Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2018 19:36 - Не отминавайте тази статия - ВИДОВ ДЕН ДОЙДЕ
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 2986 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Носим гените на траки и прабългари и не сме славяни автор: reporter категория: Новини   image 
прочетен: 82 коментари: 0 гласове:  2  
 

Едно научно изследване на генетичния код на българите е на път да заличи дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произход. Неотдавна български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до смайващи резултати. Но и до един риторичен въпрос – дали точната наука генетика със своите необременени от емоциите данни ще успее да пребори идеологическите наслоения в историята. 

image

За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия назад. Най-напред те вземат кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите. И след като сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, полученият резултат лаконично гласи: европейска популация, най-близка до унгарци, хървати и италианци.

В мащабното проследяване на произхода на българите участват Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Институтът по микробиология, Институтът по антропология, Националният археологически институт с музей при БАН и Флорентинският университет, чиято лаборатория изследва генетичния материал. 

Ако погледнем генетичната карта, ще видим, че траките са по-отдалечени от съвременните българи и от прабългарите, докато прабългарите и съвременните българи са много по-близо разположени – казва Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ. – Това се обяснява с голямата времева разлика при изследваните проби – траките са обитавали хилядолетието пр.Хр. и в новата ера данните за тях стават все по-оскъдни. Но все пак се вижда, че те са близки до съвременните българи и до прабългарите, а интересното е, че от гърците са по-отдалечени.

Установихме, че нямаме генетична връзка с тюркските и с алтайските популацииНямаме генетична връзка и със съвременните турци, макар да се е смятало, че заради турското робство е имало смесване на генетичния материал. Дори прабългарите нямат генетична връзка с турците, както и с тюркско-алтайските популации. За съжаление, не успяхме да изследваме древни славяни, защото нямахме достъп до техен генетичен материал (прилагали са трупоизгаряне). Сравнявайки обаче съвременните славяни в световен мащаб, се вижда, че не сме близки с тях.

Теорията, че основно сме славяни, плод на политическа конюнктура ли е или резултат от липсата на научни инструменти?

Може би и в двете насоки има някаква истина – предполага Десислава Нешева. – Знаете, че историята се пренаписва в зависимост от интересите. От друга страна, генетиката в последните десетилетия много напредна – ние използвахме най-добрата методология и тя даде прекрасни резултати. Така че може да се обсъжда, че по някакъв начин историята е била манипулирана и изопачена, докато генетиката е точна наука и дава точна информация.

И тъй като вече е доказано, че носим у себе си нещо и от траките, добре е да знаем кои са били те – древна цивилизация, оставила богато културно-историческо наследство на Балканите. А виждаме, че и генетичното им наследство оказва влияние във формирането на съвременните българи, добавя Десислава Нешева.

Очаква се резултатите от генетичното изследване да бъдат публикувани в авторитетно научно списание. А сега учените си мечтаят да намерят пари, за да се върнат този път в осмото хилядолетие пр.Хр. и да проучат още по-древните народи, населявали нашите земи.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100728915/nosim-genite-na-traki-i-prabalgari-i-ne-sme-slavani

 



Гласувай:
9



1. olivie - Р1а сме били, а?
12.08.2018 19:46
Сега стана ли ви ясно защо Русия винаги ни е играла курвачка? Край на измислената история и зевзещината с топонимите. Да си върнем земите взети ни с изтеклият Ньойски "договор" Крайно време е и да се сложи равенство между руснаци, хазари и "славяни"+ сърби. (и без това дори един път не са направили последните в т.н. "Западни покрайнини")
цитирай
2. olivie - тоя път истината не е с прасса
12.08.2018 20:59
въпреки че ми прасна минус... А между другото точно "православният" кръст описва звездата на Давид, не католическия. Намек, намек, ма кой да се сети....
цитирай
3. getmans1 - още преди няколко години в блог. бг ...
12.08.2018 22:34
още преди няколко години в блог.бг имаше постинг с подобна информация плюс графика и таблица изработени от италиански генетици.
Аз също бях попаднал на тази информация но тогава с си служех с едно мижаво таблетче и не можех да копирам затова когато подкрепих автора си навлякох гнева на русофилите.
Ннякои от тогава, че и досега си ме наричат агарянин и турчин.
цитирай
4. olivie - Е,
13.08.2018 07:06
Видов ден е вече тук и сега!
цитирай
5. olivie - еврейската история стига до 35000г. назад
13.08.2018 08:53
Смело се върнете в генетичните изследвания 65000г. назад и не ми подхвърляйте измишльотини като трупоизгаряне (практикувало се е само в поход) и чупене на сол на всичко с което е бил погребван покойника в тракийска могила. Като за начало изследвайте на ново Казанлъшката гробница: Искам снимки на живо и съпоставка с копието, отворено за туристи за да лъсне още една манипулация без да Ви я казвам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 839634
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031