Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2011 08:16 - Българите нападат! Вече са в София!
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 12022 Коментари: 32 Гласове:
24

Последна промяна: 08.02.2015 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРИТЕ  НАПАДАТ! ВЕЧЕ СА В СОФИЯ!Колико е Косово  дуго и широко,
толико я те волим, лепа косовко!
                                                      народна песен

Дали вали, дали гърми,
ил се земя тресе? ...
                                   народна песен
 
Чух тази песен в центъра на Прищина, в една сладкарница. Носеше се   омайно от музикалната уредба, изпълваше с нежност, страст и копнеж  въздуха,  няколкото  влюбени двойки, които седяха около масичките я слушаха с упоение, държаха се за ръцете нежно или се гледаха влюбено. Струваше ми се, че тази песен се  носи над цяло Косово, над косовското поле, лети като ехо чак до албанските планини.
Навън, на улицата Прищина изглеждаше като провинциален град, потънал в идилично спокойствие, задрямал  под топлите лъчи на заминаващата  си  пролет и наближаващото лято.
Какво става тук, къде е напрежението, къде  е недоволството, къде е “врящото гърне”,  къде са демонстрациите на гневните албанци? Къде е бунта на онеправданите косовари, страдащи под сръбския гнет?
Годината е 1998-ма.  Лъже ли българската телевизия, лъже ли Белградската  телевизия, лъжат ли световните информационни агенции, които информират и предупреждават за задаващия се нов балкански пожар?
Вечерта говорихме дълго в дома на Йово Радомирович в квартал “Скендерия”, където съм настанен на квартира като набюдател на ОССЕ по регистрацията на избирателите – бежанци от Босна и Херцеговина. Той и съпругата  му Невенка живеят тук от дълги години  в този жилищен блок, който се обитава главно от албански семейства. Отнасят се към албанците като към огъня – близко, но на необходимата дистанция.
- Видяли сте, че в града е спокойно, но спокойствието е лъжливо, измамно. Тук всичко идва като гръм от ясно небе- обяснява ми Йово – Сам ще се убедите: както улицата е спокойна, изведнъж се задава демонстрация – пет хиляди, десет хилияди или повече. Със знамена, плакати, лозунги... Всеки си знае ролята, какво ще се скандира, кой ще счупи витрина, кои ще подпалят или обърнат, лек автомобил.Стигат до края на улицата в центъра до хотел “Интернационал”.  И изведнъж се пръскат и улицата опустява. И така ... до следващата акция.
-Интересно, по улиците и на обществени места почти не може да се види присъствие на полицаи, какво  означава това? –попитах домакините.
- Ха, това е наистина интересно! Има полицаи, но са с цивилно облекло, да не дразнят. Ако униформен сръбски полицай спре албанец, по какъвто и да е повод, за минути се събира  растяща тълпа от албанци и ситуацията, мигновено ескалира ...  Може много бързо да излезе извън контрол, една искра ... и пламва  града!
Разказах им, че подобен сбучай имаше 1992 г. в Скопие, когато на един от централните пазари двама македонски полицаи конфискуват контрабандни цигари, които продава албанче. Само за секунди се събира огромна тълпа разгневени албанци. Вестта “македонците бият албанец!” се разнася мигновено в целия град, даже в съседни градове като Тетово, Куманово
... И настъпва истниски метеж, цялата полиция е на крак, идват специалните сили, започват сблъсъци, стрелба, има убити...
- Да, да, знаеме – кимат и двамата – и тука  е така! От никого и от  нищо не се плашат шиптърите, усетиха си силата ... Знаете ли, понеже сте българин да ви кажа  ... останал им е само някакъв страх само от българите, от войните ли едно време, от що ли, но споменаването да думата “българи” ги респектира по някакъв чуден начин. Навремето, като работехме заедно, се шегувахме с някои по-прости албанци. “Чухте ли новината  - българите нападат! Вече са в София!”
В очите на бедните албанци се чете някакъв първичен, библейски, непонятен,  и за тах самите страх.
 И се започна регистрацията на босненските бежанци. Веднага стана ясно, че участваме в някаква сръбска уйдурма: в предварителните списъци се водят над  петстотин души, за тях се получават помощи от международни хуманитарни организации и пр., но на практика  повечето от тях са “мъртви души”, хората са избягали отдавна по Европа. В кметството в Прищина работеха само сърби, всеки с обширен кабинет, със солидно бюро и разбира се – с голям портрет на Слободан Милошевич зад гърба му, на стената. През целия работен ден сервитьорки носеха по стаите подноси с кафе и чай.
А  градът  бе потънал в идилично спокойствие, улиците – пълни с младежи, пазарите – оживени и шумни. Такова спокойствие,  че чак да не повярваш ...
Попитах Радоица Васич, повереник в общината / отговорник за бежанците и хуманитарните помощи/ и председател на Местната комисия по регистрацията на избирателите от БиХ/,  дали мога да снимам  на пазара, близо до Общината, както и из града.
- Как да не можеш, снимай си спокойно, ние сме туристическа дестинация! – едва ли не се възмути от въпроса ми Радоица.
Направих снимки из града, снимах и Йово и Невенка с обещание да им изпратя снимките от София. “Много са ни снимали досега, но снимка не сме видяли... “ –  скептично ми отговориха двамата.
И с основание – както се разбра по-късно. Не им върви на двамата мили хора, пенсионерите Йово и Невенка... Не знаех само, че и на мен няма да ми върви този път ...
Вече бе изминал повече от месец, задачата, поставена ни от ОССЕ бе изпълнена, мисията завършена и си тръгнахме от Прищина.
И тук  в разстояние на половин час се случи истниски екшън, който ни върна в реалността, наречена Косово.
Отидохме с джипа на ОССЕ – аз, преводачката Милица, студентка в Прищинския университет,  англичанина Роджер и преводачката му Оливера – двамата от Комсията в Косовска Митровица, да вземем моя колега, американеца Бил. Той бе настанен в същия квартал “Скендерия”, недалеч от моята квартира. Тогава  реших да направя за спомен снимка на приятеля Бил, при напускането на жилищната сграда. Насочих апарата към сградата, търсейки по навик най-удобния и подходящ ъгъл  за снимане.  Не усетих кога до мен се е доближил мъж, около четирдесет годишен, плещест, много як и ... много ядосан.
-Защо ме снимаш?! – запита ме строго, с някаква непонятна злост в гласа.
- Не ви снимам, защо да ви снимам, аз  не ви познавам, за какво ми е да ви снимам – изненадано започнах да се оправдавам, мъчейки се да успокоя непознатия.
- Снимате ме! Дай ми апарата! –  нарежда ми с ярост и посяга, готов  на  всяка цена да ми вземе фотоапарата.
- Чакайте да се разберем, това е недоразумение. – направих крачка назад - Да ви обясня, чакам приятел да излезе от сградата ...
- К ...ра ме боли за твоя приятел, дай апарата! – арогантно ме прекъсна непознатия.
От ругатнята разбрах най-важното ... че този побеснял човек ме разбира. И спасителното решение дойде от само себе си:
- Добре, ето ви лентата! – с треперещи пръсти извадих лентата и му  я подадох. Той я грабна и се отдалечи, редейки цветисти сръбски псувни.
В този момент се появи Бил.
- Какво става? – попита, усетил, че нещо не е наред.
- Вичко е окей, Бил – отговорих – търгваме си!
Добре,че в джипа останалите, улисани в разговор, не бяха забелязали драматичната сценка.
И ... последва  нов екшън. Точно преди да потеглиме към джипа се приближи млад, снажен младеж , очевидно пиян и с пистолет в ръка.
- Къде е тука американеца? Искам да го попитам нещо. Искам само да го попитам какво има Америка срещу нас, сърбите? Да ми отговори, какво искат от нас?... Да ми отговори! ... Лично на мен! –  в гласа му и в цялото му поведение  се четеше необуздана агресивост и откровена заплаха.
Със опасната ситуация успя да се справи Милица. Изскочи от колата, прегърна младежа, започна да му говори нежно, умолително, използвайки цялата сила и страст, на която е способна  една млада и красива сръбкиня:
- Миличък, успокой се, моля те, миличък ...Този американец е  добър американец, той е наш приятел! Той е мой приятел.  Обича сърбите... Всички американци не са еднакви... Има и добри американци... Наши приятели ...
Полека успя да го успокои с най-нежни думи, прегръщайки го и молейки го да й повярва, че американецът не е от “лошите”.  Някак си успя  да го отдалечи от колата. Изтича обратно и се шмугна при нас.... А от радиото вътре се чуваше познатият, томителен глас, изпълнен с безкраен възторг и  с любовен, до болка,  зов:

“Колико е Косово дуго и широко,
толико я те волим, лепа косовко!”

Това се случи на 1 юли 1998 година на една улица в квартал  “Скендерия” в Прищина.

***

На 24 март 1999 г. самолетите на НАТО започнаха масирани широкомащабни бомбардировки над  сръбски  военни цели.
Разстресе се косовската земя, разтресе се Сърбия.
Слънцето се скри - да не гледа.
Замлъкнаха птиците, избягаха..
Ракети “въздух – земя” паднаха в центъра на Белград , 640 000 албанци напуснаха домовете си и се намериха извън границите на Косово.
Една заблудена ракета падна в софийския квартал “Горна Баня”, отнесе покрива на една къща, разтресе прозорците на околните сгради.
Сърбия загуби Косово.
Гласувай:
30
61. smile999 - Добро утро!
22.01.2011 08:44
Дано не се повтаря всичко това!
цитирай
2. sande - Поздрави, Усмивке ...
22.01.2011 09:09
"Веднъж завинаги кажете здравей, войници на Америка.
Здравей на вятъра, на цъвтежа, на целувките, на дъжда.
Скрийте се в тревата под облаците спокойни
и си спомнете, че сте обещали балонче на свойте деца,
че на света съществуват пейзажи с прибрани жита
и гимназии, пред които ученичките имат час по гимнастика.
Поиграйте си с празни шишарки и само кълвачи да стрелят по вас ... "
Иван Тренев

и Хубав ден!
цитирай
3. ketcakuatl - AБЕ БРАТ
22.01.2011 09:12
Не че пречи, ама дразни все пак, всички първи букви на изреченията са изрязани. Редактирай го ако искаш. А относно ситуацията, която описваш, запада създаде опасен инцидент. Исконна сръбска територия, превзета този път отвътре. А ако испанците в южните щати поискат автономия?
цитирай
4. sande - Извинявам се, не знам кой ми изяде първите букви, на закуска, гладен е народа, гладен ...
22.01.2011 09:27
ketcakuatl написа:
Не че пречи, ама дразни все пак, всички първи букви на изреченията са изрязани. Редактирай го ако искаш. А относно ситуацията, която описваш, запада създаде опасен инцидент. Исконна сръбска територия, превзета този път отвътре. А ако испанците в южните щати поискат автономия?


Да, опасен прецедент.
цитирай
5. sevdabg - Поздрави за поредния прекрасен разказ Санде !!!
22.01.2011 10:13
Написал си го толкова емоционално и с толкова силна болка и тъга .
Не че и самият исторически момент не беше зареден с емоция, като бомба.
Верското противипоставяне - Много сложен - но още по-болезнен въпрос .
Който се е заиграл с етническата карта -
Гори...Като свещичка, независимо дали на християнски, мюсюлмански или
католически гробища.

Поздрави Приятелю !
цитирай
6. razkazvachka - Браво на тебе! Снимките са ти ги взели, ама нали можеш да пишеш!
22.01.2011 13:46
... излиза, че ние тука можехме и да се справим,
ама ни "помогнаха" и сега земята ни е болна...

през 1991 г. Макс (който иначе беше шотландец, но верен поданик на кралицата и не даваше да произнасяме с лошо произношението името на страната му Великобритания) - се кефеше на мирното лято тука и само питаше кога най-после ще избухне войната в България. Защото бибиси така казало, а то не лъжело никога.
значи, ние подведохме бибиси, ама на комшиите не им се размина...

цитирай
7. sande - Благодаря ти, Севде, че си прочела съчинението, в което няма нищо съчинено,
22.01.2011 14:14
sevdabg написа:
Написал си го толкова емоционално и с толкова силна болка и тъга .
Не че и самият исторически момент не беше зареден с емоция, като бомба.
Верското противипоставяне - Много сложен - но още по-болезнен въпрос .
Който се е заиграл с етническата карта -
Гори...Като свещичка, независимо дали на християнски, мюсюлмански или
католически гробища.

Поздрави Приятелю !


Така си беше. Единствено емоцията е моя, която си усетила в пълната и сила и за което още веднъж ти благодаря.
Иначе, човек вижда това, което може да види, вълнува се от това, което го е впечатлило.
Класически случай е този с котката, която отива на прием. И какво разказва?
Отивам аз и какво да видя: червен килим, и в края на килима - мишка!
цитирай
8. zelas - Продължавай Санде, пиши, прият...
22.01.2011 14:37
Продължавай, Санде, пиши, приятелю, не спирай
покажи на людете балкански, че сме братя и сестри,
а душманин ни дели.

Докога ще им се връзваме? Докога, братя ...докога?
цитирай
9. sande - За снимките съжалявам, а за тези на Йово и Невенка ми е жал. Но...
22.01.2011 14:38
razkazvachka написа:
... излиза, че ние тука можехме и да се справим,
ама ни "помогнаха" и сега земята ни е болна...

през 1991 г. Макс (който иначе беше шотландец, но верен поданик на кралицата и не даваше да произнасяме с лошо произношението името на страната му Великобритания) - се кефеше на мирното лято тука и само питаше кога най-после ще избухне войната в България. Защото бибиси така казало, а то не лъжело никога.
значи, ние подведохме бибиси, ама на комшиите не им се размина...... в този пожар изгоряха хора, църкви, къщи, надежди, илюзии ...Сигурно и любови. Само песента е неунищожима, тя излита над пламъците като птицата феникс.
цитирай
10. sande - Съгласен съм, Пламене, трябва да се сложи най-после край на враждите и делбите ...
22.01.2011 14:43
zelas написа:
Продължавай, Санде, пиши, приятелю, не спирай
покажи на людете балкански, че сме братя и сестри,
а душманин ни дели.

Докога ще им се връзваме? Докога, братя ...докога?


Вярнно е, че сме братски народи и е крайно време да го осъзнаем.
И да заживеем като братя. Така ще бъдем много по-силни, уважавани, проспериращи. И горди.
цитирай
11. zelas - Продължавай, Санде, пиши, прия...
22.01.2011 15:11
sande написа:
zelas написа:
Продължавай, Санде, пиши, приятелю, не спирай
покажи на людете балкански, че сме братя и сестри,
а душманин ни дели.

Докога ще им се връзваме? Докога, братя ...докога?


Вярнно е, че сме братски народи и е крайно време да го осъзнаем.
И да заживеем като братя. Така ще бъдем много по-силни, уважавани, проспериращи. И горди.


Ще дойде това време, щото вибрациите космически се променят. Само Болгария дано се осъзнае по-скоро, щото тя носи сърцето Балканско.
цитирай
12. sande - Пламене, приятелю златен, не трябва да се връзваме повече на никой ...
22.01.2011 15:31
zelas написа:
sande написа:
[quote=zelas]Продължавай, Санде, пиши, приятелю, не спирай
покажи на людете балкански, че сме братя и сестри,
а душманин ни дел
Докога ще им се връзваме? Докога, братя ...докога?


Ще дойде това време, щото вибрациите космически се променят. Само Болгария дано се осъзнае по-скоро, щото тя носи сърцето Балканско.


Новите поколения трябва да поемат нова щафета, старите са малко или повече натровени. Опитът е жесток, истината за миналото е жестока.

Харесват ми твоите пророчества за мисията на България и българите.
Дай боже да сме наистина народ с мисия на Балканите, а и по-широко.
Пиши, просвещавай ни.

.
цитирай
13. zelas - Харесват ми твоите пророчества за ...
22.01.2011 15:56
sande написа:
Харесват ми твоите пророчества за мисията на България и българите. Дай боже да сме наистина народ с мисия на Балканите, а и по-широко.
Пиши, просвещавай ни.


Защо пророчества, аз гледам отзад-напред. Там където е текло, пак ще тече.
цитирай
14. sande - Пламене, разби ме ...
22.01.2011 16:22
zelas написа:
sande написа:
Харесват ми твоите пророчества за мисията на България и българите. Дай боже да сме наистина народ с мисия на Балканите, а и по-широко.
Пиши, просвещавай ни.


Защо пророчества, аз гледам отзад-напред. Там където е текло, пак ще тече.


Никога не ме е теквало да гледам по този начин - отзад - напред.
Ще опитам.
цитирай
15. sande - Къде е моят приятел, поручик Галицин, поручик Галицин ми трябва ...
22.01.2011 16:56
Гаспада офицери и вся остальная непиющая ... молодьож !

Къде сте? Да вдигнем наздравицата!

Къде сте, торлаци, убави и насмеяни ора, къде сте?
цитирай
16. zelas - Никога не ме е теквало да гледам по ...
22.01.2011 17:04
sande написа:
Никога не ме е теквало да гледам по този начин - отзад - напред.
Ще опитам.


Ами те и физиците така "гадаят" за вселената.

Понеже не можем да се качим най-отгоре и та да погледнем надолу и да обхванем голямата картина, гледаме надолу от нас, към елементарните частици и енергия, които са отражението на това отгоре. Ний сме огледалото.

цитирай
17. sande - Радичков говореше за някои от тези чудновати работи ...
22.01.2011 17:19
zelas написа:
sande написа:
Никога не ме е теквало да гледам по този начин - отзад - напред.
Ще опитам.


Ами те и физиците така "гадаят" за вселената.

Понеже не можем да се качим най-отгоре и та да погледнем надолу и да обхванем голямата картина, гледаме надолу от нас, към елементарните частици и енергия, които са отражението на това отгоре. Ний сме огледалото.Например говореше за едно яйце, което е нещо като руските матрьошки, в което има друго яйце, много по-голямо.

Ние сме свикнали да мислим само и предимно праволинейно.
цитирай
18. bizcocho - Грозно нещо е войната...
22.01.2011 17:27
Грозно нещо е войната...
цитирай
19. sande - Важното е, че ни се размина този път ...
22.01.2011 17:39
bizcocho написа:
Грозно нещо е войната...


Ако беше пламнала Македония, влизахме вътре от всяко положение, нямаше как да останем настрана. Но Бог е българин.
цитирай
20. sande - Нема ли торлаци в тази България?
22.01.2011 21:26
Къде сте, убави хора, от нашия див северозапад? Както казваше гения Йордан Радичков.
цитирай
21. sevdabg - Докато чакаш ;)
23.01.2011 09:53
И защото нали приятелите са за това :)

заповядай
http://www.youtube.com/watch?v=r-iRpRUxYKY&feature=player_embedded

цитирай
22. sande - Благодаря ти, Севде, ще намерим песента за поручик Галицин ..
23.01.2011 11:18
..Не надо грустит, господа офицери,
что патеряли уже не верньош....
цитирай
23. sande - Къде си, поручик, Галицин?
23.01.2011 16:36
sande написа:
..Не надо грустит, господа офицери,
что патеряли уже не верньош....

...и торлаците никакви ги нема.

Очаквам те.
цитирай
24. galicin - Корнет Оболенский, налейте вина!
24.01.2011 13:55
Дявола е в детайлите...
"К ...ра ме боли за твоя приятел.." казал сърбина.
Е, това лежи в основата на много сръпски проблеми. А и не само техни.
Едно е ясно: сърбите ще видят Косово колкото ние Бело море (т.е. през крив макарон).
Хайтов, в един от неговите Диви разкази беше казал, "кога светът си събува потурите нищо не може да го спре".
Та и сърбите не разбраха че светът си събува потурите... или по точно че Америка реши да свали техните.
цитирай
25. sande - Привет, Приятелю Галицин, не си поручик Галицин, но се радвам ...
24.01.2011 14:14
galicin написа:
Дявола е в детайлите...
"К ...ра ме боли за твоя приятел.." казал сърбина.
Е, това лежи в основата на много сръпски проблеми. А и не само техни.
Едно е ясно: сърбите ще видят Косово колкото ние Бело море (т.е. през крив макарон).
Хайтов, в един от неговите Диви разкази беше казал, "кога светът си събува потурите нищо не може да го спре".
Та и сърбите не разбраха че светът си събува потурите... или по точно че Америка реши да свали техните.


Мъдри и точни са думите ти.

Корнет Оболенски е налял чашите с вино.
Наздраве, гаспада офицери! И вся остальная непиющая ... молодьож ...

А поручик Галицин ще дойде! Чакаме го.
цитирай
26. tili - Някой да си спомня случайно
24.01.2011 16:34
за Иво Андрич? Класиците трябва да се четат и проумяват. Беше предвидил всичко, което се случи...
цитирай
27. sande - Да! Да, приятелю, най-голямия и най-признатия балкански писател Иво Андрич е казал ...
24.01.2011 17:17
tili написа:
за Иво Андрич? Класиците трябва да се четат и проумяват. Беше предвидил всичко, което се случи...


... много работи. "Мостът на Дрина", "Травнишка хроника", "Проклета авлия" - много мъдрост има в тези книги. Трябва да ги прочетем отново и преосмислим с днешна дата.
Той е виждал далеч напред.
цитирай
28. tryn - Силата на детайла!
24.01.2011 17:20
"Къде е тук американеца...Искам само да го попитам какво има Америка срещу нас, сърбите...Да ми отговори..."

Ето целият протест на Човечеството - в думите на един "очевидно пиян" младеж...

Освен за реално и с ясна позиция отразена истина, поздравявам те и за таланта на разказвач, Санде!
Елица
цитирай
29. sande - Елице, мила душичке, рожба мамина, златна ...
24.01.2011 17:33
tryn написа:
"Къде е тук американеца...Искам само да го попитам какво има Америка срещу нас, сърбите...Да ми отговори..."

Ето целият протест на Човечеството - в думите на един "очевидно пиян" младеж...

Освен за реално и с ясна позиция отразена истина, поздравявам те и за таланта на разказвач, Санде!
Елица


Права си. Детайла е най-важното и трудно нещо при писането. Характерния детайл. Малкото казва голямото. На мен ми харесва фразата: "Лично да ми отговори!"
Днес добавих едно ново изречение накрая: "Слънцето се скри - да не гледа."
Мисля,че така стана по-добре.
цитирай
30. zelas - А аз искам да попитам, шестимата ...
24.01.2011 18:49
А аз искам да попитам, шестимата гласувал с пръсчето надолу - защо, бре джанам?
Явно не сте съгласни с нещо, що е то?

Искам да дойдат тук - лично да ми отговорят! :))
цитирай
31. sande - Накрая какво се оказа - че това е самият поручик Галицин! Каква чест!
24.01.2011 20:02
galicin написа:
Дявола е в детайлите...
"К ...ра ме боли за твоя приятел.." казал сърбина.
Е, това лежи в основата на много сръпски проблеми. А и не само техни.
Едно е ясно: сърбите ще видят Косово колкото ние Бело море (т.е. през крив макарон).
Хайтов, в един от неговите Диви разкази беше казал, "кога светът си събува потурите нищо не може да го спре".
Та и сърбите не разбраха че светът си събува потурите... или по точно че Америка реши да свали техните.


Корнет Оболенски, налейте вина!

Наздраве, господа офицери!
И вся остальная непиющая ... молодьож...
цитирай
32. sande - Пуркоа, бе джанъм?
24.01.2011 20:07
zelas написа:
А аз искам да попитам, шестимата гласувал с пръсчето надолу - защо, бре джанам?
Явно не сте съгласни с нещо, що е то?

Искам да дойдат тук - лично да ми отговорят! :))


Да,Пламене, сигурно е заради сърбите. Или заради албанците - косовари.

Нищо. Живи и здрави да са. Всички да са живи и здрави.
Лично им го пожелавам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 1703725
Постинги: 181
Коментари: 5690
Гласове: 10748
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930