме писали един за друг и малко знаем за себе си. Причини има много за това и те се знаят от историята, та нали част от България е в пределите на Сърбия, та нали македонизма бе прокаран от тях? Много може да се пише, но не това е духът на тази публикацаия. Време е за друго поведение, време е за приятелство и сътрудничество, защото други процеси са на път на Балканите!!
цитирай
56. sande - Духът на един народ е всичко!
09.05.2011 21:15
tota написа:
Мисля, че в основата на посветения постинг на Йован Дучичи, авторът по - скоро се е стремял чрез скритата художествена цел - да провокира нас българите, да потърсим поводи да повдигнем духа си ...И още нещо, когато прочетох написаното и започнах да търся повече информация, установих, че ние двата съседни народа много малко сме писали един за друг и малко знаем за себе си. Причини има много за това и те се знаят от историята, та нали част от България е в пределите на Сърбия, та нали македонизма бе прокаран от тях? Много може да се пише, но не това е духът на тази публикацаия. Време е за друго поведение, време е за приятелство и сътрудничество, защото други процеси са на път на Балканите!!


Благодаря на tota , вижда се - не случайно съм посветил разказа на нея, защото тя неведнъж тук в Блога, а сигурно и не само тук, е доказала своята преданост към едни нови Балкани, Европейски Балкани, където ще загърбим най-после старите вражди и ща заживеем като добри съседи и приятели.
Колкото и да изглежда невероятно и нереално.
Защо да не може? Защо да не е реално?
В миналото ли ще стоим, затънали като каруцата на Андрешко в блатото, или ще излезем на европейската магистрала, където няма граници.

Благодаря ти, tota !
цитирай
57. ok3223 - 1, 2,.. лястовици не правят пролет
10.05.2011 11:31
НАЛИ? Какво ли биха казали хърватите и босненците,които само преди по-малко от 2 десетилетия.,а ние преди около 80 години сме озпитали"силата"и гадостите на сръбският национализъм и дух.Наложи се НАТО да го укроти,като и САЩ с техните Б-52 помагаха.
Приятелството между народи и държави е относит.понятие.Как ще сме приятели с народ окупирал част от наша територия,обезлюдил я,докарал я до африканска мизерия,където днес нищо се се сее и почти нищо не никне.С целенасочена политика провеждана откакто я е заграбил?
Излиза,че на някои това не им пречи никак,даже,КОЙ ЗНАЕ,МОЖЕ ДА ГО НАМИРАТ ЗА НОРМАЛНО.
Докато част от наша територия е окупирана от Сърбия не може и дума да става за приятелство,както го разбираш не знам доколо е случайно.
КАКТО ЧЪРЧИЛ ГО Е КАЗАЛ, "АНГЛИЯ НЯМА ПОСТОЯННИ ПРИЯТЕЛИ, ИМА ПОСТОЯННИИ ИНТЕРЕСИ".Та и ние в отношенията ни със сърби и турци.
Ако им падне и най-малката възможност биха ни окупирали и наложили тяхната власт во веки веков,в името на тяхното добруване,дух и национализъм,за славата и величието на ВЕЛИКА СЪРБИЯ И БИВШАТА ТУРСКА ИМПЕРИЯ.Биха го направили с чиста съвест,с лозунгите и приказките,че го правят за нашето добро и благоденствие.
На междудържавно равнище няма постоянно приятелство,а постоянни интереси, прикривани често с благи думи за приятелство.На каито биха повярвали само малоумници.
БЪЛГАРИЯ, КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА,СЪЩО ИМА ПОСТОЯННИ ИНТЕРЕСИ И ТРЯБВА ДА ПРАВИ ПОЛИТИКА ЕДИНСТВЕНО С ОГЛЕД НА ТЯХНОТО НАЙ-ДОБРО РЕАЛИЗИРАНЕ ПРИ СЕГАШНАТА МЕЖДУНАРОДНА ОБСТАНОВКА.Както го правят всички наши "приятели",които са ни приятели само и дотолкова,доколкото това е в техен ИНТЕРЕС.
Място за сантименти в международната политика никога не е имало.Ако е "имало",това е било евтина демагогия насочена към народа за неговото зомбиране от продажни клики дошли случайно на власт.
Разбира се,това не изключва отделни лични и интимни приятелства между хора от различни раси, народи и държава, което е повече от нармално. нали?
Тези неща като дипл.трябва да ги знаеш прекрсно.
цитирай
58. sande - Така е, постоянните интереси са постоянното, но към целта се стига не като се бърза, а като не се изостава...
10.05.2011 12:52
ok3223 - 1, 2,.. лястовици не правят пролет

Така е адаш. И аз съм Сашо, а дядо ми се казва Иван /Йован/ и е участвал във всички войни, включително и тази Сръбско-българската. По пет на нож! Няма шега.

Но политиката е като шаха: трябва акъл, много акъл, мислине с много ходове напред. Което при нас винаги е било в недостиг или пълна липса.
С кой акъл сме ортаци на Хитлер?
С кой акъл сме ортаци на Сталин за създаване на македонска нация и македонски език?
С кой акъл предаваме цялата българска администрация във Вардарска Македония /ръководителите - полиция, войска, цивилни/ на Тито и Нрадниот суд в Скопие ги опозорява публично и ги осъжда на смърт чрез бесенье и стрелянье?

А след тях всичко, което е читаво, умно, образовано, храбро, патриотично, българско - е затрито - смърт или затвор, робия! До крак! Сто години трева няма да никне там.
Остават сърбоманите, послушковците, антибългарите. Краят не се вижда.

Сърбия даде независимост на Р Македония срещу ... зависимост!
В България никой не видя това и не го разчете!

И сега е така. От Сталин -Тито - Димитров - до днес.

Бекапето си натиска парцалите, защото знае за това велико предателство!

Както и да е.

Вярвам, че не ме смяташ повече за гаден сърбоман, защото не съм такъв.

И няма да бъда.

А за написаните добри думи за сърбите, в конкретен контекст!, не съжалявам, с убеденост ги казвам. Даже има и какво да се поучим.

Дано ни дойде акъла някога.

Поздрави за теб и близките ти хора от Западните Покрайнини!

Да живеят Западните Покрайнини!
цитирай
59. pioneer - С който памет изравнявате турци с ...
10.05.2011 13:52
С коя памет изравнявате турци с сърби !?!?!?!
Турците оставили ви религията да си се радвате, училища да правите, езикът да насърчавате.
Ако ви згазеле сърбите ...
цитирай
60. sande - Никола, Велешанино, барам авторско право за реченицата ...
10.05.2011 14:10
pioneer написа:
С коя памет изравнявате турци с сърби !?!?!?!
Турците оставили ви религията да си се радвате, училища да правите, езикът да насърчавате.
Ако ви згазеле сърбите ...


Петдесет е повече от петстотин!

Това е моя формула!

На твойот приятел Санде.

Защото за петстотин години турците не покориха духовно Македония.

Македония стана люлката на българщината!

Непревземаемата крепост на българщината!

Храмът на вярата българска!

Сърцето българско праведно, честно!

Зеницата на окото!

Огнището на Възраждането /Преродбата/!

Камен-темелникот на българската култура!

И сега що да видиме? Нема го македонскиот народ!

Къде са ни македонците? Къде са нашите бракя!

За 50 години под сърбо-комунистическа власт ги снема.
Къде отидоа македончинята?

Поздравувам те!

Да си жив и здрав! Барем сто години.

Малко останахте вакви лугье от кремък.

цитирай
61. get - - Санде ... приятелю(!) как да ти кажа ... ? - "изместен" ти е мерника, в коментарите
12.05.2011 01:57
... които правиш !?

pioneer написа:
С коя памет изравнявате турци с сърби !?!?!?!
Турците оставили ви религията да си се радвате, училища да правите, езикът да насърчавате.
Ако ви згазеле сърбите ...

- Солидаризирам се с македонският брат !!!

- Ето ти връзка - http://www.exartonline.com/sitebulgari_bak/index.php?option=com_content&view=article&id=278:-1868-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61 - в която се обяснява защо е арестуван В. Левски, там в Сърбия(1868г).
- Нямам възможност, но ако трява ще ти цитирам какво е писал пак за тях в личният си дневник близо десет години по-късно.
- Защо пише дядо Вазов това стихотворение знаеш ли ?

НА СРЪБСКИЯ НАРОД
По-страшна трагедья Шекспир не написа,
ужаси по-грозни Данте не изниса
в своята поема,
о, народ нещастен! Чаша по-горчива
изпива ли някой! Бедствия такива
в исторьята нема!

Обиди ни много, люто ти мразй ни -
сто пъти по-люти доживя съдбини!
Тръпнат небесата
на твойте страданья пред гледката страшна,
злорадството млъква и хулата гряшна
мръзне на устата!

- А това стихотворение едва ли си го чел след 9-ти бе "арестувано" (!) ... всъщност цялата стихосбирка !!

ЗАТУЙ ЛИ БЕ ТОВА ?
........
Да видим българинът да не смей
в най-българския край българин да бъде,
и името, с което се гордей,
кат срам и престъпленье да се съди!
...........
Българио, затуй ли ти дава
тез хекатомби от юнашки сили,
затуй ли ти геройски пролива
най-пламенната кръв из свойте жили?
Април 1913 г.

- Чел ли си нещо от Велешанина будителя-учител Йордан хаджи Константинов "Джинот" ... потърси ... има го във Вики-то !

- Правилно разбери ! - не проповядвам омраза и реваншизъм - Но историята трябва да се знае - Виновният не е поискал все още прошка ! - Това стана видно, през настоящата година с димонстративното им поведение по случай честването на паметта, на Левски в Зап. покрайнини !

- С уважение !


цитирай
62. sande - - Благодаря ти за коментара, драги ми Григоре!
12.05.2011 08:20
61. get - - "Санде ... приятелю(!) как да ти кажа ... ? - "изместен" ти е мерника, в коментарите
01:57
... които правиш !?
- Солидаризирам се с македонският брат !!!"

...Благодаря ти за културния тон, без който дискусия тродно може да се получи между двама души, между повече, а още повече между народи, а още, още повече между сърби и българи.
Немаме с тебе никакви различия, брате Григоре, нито с македонския брат Никола, освен, както казваш, в "изместването на мерника".
50 е повече от 500!
Какво му казвам аз на Никола: Сърбите са 10 пъти по "лоши" от турците. Поставям го в кавички, защото лоши народи по презумпция нема.
Всички тези книги, за които ме подсещаш съм ги чел и винаги са ми на една ръка разстояние.
Но!... Който си губи историческите шансове му остава книги да чете.
Победителите не ги съдят!
Победените се оправдават, обвиняват всички други, та даже и Господ ...
Сила Бога не моли, драги ми приятелю Григоре!

По стечение на обстоятелствата живях доста време сред сърби и със сърби. Доста сливовица изпихме, говорихме си откровено, разбрахме се по братски, но ... политиката си е друга работа. Друга. Там си има други принципи, интереси главно и основно, има си традиции, предначертания, приемственост, взаимовръзки, стари външни и задкулисни съюзи и пр.

От това времесъм видял и почувствал четри истории, за които написах четри разказа. Хубави, положителни за сърбите.
За доброто - добра дума!

Не се познаваме на Балканите. Културният обмен е слаб, мижав. Голем недостатък.
Още живеем в сферата на наследствата от миналото, омразите, пропагандите, митовете и стереотипите от миналото.

Докога?

Никой на никого за нищо няма да се извини.

Всеки трябва да изживее своя катарзис и да прости на съседа злините и болките които му е причинил.

Без добра дума не може.

И да вървим заедно напред към новите изпитания, премеждия и прездизвикателства на 21-ви век и по-нататък.

Така мисля аз, приятелю Григоре, Санде - твоят нов приятел.
цитирай
63. tota - От всичко, което продължаваме да ...
12.05.2011 09:42
От всичко, което продължаваме да коментираме е видно, че е наложително да се направи нов обективен прочит на историята на Балканите. Това обаче изисква от политиците и учените историци извисеност над националните пристрастия. Трудно ще стане. Има един учебник по история на България, който написа Стайко Трифонов. Заради вярната интерпретация на събитията от 1913 година учебникът престоя две години в издателството. Това е един учебник в който историческата истина е критерий в учебния материал, не политическите пристрастия.
А, Григор има основание, защото сърбите са заигравали с турците против нашето освобождение много пъти. И не само за него и след това – съединението ни, междусъюзническата война.... Не само Васил Левски и Георги Раковски преди това прозира истината. Не случайно достига до прозрението, че сами трябва да се освободим. А Иван Вазов вярно е отразил в стиховете си събитията.
Но не се знае кой е стоял зад тази тяхна променлива политика. Нещата са по-дълбоки.
Как ще намерим път? С прошка. Но и с решаване на пренебрегвани въпроси, свързани със Западните покрайнини. Имаше и има какво да предявим след разпадането на СФРЮ.Трябва национална политика и национални приоритети някой да напише, да ги одобри и да ги следва, отстоява, прокарва, провежда и т. н. И въпреки всичко, както Санде е казал нека „да вървим заедно напред към новите изпитания, премеждия и предизвикателства на 21-ви век и по-нататък......” Да се опитаме поне...


цитирай
64. pioneer - Абе той „македонският брат„ има ли ...
12.05.2011 13:12
Абе той „македонският брат„ има ли име?

Подпис
Седящият Бик
цитирай
65. sande - Каде си бе, Никола, каде си бе, велешанино, успешен македонски инженере во Германия?
12.05.2011 13:58
Ти знаеш най-добре от сите овде: македонскиот брат се зове "македонец", "македонец - александриец", "македонски македонец".
Нема никаква връзка со Бугария, ти е са татари, татарско племе, първи неприятели на македонците, повампирени шовинисти, великобугари, чий сон е Голема Бугария, джуджето кое саняяше да биде великан, окупатори и заклети душмани на македонецот, кои що немат друга идея, немат си друго гайле, друг сон, току да я приграбат жална Македония.

А посебно во Блогот македонскиот брат се знае добро кой е: Пионер, инженер Никола Хаджи-Ничев, родом от Велес, на работа во Германия Нюренберг. Освен македонски, немски и английски езици, вече говори и пише на добър литературен български език. Не мрази никой. Сака я вистината, мрази лагата.
Со еден збор - брат! Македонски!
Вистински!

Подпис
Санде,
Рак, оди само назад, развива се назад
деди и прадеди - от Берово
цитирай
66. get - - Прощавай велешанино ... брате Никола !
12.05.2011 18:29
- Не исках да говоря фамилиарно, свойски ... да не те обидя !!
pioneer написа:
Абе той „македонският брат„ има ли име?

Подпис
Седящият Бик


- Едно ще ти кажа, кога пуква първата пушка на Илинденското въстание, дядо ми е в скопската чета на В. Аджиларски ! Седемнадесет годишен е бил - не е македонец ... родом е от Чеканчево (шоплука-белодрешковци). После отива да се бие в "гръцка" Македония, Костурско.
- Кога се връща в България и прави, дом и семейство , е на тридесет и пет години. След петнадесет години умира от раните получени в борбата за Македония, оставяйки вдовица с четири сирачета.
- Не обичам да приказвам за тези неща - Защото те се разбират със сърце - влязат ли в устата човешка ... "криви стават" !
- Но ще кажа едно - Какви ги е чувствал дядо ми(а и също други, които са отишли безкористно да се бият) хората от "тогавашна" Македония !
- Българите имаме приказка: Брат, брата не храни ... а го брани !!
- Тъй че брате Санде ...

sande написа:
-Никой на никого за нищо няма да се извини.


Докато блудният "брат" сърбин ... се не покае - Бог прошка не ще им даде !! ... поради това и дойдоха, последните беди на главата им !!
- За мен ако е - аз съм простил, защото е казано "Не съди, за да не бъдеш съден !"
- Но истината трябва да се каже и знае а не да си играем на "политика" !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
67. tota - get - Но истината трябва да се каже и знае а не да си играем на "политика" !!
13.05.2011 09:25
Поздрави за изразеното мнение. Ние всички по един или друг начин сме свързани със събитията протичали тук на Балканите. Предавано ни е и от нашите предци. Знаем в борбата за постигане на национално обединение, колко много са почернените домове и високата цена, която платихме - две национални катастрофи и разделени семейства. Затова и аз апелирам за същото.
Истината, цялата истина, трябва да се каже, без омраза. Да се знае, кой какво е вършил, кой какво е присвоявал, кой кого е асимилирал? И то не е само до западната ни съседка, а до всички наши съседи.
Изричането на историческата истина не бива да спира културния обмен между страните на Балканите, толкова общи неща имаме и толкова малко знаем един за друг.
Но с риск да се повторя ще напиша, че трябва да отправим взор по надалеч и да намерим отговор кой дърпа конците отзад за да го има това противопоставяне на Балканите, кой преследва собствените си интереси за да няма мир...
Това вероятно визира авторът на "ДУХЪТ НА ЕДИН НАРОД Е ВСИЧКО!" И го казвам, не защото е посветен на мен. Този израз изкристализира при един негов друг постинг и аз го повторих. Защото за един народ има напредък, развитие, постижения, извисяване, когато духът е единен и е прегърнат националния идеал. А той е България и нейният най-ценен капитал - народът й!!

Надникнете тук:
http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/20/bez-omraza-no-istinata-triabva-da-se-znae.690353
цитирай
68. pioneer - Санде, пък правиш дипломатически ...
13.05.2011 09:39
Санде, пък правиш дипломатически поместване на скалата (взето от къде get, изместене на мерника).
Го изпусна сръбския език. Там съм скоро като у дома.
цитирай
69. tota - Ще цитирам нещо, което прочетох тук в блог пространството и което ме впечатли:
13.05.2011 10:26
„И отново за историята и нейното четене. Достойнството и себеуважението на един народ идва от умението му да гледа с отворени очи и да помни и лошото и хубавото. Уважението идва, когато един народ съумее да прочете своята история да я приеме, да признае своите грешки и да потърси осъзнат и осмислен път към бъдещето.”
.............
„Никога не е лесно да гледаш истината в очите, особено ако тя казва лоши неща за теб, но само този който е способен да я погледне, да я приеме и да продължи напред има достойно бъдеще в този свят.”

Дано балканските държави по-скоро прозрят това за себе си...От значение е!!
И да намерят път една към друга, а той се корени най - напред в културния обмен. Поне така мисля ..
цитирай
70. sande - Истината ...
13.05.2011 10:26
get написа:
- Не исках да говоря фамилиарно, свойски ... да не те обидя !!
pioneer написа:
Абе той „македонският брат„ има ли име?

Подпис
Седящият Бик[/qu

- Едно ще ти кажа, кога пуква първата пушка на Илинденското въстание, дядо ми е в скопската чета на В. Аджиларски ! Седемнадесет годишен е бил - не е македонец ... родом е от Чеканчево (шоплука-белодрешковци). После отива да се бие в "гръцка" Македония, Костурско.
- Кога се връща в България и прави, дом и семейство , е на тридесет и пет години. След петнадесет години умира от раните получени в борбата за Македония, оставяйки вдовица с четири сирачета.
- Не обичам да приказвам за тези неща - Защото те се разбират със сърце - влязат ли в устата човешка ... "криви стават" !
- Но ще кажа едно - Какви ги е чувствал дядо ми(а и също други, които са отишли безкористно да се бият) хората от "тогавашна" Македония !
- Българите имаме приказка: Брат, брата не храни ... а го брани !!
- Тъй че брате Санде ...

[quote=sande] -Никой на никого за нищо няма да се извини.


Докато блудният "брат" сърбин ... се не покае - Бог прошка не ще им даде !! ... поради това и дойдоха, последните беди на главата им !!
- За мен ако е - аз съм простил, защото е казано "Не съди, за да не бъдеш съден !"
- Но истината трябва да се каже и знае а не да си играем на "политика" !!

- С уважение !

от Гет "ктист"Истината, брате Григоре.
Та ако трябва и светът да погине.

Фамилиарно - но истинско.
цитирай
71. sande - Ти си нашиот експерт по сръбски език и въобще по сръбските работи и уйдурми ...
13.05.2011 10:38
pioneer написа:
Санде, пък правиш дипломатически поместване на скалата (взето от къде get, изместене на мерника).
Го изпусна сръбския език. Там съм скоро като у дома.


Ама виде ли го Йован Дучич: Готов е да продаде пола Сръбия, само да признаеме дека сръбскиот язик е велелепен!
цитирай
72. sande - - Не исках да говоря фамилиарно, ...
13.05.2011 14:41
get написа:
- Не исках да говоря фамилиарно, свойски ... да не те обидя !!
pioneer написа:
Абе той „македонският брат„ има ли име?

Подпис
Седящият Бик


- Едно ще ти кажа, кога пуква първата пушка на Илинденското въстание, дядо ми е в скопската чета на В. Аджиларски ! Седемнадесет годишен е бил - не е македонец ... родом е от Чеканчево (шоплука-белодрешковци). После отива да се бие в "гръцка" Македония, Костурско.
- Кога се връща в България и прави, дом и семейство , е на тридесет и пет години. След петнадесет години умира от раните получени в борбата за Македония, оставяйки вдовица с четири сирачета.
- Не обичам да приказвам за тези неща - Защото те се разбират със сърце - влязат ли в устата човешка ... "криви стават" !
- Но ще кажа едно - Какви ги е чувствал дядо ми(а и също други, които са отишли безкористно да се бият) хората от "тогавашна" Македония !
- Българите имаме приказка: Брат, брата не храни ... а го брани !!
- Тъй че брате Санде ...

sande написа:
-Никой на никого за нищо няма да се извини.


Докато блудният "брат" сърбин ... се не покае - Бог прошка не ще им даде !! ... поради това и дойдоха, последните беди на главата им !!
- За мен ако е - аз съм простил, защото е казано "Не съди, за да не бъдеш съден !"
- Но истината трябва да се каже и знае а не да си играем на "политика" !!

- С уважение !

от Гет "ктист"


Сега виждам: пропуснали сме, Григоре, да отбележим делата на татко ти за Македония.
Този истински българин има място в Пантеона на борбата за Македония. Разкажи за него по-подробно. Или разкажи на мен - аз ще непиша разказ.

Нищо не трябва да остане ненеписано и забравено. Нищо.
цитирай
73. get - - Дядо ми е, Санде :)) ... на него съм кръстен Григор, аз внукът му !!
13.05.2011 16:18

- До последно са го знаели Григор "Македонеца", чак като усеща че му е дошло време да мре - разказва на жена и деца, че е шоп от Долна малина, софийско.

- Прощавай но не смятам да правя от името на дядо ми ... капитал !! - това си е как да ти кажа ... за собствена потреба !! - Пазя му значката от ВМРО, една две снимки и ордените за храброст от войните . - до толкоз ще кажа - туй в сърцата следва да стои ... не е редно много, много да се Сбори :)) - щот влязат ли в уста човешка "криви стават" !!
- Глава скланям пред него, защото беден и болен умира - но е платил ... помогнал на братя и сестри от Македония, когато е трябвало и е било времето !!
Това го казах за поука на Никола - тях за братя ги имаме !
- Не е било българин да е ходил там по тяхната земя - да краде, насилва или блудства ! ... както са правели гръцките и сръбски чети !
Ще завърша с думите на съгражданина на Никола, велешанина Йордан аджи Константинов .

"Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе.
- Болгарин е производан от Бог ! "

Писано е в далечната 1851 г. "Цариградски вестник"

- Ей това трябва да се знае от деца внуци и правнуци !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
74. sande - Жив и здрав да си, Григоре, хубаво говориш и най-важното - истината!
13.05.2011 19:02
74. get - - Дядо ми е, Санде :)) ... на него съм кръстен Григор, аз внукът му !!
16:18

- До последно са го знаели Григор "Македонеца", чак като усеща че му е дошло време да мре - разказва на жена и деца, че е шоп от Долна малина, софийско.


...Не му е лесно на нашият приятел от Велес Никола Хаджи-Ничев.

Хем трябва да бъде верен на неговия именит съгражданин Йордан Хаджи- Константинов - Джинот, хем да води нормален разговор с неговите сънародници - македонисти и сърбомани.
Забележи ли - Никола ме пази да не залитна към сърбите, което е трогателно.

Поздрави от Пастух!!
цитирай
75. get - - Ох, знам каква черна змия яде сърцата ни/им !!
13.05.2011 20:33
- Знам ги, по име потурнаците-сърбомани начело с Лазар Колишевски, оня дето пише писмо за помилване (1941г.) и споменава:
"Син съм на родители българи, чувствал съм се и се усещам българин."

- Пък после този "българин" пращаше патриотите от Македония в "Голи оток", в угода на Тито и Москва !
- Пишейки това друго ще ти кажа - не го пише някой човек, без биография и аз съм жив човек и с грешки. Комунист бях ... нямах информация навремето ?
Добре, че дойде демокрацията излязоха архиви !
Четох, мислих ... какво съм преживял вътре в себе си - аз си знам ! - Хора сме ... погрешни поради това ... но няма прошка за този, който не иска да знае, а още повече, кога знае грешката си, да не я признава - прошка да не поиска !
- Такъв човек, от хората проклет да е - вечен грях пред Бог ще има !!
- Господ ме опази(криминален полицай бях) с лоша помисъл, на човек зло не съм сторил - комунист бях, но от това което научих(отпосле) и премислих - нищо добро за мен няма в тази идеология. Лъжа е тя и само беди е донесла на народът ми !!

- Поради това слушам "Беломорие" на Любка Рондова - Посветено на 700 000 българи бежанци и изгнанници от Беломорието, Македония, Тракия и Добруджа ... трагедията с децата на Беломорска тракия ... пръснати по целият социалистически ЛАГЕР 47/48 г. ... та чак и в Казахстан ... само и само да не останат в майка България - http://vbox7.com/play:4c7d5764

- Ей това исках да кажа ! - Да бъдем преди всичко българи - пък да не се отлесваме, сини или червени сме - туй е глупаво и несъществено !!

- С уважение и ... !

от Гет "ктист"
цитирай
76. sande - Григоре, твоите думи ще разплачат сърцето на всеки истински Българин ...
13.05.2011 21:36
get написа:
- Знам ги, по име потурнаците-сърбомани начело с Лазар Колишевски, оня дето пише писмо за помилване (1941г.) и споменава:
"Син съм на родители българи, чувствал съм се и се усещам българин."

- Пък после този "българин" пращаше патриотите от Македония в "Голи оток", в угода на Тито и Москва !
- Пишейки това друго ще ти кажа - не го пише някой човек, без биография и аз съм жив човек и с грешки. Комунист бях ... нямах информация навремето ?
Добре, че дойде демокрацията излязоха архиви !
Четох, мислих ... какво съм преживял вътре в себе си - аз си знам ! - Хора сме ... погрешни поради това ... но няма прошка за този, който не иска да знае, а още повече, кога знае грешката си, да не я признава - прошка да не поиска !
- Такъв човек, от хората проклет да е - вечен грях пред Бог ще има !!
- Господ ме опази(криминален полицай бях) с лоша помисъл, на човек зло не съм сторил - комунист бях, но от това което научих(отпосле) и премислих - нищо добро за мен няма в тази идеология. Лъжа е тя и само беди е донесла на народът ми !!

- Поради това слушам "Беломорие" на Любка Рондова - Посветено на 700 000 българи бежанци и изгнанници от Беломорието, Македония, Тракия и Добруджа ... трагедията с децата на Беломорска тракия ... пръснати по целият социалистически ЛАГЕР 47/48 г. ... та чак и в Казахстан ... само и само да не останат в майка България - http://vbox7.com/play:4c7d5764

- Ей това исках да кажа ! - Да бъдем преди всичко българи - пък да не се отлесваме, сини или червени сме - туй е глупаво и несъществено !!

- С уважение и ... !

от Гет "ктист"


Този "сталински инженеринг" с хората е най-злокобното, най-демоничното и най-отвратителното нещо, което се е случвало с хората.
Следите на тези престъпления водят до ден днешен, а и сигурно и в бъдеще ще тровят народеца - македонски и български, наш народ златен.
Жив и здрав да си, приятелю железен!
цитирай
77. pioneer - Най-любим обект се влажене на ср...
14.05.2011 08:27
Най-любим обект се влажене на сръбските шовинисти не е Дучуч, но Никола Тесла (истински немски продукт). Оргазмични текстове на темата Тесла колкото искаш по интернет.
И много македонци мастурбираат на темата Никола Тесла.
цитирай
78. sande - Дучич е поет, човек на културата, роден в края на 19-ти век и живял в първата половина на 20-ти век ..
14.05.2011 09:25
Такива хора не могат да са много популярни в страна, където чалгата е номер едно.
Допускам даже, че сърбите реално са позабравили Дучич.
Но интелектуалците като Матия Бечкович и някои други, евентуално и някой по-културен политик се сетиха за тестамента на Дучич, а като загубиха на практика косовсктата Грачаница, съединиха фактически двете идеи - нова църква в Требинье, точно копие на Грачаницата и препогребване на Йован Дучич в нея.
И така да е - добре е измислено. Хвала. А и след разрушителната война - това даде на сърбите нов национален кураж.

За Тесла зная. Но никиой в света не се интересува, че бил сърбин. Тесла си е Тесла. Студентите по физика ще полагат изпити по него.
цитирай
79. get - - Братя Санде и Никола, вижте през 956 г. - Що пише един светец български - Петър Осоговец !?
14.05.2011 10:14
"Предсказания за България от Петър Осоговеца"
“...А в четвъртия ден Господ създаде звездите - да красят твърдта небесна - и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният - и седем области на небето им повери.

И вложи Творецът седем духа в седемтях светила небесни, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел по един от седемте народа - да го ръководи.

И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела - един да го води, а друг да го пази.

Слънцето разпери криле над Египет, Месечината - над Междуречието, Вечерницата се спря над Елада, Звездата на Посланника покри с лъжи Юдея, Звездата на Бранника - Рим, а Звездата на Отшелника - Византия. А народите се не бяха още родили на Земята, но те живееха в чертозите на Господнята Премъдрост.

И вси народи получиха от Вечния по един звезден дух. Само над България тъмнееше мрачина - и звезден ангел не развя криле над нея.

И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога звезден дух-другар да му даде. Та се смили над него Творецът, ала нямаше вече звезда и звезден дух.

И духна тогава Бог в простора - и осени с божествено мановение Млечния път да властва над България...

И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа-близнаци на Междуречието, изгоря Елада, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха...

Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят и Византия навсегда, а България като Огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде...

...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена...”

- От себе си ще кажа - Амин(да бъде) !!

от Гет "ктист"

П.П. Брате Никола - Що ще речеш за думите на Йордан хаджи Константинов "Джинот" ??
цитирай
80. pioneer - И аз от теб научих за Дучич. Бил в н...
14.05.2011 11:31
И аз от теб научих за Дучич. Бил в немилост при комунистите, очевидно. Как и Църнянски.
цитирай
81. pioneer - Тесла е продукт на K&K импер...
14.05.2011 11:48
Тесла е продукт на K&K империята и не дискутирам повече по темата. Както аз съм 100% сръбски продукт. Учил съм математика, физика и електротехника от сръбски книги. Учителите ми бяха македонци заколнати на "краља и отаџбину". И така сега от това събрано знание изкарвам ето повече от 100.000 евро бруто годишно(лъжа, ама малко). Благодаря им! :-)
цитирай
82. tota - Тесла е продукт на K&K импер...
14.05.2011 12:44
pioneer написа:
Тесла е продукт на K&K империята и не дискутирам повече по темата. Както аз съм 100% сръбски продукт. Учил съм математика, физика и електротехника от сръбски книги. Учителите ми бяха македонци заколнати на "краља и отаџбину". И така сега от това събрано знание изкарвам ето повече от 100.000 евро бруто годишно(лъжа, ама малко). Благодаря им! :-)


Никола, хвала тебе брате, че печелиш добре, но правенето на пари е едно, а самосъзнанието - друго. Там съвестта гложди човек и мисълта като червей дълбае ...кой съм аз? Време е да се самоопределиш, не да се люшкаш между това, което си учил и това, което ти е внушавано ...и да не искаш кръвта говори и ще дойде този ден, когато ще се срамуваш от написаното и ще произнесеш сам аз съм българин. Защото Гет в легендата на богомила Петър Осоговац го е казал за България..." през изкус и съсипни ще мине ала ще изтрае" Ще я има България!! Чедата и отродени от нея ще я припознаят. Обстоятелствата ще ги заставят. Това долавят сетивата ми .
цитирай
83. get - - Никола ... брате за това ли Збориш ?!
14.05.2011 12:59
pioneer написа:
... Учителите ми бяха македонци заколнати на "краља и отаџбину". И така сега от това събрано знание изкарвам ето повече от 100.000 евро бруто годишно(лъжа, ама малко). Благодаря им! :-)


- На това ли се молиш ??!

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!1

Složi srpsku braću dragu
na svak' dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Nek' na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!1

Nek' na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k' pobedi mu vodi hod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!1

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj,²
nastalo je novo doba,
novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani³
pet vekovne borbe plod,
Bože spasi, Bože hrani,
moli ti se srpski rod!

- Ей го Линка: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B8%D0%BC%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F
- Писано е в книгите "стокхолмски синдром" му казват.
Кога жертвите заобичват душманите си !! :((

- Ма то не е само србо-хрватското кралство ... а и на Коминтерна се молиш и на "големите пари" от Уолстрийт(!) - Ако е тъй не на Бог - на Мамон се молиш !!
- Бог да ти прости !

от Гет "ктист"

цитирай
84. pioneer - тота, аз само казвам как стоят не...
14.05.2011 14:24
тота, аз само казвам как стоят нещата при мен, не знам каква картина/слика имаш в главата, цялата македонска елит е същата! Ето Санде знае каква е точната ситуация..
Не измисля.
Дай боже да стане това, което ти казват сетивата.

get, всичко, което знам за великана Џинот, велешанинот, е името му, че е бил просветител и толкова. Написаното от него е табу в Македония, по обясними причини нали, българин е човек. Срамотно за мен че не знам, но това е.
Ще ме караш сега да започна да търся да чета негови неща по интернет. :-)

Отговорете Гет, как може човек да започне да се моли на бога на 48 години.
Ако не си учил молитвите на осем години старост, край, няма бога за този човек.
Религиозноста на моите генерации в Македония (всички постят днес ха ха ха ха ха ха, A да ги питаш, които са били Давид и Голиат?), е еквивалентна на пиене на кока-кола и слушане на рок енд рол, от Уолстрийт са и те.

Всичко друго е лъжа!
цитирай
85. get - - Е-е-ех брате, казах ... комунизма на никой не прощава !
14.05.2011 15:11
- Но чуй от мен, зад болшевизма, комунизма и фашизма стои "Уолстрийт" ... ГОЛЕМИТЕ пари !!
- Знаеш ли какво е ставало в Русия по време на революцията ... и после ??!
Двадесет милиона са убити !! - Къщи и пари са им взели(насила) ... не само на буржоазия и аристокрация, а и на инженери, интелигенция ! Това става и в България, кога идва Червената армия !!
- Не знам за кой Бог мислиш, те карам да се молиш, но чети това !

МОЯТА МОЛИТВА

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;

не ти, боже, на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

- Христо Ботев се казва поетът, тачим го като светия !!

Сега и в българско елита(комунисти) все свещи палят и на владика ръце целуват !:))
- Не ти говоря за това дето е на показ и в устата ... в сърцето на човек е Бог !

от Гет "ктист"
цитирай
86. pioneer - Добар е Христо. И от него немам че...
14.05.2011 16:30
Добар е Христо. И от него немам четено.

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

:-)
цитирай
87. sande - Поздрав на сите - на Никола, македонец от Велес, на Тота от Пловдив и на Григор - внук на Григор Македонецот, от софийските села!
14.05.2011 17:07
Радвам се,че водим културен разговор, с уважение към всеки.

Важното е да си говорим откровено, разумно и без излишни емоции. Ясно е, че с нашите лакардии няма да променим света.
Но докато си говорим - има надежда.

Камбаната бие за сите!
цитирай
88. get - - От османеца по-страшен бе Коминтерна !!
15.05.2011 11:24
sande написа:
Радвам се,че водим културен разговор, с уважение към всеки.

Важното е да си говорим откровено, разумно и без излишни емоции. Ясно е, че с нашите лакардии няма да променим света.
Но докато си говорим - има надежда.

Камбаната бие за сите!


- Гледайте и мислeте какво искам да кажа !! - http://www.youtube.com/watch?v=_qWNisU7UlQ

- Със здраве на всички !!

от Гет "ктист"

П.П. Не са страшни географските граници - Не ! - страшни са тези, които са издигнали в главите и сърцата ни !!
- Дано даде Господ, по-скоро да ги съборим !!
цитирай
89. sande - Според комунистическата доктрина комунизмът трябваше да победи и то неизбежно/!/ в целия свят...
15.05.2011 13:16
На първо место в развитите държави.
Но какво се случи?
Гробокопачът сам падна в гроба и се закопа.
Во веки веков!

А еничари "още ходят мамо, от село на село, мъжки рожби сбират ..."
Тъжно.
цитирай
90. get - - По-страшното е друго Санде ... Никола !
15.05.2011 15:03
- Какво е човека - без спомен за майка, татко, братя и сестри, род и история - Зомби е ! - Дърво без корен !
- Казано е - Човек без история и дърво без корен - съдено им е да погинат !

- Кой ни направи да нямаме спомен за себе си, за родът си ... за история - наши си ... ЕНИЧАРИ !! - Преди щяха да утвърждават комунистическите "ценности" по целият свят - сега са ПЪРВИ КАПИТАЛИСТИ ... и дотолкоз срам нямат - ЕЛИТ СЕ ЗОВАТ !! - Е-е-ех де гиди ... "пуста сабя халосия" - както казва Яворов !
- Пусто, имам страх от Бога и уважение към живота човешки иначе ... !!! - Но знам, за тези яничари - Ще дойде Видов ден !!

- Здрави бъдете !

от Гет "ктист"

"О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата... !"
цитирай
91. sande - Какво казва Йордан Хаджи-Константинов - Джинот за своя град Велес?
15.05.2011 21:07
Велес. Чудноват град от 8000 болгаре, славяне - пеони... неучени излишно, горделиви, мечтателни, непостоянни, лажливи, ... Във Велес съществува единъ епископ болгарин, кой преко обичай ся гнуси отъ науката и до гуша ся гнуси от учени человеци.

... Интересен човек е бил този Джинот.
Дори към собствените си съграждани е безкомпромисен.
цитирай
92. pioneer - Благодаря санде.
16.05.2011 10:22
Благодаря санде.
цитирай
93. sande - Йордан Хаджи-Константинов - Джинот е межу националните герои на България ...
16.05.2011 16:05
На негово име има училища, улици в по-големите градове, паметници.
Той е един от Будителите народни.
В Р Македония той е никой.
Не му знаят даже името.

Явно още от времето на учителстването си и народополезната сиу дейност, той е бил трън в очите на сърбомани, гъркомани и други заблудени или индеферентни хора.
цитирай
94. pioneer - плюс не е бил социалист :-)
16.05.2011 16:19
плюс не е бил "социалист" :-)
цитирай
95. get - :))) - Бил е БОГарин !! ... Никола :)
16.05.2011 17:02
pioneer написа:
плюс не е бил "социалист" :-)


- Ще да е прав "Джинот", кога казва - Богарин е производан от Бог !
Забележи - не казва - Бог е "сърбин", "българин" или "македонец" - Не-е ! - "производан" ще да рече - Човек който, върви "в пътя у Бог" !!
- Имаме една стара дума(убог !?) - Това ще да рече - да вървиш в пътя на Бог и да имаш страх(респект-уважение) в Него ! - Е, те тогава, ставаш БОГарин !!
- Пък то, по Македония и по българско, доскоро на стените висяха наместо икона на Бог - портрет на Маркс или Ленин ! ... тия дето му се молеха, още командерят ... затова е на таков хал татковината !! - А Европата ... тая стара "блудница" се прави че не види ... у Европарламента, депутати ги прави !
- Е-е-ех "де гиди ... " !! :))) - Докато тези джелати на народа си - прошка не поискат, все ще сме на този хал !

- Защото, то само в математиката (-) Х (-) = (+) ... В живота "лъжа Х лъжа = Беля" !! :((

- Здрави бъдете !!
цитирай
96. sande - Късмет е имал Джинот, рано се е родил ... Навреме иначе ....
16.05.2011 20:19
ЙОРДАН ХАДЖИКОНСТАНТИНОВ - ДЖИНОТ

(1818-1882)
Йордан Хаджиконстантинов, наричан още Джинот, е роден около 1818 г. във Велес — един от най-будните български градове през XIX в., родил и отгледал многобройна за времето си интелигенция. Джинот първоначално учи в килийно училище в родния си град, по-късно продължава образованието си в Самоков и Солун, където изучава гръцки език и новите методи на училищното обучение и възпитание. Около 1838 г. той е вече учител във Велес. Оттогава започва неговата борба за въвеждане на българския език в училището и църквите, от тази година започва и неговата апостолска дейност на народен учител и трибун на народната правда. Джинот напълно споделя жизнената съдба на народния водач — гонения, затвор, заточение в Мала Азия, лични несгоди и мъки, сред които починал през 1882 г. в родния си град Велес.

Просветителската дейност на Джинот намира многостранен израз. Близо 40 години той неуморно работи за организиране на новото, модерно българско училище, съчетава взаимоучителния метод със своя училищна програма, със своя лична възпитателна система.

Учителската си дейност Джинот съчетава с широка обществена дейност. Навсякъде, където е пребивавал — Велес, Скопие, Прилеп,— той агитира за нуждата да се откриват български училища, води истинска борба за повишаване културата и нравствеността на нашия народ.

Джинот развива и значителна книжовна дейност — публикува статии, дописки, стихотворения, драматични сценки, преводи и др. В творчеството си разработва разнообразни теми — за образованието и възпитанието, географски и исторически изследвания, филологически и нравственофилософски проблеми.

Подчертано голям интерес проявява Джинот към въпросите на българския език, на българската граматика, към старобългарския език и етимологията. В „Цариградски вестник", чийто дългогодишен сътрудник е, той публикува редица статии, с които се изявява като активен и загрижен строител на българския книжовен език. С филологическата си ерудиция Джинот съзнава твърде

...Ако се бе родил по-късно, мислите ли, че социалистите/комунисти биха пропуснали да привлекат този буден човек, "под бойките си знамена".
цитирай
97. sande - Джин - дух български, Богарин, както посочва Григор ..
16.05.2011 20:24
96. get - :))) - Бил е БОГарин !! ... Никола :)
17:02

Големите, преломни времена, Възраждането, Преродбата, родиха големите българи.

Те бяха равни на епохата!

А сега какви се раждат?
цитирай
98. tota - От къде тръгна, Санде и пак към него се върна, защото "ДУХЪТ НА ЕДИН НАРОД Е ВСИЧКО!"
17.05.2011 00:16
ДУХЪТ НА ЕДИН НАРОД Е ВСИЧКО! Това ни е необходимо повече от всякога. И ще го възродим с ново Възраждане, което има потребност от такива водачи, като онези българи между които е и ЙОРДАН ХАДЖИКОНСТАНТИНОВ - ДЖИНОТ. Няма да изброявам имена - много са, но всички те са били водени единствано от мисълта да събудят народа ни и да видят свободна България. В новото възраждане ни трябва пример и национален идеал, който да насочи енергията в посока за запазване на България и българското...
цитирай
99. pioneer - Във Велес, Македония, имаше едно ...
17.05.2011 00:45
Във Велес, Македония, имаше едно основно училище с име Йордан Хаджиконстантинов-Джинот. Вече не съществува като начално училище, сградата сега е някакъв факултет. Дали стои старото име не знам.
Толкова от велешчане за големия Йордан.
Негови текстове няма! Нито като оригинал нито "преведени"!
цитирай
100. get - - Здравей брате Никола !
17.05.2011 01:20
- Ето тук (!) го има събрано писаното от апостола-велешанин "Джинот" - http://www.promacedonia.org/bmark/jhk/index.htm

- Голям човек, "великан" по Дух ! - глава скланям !!!
Срамотно е да не се знае за него, както в България така и в Македония !!

- Здрав бъди, па знам ли ... може ти да си, следващият Апостол на Велес ?!

цитирай
101. sande - "... Летят и пеят дорде осъмнат и търсят духа на Караджата ..."
17.05.2011 05:13
От духа на сърбите отидохе към духа на българите.

Няма да умре българския дух. Ще се възроди!

Над нас витае духът на Караджата, на Паисий, на Христо Ботев, на Васил Левски, на Иван Вазов, на опълченците, на Гоце, на Джинот ...

Както пее Висоцки: "Нашите мъртви ще ни помогнат!"
цитирай
102. get - - Ние сме едно с тях, както и с македонците ...
17.05.2011 06:05
... просто с времето историческите превратности са ни разделили !

sande написа:
От духа на сърбите отидохе към духа на българите.

Няма да умре българския дух. Ще се възроди!

Над нас витае духът на Караджата, на Паисий, на Христо Ботев, на Васил Левски, на Иван Вазов, на опълченците, на Гоце, на Джинот ...

Както пее Висоцки: "Нашите мъртви ще ни помогнат!"


- Но преди да станем отново братя, трябва да съборим предразсъдъците и изуствените граници, които други са издигнали за да ни противопоставят едни на други !
- Поради това, трябва да се сетим за неща, които са ги знаели хората живели преди нас - покаяние, смирение ... после се дава прошката ! ... но няма ли го покаянието ... продължим ли по пътя на греха, лъжата, надмеността и шовинизма - Погиваме ... и те и ние !!

- дяконът Левски го е казал ... "За Отечеството работя, байо ! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно !"

- ЗДрави да сте !
цитирай
103. pioneer - Ами сега, защото няма друг макед...
17.05.2011 15:13
Ами сега, защо няма друг македонец тук, аз ви се гледам като апостол! :-)
цитирай
104. sande - Абре, Никола, абре, македонче, къде да бараме друг македонец като нема друг, сал ти един ни остана...
17.05.2011 15:25
pioneer написа:
Ами сега, защо няма друг македонец тук, аз ви се гледам като апостол! :-)


Знам, много е тежко и отговорно да си Апостол, ама Григор, като гледа дека от сите страни сме сардисани, гледа у тебе некаков спас ...

Има един български революционер, от турско време, от Априлското востание, от Брацигово, кой що отговара на турците:

Сам сум, други нема!

И Апостолот на слободата Васил Левски кажува пред турскиот суд в София, преди да увисне на бесилото:

Сам сум! Други нема!
цитирай
105. pioneer - Дойде време да кажа един виц от Бо...
17.05.2011 15:39
Дойде време да кажа един виц от Босненските.
Демек за мюсюлманите от Босна, те най-много бой изядоха по време на войната 1990 ... Нямаха гърба, като сърбите и хърватите.
Ходят Мујо и Хасо по гората и гледат други двама идат от карши в далечината.
- "Ай бързо да се скрием!", вика Мујо
- "Защо, и те са двама като нас? ", Хасо отговаря
- "Те са двама да, ама ние сме сами", обяснява Мујо
цитирай
106. sande - И двеста души могат да са самички ...
17.05.2011 15:51
pioneer написа:
Дойде време да кажа един виц от Босненските.
Демек за мюсюлманите от Босна, те най-много бой изядоха по време на войната 1990 ... Нямаха гърба, като сърбите и хърватите.
Ходят Мујо и Хасо по гората и гледат други двама идат от карши в далечината.
- "Ай бързо да се скрием!", вика Мујо
- "Защо, и те са двама като нас? ", Хасо отговаря
- "Те са двама да, ама ние сме сами", обяснява МујоИ аз да ти кажа един виц от Бургас, дакото Григор не ни върне към сериозната тема.
Една жена разказва:
Представляш ли си: Море. Тъмно. Параход. Буря. Дъжд. Светкавици. Огромни вълни. И ние.
Двеста души на парахода. Самички.
цитирай
107. get - - Чакайте приятели ! - вие да не вземете да правите революционен комитет ? :))
17.05.2011 17:58
- Казвам апостол и разбирам човек, който носи светлината на Доброто и Словото !!
Кога човек се осъзнае ! - Кой е, откъде идва, коя му е татковината - Този човек от роб - Свободен става !!! ... за такъв Апостол на Велес говоря ! :))

- Защото ИСТИННОТО слово е СВЕТЛИНА ! - дава свобода на ума и човека !

Какво казва апостол Тома в евагелието си ?!!
- Този който, е роб против волята си – може да стане свободен !
- Но този който от свободен, по своя воля или на господар, се е продал в робство – повече не ще да стане свободен !

- А какво казва Иисус на фарисеите (които са били нещо, като сегашните комунисти-капиталисти) ?! ... яничарите на народите ни !!
" Иисус им отговори: истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха.
- А робът не пребъдва вечно вкъщи; синът пребъдва вечно. (...) Аз говоря това, що съм видял у Моя Отец; а вие вършите онова, що сте видели у вашия отец.
Отговориха Му и рекоха: наш отец е Авраам.
Иисус им рече: да бяхте чеда на Авраама, щяхте да вършите делата Авраамови. А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви каза истината, що чух от Бога.(...) Иисус им рече: да беше Бог ваш Отец, щяхте да Ме обичате, понеже Аз съм излязъл и дохождам от Бога; защото Аз не съм дошъл от Себе Си, а Той Ме прати. Защо не разбирате речта Ми? Защото не можете да слушате словото Ми.
ВНИМАНИЕ !!
- Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата."

- Това е АПОСТОЛА ! - Това трябва да проповядва ! ... Това е правил и Джинот "апостол велешки" - Светла му памет !

- С уважение и здрави да сте !

от Гет "ктист"

П.П. Дано ме разберете ... особено Никола, че то с тези Евангелия - да не приемете че, поп ви говори ??! :)))
цитирай
108. sande - Разбрахме те, братко Григоре, ние малко като деца немирни поиграхме, пошегувахме се, ...
17.05.2011 21:09
Не бъди толкоова строг.

На памет не ни пада да сме вистински Апостоли.

Но ние сме от лугьето на Апостолите, от лугьето на Василие Левски.
цитирай
109. get - - Е-е-е, не де ! - Не съм толкова строг и сериозен, ако ме познаваш ? :))
17.05.2011 21:31
sande написа:
Не бъди толкоова строг.

На памет не ни пада да сме вистински Апостоли.

Но ние сме от лугьето на Апостолите, от лугьето на Василие Левски.


- И вино пия и лакърдия казвам ... и-и-и тез трите неща :))) ! - живият човек - живее с живите ! :))
- Поради Никола толкоз се разприказвах и-и-и така сериозен станах :)) - защото и ние не сме добре ... но при тях ... ??!! - Страшно-о-о !! - половината род на жена ми е в сръбска и гръчка Македония ! - Дядото(баща й) ходи на гости в Скопие преди около десет години ... та разказва !
Много добре ни посрещнаха братовчедите(старите). Дойде време младите(децата им) да се връщат от работа. Тогава роднините казват - И хайде сега какво що говорихме - дотука ... Защото идват "сърбите".
Трябва да поясня, че повечето от тях работят, като чиновници(държавни хора - хранени).
- А кажи ми как да ги поканя на гости или ида там - при такива хора ... объркани ??! ... научени да мразят българина и българското име !!!

- Дано брат Никола ... Господ му даде - малко от малко да помогне - та то бива ли такова нещо - братя, сестри - а скарани !!? - Това бива ли ??
цитирай
110. sande - Григоре, прочетох отново, на ясна глава, словото ти за Апостолите ...
18.05.2011 07:58
...Самият ти говориш като Апостол.

А за нас с брата Никола от Велес, привременно на работа в Германия, е достатъчно да се чувстваме като част от хората на Апостола Васил Левски. Тези хора нямат да се свършат, да изчезнат никога. Изчезнат ли - няма я България.
Никола сам признава, че е задоен от сърбите, "сръбски продукт бил", а не мрази българите, като гледам - даже ги уважава, а може и да ги обича братски.
Ай, да му се не види! Чудна работа!
цитирай
111. pioneer - Мен ми е ясно, че първата задача на ...
18.05.2011 11:44
Мен ми е ясно, че първата задача на македонците след отделянето е регулиране на отношенията с България. Не са ни гърците ни албанците ни сърбите толкова важни.
Без това няма ходене напред.
Ето 20 години минаха, никой нищо не прави.
Се пулат към Белград и чакат заповед.
Това го правили 100 години и продължават да го правят!
Единственото обяснение е "Народът и властите там не си обичат страната, в която живеят". Друго не ми идва на памет.
Жалко.
цитирай
112. tota - Мен ми е ясно, че първата задача на ...
18.05.2011 12:53
pioneer написа:
Мен ми е ясно, че първата задача на македонците след отделянето е регулиране на отношенията с България. Не са ни гърците ни албанците ни сърби толкова важни.
Без това няма ходене напред.
Ето 20 години минаха, никой нищо не прави.
Единственото обяснение е "Народът и властите там не си обичат страната, в която живеят". Друго не ми идва на памет.
Жалко.

Вярно разсъждаваш, Никола. Проблемът е във властите, чиято пъпна връв е вързана още за Сърбия. Или вървят по течението. Власт не се дава. Трябва да дойдат нови хора с ясно съзнание, че са българи. Не други, а такива, които осъзнават че всичко, което са преживели е плод на голямата политика на т. н. Велики. И те да вземат нещата в свои ръце. Но както казва и Санде, те нашите мъртви те са тези, които ще ни съберат отново, защото тях почитаме и тук в България и там в Македония. И защото те умряха за този идеал - България цяла да е....
цитирай
113. pioneer - Се пулат към Белград и чакат запо...
18.05.2011 12:55
Се пулат/гледат към Белград и чакат заповед.
Това го правили 100 години и продължават да го правят!
цитирай
114. sande - България и Македония са като сиамски близнаци. Ако се разделят, единия умира!
18.05.2011 13:58
pioneer написа:
Мен ми е ясно, че първата задача на македонците след отделянето е регулиране на отношенията с България. Не са ни гърците ни албанците ни сърбите толкова важни.
Без това няма ходене напред.
Ето 20 години минаха, никой нищо не прави.
Се пулат към Белград и чакат заповед.
Това го правили 100 години и продължават да го правят!
Единственото обяснение е "Народът и властите там не си обичат страната, в която живеят". Друго не ми идва на памет.
Жалко.


Но комунистите не верват в Бог, та ще ти верват на друго нещо.
Това, в което верваха - умре.
Друго нема.

Аз казах моято вистина, моята формула. На Санде.

Р Македония пожрлучи независимост от Сърбия, срещу зависимост от нея.
Бартерна сделка. Даваш - получаваш.

Отиват македонски българи /Крум Чушков и др./ при президента Киро Глигоров с настояване Р Македония да се обяви за сближаване с България. Киро казва: "Не може. Кръв до колена!"

Това е положението.
цитирай
115. sande - Те са си филиал на Белград, нема какво да се крие...
18.05.2011 14:04
pioneer написа:
Се пулат/гледат към Белград и чакат заповед.
Това го правили 100 години и продължават да го правят!


... Това устройва и гърците, защото сърбите и гърците са стратегически приятели и не искат между тях да има друга държава. Магистралата и линията Гърция - Врадрска долина - Белград - Европа.
И да има държавица - тя трябва да е техна.

Както е.

А македонскиот народ не значи пресечена нула. Кой го пита него?

Албанците си кютат. Колкото по-лошо, толкова по-добре. Колкото по-слаби македонци - толкова по-яки албанци. И така натамо.
цитирай
116. get - - Да не делим хората на комунисти и др. "исти" - от работата ми, като криминален ...
18.05.2011 16:51
... полицай една истина разбрах - Хората се делят на почтени и-и-и ... други(да не казвам, че лоша е думата) !
sande написа:
Но комунистите не верват в Бог, та ще ти верват на друго нещо.
Това, в което верваха - умре.

- Пак Христос ще цитирам ... да прощавате !
"Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото; защото от онова, което препълва сърцето му, говорят неговите уста.
Защото няма добро дърво, което дава лош плод, нито пък лошо дърво, което дава добър плод.
И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях."

sande написа:
Отиват македонски българи /Крум Чушков и др./ при президента Киро Глигоров с настояване Р Македония да се обяви за сближаване с България. Киро казва: "Не може. Кръв до колена!"

- Киро Глигоров - знаем го какво мисли - Едно към едно повтаря думите на Д.Благоев и Коминтерна, че македонците са се формирали, като отделна нация. Тази работа я приказват още от 1924 г. ... Ма то тогава не бяха само македонците "нация" ?? - Такива бяха тракийци, добруджанци и шопи !!
- От 1924 г. го приказват ... и за всички тези години нищо не им мръдна в "тиквите" - не искат и не искат, да разберат, че против себе, и народът си вървят !!
- В тази връзка пак ще спомена ... евангелията !! - да прощавате :)) !
"Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма ?"

от Гет "ктист"
цитирай
117. dolsineq - Благодаря за хубавият постинг! :)
18.05.2011 17:54

СРЕЩА

Жадуваният миг на срещата дойде,

ти даде ми ръка и с мен пое

по пътища сумрачни и неясни

със блянове за слънце и мечти за щастие.

И двамата надявахме се страстно

да се намерим, без да ни е ясно,

че сме съсипани и покосени

от мъките отдавна преживени.

Така завинаги се разделихме,

остана само болка стягаща в гърдите.

А ти – безмълвна, просълзена, зъзнеща,

си тръгна, както бе дошла – за никъде не

бързаща.

Йован Дучич
цитирай
118. sande - Григоре, приятелю, съгласен съм - не трябва да делим хората, ама те сами се делят ...
18.05.2011 18:23
- Киро Глигоров - знаем го какво мисли - Едно към едно повтаря думите на Д.Благоев и Коминтерна, че македонците са се формирали, като отделна нация. Тази работа я приказват още от 1924 г. ... Ма то тогава не бяха само македонците "нация" ?? - Такива бяха тракийци, добруджанци и шопи !!
- От 1924 г. го приказват ... и за всички тези години нищо не им мръдна в "тиквите" - не искат и не искат, да разберат, че против себе, и народът си вървят !!
- В тази връзка пак ще спомена ... евангелията !! - да прощавате :)) !
"Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма ?"

от Гет "ктист"
цитирай

Никога не съм мислил, че днешния ден и миналото са толкова свързани и даже обусловени! от миналото.
цитирай
119. sande - Григоре, приятелю, съгласен съм - не трябва да делим хората, ама те сами се делят ...
18.05.2011 18:25
- Киро Глигоров - знаем го какво мисли - Едно към едно повтаря думите на Д.Благоев и Коминтерна, че македонците са се формирали, като отделна нация. Тази работа я приказват още от 1924 г. ... Ма то тогава не бяха само македонците "нация" ?? - Такива бяха тракийци, добруджанци и шопи !!
- От 1924 г. го приказват ... и за всички тези години нищо не им мръдна в "тиквите" - не искат и не искат, да разберат, че против себе, и народът си вървят !!
- В тази връзка пак ще спомена ... евангелията !! - да прощавате :)) !
"Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма ?"

от Гет "ктист"
цитирай

Никога не съм мислил, че днешния ден и миналото са толкова свързани и даже обусловени! от миналото.
цитирай
120. sande - Благодаря ти мила, dolsineq, че ни връщаш по един лъчезарен начин към същността на разказа, към духа и културата ...
18.05.2011 18:30
dolsineq написа:

СРЕЩА

Жадуваният миг на срещата дойде,

ти даде ми ръка и с мен пое

по пътища сумрачни и неясни

със блянове за слънце и мечти за щастие.

И двамата надявахме се страстно

да се намерим, без да ни е ясно,

че сме съсипани и покосени

от мъките отдавна преживени.

Така завинаги се разделихме,

остана само болка стягаща в гърдите.

А ти – безмълвна, просълзена, зъзнеща,

си тръгна, както бе дошла – за никъде не

бързаща.

Йован Дучич


... Защото ние караме-вараме, все в блатото на Андрешко се набутваме, все на политика и на история го избиваме.

Поздрави и възхищения!
цитирай
121. get - - А някой път ... така, запитвали ли сте се ...
18.05.2011 23:31
sande написа:
- Киро Глигоров - знаем го какво мисли - Едно към едно повтаря думите на Д.Благоев и Коминтерна, че македонците са се формирали, като отделна нация. Тази работа я приказват още от 1924 г. ... Ма то тогава не бяха само македонците "нация" ?? - Такива бяха тракийци, добруджанци и шопи !!
- От 1924 г. го приказват ... и за всички тези години нищо не им мръдна в "тиквите" - не искат и не искат, да разберат, че против себе, и народът си вървят !!
- В тази връзка пак ще спомена ... евангелията !! - да прощавате :)) !
"Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма ?"

от Гет "ктист"
цитирай

Никога не съм мислил, че днешния ден и миналото са толкова свързани и даже обусловени! от миналото.


... Защо прадедите ни са измислили две думи - Хора и Човеци ?

- На времето, съм чувал от стари хора приказката - Човеци много - хора малко ! ... млад глупав бях, не се сетих да питам ... сега вече няма Кой ?!

- А това, че хората се делят - Човека не е овца, че да го лъчи овчарина - Хехе ! - ако, пък се остави да го лъчат(да върви по чужда воля) значи заслужава овчата си съдба !! :)))

П.П. Никола ако не разбираш (?) ... що е "лъча" (!) това е синоним на думата "деля" ... "отделям - разделям" ... навремето в старите градски песни се е пеело често за "разлъка" - разделба на двама млади :)))

- Е-ех, любов ... Любов ! - Да не взема и аз да пропиша стихове, като Дучич ?? - ама веке не ми е време за любов ! - Стана като в песента "Де гиди, луди млади години ... отлетяхте като бели гълъби ... !! :))) - Знаеш ли я ?

- Здрави да сте !
цитирай
122. sande - А дядо Иван Вазов какво казва: "Люлякът ми замириса" ...
19.05.2011 08:08
- Е-ех, любов ... Любов ! - Да не взема и аз да пропиша стихове, като Дучич ?? - ама веке не ми е време за любов ! - Стана като в песента "Де гиди, луди млади години ... отлетяхте като бели гълъби ... !! :))) - Знаеш ли я ?

Григоре, никога не е късно за нищо - залюбов, за стихове.
Както и да се изложиме.

Благодаря ти,че с коментарите си тук даде един добър тон на разговора.
цитирай
123. get - - Почти нищо мое не Зборя :)) ... кажувам думи на по-стари и мъдри БОлГаре ! :))
19.05.2011 11:16
sande написа:
- Е-ех, любов ... Любов ! - Да не взема и аз да пропиша стихове, като Дучич ?? - ама веке не ми е време за любов ! - Стана като в песента "Де гиди, луди млади години ... отлетяхте като бели гълъби ... !! :))) - Знаеш ли я ?

Григоре, никога не е късно за нищо - залюбов, за стихове.
Както и да се изложиме.

Благодаря ти,че с коментарите си тук даде един добър тон на разговора.

- Ето какво казва Яворов ... Пейо(певецот) ... като Орфей

Ден денувам... ( на Гоце Делчев)

Ден денувам - кътища потайни
нощ нощувам - пътища незнайни
....
Леле моя
ти Пирин планино!
Море църно
цариградско вино.

С ВРАГ ВРАГУВАМ - МЯРА СПОРЕД МЯРА,
с БЛАГ БЛАГУВАМ - ВЯРА ЗАРАД ВЯРА
нямам братец, ни сестрица -
братец да ме хвали,
а сестра да жали...

Леле моя
сабя халосия!
Море люта
одринска ракия.

Бог богува - нека си богува,
цар царува - века ли царува?
Нямам либе, първа обич -
мене да очаква
и да ме оплаква...

Леле моя
пушка огнебойка!
Море тънка
солунска девойка.

- След Яворов, Ботев, Вазов ... може ли човек поет да се зове ? - Те бяха ТИТАНИ, защото писаха за народът си ... кога имаше още народ, а не ... овци(да ме прощавате !). Защото сега не сме по-горни от овце - защото всеки душманин дето се прави на политик - ни лъчи и завръща, както нему се иска !!
- Прости ми български народе !!

от Гет "ктист"

П.П. Поради това се почувствах длъжен ... Да говоря с думите на Апостолите ни !!
- Дано са прочели повече братя и сестри ... Та да се "събудят" и разберат че, във всеки от тях се крие БОГарин - Чедо на Бог !! ... въпросът е да го разбудим това ??!

- Здрави да сте !
цитирай
124. sande - Те се родиха, когато трябваше да се родят, иначе България загиваше, Кюрдистан ...
19.05.2011 14:51
124. get - - Почти нищо мое не Зборя :)) ... кажувам думи на по-стари и мъдри БОлГаре ! :))
11:16
- След Яворов, Ботев, Вазов ... може ли човек поет да се зове ? - Те бяха ТИТАНИ, защото писаха за народът си ... кога имаше още народ, а не ... овци(да ме прощавате !). Защото сега не сме по-горни от овце - защото всеки душманин дето се прави на политик - ни лъчи и завръща, както нему се иска !!
- Прости ми български народе !!

.. И сега ни трябват такива титани! За съжаление имаме - хайвани!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 1690566
Постинги: 181
Коментари: 5688
Гласове: 10724
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031