Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 10:13 - ЕДНА БЪЛГАРКА В САРАЕВО
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 63903 Коментари: 129 Гласове:
80

Последна промяна: 30.01.2015 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЕДНА БЪЛГАРКА В САРАЕВО



Сараево, Сараево, шехер Босно, волим те,

лепа Азро, лепа Азро, свуд по свету, тражим те!

популярна песен

 

 

Сигурно и на вас ви  са  се случвали подобни кръгове: една история започва и завършва в кръг, а след време попадате в нов кръг на същата история, която се затваря отново пред очите ви, без да сте сигурни, че може да се отвори и трети кръг.

Ето ви  една такава история, започнала 1992 година и завършила през 2000-та година.

Обади ми се по вътрешния телефон началникът на дирекцията Теохаров и каза: “При мен чака една жена от Босна и Херцеговина, българка, женена в Сараево, приеми я, виж каква е работата.”След малко тя влезе в стаята: около 40 – 45 годишна, стройна, с красиви, но строги черти на лицето, с високо чело, обрамчено от черна коса и къдрици,  падащи на вълни по раменете й, с изострени, нервни скули, които придават някаква непрегнатост и даже измъченост в изражението й. Това чувство се подсилва от  очите й – трескави, излъчващи спотаена болка, тревога и  отчаяние.

Разказва, че предишния ден  е пристигнала от Сараево, където е започнала война. Прибира се у дома в сараевския квартал “Марин Двор”,  а пред жилищния блок въоръжени хора, не я пускат да влезе.  Казват й, че всички жилищни сгради наоколо са  вече военни обекти от тях се стреля, по тях се стреля.

“Но това е моят дом, как така?” – пита тя, почти с детинска наивност,  учудване и възмущение.

“Беше... вече нищо не е наше!” – отговарят й кратко и хладно.

Ама, как така? – проплаква невярващо жената, струва й се ,че това е някаква грозна шега, някакъв кошмарен сън. Държи се за главата, гледа с изумление въоръжените мъже, които бягат нагоре-надолу по стълбите. Повтаря като замаяна: ама как така? ама как така? ...

“Нямате  нищо вече, нямаме нищо вече. Разберете! Няма Сараево! Няма Босна и Херцеговина! ... Има война!... Бягайте!” – казва и мрачно въоръжен мъж, на чиито команди се подчиняват останалите.

Над града е легнала зловеща, гигантска сянка. Слънцето  се е скрило. Огромни черни птици прелитат ниско над смълчаните  домове. Оловното небе сякаш ще се срути всеки момент над  притихналия град. Започва и пукотевица.

Отпращат я към  някакви охранявани общежития  и центрове за бежанци. В този момент  жената  постепенно прозира, че е в огромна беда, че животът се е сгромолясал, че светът се е сгромолясал  и че тя е ... съвсем сама. Мъжът й, лекар в същата болница, в която и тя е лекарка, е в Лондон, при двамата им синове, които учат в колеж там. Това е и единственото, което по някакъв начин я и утешава: все пак те са извън пожара, на сигурно и безопасно място.

А тя тръгва към своето спасение – към България!

От тук, от Варна младата и красива жена, Иванка,  тръгва преди 20 години към непознатото и прималиво Сараево. Запознават се с Изет, бъдещия и съпруг на “Златни пясъци”. И двамата току-що са завършили медицина – тя във Варна, той в Загреб. Любов от пръв поглед. Той я вижда  как излиза от морето: красива, стройна, ослепителна! И тя го забелязва: висок, атлетичен, с лице на млад бог. Заговаря я на непознатия за нея език и искрата пламва. Тичат по пясъка – млади, влюбени, задъхани ... Прегръщат морските вълни, искат да прегърнат облаците, слънцето,  иска им се да прегърнат целия свят!...  Не се разделят до края на ваканцията, а после – с него в Сараево. Харесва й този шумен, приказен град, с шумните си улици, с веселите хора, с жизнения си ритъм, който не стихва до зори.

Раждат им се двама сина, чието отглеждане поглъща цялото й  време. А после работата в Централната болница в Сараево където лекар е и Изет.

Обикалят  курортите на безкрайната Адриатика и всичко е полет, и всичко е радост, и всичко е песен, животът е като романтичен филм.

... До този жесток ден, когато пред дома й я спират непознатите, небръснати,  въоръжени мъже.

Разговаряхме надълго и нашироко  и двамата бяхме единодушни: нищо не може да се направи реално за разрешаване на нейния случай. Докато не свърши войната. Нищо. А войната току-що е започнала. Краят й не се вижда.

Говорихме и за това да потърси БЧК, Международния червен кръст и червения полумесец,  международни хуманитарни организиции, които имат дейност в Босна и Херцеговина.

Жената си замина, но оказа се за мен не съвсем, остана по някакъв чуден начин в паметта ми. Когато в близките месеци и години  станеше дума за Босна, за Сараево,  образът на тази жена, със стиснати устни и втренчени, трескави очи, изплуваше като из мъгла в съзнанието ми, като някакъв образ на войната, на човешката болка и безпомощност.

Пет години след тази  история с Иванка, бях вече   на работа в Сараево. Още в първите дни ми се случи да присъставм на  конференция на Клуба на независимите интелуктуалци на БиХ  на тема “Кой започна пръв?”  От изказващите се ми направи впечатление жена на около  петдесет години, Дженана, както разбрах по-късно, много известна в Босна, учен, университетски професор, известен публицист. Тя разказа за споровете си с Биляна Плавшич, /президент на Република Сръбска от 1996 до 1998 година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг (Швеция) дадена и от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за военни престъпления извършени по време на босненската война./  като  професори в Сараевския университет. Биляна я убеждавала, че за сърбите в БиХ няма друга опция след разпадането на СР Югославия, освен  присъединяването  им към Сърбия. А Дженана и опонирала, че в Босна това е невъзможно: измешани  са по територия, по градове и селища, та даже  и по смесени бракове. Делбата е невъзможна!

Беше някъде през 2000-та година. Един ден, късно след обяд, почти минути преди приключването на работния ден на посолството, на входната врата се позвъня  настоятелно.

Секретарката каза, че на вратата чака Дженана. Така казала: “Аз съм Дженана, искам да говоря с някой, който да ми помогне. Става дума за една българка”.

Една българка!... Тези думи за всеки българин са нещо повече от обикновени думи. Почти като парола звучат. Така ми прозвучаха на мен  този ден.

“Аз съм Дженана! – така се представи. Трябва да помогна  на една моя приятелка – българка. Казва се Иванка, женена е в Сараево, а сега е бежанка в Италия”.

Мигновено я видях в паметта си тази Иванка. Същата, с която  разговарях в началото на войната, през 1992 г. в София. Боже, тя е! Още я веят немилостивите ветрища на съдбата.

Мъжът й и децата й вече били в САЩ, устроили се там, а Иванка била на път да получи американска виза, само един документ трябвало да представи още. Документ от общината в Сараево, удостоверяващ, че тя няма задължения към институциите в БиХ.

В продължение на месец Дженана неуспешно се опитвала да получи този документ. Било поради бюрократични причини, било поради някои личностни вражди /публикувана статия в списанието, където Дженана е главен редактор срещу кмета и общинските служби/.  Накрая решила да се обърне за помощ към посолството.

Получихме необходимия документ и Дженана бе много щастлива.

“Обещала съм на Иванка, а как иначе?  Аз съм Дженана, а Иванка  е моя приятелка!”

Това каза Дженана, с блеснали очи, все едно, че е изпълнила не обещание, а клетва.

***

 

За сведение на прочелите разказа: Войната в Босна и Херцеговина (босненски и хърватски: rat u Bosni i Hercegovini, сръбски: рат у Босни и Херцеговини, грачански: рат у Босни и Херцеговини, агресија на Босну и Херцеговину) е остър междуетнически конфликт (6 април 1992 — 14 септември 1995) на територията на Босна и Херцеговина (бивша република в състава на Югославия) между въоръжени формирования на босненски сърби (Войска на Република Сръбска), мюсюлмани-автономисти (Народна отбрана на Западна Босна), бошняци (Армия на БиХ) и хървати.

В началния етап на войната участие взима и Югославската народна армия. В ожесточения конфликт са въвлечени хървати, доброволци и наемници от всички страни в конфликта (сърби, бошняци]), както и въоръжени сили на НАТО.

Дълго дебатиран е и въпросът дали войната е гражданска война или война на репресии. Босненци и много хървати твърдят, че войната е породена от сръбската и хърватската агресия, базирана на Karadordevo agreement, докато сърбите я причисляват като цивилна война.

Вседстие на кланетата при Сребърница и Маркале НАТО се намесва във войната 1995 г. с Операция "Преднамерена сила", целяща да подкопае военната способност на армията на Република Сръбска, която заплашва да атакува обозначените от ООН "безопасни зони" в Босна и Херцеговина.Войната приключва след подписване на General Framework Agreement за мир в Босна и Херцеговина в Париж на 14 декември 1995 г.

Според последни проучвания броят на убитите през войната хора възлиза на 100 000–110 000, а броят разселени лица възлиза на 2,2 милиона. Изследване от 2007 г. показва , че повечето от намерените 97 207 документирани жертви (цивилни и войници) са босненци (66%), следвани от сръби (25%), хървати (8%) и малък брой албанци и роми. Босненци страдат и от много цивилни жертви (83%) сравнено със сърбите (10%) и хърватите (5%), което води до систематичното изнасилване на много жени специално в източна Босна от боснески сърби (изчислен приблизително броят на изнасилените жени варира между 20,000 до 50,000). Голяма част от жертвите са и деца.

Според детайлния доклад за войната, направен от Централно разузнавателно управление, 90% от военните престъпления в Босненската война са направени от сърби.През 2005 г. конгресът на САЩ излиза с резолюция, обявяваща, че сръбската политика на агресия и етническо пречистване съвпада с термина, определящ геноцид. До началото на 2008 г. 45 сърби, 12 хървати и 4 босненци са осъдени заради военни престъпления от ICTY във връзка с балканските войни през 90-те. Сърбите и хърватите са осъдени заради систематични военни престъпления, а босненците заради индивидуални такива. Някои от високопоставените политически лидери на Сърбия (Momčilo Krajišnik and Biljana Plavšić), както и на Хърватия (Dario Kordić) са осъдени заради военни престъпления, докато срещу други продължават да се водят дела от ICTY (Radovan Karadžić and Jadranko Prlić). Геноцид е най-сериозното военно престъпление, в което са обвинени сърбите, престъпление срещу човечеството

***














Гласувай:
80



1. sande - Извинявам се, получи се някаква микрофония при качването на клиповете на песента,
12.02.2011 10:38
Ще се опитам да отстраня дефекта. Иначе на ю тюб може да чуете тази песен в най-различни клипове. Тук съм избрал концерта на стадеиона "Кошево" в Сараево и един клип от младите години на Халид Бешлич. Преди години претърпял тежка катастрофа, престанал да пуши / до тогава по три кутии дневно/ и напълнял.

***

А песента "Сараево, Сараево ..." е като босненски химн. Натоварена е и емоционално от войната. Чуят ли първият вик на Халид Бешлич "Сараевоооо", всички / 50 хиляди или повече/ скачат и полудяват, изпадат в транс, всички пеят неистово, просто не може да се опиише, термоядрен взрив, стадионът ще се продъни, или ще излети към небето.
цитирай
2. анонимен - Аристотел
12.02.2011 11:25
Няма микрофония, нещо може би временно с връзката си имал проблем.

Можеш да пишеш, признавам те! :-) Поздрави!
цитирай
3. sande - Благодаря ти, приятелю, май ще се оправи тази микрофония...
12.02.2011 11:51
анонимен написа:
Няма микрофония, нещо може би временно с връзката си имал проблем.

Можеш да пишеш, признавам те! :-) Поздрави!


Поздрави!
цитирай
4. audan - Обикновеният човек и политикът
12.02.2011 14:56
" Дженана, много известна в Босна, учен, университетски професор, известен публицист. Тя разказа за споровете си с Биляна Плавшич /тогава президент на Република Сръбска, бъдещ затворник в Хага/ като професори в Сараевския университет. Биляна я убеждавала, че за сърбите в БиХ няма друга опция след разпадането на СР Югославия, освен присъединяването им към Сърбия. А Дженана и опонирала, че в Босна това е невъзможно: измешани са по територия, по градове и селища, та даже и по смесени бракове. Делбата е невъзможна!"

Така е то - обикновените хора се разбират помежду си, дори се женят и живеят щастливо. А алчните политици се чудят как да им правят проблеми.
Така е навсякъде, за съжаление!

Поздрави на Санде и да се държи достойно с чужденци и в особено в чужбина, защото там не е "Санде", а "някакъв българин". И от това какво е казал и направил, там казват "българите са лоши" или "българите са чудесни".

Е, явно се справя, щом се отнасят към него с уважение! :)
цитирай
5. ivankalilova - БЛАГОДАРЯ ТИ, ПРИЯТЕЛЮ!!!!!!!...
12.02.2011 15:04
БЛАГОДАРЯ ТИ, ПРИЯТЕЛЮ!!!!!!!!!!!!ЗА ВСИЧКО!:))))))))))))))))
цитирай
6. sande - Да, приятелю, думата "българин" трябва да ни бъде парола?
12.02.2011 15:14
audan написа:
" Дженана, много известна в Босна, учен, университетски професор, известен публицист. Тя разказа за споровете си с Биляна Плавшич /тогава президент на Република Сръбска, бъдещ затворник в Хага/ като професори в Сараевския университет. Биляна я убеждавала, че за сърбите в БиХ няма друга опция след разпадането на СР Югославия, освен присъединяването им към Сърбия. А Дженана и опонирала, че в Босна това е невъзможно: измешани са по територия, по градове и селища, та даже и по смесени бракове. Делбата е невъзможна!"

Така е то - обикновените хора се разбират помежду си, дори се женят и живеят щастливо. А алчните политици се чудят как да им правят проблеми.
Така е навсякъде, за съжаление!

Поздрави на Санде и да се държи достойно с чужденци и в особено в чужбина, защото там не е "Санде", а "някакъв българин". И от това какво е казал и направил, там казват "българите са лоши" или "българите са чудесни".

Е, явно се справя, щом се отнасят към него с уважение! :)



Трябва да сме единни, солидарни, българи!
цитирай
7. petgen - Потресаваща история. Да пази Бог от ...
12.02.2011 15:25
Потресаваща история. Да пази Бог от това проклятие, войната! Съумяваш да постигнеш тръпка у читателя от прочетеното.Благодаря и за личното посвещение!
Явно имаш много спомени...време е за Мемоари, Санде, ако вече не си издал такива?:)
цитирай
8. yotovava - Санде, приятелю,
12.02.2011 15:31
за това трябва да се пише, много да се пише! Ни сме слепи като къртици и само хора, които са били на мястото на събитията, могат да ни дадат ясна представа за това какво се е случвало. И какво не бива да се повтаря.
Не мога да се отърся отще от тръпките, които пълзяха по мен, докато четох всичко това и докато слушах песните.
Поклон пред смелостта на перото ти.
Валя
цитирай
9. sande - Радвам се, Поетесо, радвам се, Учителнице,
12.02.2011 15:32
petgen написа:
Потресаваща история. Да пази Бог от това проклятие, войната! Съумяваш да постигнеш тръпка у читателя от прочетеното.Благодаря и за личното посвещение!
Явно имаш много спомени...време е за Мемоари, Санде, ако вече не си издал такива?:)


Твоето мнение е много важно за мен. Не ме жали.
Каквото има - кажи ми. Даже за правописа.

Поздрави!
цитирай
10. sande - Валя, некой никога не знае какво го очаква ...
12.02.2011 15:36
yotovava написа:
за това трябва да се пише, много да се пише! Ни сме слепи като къртици и само хора, които са били на мястото на събитията, могат да ни дадат ясна представа за това какво се е случвало. И какво не бива да се повтаря.
Не мога да се отърся отще от тръпките, които пълзяха по мен, докато четох всичко това и докато слушах песните.
Поклон пред смелостта на перото ти.
Валя


... Както тези хора от Босна и нашата Иванка. Тя мина през Рая! И през Ада! За съжаление. И е жива - в Америка илиш ... някъде. Може и да пречете историята си, видяна от мен.
цитирай
11. smile999 - С мнението на Генчето съм, абсол...
12.02.2011 15:56
С мнението на Генчето съм, абсолютно!Сядай и запрятай ръкави за мемоари!
цитирай
12. sande - Оно какво си требе, оно си сака ...
12.02.2011 16:01
smile999 написа:
С мнението на Генчето съм, абсолютно!Сядай и запрятай ръкави за мемоари!


Много сте мили. Ще се постарая да не ви разочаровам.
С обич.
цитирай
13. masterpiece08 - sande,
12.02.2011 16:12
благодаря ти, приятелче! Трогната съм, а разказът ти е разтърсващ...
Съпричастна съм към събитията в бивша Югославия,макар и косвено.
Спомням си как, докато бяхме на един съсловен конгрес в Истанбул през 1999, съобщиха, че са започнали военни действия в Прищина. Десетина колеги оттам, с които бяхме се запознали току-що, си заминаха предварително. Няма да забравя тревогата и болката в очите им. Няма нищо по-безсмислено от войните и противопоставянето между хората. За жалост това е един от основните лостове и механизми, с които една малобройна върхушка все още "управлява" Света...
Поздрави за позицията и силния разказ, Приятелю!
цитирай
14. sande - Валентина, благодаря ти, твоите думи са много важни за мен ...
12.02.2011 16:30
masterpiece08 написа:
благодаря ти, приятелче! Трогната съм, а разказът ти е разтърсващ...
Съпричастна съм събитията в бивша Югославия,макар и косвено.
Спомням си как, докато бяхме на един съсловен конгрес в Истанбул през 1999, съобщиха, че са започнали военни действия в Прищина. Десетина колеги оттам, с които бяхме се запознали току-що, си заминаха предварително. Няма да забравя тревогата и болката в очите им. Няма нищо по-безсмислено от войните и противопоставянето между хората. За жалост това е един от основните лостове и механизми, с които една малобройна върхушка все още "управлява" Света...
Поздрави за позицията и силния разказ, Приятелю!


Ласкае ме факта, че одобряваш разказа и позицията и въобще ми е драго вниманието ти.
цитирай
15. zelas - Санде, Санде какъв разказ си нап...
12.02.2011 16:32
Санде, Санде какъв разказ си написал, каква човешка драма! Най-тъжното е, че семейството накрая се е отзовало в едно друго болно общество отвъд океана.

"Кой започна пръв?"

В този въпрос се крие ключът към всичките ни балкански проблеми и разбории. Като започнем от това, че въпросът - кой започна пръв югославската война и по принцип всяка друга братоубийствена война на полуострова - е не правилно зададен, защото би трябвало да е "Кой беше насъскан пръв да вдигне нож брата си?"

Но дори и да предположим, че кофликтът започва изцяло на местна основа, трябва най-сетне да разберем, че за да се разбие този порочен кръг един от нас трябва да ПРОСТИ пръв.
Без ПРОШКАТА, кръгът, в който ти и Иванка неволно сте попаднали, няма да бъде преодолян. Ще продължи да ни завихря.

Не е важно, кои започна пръв, а кой ще прости пръв!!!

Продължавай да пишеш Санде, само така ще протегнем отворена ръка към нашите братя из целия Балкански полуостров.
Още Херодот е казал за нас, че ако сме обединени ще бъдем първи на света!
цитирай
16. sande - Радвам се, приятелю Пламене, че харесваш написаното и посланията в него ...
12.02.2011 16:38
zelas написа:
Санде, Санде какъв разказ си написал, каква човешка драма! Най-тъжното е, че семейството накрая се е отзовало в едно друго болно общество отвъд океана.

"Кой започна пръв?"

В този въпрос се крие ключът към всичките ни балкански проблеми и разбории. Като започнем от това, че въпросът - кой започна пръв югославската война и по принцип всяка друга братоубийствена война на полуострова - е не правилно зададен, защото би трябвало да е "Кой беше насъскан пръв да вдигне нож брата си?"

Но дори и да предположим, че кофликтът започва изцяло на местна основа, трябва най-сетне да разберем, че за да се разбие този порочен кръг един от нас трябва да ПРОСТИ пръв.
Без ПРОШКАТА, кръгът, в който ти и Иванка неволно сте попаднали, няма да бъде преодолян. Ще продължи да ни завихря.

Не е важно, кои започна пръв, а кой ще прости пръв!!!

Продължавай да пишеш Санде, само така ще протегнем отворена ръка към нашите братя из целия Балкански полуостров.
Още Херодот е казал за нас, че ако сме обединени ще бъдем първи на света!



Съгласен съм - Балканите и българите имат огромен потенциал и тепърва ще учудят и смаят Света.
Нищо, че сега сме паднали.
цитирай
17. dolsineq - Благодаря, Санде!
12.02.2011 16:46
... Никога няма да забравя масовият гроб в Съребреница. Не съм допускала, че в най-новата история на Балканите това е възможно да стане. Лошото е, че е напълно възможно и да се повтори...
цитирай
18. sande - Мила, ти знаеш много повече от разказаното в разказа...
12.02.2011 16:56
dolsineq написа:
... Никога няма да забравя масовият гроб в Съребреница. Не съм допускала, че в най-новата история на Балканите това е възможно да стане. Лошото е, че е напълно възможно и да се повтори...


Права си. Никой не вярва, че може да се стъмни небето. И да се събори на главите ни. Но се случи.
На други хора.
цитирай
19. zelas - . . . Никога няма да забравя масовият ...
12.02.2011 16:57
dolsineq написа:
... Никога няма да забравя масовият гроб в Съребреница. Не съм допускала, че в най-новата история на Балканите това е възможно да стане. Лошото е, че е напълно възможно и да се повтори...


Ама защо е възможно и защо може да се повтори, това питаме ли се?

Ако видим този огън да гори в България, не бива крещим "Кой го запали пръв?" ами тихо и кротко да го загасим веднага преди да се е разгорял и като се потули, да не забравим кой донесе запалката и ни я подари ... с целувка.
цитирай
20. pisatelkata - Благодаря от сърце за поздрава!...
12.02.2011 17:07
Благодаря от сърце за поздрава!
Лек и успешен ден!
цитирай
21. deleted-4udovi6teto - Прекрасен постинг, Санде!
12.02.2011 17:20
Благодаря за него!
Чу
цитирай
22. sande - Аз ти благодаря, Писателке, че си прочела несъчиненото съчинение...
12.02.2011 17:32
pisatelkata написа:
Благодаря от сърце за поздрава!
Лек и успешен ден!

Поздрави.
Приемете моите почитания;
цитирай
23. sande - Благодаря ти, Майсторе!
12.02.2011 17:35
4udovi6teto написа:
Благодаря за него!
Чу


Аз чиракувам при теб и гледам, колкото мога, да не те изложа, както и приятелите от библиотеката в Пастух.
цитирай
24. magicktarot - Благодаря ти, Приятелю!
12.02.2011 17:52
Поздрави, чудесен разказ!:)
цитирай
25. vippoker - тръпки ме побиха прекрасен ра...
12.02.2011 17:56
тръпки ме побиха
прекрасен разказ за това как трябва да си помагаме
независимо то цвят, вяра и т.н.
жоро
цитирай
26. sande - Жоро, срещу безумието винаги трябва да застане човечността, приятелството, солидарността,
12.02.2011 18:03
vippoker написа:
тръпки ме побиха
прекрасен разказ за това как трябва да си помагаме
независимо то цвят, вяра и т.н.
жоро


Но не на думи и не с тържествени слова, а като Дженана. Като орлица е готова да защити и да помогне на приятелката си. Войната не признава отделният човек, там всичко е "на едро", статистика...
цитирай
27. monna - Харесах разказа и те поздравявам, Санде!
12.02.2011 18:06
Войната и агресията са нещо ужасно! Убиват мечти, разделят хора, и все от човек
за човека е, това е трагичното!!!
Благодаря, за вниманието!:)
цитирай
28. sande - Благодаря, Мона, много мило от твоя страна, че си прочела разказа ..
12.02.2011 18:13
monna написа:
Войната и агресията са нещо ужасно! Убиват мечти, разделят хора, и все от човек
за човека е, това е трагичното!!!
Благодаря, за вниманието!:)


.. а пък си го и харесала, което е вече комплимент за мен.
цитирай
29. sladyr4eto87 - благодаря много за поздрава много е ...
12.02.2011 18:46
благодаря много за поздрава много е красиво всичко поздрав приятна вечер
цитирай
30. aqualia - Тази братоубийствена война...
12.02.2011 19:01
... като всички войни на Балканите... унищожи толкова млади хора. Имам пpиятели, които още са там, в Корпуса, имам други, които скоро се върнаха, имам и трети, които се разболяха тежко, след ужасите, които видяха там и сега не са вече между нас... Сега имам още един приятел, който протяга ръка на мира в Сараево. Сполай ти, Санде! Бог да те багослови и нека има любов и справедливост, на нашия прекрасен полуостров, украсен от дивната природа с толкова хубост, без да я заслужаваме още!
цитирай
31. анонимен - Поздравления, Санде!
12.02.2011 19:06
В края на краищата човечността ще победи.
цитирай
32. razkazvachka - Поздравления за тази композиция - разказа и песента!
12.02.2011 19:08
От човешка гледна точка - политиката се прави от някакви хора, войната - също - а от човешка гледна точка са престъпление срещу човечеството.
Но те изнесоха войната този път и поеха страданието, отреждано от разни "висши сили" за нас...

Благодаря за поздрава! Жив и здрав да си - да имаш да разказваш:))))
цитирай
33. 4aiotgluhar4e - Санде, благодаря ти!!!
12.02.2011 19:12
Твоят разказ ме потресе, та още не мога да се осеферя.
За съжаление ние приемаме войната само като статистика, а тя не е. Тя е Иванка, Дженана, Изет... Човешки съдби, прекършени или променени завинаги, изгоряла земя, вражди и жажда за мъст, които ще тлеят още векове. За добро или за лошо, тук, на Балканите, е така, кръвта кипва и пердето пада...

За музиката... Честен човек съм и признавам, че не харесвам този жанр, но... това изпълнение е просто потресаващо, вероятно защото е комбинирано и с уникална гледка. Поразително е усещането за енергия, идваща от 50 000 човека, обединени от любов!

Още веднъж, благодаря за поздрава, приятелю! За мен е чест!
цитирай
34. stela50 - Помня тези дни ,описани от теб в един вълнуващ разказ...
12.02.2011 19:15
С интерес прочетох затрогващата човешка драма ,наистина трябва да помислиш сериозно за книга . Трябва да се пише и чете за ужасите на войната и за преживяваниятя на хората ,разделени от близки ,за съпричастието и помощта ,за човечността ,за всичко .
Благодаря от сърце за поздрава и хубавия разказ .
цитирай
35. tili - Благодаря за поздрава,
12.02.2011 19:28
благодаря за четивото. То въздейстава силно, защото историята е пречупена през съдбите на реалните хора.
Права е Стела - помисли за книга! :))
цитирай
36. tryn - Един постинг, който смути деня ми...
12.02.2011 19:35
И разказът, написан със сърце и с професионално майсторство, и историческата справка под него, и песните - вълнуват, разтърсват, извикват протест срещу най-голямото човешко безумие, войната...

Приветствам те, Санде, за хуманната позиция и за умението да внушаваш своята истина и да стигаш до сърцата...
Благодаря ти за специалното внимание, за това, че съм между поздравните от теб.

Пожелавам ти бодрост и сили – да си спомняш и да разказваш...
С приятелски поздрав, Елица :)

цитирай
37. sande - Да, Поете, в това е надеждата ...
12.02.2011 19:39
parasol написа:
В края на краищата човечността ще победи.


Човечността се проявява най-силно при екстремални условия. Като естествена реакция на безумието и тържеството на насилието/временно/.
цитирай
38. sande - Радвам се, че си прочела разказа ...
12.02.2011 19:44
razkazvachka написа:
От човешка гледна точка - политиката се прави от някакви хора, войната - също - а от човешка гледна точка са престъпление срещу човечеството.
Но те изнесоха войната този път и поеха страданието, отреждано от разни "висши сили" за нас...

Благодаря за поздрава! Жив и здрав да си - да имаш да разказваш:))))


... Особено като знам, че тези дни са ти преангажирани с университетските работи.
цитирай
39. sande - Музиката е добре познатата югославска популярна музика, може би тангира към чалгата, но ...
12.02.2011 19:52
4aiotgluhar4e написа:
Твоят разказ ме потресе, та още не мога да се осеферя.
За съжаление ние приемаме войната само като статистика, а тя не е. Тя е Иванка, Дженана, Изет... Човешки съдби, прекършени или променени завинаги, изгоряла земя, вражди и жажда за мъст, които ще тлеят още векове. За добро или за лошо, тук, на Балканите, е така, кръвта кипва и пердето пада...

За музиката... Честен човек съм и признавам, че не харесвам този жанр, но... това изпълнение е просто потресаващо, вероятно защото е комбинирано и с уникална гледка. Поразително е усещането за енергия, идваща от 50 000 човека, обединени от любов!.

е веднъж, благодаря за поздрава, приятелю! За мен е чест!


... те си я обичат. И младите и старите. Видно е от еуфориата на стадиона. Халид Бешлич е от най-голямите им звезди, наред с Лепа Брена, Дино Мерлин, Весна Змиянац, Мирослав Илич и др.
цитирай
40. sande - Да, работата ми беше такава, че все по горещите точки се оказах - Афганистан, Р Македония, Косово, БиХ...-
12.02.2011 19:56
stela50 написа:
С интерес прочетох затрогващата човешка драма ,наистина трябва да помислиш сериозно за книга . Трябва да се пише и чете за ужасите на войната и за преживяваниятя на хората ,разделени от близки ,за съпричастието и помощта ,за човечността ,за всичко .
Благодаря от сърце за поздрава и хубавия разказ .


Радвам се, че си харесала разказа за Иванка и Дженана.

цитирай
41. sande - Поздрави за добрите думи.
12.02.2011 19:59
tili написа:
благодаря за четивото. То въздейстава силно, защото историята е пречупена през съдбите на реалните хора.
Права е Стела - помисли за книга! :))


С най-добри пожелания и за теб.
цитирай
42. sande - Радвам се, че си харесала разказа, както и песента ...
12.02.2011 20:04
tryn написа:
И разказът, написан със сърце и с професионално майсторство, и историческата справка под него, и песните - вълнуват, разтърсват, извикват протест срещу най-голямото човешко безумие, войната...

Приветствам те, Санде, за хуманната позиция и за умението да внушаваш своята истина и да стигаш до сърцата...
Благодаря ти за специалното внимание, за това, че съм между поздравните от теб.

Пожелавам ти бодрост и сили – да си спомняш и да разказваш...
С приятелски поздрав, Елица :)



Добре на Балканите да се познаваме повече. Наследството не е от най-доброто, но бъдещето трябва да бъде друго - на приятелство и сътрудничество.
цитирай
43. martiniki - -istoriqta e pokyrtitelna, razkazana sys syrce
12.02.2011 20:10
tuk nqmam kirilica i zvuk, no 6te 4uq pesenta kato se pribera!

blagodarq, sande
цитирай
44. hristo27 - Благодаря, че и аз съм удостоен да ...
12.02.2011 20:16
Благодаря, че и аз съм удостоен да прочета тази невероятна история!
Поздрави от мен за една хубава вечер за теб и семейството ти!
цитирай
45. petgen - Ей, sande, не съм наблюдавала до...
12.02.2011 20:19
Ей, sande, не съм наблюдавала досега числеността на коментарите към нещата ти, нооооо това , което виждам...е красноречиво: улавяш болезнени теми, докосваш, вълнуваш... Поздравления още веднъж!:)
цитирай
46. sande - Благодаря ти.
12.02.2011 20:25
martiniki написа:
tuk nqmam kirilica i zvuk, no 6te 4uq pesenta kato se pribera!

blagodarq, sande


Хубава вечер!
цитирай
47. sande - Христо, радвам се, че си прочел разказа
12.02.2011 20:30
hristo27 написа:
Благодаря, че и аз съм удостоен да прочета тази невероятна история!
Поздрави от мен за една хубава вечер за теб и семейството ти!


Посветил съм разказа на хора от Блога, с които сме по-близки, аз чета и коментирам техни работи, те мои, по често или по-рядко.
Това е така да се каже моята група. Аз имам афинитет към тези хора и мисля, че това е нещо хубаво.
цитирай
48. sande - Генке тази тема е Балканска, нашенска, човешка, а мисля и общочовешка ...
12.02.2011 20:34
petgen написа:
Ей, sande, не съм наблюдавала досега числеността на коментарите към нещата ти, нооооо това , което виждам...е красноречиво: улавяш болезнени теми, докосваш, вълнуваш... Поздравления още веднъж!:)


В Босна е още НАТО и много работи не се знае накъде ще се развият. Има и наши войници.
Благодаря ти за вниманието.
Хубава вечер!
цитирай
49. injir - Saraevo. Bolkata na tolkova hora. ...
12.02.2011 21:04
Saraevo. Bolkata na tolkova hora. Pozdrav i blagodarnost !
цитирай
50. sande - Приятелю, обърни внимание как болката избухва в песен, която събаря всичко,
12.02.2011 21:52
injir написа:
Saraevo. Bolkata na tolkova hora. Pozdrav i blagodarnost !


... ще взриви стадиона, ще разтресе града, ще излитне като мечта! "Таборът отива към небето!" - спомняш си този филм.
цитирай
51. whitepigeon - Войната е най страшното нещо на с...
12.02.2011 21:53
Войната е най страшното нещо на света и винаги е започвана от бездуховни хора.
Пишеш прекрасно и подплатено дебело с фактологичен материал. Празни приказки просто няма! Благодарим за поздрава Приятелю! Радвам се, че те познавам. :-)
цитирай
52. tota - Поздрави, Санде за разказа!
12.02.2011 22:00
Благодаря за поздравите! И аз като всички писали коментар ще кажа: Пиши! Можеш! Истината за войната и преживяното от нея трябва да се знае за да не се повтаря!
Хубава вечер!
цитирай
53. sande - Следя вашите пътешествия със звездичката и ми пълните душата...
12.02.2011 22:14
whitepigeon написа:
Войната е най страшното нещо на света и винаги е започвана от бездуховни хора.
Пишеш прекрасно и подплатено дебело с фактологичен материал. Празни приказки просто няма! Благодарим за поздрава Приятелю! Радвам се, че те познавам. :-)


Ако ви е харесал разказа, значи съм се реванширал.

Поздрави!
цитирай
54. sande - Поздрави, Тота,
12.02.2011 22:20
tota написа:
Благодаря за поздравите! И аз като всички писали коментар ще кажа: Пиши! Можеш! Истината за войната и преживяното от нея трябва да се знае за да не се повтаря!
Хубава вечер!


Благодаря ти, ти даваш хубав тон в Блога - културен, толерантен, благороден, миролюбив. Не воинстващ.
Затова те поздравлявам още веднъж.
цитирай
55. vladun - Благодаря за поздрава!!!
12.02.2011 22:50
Тая история така ме хвана, че дълго има да ме държи! Според мен е една добра основа за сценарей на филм - документален или художествен, но филм, който трябва да се гледа масово. Защото урокът е жесток.
Поздравявам те, Санде!
цитирай
56. bizcocho - Чета и не спирам да настръхвам! Не е ...
12.02.2011 23:00
Чета и не спирам да настръхвам! Не е важно от къде си, а до колко си човек! А войната... най-черната страна на политиката е тя!
поздравявам те за силния, въздействащ разказ!
цитирай
57. sande - Благодаря ти приятелю, Владуне,
12.02.2011 23:14
vladun написа:
Тая история така ме хвана, че дълго има да ме държи! Според мен е една добра основа за сценарей на филм - документален или художествен, но филм, който трябва да се гледа масово. Защото урокът е жесток.
Поздравявам те, Санде!


Радвам се, че имаш мощни сетива за тази балканска история. Тук сме ние. Забравили сме собствените си драми и трагедии от войните, но те са близо до нас.
цитирай
58. sande - Мила Женя, радвам се, че прочете тази история и че тя те е докоснала...
12.02.2011 23:19
bizcocho написа:
Чета и не спирам да настръхвам! Не е важно от къде си, а до колко си човек! А войната... най-черната страна на политиката е тя!
поздравявам те за силния, въздействащ разказ!


.. За тези неща трябва да се пише, според мен. Те са наши. Наша съдба. Това не е история. Още там са и нашите войници.
цитирай
59. kasnaprolet9999 - Разказът е хубав и много човечен. ...
12.02.2011 23:37
Разказът е хубав и много човечен. Отразява час отт една срамна за човечеството война, която донесе много страдание и загуби за хиляди хора, промени до неузнаваемост живота им. До тогава не си бях представяла, че във времето на съвремената цивилизацията могат да се случат такива варварски постъпки и човек да се принизи до такава степен, че дивите животни да изглеждат по-добри от него. Тези неща трябва да продължим да си ги спомняме, за да не позволим да се случват повече.
цитирай
60. sande - Да, това трябва да бъде посланието ...
12.02.2011 23:43
kasnaprolet9999 написа:
Разказът е хубав и много човечен. Отразява час отт една срамна за човечеството война, която донесе много страдание и загуби за хиляди хора, промени до неузнаваемост живота им. До тогава не си бях представяла, че във времето на съвремената цивилизацията могат да се случат такива варварски постъпки и човек да се принизи до такава степен, че дивите животни да изглеждат по-добри от него. Тези неща трябва да продължим да си ги спомняме, за да не позволим да се случват повече.


Благодаря ти за вниманието.

Ще се радвам и за в бъдеще да имаме поводи за интересни разговори.
цитирай
61. sande - Иванке, за тебе си помислих, като кръстих героинята Иванка, българско име, наше ...
13.02.2011 00:11
ivankalilova написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ, ПРИЯТЕЛЮ!!!!!!!!!!!!ЗА ВСИЧКО!:))))))))))))))))


Такава жена, си мисля, трябва да се казва Иванка. Скъпо име, мило.
цитирай
62. zefpet - Разтърсващ разказ! Тръгвайки от ...
13.02.2011 01:03
Разтърсващ разказ! Тръгвайки от конкретния случай и достигайки до глобалния проблем, наистина внушенията въздействат на читателя. Най-важният извод - да останем хора, независимо от религия, националност, етнос! Останалото е благодатна почва за геноцида, на който подлагат обикновените хора оная мръсна пасмина, наречена политици...
Благодаря ти!
цитирай
63. velichka84 - благодаря!Чудесен разказ. . . . но ...
13.02.2011 03:28
благодаря!Чудесен разказ....но няма „лоши„ в такава война...ето - и в Косово са продавали органи на сръбски военнопленници - нека ценим мирът в Нашата Родина
цитирай
64. sande - Радвам се, че си прочел разказа и че си го харесал ...
13.02.2011 05:48
zefpet написа:
Разтърсващ разказ! Тръгвайки от конкретния случай и достигайки до глобалния проблем, наистина внушенията въздействат на читателя. Най-важният извод - да останем хора, независимо от религия, националност, етнос! Останалото е благодатна почва за геноцида, на който подлагат обикновените хора оная мръсна пасмина, наречена политици...
Благодаря ти!



Така се случи, поради работата, тази война я видях от по-близо. Добре е да ценим мира, защото другото е разрушения и жертви, които всеки дава.
цитирай
65. sande - Величке, казваш нещо много важно - във междуетническа война няма лоши и добри...
13.02.2011 05:55
velichka84 написа:
благодаря!Чудесен разказ....но няма „лоши„ в такава война...ето - и в Косово са продавали органи на сръбски военнопленници - нека ценим мирът в Нашата Родина


Сигурно си забелязала, че не казвам кои са въоръжените мъже, които спират Иванка пред дома й. Всъщност те са от мюсюлманите, така да се каже от "нейните", защото мъжътй е бошняк. А от другата страна са сърбите. Точно затова не исках да ги деля по какъвто и да е признак или да взимам страна.

Благодаря ти.
цитирай
66. sande - Около разказа направихме малко парти, а щом е парти, не може без присъствието на...
13.02.2011 06:06
sladyr4eto87 написа:
благодаря много за поздрава много е красиво всичко поздрав приятна вечер


... на едно сладурче.

Поздрави!
цитирай
67. sande - Точно казано - братоубийствена война ...
13.02.2011 06:11
aqualia написа:
... като всички войни на Балканите... унищожи толкова млади хора. Имам пpиятели, които още са там, в Корпуса, имам други, които скоро се върнаха, имам и трети, които се разболяха тежко, след ужасите, които видяха там и сега не са вече между нас... Сега имам още един приятел, който протяга ръка на мира в Сараево. Сполай ти, Санде! Бог да те багослови и нека има любов и справедливост, на нашия прекрасен полуостров, украсен от дивната природа с толкова хубост, без да я заслужаваме още!


Това изчерпва всички квалификации. Жалко е, че тези неща се случват на нашите Балкани.
цитирай
68. antoan1antoan - Невероятен разказ!
13.02.2011 07:34
Съчетал си жестоката действителност и творческото-литературно пресъздаване. Обрисувал си и чисто човешките чувства, които функционират дори и при война!
Освен това, на края има и историческа справка, за да си уясним действително-случилото се през тези години... Поздравления, Саше! Възхитен съм!
И ти благодаря и за поздрава, документиран в анонса преди разказа! Бъди щастлив приятелю!
цитирай
69. sande - Е, какво да кажа, какво да кажем ние с гайдите ... Сполай ти, Приятелю!
13.02.2011 08:40
antoan1antoan написа:
Съчетал си жестоката действителност и творческото-литературно пресъздаване. Обрисувал си и чисто човешките чувства, които функционират дори и при война!
Освен това, на края има и историческа справка, за да си уясним действително-случилото се през тези години... Поздравления, Саше! Възхитен съм!
И ти благодаря и за поздрава, документиран в анонса преди разказа! Бъди щастлив приятелю!


Радвам се, че харесал написаното.

Поздрави!
цитирай
70. анонимен - И аз се загубих в тези военни дейс...
13.02.2011 09:12
И аз се загубих в тези военни действия.Имах приятел, когото загубих и сега не мога да го намеря.Тъгувам...много
цитирай
71. sande - Дано е жив и здрав някъде по света!
13.02.2011 09:38
анонимен написа:
И аз се загубих в тези военни действия.Имах приятел, когото загубих и сега не мога да го намеря.Тъгувам...много


Войната разпиля босненци - и бошняци, и сърби, и хървати по целия свят - от САЩ, Канада до Австралиа. Някои се завръщат и отново побягват, където очи им видят.
Тези рани се лекуват много трудно, трябва време, време, време.
цитирай
72. galicin - Можеш да пишеш Санде! Продължавай.
13.02.2011 12:09
Хареса ми. Тъжно е.
За какво се биха и те не знаят. Отидоха си много, много хубави хора заради псевдо националисти с претенции за територия която нито им трябва, нито я ползват. Уви, някои неща не можем промени.
Затова отивам да си сипя една водка. Мина обяд. Наздраве за всички хора които пишат и зло не мислят! И за жена ми наздраве, тя главно чете (на мен), но не е лош човек.
цитирай
73. sande - В Република Сръбска има голями райони, в които реално няма хора, а младежите
13.02.2011 12:20
... по селата няма да се върнат никога.

Поздрави за теб и жена ти. Нали знаеш какво казва шопа, по Елин Пелин: "Жената като почне да ока, та ми отваря дзеф /желание/ за нова полока!"

Наздраве!
цитирай
74. kuracpalac - Много поздрави!
13.02.2011 13:44
http://kuracpalac.blog.bg/turizam/2008/04/15/ubi-bene-ibi-patria-ili-kydeto-e-dobre-tam-e-rodinata.183287


http://www.youtube.com/watch?v=C8C-tpr1r2Y

цитирай
75. анонимен - Благодаря!
13.02.2011 14:34
Харесва ми вашия стил.
цитирай
76. анонимен - Поздрави!
13.02.2011 17:06
kuracpalac написа:
http://kuracpalac.blog.bg/turizam/2008/04/15/ubi-bene-ibi-patria-ili-kydeto-e-dobre-tam-e-rodinata.183287


http://www.youtube.com/watch?v=C8C-tpr1r2Y


цитирай
77. анонимен - И аз ви благодаря!
13.02.2011 17:08
анонимен написа:
Харесва ми вашия стил.


Поздрави!
цитирай
78. inakrein - Войната къса живо месо от всички ...
13.02.2011 18:18
Войната къса живо месо от всички сърца! Докосващ разказ с обикновената човешка съдба на героинята. Такива е имало още много. Поздрави!
цитирай
79. sande - Благодаря ти, Ина, благодаря ти, Поетесо!
13.02.2011 18:46
inakrein написа:
Войната къса живо месо от всички сърца! Докосващ разказ с обикновената човешка съдба на героинята. Такива е имало още много. Поздрави!


Радвам се на добрата ти дума.
цитирай
80. sevdabg - Прегръщам те Приятелю Санде !
14.02.2011 10:21
Благодаря че си ме поздравил с толкова силен, пронизващ постинг
за едни много противоречиви, но страшни събития.
Историята ще отсъди. Болката остава и няма да се забрави...
Но, ти Санде, си невероятен разказвач !
Казвала съм ти го и за други твои разкази...
Възхищавам ти се и като на съблогър и като на Човек !
Бъди Приятелю и пиши. Очаквам всеки следващ твой разказ !

Поздрави !
цитирай
81. benra - страхотен разказ!!!
14.02.2011 10:24
Благодаря за поздрава-безценен, затрогващ!
Както написа и севда-историята е съдницата, а ти я разказваш изумително разтърсващо.
цитирай
82. sande - Е, какво аз мога да кажа, нищо ... каквото е казано е в разказа за Иванка и Дженана..
14.02.2011 10:34
sevdabg написа:
Благодаря че си ме поздравил с толкова силен, пронизващ постинг
за едни много противоречиви, но страшни събития.
Историята ще отсъди. Болката остава и няма да се забрави...
Но, ти Санде, си невероятен разказвач !
Казвала съм ти го и за други твои разкази...

Много се радвам на топлите ти думи.
Възхищавам ти се и като на съблогър и като на Човек !
Бъди Приятелю и пиши. Очаквам всеки следващ твой разказ !

Поздрави !


Много се радвам на топлите ти думи.
цитирай
83. sande - Както се вижда , участваме и ние във войната, без да искаме...
14.02.2011 10:36
benra написа:
Благодаря за поздрава-безценен, затрогващ!
Както написа и севда-историята е съдницата, а ти я разказваш изумително разтърсващо.


Благодаря ти за сърдечното присъствие!
цитирай
84. panazea - Тъжната история
14.02.2011 17:43
за братоубийствената война , в която вкараха народите .
Чужди интереси и чужди хора спечелиха .
Болката остана .
Благодаря , Санде , за поздрава !
И за поуката .
цитирай
85. sande - Да, panazea, това наистина е една от най-мръсните войни не само на Балканите, но и в света
14.02.2011 18:42
panazea написа:
за братоубийствената война , в която вкараха народите .
Чужди интереси и чужди хора спечелиха .
Болката остана .
Благодаря , Санде , за поздрава !
И за поуката .



Това е братоубийствена война наистина. 100 000 убити, документирано! Пръснати из цял свят бежанци - от Канада - до Австралия.
И разрушиха построеното столетия.
цитирай
86. pioneer - Много приказки се изнаслушав Санде ...
15.02.2011 10:13
Много приказки се изнаслушав Санде тук в Германия. Голяма нова диаспора во Америка се направи от войната в Босна.
Го лъжеа народа во Югославия, пропагандната машина постоянно трубеше да се правят смесени бракове.
Се пукна като сапунен мехур. Милиони малки частни тргедии.
Песните съвсем не са по мой вкус.
Ето една безсмъртна:
http://www.youtube.com/watch?v=TqRZCmlVicc
Не съм бил в Сараево, не го знам и преди войната и след войната. :-(
цитирай
87. pioneer - ВАРВАРИТЕ УНИШТИЈА СЕ. НАЈВЕЌЕ ...
15.02.2011 10:14
ВАРВАРИТЕ УНИШТИЈА СЕ.
НАЈВЕЌЕ СТРАДАШЕ БОСНА.
цитирай
88. sande - Благодаря ти, адаш за мнението и за песента, която си ми изпратил, ке я слушна ...
15.02.2011 10:41
pioneer написа:
Много приказки се изнаслушав Санде тук в Германия. Голяма нова диаспора во Америка се направи от войната в Босна.
Го лъжеа народа во Югославия, пропагандната машина постоянно трубеше да се правят смесени бракове.
Се пукна като сапунен мехур. Милиони малки частни тргедии.
Песните съвсем не са по мой вкус.
Ето една безсмъртна:
http://www.youtube.com/watch?v=TqRZCmlVicc
Не съм бил в Сараево, не го знам и преди войната и след войната. :-(

цитирай
89. vanex - 1
15.02.2011 16:30
Интересно погледнато :)
цитирай
90. lubara - Поздрави, приятелю!
16.02.2011 15:17
Поздрави, приятелю!
цитирай
91. sande - Бллагодаря, приятелю Любо, че погледна към Сараевския вилает...
16.02.2011 15:43
lubara написа:
Поздрави, приятелю!


Има, няма защо, но се вдига голям джумбуш!

Поздрави!
цитирай
92. sande - Благодаря за вниманието!
16.02.2011 15:44
vanex написа:
Интересно погледнато :)


Поздрави и най-добри пожелания!
цитирай
93. zaw12929 - Поздравления за постинга!
17.02.2011 12:51
МИСЛЯ, ЧЕ ТАМ ИМА САМО БЪЛГАРИ, БЕЗ ПОДРОБНОСТИ, НО... ТРУДНО СЕ РАЗБИРАМЕ... НЕ УВАЖАВАМЕ ЧУЖДОТО МНЕНИЕ...
ТАКА Е НА БАЛКАНИТЕ И ЗАТОВА ВСИЧКИ НИ ПРИЦАКВАТ И УНИЖАВАТ...
цитирай
94. sande - Да, разбирам ви, вчерашния и днешен разговор по темата, която отворихте....
17.02.2011 13:05
zaw12929 написа:
МИСЛЯ, ЧЕ ТАМ ИМА САМО БЪЛГАРИ, БЕЗ ПОДРОБНОСТИ, НО... ТРУДНО СЕ РАЗБИРАМЕ... НЕ УВАЖАВАМЕ ЧУЖДОТО МНЕНИЕ...
ТАКА Е НА БАЛКАНИТЕ И ЗАТОВА ВСИЧКИ НИ ПРИЦАКВАТ И УНИЖАВАТ...


... не дава много добра картина за българите. Много агресия, нетолерантност, просто мазохизъм... Добре сме, но ще се оправим ...
цитирай
95. анонимен - Здравей Санде, ще погледнеш ли п...
18.02.2011 13:16
Здравей Санде,ще погледнеш ли последния коментар на "ПАСТУХ - ЧЕРКВИ И ПАРАКЛИСИ"
Благодаря!
цитирай
96. sande - Да, прочетох написаното и ти отговорих, че съм на твое разположение ...
18.02.2011 14:15
анонимен написа:
Здравей Санде,ще погледнеш ли последния коментар на "ПАСТУХ - ЧЕРКВИ И ПАРАКЛИСИ"
Благодаря!

цитирай
97. анонимен - Докато четох...
18.02.2011 22:40
Докато четох в съзнанието ми избликнаха толкова спомени за неща, които съм слушала в семейството си! - за други събития, за други времена и за други хора. еднаква е трагедията човешка, обаче. Ето такива неща наистина тлрябва да се пишат - дано помогнат да не се повтаря!
Много ме развълнува този разказ! Много! Благодаря,sande !Благодаря!
цитирай
98. анонимен - Ама защо излизам анонимна?!
18.02.2011 22:52
Галена Воритинцева съм. Нещо става тук.
цитирай
99. sande - И аз ти благодаря,че си прочела разказа, радвам се, че те е развълнувала историята на Иванка и приятелството и с Дженана ...
19.02.2011 06:06
анонимен написа:
Докато четох в съзнанието ми избликнаха толкова спомени за неща, които съм слушала в семейството си! - за други събития, за други времена и за други хора. еднаква е трагедията човешка, обаче. Ето такива неща наистина тлрябва да се пишат - дано помогнат да не се повтаря!
Много ме развълнува този разказ! Много! Благодаря,sande !Благодаря!


Всички войни, всякога и навсякъде си приличат по едно - нещастието на хората.

Поздрави


цитирай
100. sande - Галена, радвам се, че прочете историята на Иванка, която мина и през рая, и през ада....
19.02.2011 06:15
анонимен написа:
Галена Воритинцева съм. Нещо става тук.


Здравей, Галена, радвам се да те чуя и да те видя. Ти си хубава.
За мен е радост и чест да те познавам.
цитирай
101. ckarlet - Много трогателна история, Sande! ...
19.02.2011 13:09
Много трогателна история, Sande!
Какво нещо е и приятелството...
Поздрави и от мен!
цитирай
102. sande - Благодаря ти Скарлет, благодаря ти, приятелко, че погледна насам...
19.02.2011 14:40
ckarlet написа:
Много трогателна история, Sande!
Какво нещо е и приятелството...
Поздрави и от мен!


Тези истории са близо до нас, а може би са близко и до всеки жив човек.
цитирай
103. pioneer - Санде, си го избришал коментарот ...
20.02.2011 22:22
Санде, си го избришал коментарот каде ги спомнуваш:
„Ленинград, Сараево и Берлин. Макар,че Берлин е специален случай„
Зошто?
цитирай
104. pioneer - Преземено од СЪРБИТЕ, НАШИТЕ &q...
20.02.2011 22:24
Преземен коментар од СЪРБИТЕ, НАШИТЕ "ДУШМАНИ"

Санде, не знам дали сърбите ви се "душмани".
Това го знам със сигурност:
Всеки добре възпитан сърбин смята българите за цигани.
Много поколения са така пораснати.
цитирай
105. sande - НИКОЛА, не знаех дека е избришан коментарот, сигурно е станало случайно, ненамерно...
21.02.2011 01:50
pioneer написа:
Санде, си го избришал коментарот каде ги спомнуваш:
„Ленинград, Сараево и Берлин. Макар,че Берлин е специален случай„
Зошто?


Убийството на градове, кой що са сринати до темел е пособен случай. Има и други во Втората светска война.Лениград - Петербург, град со хилидолетна култура и история, културна столица на Русия е подложен на нечуени бобардировки во времето на Блокадата от хитлеровите войски, знае се. Но обстоюва.
Сараево лично го видов като град на призраците, унищен.
А Берлин е унищен во текот на обсадата во крайот на Втората светска война. Знае се от сите. Посебен случай е по що немаше начин да не биде унишен - тамо беше леговището на Хитлер, агресор срещу целиот свет.
цитирай
106. sande - И в България има много хора, които смятат сърбите за наши душмани, но аз ...
21.02.2011 02:04
pioneer написа:
Преземен коментар од СЪРБИТЕ, НАШИТЕ "ДУШМАНИ"

Санде, не знам дали сърбите ви се "душмани".
Това го знам със сигурност:
Всеки добре възпитан сърбин смята българите за цигани.
Много поколения са така пораснати.


... аз поставих думата в кавички.Това беше само тест. И въпреки това скочиха срещу мен доста анонимни. Искат, настояват да не се говори срещу сърбите лошо.
Българите са толерантен народ.Не мразат никого - нито турците, нито гърците, нито сърбите, макар,че в миналото са воювали душмански и са "отхапали" български територии. България е страна, която не владее чужде тиретории. Граничи със земи, където има свое население.
В Сърбия е имало винаги антибългарска пропаганда. Защо? Заради войните, били сме ги, но победители са те. Заради Македония - също.
Сръбски жени не се женят за българи. Защо? Прав си, че ни сметат за по-долни.
Но това се променя. Сърбия получи исторически наказанието за греховете си. В 21 век ракети на НАТО падаха в центъра на Белград. Загуби Косово. Загуби земи отвъд Дрина. Нема излаз на море.Загуби де юре Македония.
цитирай
107. pioneer - Моят зет Павел, сърбин от Войвод...
21.02.2011 09:46
Моят зет Павел, сърбин от Войводина, е бил във Вуковар една година след унищожаването. Сръбската армия уби града. Приятел ли, съседи ли, ще е ходил във Вуковар и го поканил Павел да му прави компания. Е бил там, видял, се е завърнал у дома. Сутринта, когато се събудил започнал да плаче, да липа. Не може дълго време да се успокои!
Не са едни и същи впечатления да виждаш по телевизията и да гледаш на живо.
И Павел е художник на благата дума като теб Санде!
цитирай
108. sande - Да, и и Вуковар бе сринат до основи, имаше опасност и за истироческия град Дубровник, но ...
21.02.2011 14:54
pioneer написа:
Моят зет Павел, сърбин от Войводина, е бил във Вуковар една година след унищожаването. Сръбската армия уби града. Приятел ли, съседи ли, ще е ходил във Вуковар и го поканил Павел да му прави компания. Е бил там, видял, се е завърнал у дома. Сутринта, когато се събудил започнал да плаче, да липа. Не може дълго време да се успокои!
Не са едни и същи впечатления да виждаш по телевизията и да гледаш на живо.
И Павел е художник на благата дума като теб Санде!


... размина му се големата катастрофа.
Като видех какво е направено в Сараево, занемех. Това само човек може да го направи- такова варварство.
В село Медна, РС, БиХ, видях училище, ново е било, разрушено, взривено, запалено и накрая наводнено. Да нема никакъв начин да се поправи! Какво да кажем? Нищо. Там е от хърватите отмъщение.
цитирай
109. zvezdichka - Oтново силна
18.03.2011 23:44
история си ни разказал за съдбите човешки, непредвидими и неведоми... А войната наистина разделя и колко болка носи в душите човешки...
Благодаря ти!
И се извинявам, че чак сега влязох и те прочетох, но не съм от много активните напоследък... Спомних се, че Иво ми беше споменал за поздрава и реших да се отбия в блога ти и да ти кажа едно топло здравей! Защото и твоите разкази са топли и истински!
цитирай
110. sande - Здравей, Звездичке, радвам се,че прочете разказа
22.03.2011 18:41
zvezdichka написа:
история си ни разказал за съдбите човешки, непредвидими и неведоми... А войната наистина разделя и колко болка носи в душите човешки...
Благодаря ти!
И се извинявам, че чак сега влязох и те прочетох, но не съм от много активните напоследък... Спомних се, че Иво ми беше споменал за поздрава и реших да се отбия в блога ти и да ти кажа едно топло здравей! Защото и твоите разкази са топли и истински!


Очаквам ваш нов пътепис за пътешествие из непознатите и интересни места в България.
цитирай
111. анонимен - All Best Movies - новинки кино 2012 года
19.02.2012 20:38
<img>http://allbestmovies.ru/uploads/posts/2012-02/1328625469_spisok-gromkih-premer-2012-goda2.jpg</img>

<i>Каталог фильмов
Смотрите бесплатно! Быстрая загрузка. Без регистрации. Просмотр - 1 кликом!</i>

<b>Новости Кино</b>.

Звезда волшебной саги о Гарри Поттере Эмма Уотсон, которая только закончила играть роль Гермионы, ищет новые для себя образы. Наиболее вероятно, что она сыграет главную роль в сказке "Красавица и чудовище". Это новая постановка давно известной всем картины.

Возвращение к активной работе киностудии Hammer порадует любителей фильмов ужасов. Достаточно вспомнить, что именно здесь снимались такие известные фильмы как истории о Франкенштейне, целая серия фильмов о Дракуле. Студия Hammer активно работала с 1934 года. В период с 1970 по 1979 здесь выпущено 33 фильма в жанре хоррор.

В апреле 2012 года всемирно известный режиссер Роберт Родригес приступит к съемкам «Мачете убивает». Продюсированием и финансовыми вопросами фильма займется компания Александра Роднянского AR Films. В этой части главный герой вновь борется с наркокартелем, но на этот раз ему помогает американское правительство. Сиквел обещает быть более захватывающим, а сцены борьбы более эффектными...

Подробнее читайте на <a href=http://allbestmovies.ru>allbestmovies.ru</a>

<a href=http://allbestmovies.ru/citata-iz-filma/>цитата из фильма карты</a>

<a href=http://allbestmovies.ru/trailer/987-treyler-filma-puteshestvie-2-tainstvennyy-ostrov.html>трейлер путешествие 2 таинственный остров</a>

<a href=http://allbestmovies.ru/spisok-filmov-2011>лучшие фильмы про роботов 2011</a>

<a href=http://allbestmovies.ru/citata-iz-filma/791-dzhia.html>интервью актеров фильма джиа</a>
цитирай
112. анонимен - buy generic viagra 991 7754
17.10.2012 20:57
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13083>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12888>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#11631 viagra online
цитирай
113. анонимен - payday loans online 883 11648
18.10.2012 02:25
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13966>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19469>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11138 payday loans online
цитирай
114. анонимен - purchase levitra
20.10.2012 06:22
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1349 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8961>buy cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2642 online
цитирай
115. анонимен - viagra without prescription 12886
20.10.2012 09:06
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#uycmb>buy cheap viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#xdcdf >viagra 100 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#byqil viagra 200 mg
цитирай
116. анонимен - cialis 10 mg 10220
20.10.2012 09:11
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#xscta>cialis without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#wrrqa >cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#msdbt cialis 20 mg
цитирай
117. анонимен - buy kamagra 100mg 8164
21.10.2012 06:11
<a href=http://orderkamagranow.com/#reoow>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#hagpk >kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#msakv buy kamagra
цитирай
118. анонимен - payday loans 403 674
21.10.2012 18:11
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5158>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20380>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3998 payday loan
цитирай
119. анонимен - generic viagra 490 16637
21.10.2012 20:59
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14205>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8384>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#9066 buy viagra online
цитирай
120. анонимен - levitra 20 mg 12602
22.10.2012 09:18
<a href=http://orderlevitrahere.com/#kaqfo>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#votqr >levitra without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#guwmc levitra 10 mg
цитирай
121. анонимен - payday loans 623 14288
23.10.2012 09:48
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15796>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5039>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#7263 payday loans
цитирай
122. анонимен - cialis online 560 20625
23.10.2012 10:47
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8705>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#17726>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#5097 cialis online
цитирай
123. анонимен - buy generic cialis 542 6993
23.10.2012 18:17
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8283>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19825>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#5276 buy cialis
цитирай
124. анонимен - cheap kamagra 12050
24.10.2012 09:04
<a href=http://kamagrastorehere.com/#rmqek>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#vjrbi >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#rikjv kamagra online
цитирай
125. анонимен - generic levitra 8881
24.10.2012 09:05
<a href=http://levitrastorehere.com/#bjigg>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#bupwi >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#ocaeb cheap levitra
цитирай
126. анонимен - generic cialis 19917
25.10.2012 01:49
<a href=http://cialisstorehere.com/#qodgx>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#zkemu >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#gzdsg cialis online
цитирай
127. анонимен - cheap viagra 3449
25.10.2012 12:26
<a href=http://viagrastorehere.com/#vdlkt>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ixqfh >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#qmufc viagra online
цитирай
128. sande - Тези рекллами не са мои.
17.06.2017 17:45
Но няма да ги трия.

Животът си продължава. С виагра или без виагра.

Само куршуми да нямма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671102
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031